boomvaren

9 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 zo, 05/09/2004 - 13:11
Veerle E.

boomvaren

Vorige week kocht ik een boomvaren (dicksonia squarrosa) die er prachtig uitzag. Na amper een week zijn reeds enkele bladen verdroogd ondanks tweemaal goed water geven en dagelijks benevelen van stam en bladen. De varen staat binnen. Heeft iemand een idee hoe ik verdere schade kan voorkomen?

zo, 05/09/2004 - 19:57
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ik geloof dat een boomvaren niet echt een binnenplant is.Het is binnen veels te droog! Buiten in de schaduw en vochtig houden.De squarrosa is niet winterhard,dus als het vriest moet hij naar binnen,in een koele kamer ,ongeveer 12 graden,overwinteren.Zoek ook eens met Google.Dan kom je best veel te weten over boomvarens. Groetjes en succes (ze zijn erg mooi,die boomvarens)

zo, 05/09/2004 - 22:57
Anoniem (anoniem geplaatst)

buiten zetten in de schaduw of waar de plant alleen ochtend of avond zon krijgt.Ik heb zelf boven mijn varens een schaduwdoek hangen,dit werkt perfect.Mijn planten overwinteren buiten in een serre bij een temperatuur van net boven het vriespunt.Dit gaat al jaren zeer goed.Geef u plant alleen regenwater,ze kunnen niet goed tegen te veel kalk in het water.Maak u maar niet te veel zorgen,de plant hersteld wel weer,een kwestie van geduld.veel succes met u boomvaren.

zo, 05/09/2004 - 23:03
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hallo Veerle,
Harry heeft volledig gelijk. Die Boomvaren hoort buiten thuis, houdt van frisse lucht en heeft een hekel aan het "klimaat" dat in de meeste huizen heerst.
Zet hem buiten op een plekje in de schaduw of ergens tussen wat hogere struiken of onder bomen. Houdt hem regelmatig vochtig, maar zorg ervoor dat in de pot geen waterophoping plaats vindt.
Dicksonia squarrosa is een vrij harde boomvaren die tegen een stootje kan en ook wel met bescherming in volle grond gezet wordt.
Ik heb hier bij mij redelijk wat boomvarens staan die bij het gehele jaar buiten staan. Alleen als het echt kouder wordt en de kans op vorst toeneemt zet ik ze binnen op een koude plaats. Ze kunnen dan ook met wat minder licht toe. Wel vochtig houden.

Albert

ma, 06/09/2004 - 17:41
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hi, het is wel degelijk mogelijk om dicksonia's binnen te houden,
maar dan moet je ze automatisch benevelen voor zeker 12 x per dag.
wij hebben 2 heel grote jongens bij ons in de zaak staan, waar je onderdoor kan lopen. het probleem is meestal dat de stam in de tropen gekapt wordt, dus zonder wortels. bij de kwekerij wordt hij dan met een pompje in de kruin bewatert. zo komt er weer een nieuwe kroon op. de wortels moeten dan weer vanuit de kroon naar beneden groeien. hoe hoger de plant, hoe langer dat duurt. bij dit kleine wortel stelsel kan de plant de verdamping van de grote bladeren niet aan in een droge kamer situatie en de bladeren zullen indrogen.
oplossing, sproeier boven de plant hangen en minstens 12x per dag de bladeren laten sproeien. hiertoe hebben we een basic misitng system ontwikkeld, (een pomp met 2 heel fijne sproeiers) en een z.g. seconden timer, zodat je slechts een paar seconden per keer hoeft te sproeien, dan wordt je vloerbedekking ook niet nat. bedenk wel dat het bij onze bomen 1,5 jaar duurde voor de wortels weer in de grond zaten, en al die tijd blijft het duimen.
ik heb een klein fofotje toegevoegd waarop je ze kan zien
groetjes,
peter
www.vivaria.nl

boomvaren
di, 07/09/2004 - 22:47
Anoniem (anoniem geplaatst)

Als je dit voor je boomvarens doet,dan moet je echt een liefhebber zijn !

wo, 12/01/2005 - 01:26
Anoniem (anoniem geplaatst)

Mijn ervaring met de boomvaren is dat hij heeel veel water nodig heeft. De mijne geef ik water tot het waterpeil niet meer kan wegzakken in de grond. Een natte voeten liefhebber dus. Hij staat wel binnen in de huiskamer, dus zeer droog en meestal 19 a 20 graden in de winter. Binnen 2 dagen heeft ie alles opgedronken en kan er weer een volle gieter bij. Zo staat hij de hele winter frisgroen met zeer regelmatig nieuwe bladeren.

Willem

ma, 18/07/2005 - 22:31
Anoniem (anoniem geplaatst)

Mogelijk is het benevelen van de stam niet goed genoeg gebeurt. Naar mijn weten moet de stam goed doordrenkt zijn. Ik spuit ook elke dag vrij veel water in de kroon van de stam, waardoor ook het centrum van de stam goed nat wordt. Mogelijk nadeel kan zijn dat er veel water onder in de pot komt te staan wat je wel eens per 2 weken even moet legen, omdat anders de kans ontstaat dat de wortels onder water komen te staan en dan kan mogelijk funest voor de plant zijn. Verder weet ik niet wanneer je dit bericht verzonden hebt, maar als het vlak voor de winter is, is het logisch dat hij zijn bladeren verliest. Ook in de winter moet de stam vochtig blijven ondanks het feit dat er geen bladeren aan zitten. Veel succes ermee. Hopelijk gaat alles goed.

Met vriendelijke groet,
Gezinus

wo, 26/10/2005 - 20:16
Anoniem (anoniem geplaatst)

om de stam water te geven, een tip uit nieuwzeeland, neem een limonadefles, plastic, vul die met gekookt water, dop erop, 1 klein gaatje erin op op zijn kop vastmaken aan een stokje ten hoogte van de kroon, ... je eigen cheap and easy, druppelaar, wel zorgen dat het teveel water , uit de pot, weg kan, anders rotten de wortels weg, bemesten met varen of orchideeen mest, een - Half- dopje op een 2 liter fles, succes!.

Onderwerp gesloten