Voor de ingang van de Hortus Botanicus in Amsterdam zijn 2 enorme Butia's en enkele Thritrinax' aangeplant (mei 2008). Worden volgens mij geheel niet beschermd. Benieuwd hoelang die het gaan redden!
Ik heb ze vanmiddag gemaakt, had eergisteren op de amsterdamse lokale tv gezien dat ze er stonden. Vanmiddag even langs gereden. Ze staan niet zo heel gunstig, op het noorden (wel een stukje van de gebouwen af). Het was vanmiddag om 15.00 u in ieder geval goed koud daar, -2 met een flinke oostenwind. Nog een fotootje..
Bij mij in de tuin (ook in a'dam) was het zo'n -8 a -9 als koudst. Deze staan echter wel in de binnenstad, zal misschien dus wel iets warmer geweest zijn, maar ze staan dus wel vol in de wind. Dacht ook dat het Butia yatay was maar las ergens op internet dat het om B. capitata ging. De kruin van de achterste palm was ook lang niet zo mooi als de voorste. Fotootje achterste Butia..
waarom zijn dat volgens jouw zuivere yatays?...ik vind ze stukken meer op yatay gelijken dan op B. capitata. gezien er vele van die grote yatay zijn geimporteerd en ook een stuk goedkoper zijn dan hetzelfde formaat capitata denk ik dat het toch yatay zijn...
...heb het eventjes nagevraagd om zeker te zijn en het zijn inderdaad B. yatay. heb deze nog nooit geprobeerd in de tuin maar las er veel slechte ervaringen over maar dit komt omdat vele van de eerste ingevoerde yatays slecht gewortelt waren(klei) en het lang heeft geduurd eer ze aanslagen. vorig jaar toch enkele goede ervaringen gelezen en ook deze op de foto doen het erg goed zo te zien! een van de palmen is trouwens wel beschermd. de palm waar je een kabel naartoe ziet lopen is beschermd. de kabel is blijkbaar een warmtekabel die rond de speer ligt...
hoe pak je dit in godsnaam in? heb wel eens Phoenixen van ong. hetzelfde formaat ingepakt gezien in St. Malo. de kruin was toen ingepakt in een gote plastieken 'zak'..de stammen waren gewoon bloot. moet een enorm lastig karwei geweest zijn...
Ik en een exotenmaat uit Veenendaal hebben allebei een Butia Yatay (gehad). Bij zowel hem als mezelf zijn ze dood gegaan deze winter. Bij mij met minima van -9, bij hem met -15.
Mijn ervaring: - Slaat zéér langzaam aan, heeft minimaal 2 à 3 jaar nodig; - Ook met góede wortelkluit moeilijke groeier (die van mij had een zeer grote kluit, en heeft in Zuid-Amerika een half jaar staan wortelen, zag er prachtig uit bij de wortels...); - Kan slecht tegen langdurige wind, droogt metéén uit, i.t.t. vele andere palmen die 1) sneller laten zien dat ze droog staan en 2) beter bestand zijn tegen combi wind-vorst.
was dit geen van de vele yatay die toen ingevoerd zijn door Nigel en Herbert van gardenpalms. deze zaten in klei kluiten en wilden daardoor nooit goed groeien. op aanraden van Nigel hebben sommigen in engeland hun yatay toen terug uitgedolven, de klei eraf gespoeld en terug geplant. sommige van deze yatay doen het nu opmerkelijk beter... het doet me wat herinneren aan de prachtige eriospatha die Hans ook uit Zuid-Amerika had geimporteerd met grote wortelkluit maar helaas ook bestaande uit die verekte klei. hoe zou het trouwens nog met deze Butia gesteld zijn (Hans?)
En dit is hij nú.... ik laat 'm staan, waarschijnlijk zit er nog leven in het hart en mogelijk staan nieuwe speren al klaar, maar dit zal waarschijnlijk jaren duren voordat hij terugkomt.
Kortom: recuperatievermogen x groeisnelheid x vorstbestendigheid = B-keuze voor Ned. tuin, tenzij je net als ik er helemaal verliefd op bent ;-)
PS: die Butia yatay's bij de Hortus zijn schitterend. Machtig zeg, die stammen ...wow.
dit klopt...was 2 zomers terug, inderdaad van Herbert / Nigel. Had wel vooraf heel góed gevraagd naar de condites van de planten. Deze leken uitstekend, maar de klei is mede een probleem.
