Butia capitata Amsterdam
#1
wo, 11/02/2009 - 10:22
Butia capitata Amsterdam
Ik heb in de ochtend van 08 februari, omdat ik toch uit de nachtdienst kwam wat foto's gemaakt van deze aanwinsten van de 'hortus' Amsterdam, ook ben ik even langs de plantage middenlaan gereden en wat foto's gemaakt van de trachycarpussen van 'artis' leuk s'morgens in de vroegte hoe die dieren geluid maken, en het is rustig in Amsterdam, ik denk het rustigste moment van de week daar, de plantage middenlaan was ook afgezet, trambaan werkzaamheden, dus ik kon mijn auto even rustig neerzetten, hier de plaatjes.
Zo is het aanzicht
Detail
Ook erbij de Trithrinax campestris
--
Artis
Artis 2
Artis 3
Artis 4
Artis 5
Mooie exemplaren al vind ik dat de butia op de 1e foto zijn blad wat laat hangen. Ik vind mooi dat die trachycarpussen de stam van onder dun hebben en boven dik. Tevens zitten ze vol in het (stijve)blad. Hoelang staan ze
daar eigenlijk?
Die trachycarpussen? zeker twaalf jaar, hebben ook elfstedentochten meegemaakt.
Matthijss zal het denk ik wel weten, ik ken ze zelf zeker 10 jaar, maar Matthijss zegt al 12 jaar, dus dat zegt genoeg over de winterhardheid.
Overigens in de Hortus Buitenveldert onder het VU-ziekenhuis staat een exemplaar al 25 jaar, toen ik er ooit was dat is al misschien in 2000 geweest stond die er al 18 jaar, dus deze moet al 25 jaar staan.
Ook hele grote fatsia
japonica exemplaren staan er, en ook de bonte soort als enorme struiken, ik heb ze zelf ook in mijn tuin, zijn erg taai en erg goedkoop en groeien snel.
Op deze foto is een soort antenne te zien die is aangesloten op een elektriciteitskabel die de palm in gaat, naar het groeipunt.
Het gaat om de butia die aan de buitenkant van het hek staat.
Ik denk dat het een temp. sensor is, wat zal het anders moeten zijn?
Links op de foto.
gr. Edward
Ik hoop dat de kabel zichtbaar is?
het is een warmtekabel...iemand uit amsterdam die met de mensen van de hortus heeft gesproken heeft me dit verltelt ;)....
mooie palmpjes trouwens...
gr
Kristof
De Trachycarpus bij de VU staat beschermd onder een dicht bladerdak van een groenblijvende klimplant. Door lichtgebrek is de groei dan ook fors achtergebleven.
Een exemplaar dat wellicht in aanmerking komt voor het predikaat oudste Trachycarpus van Nederland staat op het Zuiden tegen een woninggevel in de Koningslaan te Amsterdam. Ik heb daar wel eens vergeefs aangebeld om naar de vermoedelijke leeftijd te informeren. Hij staat er in ieder geval al vele decennia.
Dus Edward als je weer eens in Amsterdam komt, moet je daar maar eens gaan kijken en er een fotootje van maken.
Groet,
Draco
Ja, die bij de koningslaan Was al meters hoog in 1996, maar ik denk eigenlijk dat die bij artis ook begin 90er jaren er al stond.
Dit is de Trachycarpus aan de Koningslaan (foto mei 2008). Ik zag deze boom voor het eerst in 1981 of 1982, was een jaar of 16. Hij had toen een stam van een meter of zo en nu zeker 6 m. De stam is niet eens helemaal zichbaar want daar staat een heg voor die ong. 1,2 hoog is. Deze boom is de directe aanleiding geweest van m'n palmenpassie, (als ik later groot ben en een huis met een tuin heb wil ik ook zo'n boom!). Ik rij nog regelmatig ff langs om hem dag te zeggen.
Met dank voor de afbeelding van de 'Koningspalm'; dit exemplaar staat wel lekker warm tegen de zuidgevel van een vermoedelijk slechtgeïsoleerde stadswoning. Zoiets noemen we een microklimaat. Waarschijnlijk is dit exemplaar ook nooit beschermd, afgezien van een halve meter noppenfolie om de voet.
Iemand schreef laatst op dit forum dat hij een dunne stam wel mooi vindt bij Trachycarpus. Trachycarpus heeft evenwel een tamelijk dunne stam afgezien van de vacht. Die vacht speelt waarschijnlijk wel een rol bij de vorstweerstand. Er is Trachycarpussoort waarvan de bladresten wel afvallen, T. latisectus. De bijgaande foto toont een Trachycarpus fortunei met cirkelronde bladeren, waarbij de stam van zijn omhulsels is ontdaan. Deze plant die jaren geleden door Hans Nieuwkoop werd geïmporteerd, heeft sindsdien niets van de later gevormde beharing verloren, zodat ik aanneem dat degelijke exemplaren oorspronkelijk bekapt werd. Het schijnt dat de vezels lokaal voor een praktisch doel dienden.
foto 2
Die aan de Koningslaan (mooi hoor 'Koningspalm') is zeker nog nooit beschermd, behalve de voet inderdaad. Ik rijd er zoals gezegd regelmatig langs al vele jaren. Trouwens over geschoren Trachycarpus gesproken, deze foto vond ik op het net. Maar niet doen in ons klimaat..
Welk doel? Hangmat? of kun je daar beter cannabis voor aanplanten?
Red, welk doel ging over die vezels, maar er kwamen twee reacties binnen terwijl ik zat te typen.
Op de site van palmcentre.co.uk kwam ik ook al een gestripte Traychycarpus tegen. Ziet er decoratief uit, maar wat betekent het feitelijk voor de vorst resistentie?
