Butia capitata betreuren 'verrot'

21 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 ma, 19/10/2009 - 17:56
edwardkarin

Butia capitata betreuren 'verrot'

Mijn trotse grote stam, butia capitata stond jaren verkeerd, in februari deze plek gegeven, na de koude winterperiode, en het eerste blad liep wel uit, maar verder niets.
Ik dacht dan moeten de wortels groeien volgend jaar 2010 komt ie wel, nou ik kon het hart eruit trekken, je kan het al zien aan de kleur van de bladeren.
Jammer maar waar, de zomer heeft geen herstel kunnen geven denk ik?

Butia capitata betreuren 'verrot'
ma, 19/10/2009 - 17:57
edwardkarin

Ik ga maar eens nog een keer kijken bij almeerplant tuincentrum, alles is er nog steeds 50% korting.

Deze sterke jongen redt het hopelijk wel, is in ieder geval in de maand dat ie er staat goed aan de groei!

Butia capitata betreuren 'verrot'
ma, 19/10/2009 - 19:25
kristof p

jammer van je Butia maar ik zou hem nog laten zitten tot volgend zomer en de komende winter drooghouden. bij mij had ik bij 5 van de 8 Butia's speerrot na afgelopen winter...van 3 gevallen kon ik er net evenveel uittrekken als bij jouw Butia maar deze zijn allemaal terug uitgelopen. het heeft natuurlijk niet geholpen om je rotte speer er zolang in te laten zitten maar je weet nooit....na de winter blijf ik af en toe eens hard trekken aan de speren tot en met april om zeker te zijn dat ze geen rot hebben...aan een gezonde speer mag je hard trekken, die krijg je er nooit uit!

mijn grootste Butia momenteel, deze had speerrot in 2006/2007, je ziet nog de kleinere vervormde bladeren die hij daarachter in 2008 begon te groeien. heeft zich erg goed herstelt sinds 2008...

Butia capitata betreuren 'verrot'
ma, 19/10/2009 - 19:30
kristof p

deze eriospatha doet het ook uitstekend...tot nu toe heeft deze dit jaar 9 nieuwe bladeren gegroeid en hij groeit nog steeds...de capitata begint nu toch langzaam wat te vertragen qua groeisnelheid...

Butia capitata betreuren 'verrot'
ma, 19/10/2009 - 20:40
edwardkarin

Hoi Kristof deze gekocht voor 23 euro met 50% korting bij intratuin, gaat de dode? butia maar vervangen, als het gaat vriezen kerstlichtslang eromheen met een rietmat dan lukt het zowieso wel.

Welke is het de capitata?

gr. Edward

Butia capitata betreuren 'verrot'
ma, 19/10/2009 - 20:41
edwardkarin

detail 1

Butia capitata betreuren 'verrot'
ma, 19/10/2009 - 20:41
edwardkarin

detail 2

Butia capitata betreuren 'verrot'
di, 20/10/2009 - 13:12
xride1

Mijn butia was mooi ingepakt de vorige winter maar helaas.....hij heeft het niet gered. Niet doodgegaan aan speerrot maar aan wortelrot. De -22 graden die hier geweest is was toch een beetje teveel voor hem. Spijtig, het was een mooi exemplaar, ik had hem al 3 jaar staan en kostte me toen al 200 eurokes. Mijn nieuw exemplaar is nu ook een kleinere zoals de jouwe, ik durfde het risico niet meer nemen om er weer 200 euro aan te verliezen, vorige winter is helaas heel duur uitgevallen om alles terug te vernieuwen na de vorstschade. En als het deze winter weer zo zal zijn..mijn butia en bijna al de andere die ik moest vernieuwen staan in elk geval nog in een kuip tot in het voorjaar en dan mogen ze pas de volle grond in, zo hoop ik volgende lente eens minder 'onkosten' te hebben.

D.

di, 20/10/2009 - 14:36
edwardkarin

Bij mij is het ook nog de winterschade, en wat je zegt klopt hoor ik weet het hoeveel naweeen zo'n winter nog kan hebben.
Ik ga als het koud wordt met lichtslang werken zeker met de butia's.

Welke butia heb ik gekocht weet jij het?

gr. Edward

di, 20/10/2009 - 15:40
xride1

nee Edward, ik zou het niet durven zeggen welke soort het is, hier heb je weer een mooi koopje mee gedaan, altijd dezelfde die geluk hebben en misschien ook de tijd om op verkenning te gaan naar de koopjes.