Laten we dan mijn analyse wat aanscherpen: het wortelsysteem was goed, maar de klei hielp niet om te groeien. In maart ga ik 'm uitgraven, dan weet ik meer en hoop ik je (jullie) hier een verlossend antwoord op te geven. Dat houden jullie te goed. Ik ben zelf ook erg benieuwd.
Kan slecht tegen langdurige wind, droogt metéén uit, i.t.t. vele andere palmen die 1) sneller laten zien dat ze droog staan en 2) beter bestand zijn tegen combi wind-vorst
dit doet me toch vermoeden dat hij in zo'n klei kluit zit met de wortels. waar ze in het wild groeien is het niet bepaald windstil. ze zijn ook goed droogtebestendig en in onze natte gronden lijkt het me sterk dat ze snel uitdrogen door de wind gezien er altijd wel vocht genoeg in de grond zit, tenzij de wortels natuurlijk te beperkt zijn om de plant in zo'n omstandigheden te voorzien van water. dan drogen ze inderdaad uit...ik zou er niet in verschieten dat als je hem zou uitgraven er niet al teveel nieuwe wortels zijn bijgegroeid(dat is natuurlijk als hij in zo'n kleikluit zit). praktisch geen enkele palm kan goed tegen bevrozen/koude grond en veel wind(oostenwind)....
Wat is er mis met klei. kan hij daar niet doorheen met zijn wprtels, lijkt me sterk, klei heeft ook voordelen. Uitgraven om klei te verwijderen lijkt me eerder nadelen opleveren dan voordelen. Als je grond goed doorwormd is, verspreidt het zich vanzelf.
Wat is er mis met klei? Zoek maar eens op het cemunnos-forum onder 'klei.' Dan zul je snel zien wat er mis is. Voor mij is inmiddels feit (en voor vele anderen) dat de klei een dusdanige niet-luchtige structuur heeft, dat da
Ik dacht al zoiets, maar ik denk dat het per plant verschilt, olijfbomen zijn er bijvoorbeeld dol op en ook vijgen. Overigens ben ik juist(geleidelijk) wat klei aan mijn tuin aan het toevoegen omdat ik de bovenste meter te luchtig vindt, dit zal echter geen kleigrond worden, maar wel een beetje als langetermijnbemesting en verbetering vochthuishouding. sinds de woningbouwvereniging de hele boel tot 1.20 meter heeft afgedraineerd en allemeststoffen dus ook in een noodvaart worden weggepompt Ik ben ook beniewd of er mensen zijn die kleigrond in de tuin hebben en hoe dat gaat. Je zou ook met zo'n kleiklomp kunnen overwegen om er gaten in te steken als uitgraven eng lijkt, en die gaten vol mat koffiedik te doen, dan komen er massas regenwormen doorheen, en lost het probleem zich vanzelf op. Mijn trachycarpus en ook mijn chamaeropsen zijn wel met klei aangekomen, maar dat waren kleintjes met normale hoeveelheden wortels, en die hebben het prima gedaan. Ik denk dat het kleiprobleem vooral speelt als de plant niet sterk is, dus met naar verhouding belachelijk kleine kluiten. Als er dan ook nog eens geen leven, wormen etc inzit wordt het inderdaad een volledig zuurstofloze narigheid. Hoe snel groeit een butia eigenlijk als hij goed in vorm is?
Ik weet niet beter of veel palmsoorten groeien van nature in zware leemgrond. Mijn Trachy's staan in zware zeeklei. Ik heb wel eerst een flink plantgat gegraven en de losgemaakte kleigrond met een deel potgrond gemengd. Het is trouwens een misverstand dat palmwortels onbeperkt doorgroeien, zoals dat bij dicotylen het geval is. Nieuwe wortels ontspruiten aan de voet in kransen boven de vorige generatie, groeien in eerste instantie onvertakt omlaag om dan beperkt de vertakken. Als de potkluit te dicht en te zwaar doorworteld is, groeien de nieuwe wortels er omheen mits de oorsprong contact maakt met de aarde. Dit is wat je ziet bij kuipplanten met een dichtdoorwortelde kluit nadat ze in een ruimere pot zijn gezet. Dat zo'n palm met een dichte wortelkluit moeite heeft om te adapteren in de volle grond ligt voor de hand. Hetzelfde geldt voor in de kuip opgekweekte bomen. In onze tuin zijn bomen uit de volle grond overgezet en bomen die in een kuip werden aangeleverd. De laatste hebben beduidend meer moeite om zich aan te passen. Het is trouwens verbazingwekkend hoe palmen jaren in een relatief kleine kuip kunnen gedijen met nauwelijks de mogelijkheid om nieuwe wortels te vormen.