Bijgaand een foto van deze palm en de begeleidende tekst.
The trunk of the Trachycarpus fortunei is stripped of its fibre and old leaf bases, leaving a wonderful, ringed, woody trunk. Looks fabulous in the modern, contemporary garden .
Please note: Plants with less than 80cm high trunks cannot be stripped .
Cees
Nou dat zo'n vacht isolerend werkt lijkt me logisch, denk dat een geschoren Trachycarpus toch wat minder kou kan verdragen,of vaker inpakken tijdens een koudegolf. Maar ja wie gaat dat als eerste proberen in ons kille kikkerland? Zou wel een aardig experiment zijn trouwens...
Die aan de Koningslaan is dan waarschijnlijk de oudste van NL. Ik moet zeggen dat ik hem ook wel de mooiste vind die ik gezien heb.
Op Cemunnos.nl komt trouwens iemand die een trachy met een kale stam heeft. Hoe die de winter is doorgekomen weet ik niet.
Op Youtube staan ook een paar interessante filmpjes over de Trachycarpus, zowel van houders in Scandinavie, Engeland en Amerika. Echt leuk om te zien, maar dat strippen van de boom vind ik persoonlijk erg jammer en vast niet bevordelijk voor de gezondheid van de Trachy.
Wat ik overigens sowieso spectaculair vind van een aantal palmbomen, in een park in malaga, die volstond met exoten, die waarschijnlijk daar ook ingepakt moeten worden, is hoe ongelooflijk dun die kunnen zijn, veel dunner dan van gewoon hout sterk genoeg zou zijn, wellicht supervezels?
Wat die vezelvacht betreft Matthijs, ik doe maar een gok, misschien maken ze er borstels van van of washandjes om hun ruggen mee te schrobben. Wij kopen alles bij de Hema of bij Blokker, maar er zijn nog plekken waar de bevolking alles nog zelf maakt met natuurlijk materiaal. Kijk maar eens naar een TV aflevering van Bruce Parry.
Dat palmstammen en dun en sterk zijn komt door de evenwijdig verlopende taaie lengtevezels. Een doorgezaagde palm (moncotyl) ziet er heel anders uit dan een boom (dicotyl). Voor zover ik weet kennen palmen ook geen diktegroei. Ik heb een Chamaerops met een wespentaille en een behoorlijk zware kroon. Ik verbaas me over de krachten die de plant aankan inclusief harde rukwinden. En wat dacht je van die orkaanbestendige tropische palmen in het Caraibisch gebied (Cocos nucifera).
Groet,
Draco
klopt, palmen kennen geen diktegroei. een palm moet dus voor hij de hoogte ingroeit eerst bijna de volledige dikte hebben van de uiteindelijke stam.
een van de redenen die de leeftijd van palmen bepaalt is de uiteindelijke hoogte van de stam. als de palm te hoog word kan de stam afbreken en is de palm zogoed als dood. er is echter, of er zijn, een palm(kan niet op de naam komen) die niet echt hoog groeit maar blijkbaar erg makkelijk afbreekt maar telkens waar de stam valt wortelt die opniew en groeit hij weer uit tot hij weer omvalt of afbreekt. deze palmsoort lijkt wel onsterfelijk....
gr
Kristof
Ik denk dat de buigzaamheid belangrijk is. Zoveel te hoger een palm wordt zoveel te soepeler (lees dieper) deze kan doorbuigen. Misschien is er een parallel met bamboe. Ik heb eens een paar hoge bamboes die net waren geplant halverwege aangebonden, waardoor ze tijdens een flinke storm vlak boven die plaats knakten. Had ik dat nagelaten dan was er waarschijnlijk niets aan de hand geweest.
Om nog even terug te komen over de vermoedelijke functie van de vacht bij Trachycarpus. Ik heb bij mijn gestripte palm de dikte van het kale stamgedeelte vergeleken met die van de recentere groei. De kale stam meet slechts 9 cm diameter, terwijl het bedekte deel bijna 22 cm diameter heeft. Dat scheelt dus een isolerende laag van ruim 5 cm. Dat zal ongetwijfeld een rol spelen bij de vorstresistentie van deze soort, omdat ook het onder de speer gelegen palmhart daardoor goed wordt beschermd.
foto 2
klopt, dit zal wel impact hebben op de winterhardheid vooral dan bij langdurige vorstperiodes...in the usa is dit een geliefd uiterlijk voor de fortunei en ook in engeland zie je meer en meer mensen hun Trachycarpus stammen strippen. persoonlijk vind ik het wel iets hebben en zal dit ook doen bij enkele van mijn fortuneis. een kale stam krijgen ze toch sowiezo al duurt het eeeerg lang op de natuurlijke wijze....in China worden de vezels al eeuwenlang gebruikt voor o.a. borstels, touw, enz...
mischien scheelt het wel enkele graadjes in winterhardheid en kunnen ze maar -15°C aan inplaats van -18°C. voor mijn lokatie speelt dit niet echt een rol. waar de kans dat het -15/-20 word zoals tijdens deze winter kan je nog altijd de stam inwikkelen in rieten matten of lakens. dit is sowiezo aangeraden bij die temperaturen ;).
gr
Kristof
Het oogt in ieder geval beter dan een natte poedel en zeker als de kroon niet al te fors is zoals bij deze kuipplant. Ik denk dat het verwijderen van de vezels bij Trachycarpus nog best een lastige klus is anders dan bij bijvoorbeeld Howea, waar je de bladresten op den duur zo vanaf trekt. Bij mijn Chamaerops humulis 'Arborescens' laten de bladresten wel vanzelf los, anders helpen de tuinvogels daar wel bij, die zijn verzot op de vezels als nestmateriaal.
Groet,
Draco