Groetjes,
D.

do, 22/10/2009 - 18:44
edwardkarin

Gewoon naar intratuin gaan, zal toch wel landelijk zijn 50% korting?

Ze willen van veel planten af nu, pak je kans.

do, 22/10/2009 - 19:23
xride1

Ja, de tijd vinden is een probleem, moet zondag al werken tot 12.30 en dan wil ik op die éne halve dag alles doen..intratuin is toch wel 45 minuten rijden dus ik kom er zelden want op zondag is het daar dan belachelijk druk dat je al schrik hebt om een half uur aan de kassa te staan en inmiddels is je vrije dag al om voor je het weet. Dus nu zondag zal het al canna banana worden. Meestal als ik een plant wil stuur ik mijn man er om of bel ik gewoon en laat hem leveren, maar zulke dingen dat moet je echt wel zelf doen natuurlijk en het is toch zoveel leuker eh? Ooit zal ik de tijd wel eens vinden....ergens.

D.

do, 22/10/2009 - 20:56
edwardkarin

Zondag na 12.30u. er naartoe rijden, pak je kans, want bij ons is veel 50% korting, behalve de trachycarpus wagnerianus, heb ik toch niet nodig.

Maar of ze overal butia palmen hebben? Hier staan er nog genoeg en ze kosten nu 23 euro dus met korting.

gr. Edward

zo, 25/10/2009 - 20:20
xride1

De bedoeling was om naar canna banana te rijden maar helaas, mijn man was van dienst en werd natuurlijk opgeroepen. Ben dan toch nog vlug naar intratuin gereden en daar dan maar mijn geld gaan opmaken. Resultaat; 1 musa zebrina, 1 musella lasiocarpa, 1 citrus limon en 1 passiflorainfo-icon gekocht aan -50%. Palmbomen hadden ze enkel nog de fortunei in grote maten en deze aan 30% korting.

D.

di, 01/12/2009 - 22:41
D_SDennis

Als ik zo de foto bekijk en dan bedoel ik het gras rondom de palm ziet het er uit dat dit alles behalve een goede groeiplaats voor palmen is. De grond ziet er dichtgeslagen uit en vermoedelijk stagneert ook regenwater. Dit kan ik oa zien aan de kleur van het gras. Heb je wel eens plassen op het gras staan na een regenbui? Misschien zie ik het verkeerd, een foto kan vertekenen. Maar ik zou er echt zeker van zijn voor ik op deze plek weer een Butia plant. Een luchtige, doorlatende grond is echt essentieel!

Succes.

wo, 02/12/2009 - 18:19
kristof p

palmen planten zomaar in je gazon is inderdaad geen goed idee en word afgeraden. het gras verstikt de wortels!

gr
Kristof

wo, 02/12/2009 - 19:34
edwardkarin

Dat zie je toch ook in het buitenland? Palmen die in het gras staan?
Rondom de palm liggen steentjes het gras komt er niet tegenaan.

Het gras ziet er niet goed uit, nou dat valt wel mee, ik heb denk ik teveel mest gegeven deze zomer, en op de foto die overigens niet goed van kleur is ligt ook tuinaarde.

De geschiedenis is wel dat de butia die er stond en de dode speer had, al eerder in maart dit jaar was uitgestoken en naar deze plek verplaatst.
Kan erop lijken dat vocht toch funest is geweest, want het is gaan rotten in de zomerperiode.

Nou ja dan gaat er wel een ficusinfo-icon carica in die staat verderop in het gras en doet het goed.

gr. Edward

wo, 02/12/2009 - 19:52
kristof p

hoi Edward,

ja ze doen dit en het is ook niet levensbedreigend voor een palm maar dit wil nog niet zeggen dat het goed is ;-). in onze streken waar dit marginale planten zijn wil je dat de condities waar je wel iets aan kunt doen optimaal zijn en ze planten in het gazon is niet optimaal. het is beter om het gras te verwijderen rond de palm, een cirkel van een goeie meter als diameter is al voldoende.