Klopt, palmen zijn in geen geval te vergelijken met bijv. loofbomen. zijn een stuk primitiever zo ook de wortels...wat bedoel je met niet doorgroeien? bedoel je dat de wortels van een palm gekweekt in een kuip niet langer worden als je ze plant? dat klopt niet, je moet die wortels (die meestal cirkels draaien in de bodem van de pot) wat losmaken en maken dat ze naar beneden richten. die wortels groeien nog mooi door. beschadigde wortels vertakken niet zoals bij loofbomen en bij sommige soorten zoals Sabals sterven die vaak helemaal af bij beschadegingen... het gebeurt vaak dat Sabals die op het veld gekweekt zijn en dan worden uitgespit een gans nieuw wortelstelsel moeten maken wat niet gemakkelijk is in onze koude streken... ik heb hier nu toevallig een L. chinensies staan die in zo'n kleikluit zat en ondanks 3j in een lekker warme zwarte kuip te groeien is er geen enkel worteltje uit die klei gegroeid. deze palm heeft de kou van laatst onbeschermd overleefd maar heb hem nu toch maar binnen gezet in de hoop dat hij opnieuw wortelt...(heb hem laten buitenstaan omdat hij in 3j tijd niks van groei heeft vertoond, kon ook niet want hij had praktisch geen wortels buiten enkele sprieten van een ong. 15cm lang, had hem na de kou uit zijn pot gelicht om de staat van de wortels te bekijken. hij kan het op het zicht(bovengronds) overleefd hebben maar de wortels zijn toch ook belangrijk, gezien hij de kou overleefde wil ik als ik hem goed gewortelt krijg in de tuin planten. geef hem nu af en toe warm water om de wortelgroei wat te stimuleren)
@Hans,ik kon de link die je gegeven hebt niet aanklikken, wel even gezocht, maar niet gevonden. Nare ervaringen met planten met een kleiklomp wil ik graag geloven, dus er is iets mis met (palmen met een kleiklomp) Daarmee is echter, en die vraag bli
ik denk dat palmen die in de klei staan en naar nederland komen hier eerst met de wortelkluit in een kuip met water moeten staan om de klei zachter te maken. Uitgedroogde klei is net beton ,daar groeit echt niks doorheen.
Zoiets denk ik ook, en dan eventueel wat hlei losspoelen, de bhoel flink perforeren, Ik kan me ook voorstellen dat de klei die het oorspronkelijk prima deed, met bodemleven etc, gesteriliseerd wordt voor de export om in een kleverige dode massa te veranderen. Ik heb een kuipolijf voor mijn moeder in drente verpot in een grotere pot, en daar vooral groningse klei met wat drentse zandgrond in gedaan, behoorlijk solide massa,maar hij staat onder het balkon, en erzit ook gedroogde koemest en koffiedik door, zodat het goed leeft als de olijf gaat groeien. Mijn Chamaeropsen stonden in klei, maar die waren duidelijk in de pot opgekweekt en hebben geen problemen met aanslaan gehad, Ik denk dat die palmen in principe prima in klei kunnen groeien, maar dat het probleem zit in het uitgraven, het verlis van de meeste wortels, dan verzwakt zijn, en dan niet meer de kracht hebben om door de klei heen te wortelen.
op zich is er niets mis met de klei...maar als palmen met een rootbal worden verzonden(wat veelal zo is)en veelal uit warme landen is de klei zodanig uitgehard tegen dat ze hier zijn dat er niets meer door kan groeien. de planten op zich zijn ook in orden, ze zitten enkel in een soort van kleigebakken 'pot'....
Mathijs, kijk eens op de samenwerkingsbladeren en daar dan de topic 'planten met een klei kluit'...is de topic waar Hans naartoe linkte.
