Butia en Brahea
#1
di, 13/07/2010 - 02:22
Butia en Brahea
hoe is het gesteld met de Brahea's en de Butia's bij jullie. bij mij doen ze het allemaal erg goed met het warme zonnige weer. vooral de eriospatha groeit aan een redelijk snel tempo maar de capitata blijft niet ver achter. de odorata is zoals gewoonlijk een stuk trager.
al de Brahea's hebben het prima naar hun zin en maken ook naar Brahea normen redelijk snel nieuwe bladere aan.
hier men grootste capitata die zen bloemen hoogstwaarschijnlijk heel binnenkort zal openen.
de eriospatha
en men oudste en grootste Brahea armata...(ook de B. moorei doet het prima maar die is nog geen foto waard. heeft wel al zijn gesplitste bladeren maar is nog erg klein van formaat)
Ja dat zit wel snor bij jou met deze palmen, Kristof. Maar jouw domicili geniet als me goed herinner van een milder winterklimaat dan hier in centraal Nederland. Mijn Butia eriospatha heeft deze winter niet overleefd evenals diverse Chamaropsen. Uitzondering vormt een Cerifera, waarvan 3 scheuten weer uitlopen. De hoofdstam is ter ziele. Waarschijnlijk zijn de grondscheuten beschermd door het sneeuwdek. Hoe mijn weggeschonken Butia capitata het bij de Hortus Utrecht heeft gedaan, weet ik niet. Die staat in de volle grond en overleefde de vorige winter met de bescherming van een rietmat. Als kuipplant zijn de genoemde Butiasoorten feitelijk ongeschikt, omdat ze bij mij althans zo snel groeiden, dat ze binnen enkele jaren onhanteerbaar werden. Ik heb nu nog een mooie Butia odorata, die 's winters de kas ingaat en een jonge Butia x Syagrus. Ook Brahea armata handhaaft zich goed in kuip, maar het fraaie blauw wordt hier in de vochtige atmosfeer nabij het bos snel gelig van kleur. Armata heb ik een tijdje jaarrond in de kas gehouden. De bladkleur is dan magnifiek en het groeitempo adembenemend snel. Ondanks de standplaats van de kas direct op het zuiden werden de bladstelen toch steeds langer, zodat de palm uiteindelijk uit z'n krachten groeide. Met Livistona australis had ik eenzelfde ervaring. Deze soort profiteert zo mogelijk nog meer van de kaswarmte en gedijdt optimaal bij 40-45 °C in droge lucht. Deze palm ontwikkelde weliswaar ook lange bladstelen, maar dat was minder storend door de grote enigszins overhangende waaiers en dat leverde eigenlijk wel een sierlijk beeld op. Nu staat deze palm sinds enkele jaren 's zomers buiten, maar heeft het daar veel minder naar de zin. De bladeren op hun nu veel kortere stelen zien er door de wind nogal verkreukeld uit.
Tot slot lijken de meeste Trachy's in kuip of volle grond de voorbije winter te hebben overleefd en ben ik slechts 1 van de kleinere wagnerianus verloren. Wel zijn er hier en daar in de nieuwe bladeren nog steeds uitingen van late winterschade zichtbaar.
Groet,
Draco
hoi Draco
met Livistona soorten heb ik buiten wel goede ervaringen. groeien uiteraard wat sneller tijdens warme zomers maar ik mag niet klagen over de groeisnelheid. in de tuin heb ik 3 Livistona soorten groeien. de L. nitida, L. decora en de l. chinensies. eigenlijk heb ik 4 soorten groeien, een zaailing van de L. chinensies var subglobosa die ik als experiment in 2007 planten staat er nog steeds en deze heeft mij ontzettend verast qua koudetolerantie. onbeschermd lukt dit natuurlijk nooit maar een afdak is voor de L. nitida, L. decora en de chinesies var subglobosa voldoende gebleken. enkel de L. decora had wat lichte bladschade na de laatste winter maar niks ernstigs en groeit nu terug rustig verder.
wel gek dat je Brahea gelig word van kleur. dat de bladeren tijdens vochtige perioden groener kleuren is normaal maar niet gelig! ik woon hier ook vlakbij een bos maar in het algemeen is het hier in de wijde omgeving vaak een stuk droger dan in de rest van het land en Nederland met gem. 600mm/650mm per jaar. ik ben ook aardig verast over de winterhardheid van B. armata en die staat bij mij qua winterhardeid zelfs boven C. humilis en al zijn varianten! maar dan enkel wel als je ze droog kan houden tijdens de winter. ook B. edulis heeft mij aardig verast tijdens afgelopen winter en qua groeisnelheid is dit een snelle jongen.
raar genoeg zijn de enigste planten die ik na de laatste winter heb verloren enkele kleine T. fortuneis?...heb al willen merken dat er qua winterhardheid (zeker op jonge leeftijd) grote verschillen zitten bij T. fortunei.
gr
Kristof
Hallo Kristof .Ik heb hier een Butia er. en Jubaea in volle grond .Beide hebben in tent met soms verwarming overwinterd,blijkt dat de Jubaea bij mij sneller groeit dan de Butia.Alleen de Butia had wat bruin aan de veren na de winter.Wat groeit bij u beter de Jubaea of uw Butia.Groeten van Eddy.
dit is met grote voorsprong toch de Butia. men Jubaea's gaan ook vooruit maar niet zoals de B. capitata's en eriospatha. de groeisnelheid van men Jubaea's is een beetje vergelijkbaar met men B. odorata....
hierbij een foto van men mooiste Jubaea
bij ons ligt de groeisnelheid van de jubaea toch ook een stuk hoger dan van de butias.
de jubaea ligt 3 veren voor op de butia.
gr Frans
wss hebben jullie Butia's een klop gekregen van de harde winter(s). hier groeit Butia gem. 9 nieuwe veren op een jaar. een warm en vooral lange zomer levert nog meer op. Jubaea haalt ong. 4 a 5 veren hier.
is eigenlijk de eerste keer dat ik hoor dat Jubaea's sneller groeien dan Butia's?
gr
Kristof
Ik heb een Phoenix canariensis in de volle grond, 100% goed overwinterd, maar ik vind de
groeisnelheid erg laag. Hij staat op het zuiden, heeft veel zon en warmte, wat zou de reden kunnen
zijn, en hoeveel groeit een P canariensis ongeveer per jaar aan vederbladeren?
Groeten Marco
Mijn Jubaea begint aan zijn 4 de veer met openvouwen en de Butia pas aan de derde;Ik zie dat bij Frans het verschil nog groter is.Het ligt misschien aan het warmere weer we hadden hier in het of; meetstation reeds 6 dagen boven de 30 waarvan 2 boven de 34.De koelste dag in juli van de dagtemp was 23 graden,vandaag is het nog afwachten.Bij u Kristof was het wss koeler en ik zie net op de warme dagen 1,7 cm speergroei.Bij Frans moet dit dus nog meer zijn.
idd, bij mij is het wel enkele graadjes koeler maar toch ook rond de 30°C enkele dagen. Jubaea groeit goed bij hitte maar Butia ook. denk dat ze bij jullie toch last hebben gehad van de winter (de wortels mss?)...wel tof dat Jubaea zo snel groeit bij jullie :-).
@palmfanatico,
mss geef je hem niet genoeg water want bij warm weer zijn dit ook waterslokkers! hoe lang staat hij er al? het kan wel een jaartje of 2 duren eer ze in gang schieten maar eens ze in gang schieten kan een canarensies best snel groeien!
gr
Kristof