gr
Kristof

wo, 02/12/2009 - 22:13
D_SDennis

De palmen in het buitenland staan meestal op stenige, doorlatende bodems waar het vocht goed weg kan zakken (niet alle palmsoorten, maar veelal wel). Dit zijn over het algemeen totaal andere bodems dan degene die wij in ons kikkerlandje hebben. Onze Nederlandse bodems zijn eigenlijk winterrond verzadigd met water. Dat noemen ze op veldcapaciteit. ALs je nu net een bodem hebt die te fijnkorrelig, zeg maar niet luchtig en doorlatend genoeg, dan raken meer bodemporien gevuld met vocht. Dit lijkt ook het geval met jouw gazon.Vermoedelijk als gevolg van verdichting. Ook je gras heeft baat bij regelmatige beluchting, bijvoorbeeld door met een riek gaten te prikken. Maar voor ik echt iets zinnigs kan zeggen over jouw situatie heb ik meer info nodig. Misschien heb je een wat duidelijker foto. Of ben je in staat om met een grondboor een monster te nemen en dit duidelijk te fotograferen? Dan kan ik er wellicht meer over zeggen. Nogmaals, zeker een Butia moet in de winter een goed luchtige en doorlatende bodem hebben waar zo min mogelijk water in wordt vastgehouden. Gras hoeft wat mij betreft geen probleem te zijn, het gaat om de grond die er onder zit. Ik heb zelf mijn trachy in gras geplant en verwacht er eigenlijk geen problemen mee. maar de opmerking van kristof zet me wel op scherp. Ik hou je op de hoogte.

Groet,

Dennis

za, 05/12/2009 - 01:51
edwardkarin

Hoi Dennis,

Wat een mooi verhaal, ik moet het ook gaan doen, beluchten door erin te prikken en ook te verticuteren, ik heb een verticuteerhark immers.

Ja alles is nu wel zeiknat, maar bij wie niet, het heeft hier enorm geregend dagelijks een flinke portie.

De bodem is van zand en aarde, daaronder wat dieper, is zanderig met klei gemengd, de butia staat in korrels, steentjes vermengd met zand.
Overigens doen de trachycarpus palmen het erg goed, en deze butia ook.

Ik begrijp dat de vorige butia onderwerp van deze topic, verrot was, maar dat kan ook de winterklap zijn geweest 2008/2009 en de snelle overplanting door mij in maart 2009, dat gaf al problemen voor het groeiseizoen denk ik?

gr. Edward

za, 05/12/2009 - 12:26
D_SDennis

Zonder foto is het niet mogelijk om nog wat zinnigs toe te voegen. Het is een misverstand dat korrels de luchtigheid en doorlatendheid van de bodem zouden bevorderen. Immers, als de bestaande grond slechte eigenschappen heeft zal deze behouden blijven tussen de korrels. De korrels veranderen hier niets aan. Met scherp zand is overigens sneller wat te bereiken. Maar Het gaat om de bodemeigenschappen in het algemeen.

Je zou je bodem kunnen laten analyseren bij BLGG in Oosterbeek. Vraag dan om een korrelanalyse met daarin opgenomen de D60/D10 en het M50 cijfer. Een doorlatende grond heeft een gelijkmatigheidscoefficient (D60/D10) van minder dan circa 4, maar ideaal is minder dan 3. Het m50 cijfer zegt iets over de gemiddelde korrelgrootte van de bodem. Een m50 tussen 200 en 400 is voor heel veel planten ideaal. Deze beide getallen moet je samen zien en beoordelen. Hoe dit moet daar kan ik nog wel een hele pagina mee vullen. ALs je echt van je palmen in de volle grond een succes wil maken - dus ook met lastiger soorten dan Trachycarpus - raad ik je aan je grond te laten analyseren. Als je wilt dan kan ik voor jou de interpretatie van het analyseresultaat wel doen.

Hou er rekening mee dat de conclusie kan zijn dat je grond wellicht niet helemaal geschikt is voor palmen. Dan kun je voor de keuze komen te staan gronduitwisseling te moeten doen. Dit heb ik overigens al vele malen met succes uitgevoerd gezien, met goede groei tot gevolg. Maar ik wil er ook aan toevoegen dat de waarde van de analyse alleen groot is als je weet hoe diep het grondwater zit en of er storende lagen (door bijvoorbeeld verdichting tijdens nieuwbouw) aanwezig zijn.

En inderdaad kan de winter en de snelle verplantactie de genadeklap hebben gegeven. Maar alles wat ik hier beschrijf baseer ik om mijn inschatting van je gazon. Succes met afwegen en begin iig vandaag nog met beluchten. Is goed voor alles en daarmee kan je je grond de ruimte geven om in het voorjaar van betere kwaliteit te zijn. Verticuteren bereik je niet veel mee, behalve dat je gras hiermee ontdaan wordt van mos en dode resten. Maar als dit ook aanwezig is, dan heb je opnieuw een indicatie dat er iets niet goed is. Nu hou ik op. Heel veel succes.

Onderwerp gesloten