@kristof, dit is dus het antwoord waar ik op wachtte, dus een soort combinatie van enerzijds een bepaalde be/mis handeling en anderszijds klei, Ook de klei is dus mishandeld;)
Hallo Kristof, ik moet die opmerking over niet doorgroeien nuanceren. De gedraaide wortels onderin de kuip zijn wortels die relatief recent ontwikkeld zijn. Het zal wel van de ouderdom afhangen of worteltoppen nieuwe activiteit vertonen na het verplanten. Ik heb hoofdzakelijk ervaring met kuipplanten. Zo moet ik eens in de 3-5 jaar mijn Livistona australis en Phoenix canariensis verpotten, omdat de wortels dan de plant opdrukken of zelfs de kuip openscheuren. Om de doorgaans flinke kuip te kunnen hergebruiken zaag ik zo'n 10 à 15 cm van de onderkant van de wortelkluit af en verwijder zoveel mogelijk de loshangende beschadigde wortels langs de zijkant om daar ook ruimte te maken. Deze palmsoorten hebben een sterk regenereringsvermogen, al duurt het wel minstens een jaar voor de groei zich weer volledig heeft hersteld. Nu is bij kuipplanten een zo groot mogelijke plant niet mijn eerste doel. Ik weet ook niet welke palmsoorten een dergelijke forse ingreep verdragen; bij mijn van jongsafaan opgekweekte Howeia met inmiddels 1 m geringde stam heb ik het tot nu toe niet aangedurft. Bij Botanische tuinen heeft men ongetwijfeld veel kennis vergaard over de (on)mogelijkheden van wortelsnoei bij de gangbare palmen. De eerder genoemde soorten en ook Chamaerops zijn wat dat betreft behoorlijk tolerant. Het zijn dan ook wel de soorten met de meest uitbundige wortelgroei.
(Nu is bij kuipplanten een zo groot mogelijke plant niet mijn eerste doel.) Wordt ook lastig denk ik met Phoenixen, op den duur niet meer erg handzaam. Verder ben ik wel geinteresseerd in de groeisnelheid van butia's. Wortelgroei bij phoenix is nogal indrukwekkend, ze kunnen spectaculaire afstanden afleggen om aan water te komen, die dikke witte wortelszijn opslag van iets, water en waarschijnlijk ook energie. Dat van kuipplanten in de tuin ingraven met gaten in de bodem van de pot kan in de herfst een fors karwei opleveren. Ook is het de vraag of de pot intct blijft. Ik vraag mij ook af of mijn trachycarpus er al achter is dat mijn buurvrouw zo scheutig met water is, want bij droogte, groeide hij dit voorjaar gewoon door.
Bij de Jochumhof in Steyl Limburg werden voorheen palmen als Chamaerops, Livistona chinensis, Washingtonia en Phoenix canariensis 's zomers zonder kuip in de volle grond geplant. In het najaar werden ze dan weer uitgegraven en ingekuipt. Vooral bij de laatste 2 soorten moest er daarbij flink gesjord en aan de wortels gesnoeid worden. Ook mijn kuipen moet ik voor de winterberging soms met geweld van de ondergrond lostrekken.
Sorry, maar of ze het overleefd hebben weet je pas van het voorjaar ook hebben ze als bescherming wat takken met blad rond de speer gedaan, of dat nu zoveel helpt? Gr. Ruud
Het is geen strenge winter geweest hier, als ze dit niet zouden kunnen hebben, dan hadden ze die butia's echt niet bij de hortus gezet, ook phoenixen hebben het hiet onbeschermd overleefd. Bij de hortus werken biologen.
Dat begrijp ik ook maar ook bij biologen kunnen planten afsterven, mijn butia is er na de vorige winter ook zwaar beschadigt uitgekomen (wat was het -6,-7 oid)en pas in het voorjaar bemerk je he de speer wordt bruin en kan ik eruit trekken Dit bedoel ik ermee, schade kan ook pas in het voorjaar zichtbaar worden, wat overigens niet wil zeggen dat ze zijn overleden, maar mooier en sterker worden ze er niet door Dus het is zeker bij butias nog te vroeg om te zeggen dat ze de winter goed zijn doorgekomen. Gr. Ruud
Tja, memoeten zien, misschien hebben zeook een gokje gemaakt, misschien hebben ze gewoon erg veel geinvesteerd in uitgeharde butia's, wie zal het zeggen. Mijn phoenixen staan er overigens prima bij vooralsnog. Ik stond ook een beetje raar te kijken toen ik die enorme palmen zag, kan ook kift met artis zijn natuurlijk, in dat geval wordt de plantage middenlaan, (op de fiets een vande koudste straten van de binnenstad) in de gaten houden.
Wat een mooie exemplaar zeg.
Wanneer is deze foto genomen?
Ik heb ze vanmiddag gemaakt, had eergisteren op de amsterdamse lokale tv gezien dat ze er stonden. Vanmiddag even langs gereden. Ze staan niet zo heel gunstig, op het noorden (wel een stukje van de gebouwen af). Het was vanmiddag om 15.00 u in ieder geval goed koud daar, -2 met een flinke oostenwind. Nog een fotootje..
wat is het koudste dat ze daar in Amsterdam hebben gezien denk je? volgens mij zijn het B. yatay palmen en zien er erg goed uit voor...
gr
Kristof
Bij mij in de tuin (ook in a'dam) was het zo'n -8 a -9 als koudst. Deze staan echter wel in de binnenstad, zal misschien dus wel iets warmer geweest zijn, maar ze staan dus wel vol in de wind. Dacht ook dat het Butia yatay was maar las ergens op internet dat het om B. capitata ging. De kruin van de achterste palm was ook lang niet zo mooi als de voorste. Fotootje achterste Butia..
Dit lijkt mij overigens een zuivere capitata.
waarom zijn dat volgens jouw zuivere yatays?...ik vind ze stukken meer op yatay gelijken dan op B. capitata. gezien er vele van die grote yatay zijn geimporteerd en ook een stuk goedkoper zijn dan hetzelfde formaat capitata denk ik dat het toch yatay zijn...
gr
Kristof
...heb het eventjes nagevraagd om zeker te zijn en het zijn inderdaad B. yatay.
heb deze nog nooit geprobeerd in de tuin maar las er veel slechte ervaringen over maar dit komt omdat vele van de eerste ingevoerde yatays slecht gewortelt waren(klei) en het lang heeft geduurd eer ze aanslagen. vorig jaar toch enkele goede ervaringen gelezen en ook deze op de foto doen het erg goed zo te zien! een van de palmen is trouwens wel beschermd. de palm waar je een kabel naartoe ziet lopen is beschermd. de kabel is blijkbaar een warmtekabel die rond de speer ligt...
gr
Kristof
Ik heb in een vakblad gelezen dat de palmen bij de hortus welgeteld 1 dag ingepakt hebben gestaan.
hoe pak je dit in godsnaam in? heb wel eens Phoenixen van ong. hetzelfde formaat ingepakt gezien in St. Malo. de kruin was toen ingepakt in een gote plastieken 'zak'..de stammen waren gewoon bloot. moet een enorm lastig karwei geweest zijn...
gr
Kristof
Is bij hortus, ik denk dat zedaar wel weten wat ze doen, ertegenover staan bij artis ook wat flinke trachycarpi, die zijnook nog nooit beschermd.
Ik en een exotenmaat uit Veenendaal hebben allebei een Butia Yatay (gehad).
Bij zowel hem als mezelf zijn ze dood gegaan deze winter. Bij mij met minima van -9, bij hem met -15.
Mijn ervaring:
- Slaat zéér langzaam aan, heeft minimaal 2 à 3 jaar nodig;
- Ook met góede wortelkluit moeilijke groeier (die van mij had een zeer grote kluit, en heeft in Zuid-Amerika een half jaar staan wortelen, zag er prachtig uit bij de wortels...);
- Kan slecht tegen langdurige wind, droogt metéén uit, i.t.t. vele andere palmen die 1) sneller laten zien dat ze droog staan en 2) beter bestand zijn tegen combi wind-vorst.
René
hoi Rene,
was dit geen van de vele yatay die toen ingevoerd zijn door Nigel en Herbert van gardenpalms. deze zaten in klei kluiten en wilden daardoor nooit goed groeien. op aanraden van Nigel hebben sommigen in engeland hun yatay toen terug uitgedolven, de klei eraf gespoeld en terug geplant. sommige van deze yatay doen het nu opmerkelijk beter...
het doet me wat herinneren aan de prachtige eriospatha die Hans ook uit Zuid-Amerika had geimporteerd met grote wortelkluit maar helaas ook bestaande uit die verekte klei. hoe zou het trouwens nog met deze Butia gesteld zijn (Hans?)
gr
Kristof
En dit is hij nú.... ik laat 'm staan, waarschijnlijk zit er nog leven in het hart en mogelijk staan nieuwe speren al klaar, maar dit zal waarschijnlijk jaren duren voordat hij terugkomt.
Kortom: recuperatievermogen x groeisnelheid x vorstbestendigheid = B-keuze voor Ned. tuin, tenzij je net als ik er helemaal verliefd op bent ;-)
PS: die Butia yatay's bij de Hortus zijn schitterend. Machtig zeg, die stammen ...wow.
René
Ja Kristof,
dit klopt...was 2 zomers terug, inderdaad van Herbert / Nigel. Had wel vooraf heel góed gevraagd naar de condites van de planten. Deze leken uitstekend, maar de klei is mede een probleem.
Laten we dan mijn analyse wat aanscherpen: het wortelsysteem was goed, maar de klei hielp niet om te groeien.
In maart ga ik 'm uitgraven, dan weet ik meer en hoop ik je (jullie) hier een verlossend antwoord op te geven. Dat houden jullie te goed. Ik ben zelf ook erg benieuwd.
René
Kan slecht tegen langdurige wind, droogt metéén uit, i.t.t. vele andere palmen die 1) sneller laten zien dat ze droog staan en 2) beter bestand zijn tegen combi wind-vorst
dit doet me toch vermoeden dat hij in zo'n klei kluit zit met de wortels. waar ze in het wild groeien is het niet bepaald windstil. ze zijn ook goed droogtebestendig en in onze natte gronden lijkt het me sterk dat ze snel uitdrogen door de wind gezien er altijd wel vocht genoeg in de grond zit, tenzij de wortels natuurlijk te beperkt zijn om de plant in zo'n omstandigheden te voorzien van water. dan drogen ze inderdaad uit...ik zou er niet in verschieten dat als je hem zou uitgraven er niet al teveel nieuwe wortels zijn bijgegroeid(dat is natuurlijk als hij in zo'n kleikluit zit).
praktisch geen enkele palm kan goed tegen bevrozen/koude grond en veel wind(oostenwind)....
gr
Kristof
Wat is er mis met klei. kan hij daar niet doorheen met zijn wprtels, lijkt me sterk, klei heeft ook voordelen. Uitgraven om klei te verwijderen lijkt me eerder nadelen opleveren dan voordelen. Als je grond goed doorwormd is, verspreidt het zich vanzelf.
@ Matthijs,
Wat is er mis met klei? Zoek maar eens op het cemunnos-forum onder 'klei.' Dan zul je snel zien wat er mis is.
Voor mij is inmiddels feit (en voor vele anderen) dat de klei een dusdanige niet-luchtige structuur heeft, dat da
Ik dacht al zoiets, maar ik denk dat het per plant verschilt, olijfbomen zijn er bijvoorbeeld dol op en ook vijgen.
Overigens ben ik juist(geleidelijk) wat klei aan mijn tuin aan het toevoegen omdat ik de bovenste meter te luchtig vindt, dit zal echter geen kleigrond worden, maar wel een beetje als langetermijnbemesting en verbetering vochthuishouding. sinds de woningbouwvereniging de hele boel tot 1.20 meter heeft afgedraineerd en allemeststoffen dus ook in een noodvaart worden weggepompt
Ik ben ook beniewd of er mensen zijn die kleigrond in de tuin hebben en hoe dat gaat. Je zou ook met zo'n kleiklomp kunnen overwegen om er gaten in te steken als uitgraven eng lijkt, en die gaten vol mat koffiedik te doen, dan komen er massas regenwormen doorheen, en lost het probleem zich vanzelf op.
Mijn trachycarpus en ook mijn chamaeropsen zijn wel met klei aangekomen, maar dat waren kleintjes met normale hoeveelheden wortels, en die hebben het prima gedaan.
Ik denk dat het kleiprobleem vooral speelt als de plant niet sterk is, dus met naar verhouding belachelijk kleine kluiten. Als er dan ook nog eens geen leven, wormen etc inzit wordt het inderdaad een volledig zuurstofloze narigheid.
Hoe snel groeit een butia eigenlijk als hij goed in vorm is?
Dag Matthijs,
dit is er mis met kleiklompen om de wortels als je een palm koopt.
https://tinyurl.com/yyrxl68z
Lees het maar eens goed, het zijn persoonlijke ondervindingen, dus niks van horen zeggen of zo.
Ik hoop dat je er je voordeel mee doet.
Succes
Groeten
Hans
Ik weet niet beter of veel palmsoorten groeien van nature in zware leemgrond.
Mijn Trachy's staan in zware zeeklei. Ik heb wel eerst een flink plantgat gegraven en de losgemaakte kleigrond met een deel potgrond gemengd. Het is trouwens een misverstand dat palmwortels onbeperkt doorgroeien, zoals dat bij dicotylen het geval is. Nieuwe wortels ontspruiten aan de voet in kransen boven de vorige generatie, groeien in eerste instantie onvertakt omlaag om dan beperkt de vertakken. Als de potkluit te dicht en te zwaar doorworteld is, groeien de nieuwe wortels er omheen mits de oorsprong contact maakt met de aarde. Dit is wat je ziet bij kuipplanten met een dichtdoorwortelde kluit nadat ze in een ruimere pot zijn gezet. Dat zo'n palm met een dichte wortelkluit moeite heeft om te adapteren in de volle grond ligt voor de hand. Hetzelfde geldt voor in de kuip opgekweekte bomen. In onze tuin zijn bomen uit de volle grond overgezet en bomen die in een kuip werden aangeleverd. De laatste hebben beduidend meer moeite om zich aan te passen.
Het is trouwens verbazingwekkend hoe palmen jaren in een relatief kleine kuip kunnen gedijen met nauwelijks de mogelijkheid om nieuwe wortels te vormen.
Groet,
Draco
Klopt, palmen zijn in geen geval te vergelijken met bijv. loofbomen. zijn een stuk primitiever zo ook de wortels...wat bedoel je met niet doorgroeien? bedoel je dat de wortels van een palm gekweekt in een kuip niet langer worden als je ze plant? dat klopt niet, je moet die wortels (die meestal cirkels draaien in de bodem van de pot) wat losmaken en maken dat ze naar beneden richten. die wortels groeien nog mooi door.
beschadigde wortels vertakken niet zoals bij loofbomen en bij sommige soorten zoals Sabals sterven die vaak helemaal af bij beschadegingen...
het gebeurt vaak dat Sabals die op het veld gekweekt zijn en dan worden uitgespit een gans nieuw wortelstelsel moeten maken wat niet gemakkelijk is in onze koude streken...
ik heb hier nu toevallig een L. chinensies staan die in zo'n kleikluit zat en ondanks 3j in een lekker warme zwarte kuip te groeien is er geen enkel worteltje uit die klei gegroeid. deze palm heeft de kou van laatst onbeschermd overleefd maar heb hem nu toch maar binnen gezet in de hoop dat hij opnieuw wortelt...(heb hem laten buitenstaan omdat hij in 3j tijd niks van groei heeft vertoond, kon ook niet want hij had praktisch geen wortels buiten enkele sprieten van een ong. 15cm lang, had hem na de kou uit zijn pot gelicht om de staat van de wortels te bekijken. hij kan het op het zicht(bovengronds) overleefd hebben maar de wortels zijn toch ook belangrijk, gezien hij de kou overleefde wil ik als ik hem goed gewortelt krijg in de tuin planten. geef hem nu af en toe warm water om de wortelgroei wat te stimuleren)
gr
Kristof
gr
Kristof
@Hans,ik kon de link die je gegeven hebt niet aanklikken, wel even gezocht, maar niet gevonden.
Nare ervaringen met planten met een kleiklomp wil ik graag geloven, dus er is iets mis met (palmen met een kleiklomp) Daarmee is echter, en die vraag bli
Hoi
ik denk dat palmen die in de klei staan en naar nederland komen hier eerst met de wortelkluit in een kuip met water moeten staan om de klei zachter te maken. Uitgedroogde klei is net beton ,daar groeit echt niks doorheen.
Gr Hent
Zoiets denk ik ook, en dan eventueel wat hlei losspoelen, de bhoel flink perforeren, Ik kan me ook voorstellen dat de klei die het oorspronkelijk prima deed, met bodemleven etc, gesteriliseerd wordt voor de export om in een kleverige dode massa te veranderen.
Ik heb een kuipolijf voor mijn moeder in drente verpot in een grotere pot, en daar vooral groningse klei met wat drentse zandgrond in gedaan, behoorlijk solide massa,maar hij staat onder het balkon, en erzit ook gedroogde koemest en koffiedik door, zodat het goed leeft als de olijf gaat groeien.
Mijn Chamaeropsen stonden in klei, maar die waren duidelijk in de pot opgekweekt en hebben geen problemen met aanslaan gehad, Ik denk dat die palmen in principe prima in klei kunnen groeien, maar dat het probleem zit in het uitgraven, het verlis van de meeste wortels, dan verzwakt zijn, en dan niet meer de kracht hebben om door de klei heen te wortelen.
op zich is er niets mis met de klei...maar als palmen met een rootbal worden verzonden(wat veelal zo is)en veelal uit warme landen is de klei zodanig uitgehard tegen dat ze hier zijn dat er niets meer door kan groeien. de planten op zich zijn ook in orden, ze zitten enkel in een soort van kleigebakken 'pot'....
Mathijs,
kijk eens op de samenwerkingsbladeren en daar dan de topic 'planten met een klei kluit'...is de topic waar Hans naartoe linkte.
gr
Kristof
@kristof, dit is dus het antwoord waar ik op wachtte, dus een soort combinatie van enerzijds een bepaalde be/mis handeling en anderszijds klei,
Ook de klei is dus mishandeld;)
Hallo Kristof, ik moet die opmerking over niet doorgroeien nuanceren. De gedraaide wortels onderin de kuip zijn wortels die relatief recent ontwikkeld zijn. Het zal wel van de ouderdom afhangen of worteltoppen nieuwe activiteit vertonen na het verplanten. Ik heb hoofdzakelijk ervaring met kuipplanten. Zo moet ik eens in de 3-5 jaar mijn Livistona australis en Phoenix canariensis verpotten, omdat de wortels dan de plant opdrukken of zelfs de kuip openscheuren. Om de doorgaans flinke kuip te kunnen hergebruiken zaag ik zo'n 10 à 15 cm van de onderkant van de wortelkluit af en verwijder zoveel mogelijk de loshangende beschadigde wortels langs de zijkant om daar ook ruimte te maken. Deze palmsoorten hebben een sterk regenereringsvermogen, al duurt het wel minstens een jaar voor de groei zich weer volledig heeft hersteld. Nu is bij kuipplanten een zo groot mogelijke plant niet mijn eerste doel. Ik weet ook niet welke palmsoorten een dergelijke forse ingreep verdragen; bij mijn van jongsafaan opgekweekte Howeia met inmiddels 1 m geringde stam heb ik het tot nu toe niet aangedurft. Bij Botanische tuinen heeft men ongetwijfeld veel kennis vergaard over de (on)mogelijkheden van wortelsnoei bij de gangbare palmen. De eerder genoemde soorten en ook Chamaerops zijn wat dat betreft behoorlijk tolerant. Het zijn dan ook wel de soorten met de meest uitbundige wortelgroei.
Groet,
Draco
(Nu is bij kuipplanten een zo groot mogelijke plant niet mijn eerste doel.)
Wordt ook lastig denk ik met Phoenixen, op den duur niet meer erg handzaam.
Verder ben ik wel geinteresseerd in de groeisnelheid van butia's.
Wortelgroei bij phoenix is nogal indrukwekkend, ze kunnen spectaculaire afstanden afleggen om aan water te komen, die dikke witte wortelszijn opslag van iets, water en waarschijnlijk ook energie.
Dat van kuipplanten in de tuin ingraven met gaten in de bodem van de pot kan in de herfst een fors karwei opleveren.
Ook is het de vraag of de pot intct blijft.
Ik vraag mij ook af of mijn trachycarpus er al achter is dat mijn buurvrouw zo scheutig met water is, want bij droogte, groeide hij dit voorjaar gewoon door.
Bij de Jochumhof in Steyl Limburg werden voorheen palmen als Chamaerops, Livistona chinensis, Washingtonia en Phoenix canariensis 's zomers zonder kuip in de volle grond geplant. In het najaar werden ze dan weer uitgegraven en ingekuipt. Vooral bij de laatste 2 soorten moest er daarbij flink gesjord en aan de wortels gesnoeid worden. Ook mijn kuipen moet ik voor de winterberging soms met geweld van de ondergrond lostrekken.
Ik ben er langs gereden, GEWELDIG!
Dan hebben ze schoon deze winter overleeft als deze er in staan vanaf afgelopen zomer al.
Mooi gezicht zo in Amsterdam, verderop staan bij Artis al de trachycarpussen.
Sorry, maar of ze het overleefd hebben weet je pas van het voorjaar ook hebben ze als bescherming wat takken met blad rond de speer gedaan, of dat nu zoveel helpt?
Gr.
Ruud
Het is geen strenge winter geweest hier, als ze dit niet zouden kunnen hebben, dan hadden ze die butia's echt niet bij de hortus gezet, ook phoenixen hebben het hiet onbeschermd overleefd.
Bij de hortus werken biologen.
Dat begrijp ik ook maar ook bij biologen kunnen planten afsterven, mijn butia is er na de vorige winter ook zwaar beschadigt uitgekomen (wat was het -6,-7 oid)en pas in het voorjaar bemerk je he de speer wordt bruin en kan ik eruit trekken
Dit bedoel ik ermee, schade kan ook pas in het voorjaar zichtbaar worden, wat overigens niet wil zeggen dat ze zijn overleden, maar mooier en sterker worden ze er niet door
Dus het is zeker bij butias nog te vroeg om te zeggen dat ze de winter goed zijn doorgekomen.
Gr.
Ruud
Tja, memoeten zien, misschien hebben zeook een gokje gemaakt, misschien hebben ze gewoon erg veel geinvesteerd in uitgeharde butia's, wie zal het zeggen. Mijn phoenixen staan er overigens prima bij vooralsnog. Ik stond ook een beetje raar te kijken toen ik die enorme palmen zag, kan ook kift met artis zijn natuurlijk, in dat geval wordt de plantage middenlaan, (op de fiets een vande koudste straten van de binnenstad) in de gaten houden.
Ik had ze een paar weken geleden ook al gezien en ze zijn idd erg mooi
Gr
Ruud