(Canarische?) Dadelpalm laat bladeren hangen
#1
zo, 02/08/2009 - 12:47
(Canarische?) Dadelpalm laat bladeren hangen
Ik heb al een tijdje een dadelpalm in huis staan.
Aanvankelijk deed hij het goed, hij groeide lekker (nog niet gebloeid).
De laatste tijd laat hij de bladeren hangen en de deelbladeren gaan naar elkaar toe.
Weet iemand hoe dit komt (zodat ik het in de toekomst kan voorkomen) en wat ik eraan kan doen?
Alvast bedankt,
Alexander
Het is Phoenix roebelenii; geen canarische dadelpalm maar wel verwant.
Het lijkt me dat de palm veel te donker staat en te weinig water kreeg. Zet hem buiten op een schaduwplek en geef regelmatig water. Je zult hem zien opknappen.
Hoi
ik denk eerder teveel water.
Hij staat uiteraard veel te donker.
Deze palm mag in de zomer best naar buiten.
Gr Hent
Ik zal hem wat lichter neerzetten (raar want hij heeft al een jaar zo gestaan, en in het lichtste seizoen gaat het opeens mis).
Ook zal ik hem wat meer water geven.
Te veel zoals ook gesugereerd werd lijkt me onwaarschijnlijk want ik geef hem al de hele tijd evenveel water en de grond is(was) droog (ook wat dieper in de pot).
En nu maar even afwachten.
Alexander
Hoi
te donker en te veel water geeft een vergelijkbaar resultaat voor deze palm,staat hij buiten dan mag hij op een schaal staan waar 2 a 3 cm water in kan blijven staan.1 keer in de week de schaal vullen is voldoende en natuurlijk ook bovenop de grond water blijven geven.
Gr Hent
Als daar het probleem maar niet in schuild. Een Phoenix roebelinii is bijna niet te verdrinken. Ik ken zelfs verhalen van mensen die hem in de zomer met de wortel in de vijver zetten. goed water geven dus.
Na een paar mislukte pogingen nog een keer een kleintje aangeschaft.
Heb hem nu constant in 2 cm water staan en gaat als een speer!
Staat wel zeer licht en warm.
Kijken hoe ik hem de winter door krijg.
M.vr.gr.Luc B.
Phoenix roebelinii groeit van nature langs rivieroevers in Zuid Azië. Dat het nathalsen zijn is dus niet verwonderlijk. De gevulde schotelmethode spreekt me niet zo aan, omdat het water als het niet direct wordt opgenomen gaat rotten en de wortels daardoor aangetast kunnen worden. In de vijver is voldoende circulatie, dus daar zal dat probleem zich niet zo snel voordoen. De palm Licuala grandis staat (stond?) bij de Leidse hortus ook in de (tropische) vijver.
Groet,
Draco
Dag,
Ik geef mijn Phoenix roebelenii regelmatig water,doch als de kluit te droog
en te hard word ,waardoor vocht moeilijker doordringt,dan plaats ik de pot
in een grotere emmer en giet water tot aan de rand van de kluit,laat die enkele uren vocht opslorpen en die blijft het maar goed doen(die staat in een inkom met zeer veel lichtinval)
Mvg Philip.
Is/was dat zo Draco met die Licuala grandis (in een vijver) ? Moet dan ook een ganse dag in de zon staan/gestaan hebben. Is dit niet eerder een schaduwplant (zelfs totaal geen zon) ? Mijne stond ganse winter licht binnen. Heeft al z'n bladeren verloren. In een kleine 2 weken allemaal bruin. Allemaal verwijderd en plant in grotere pot verpot (stond vermoedelijk te vroeg te nat) en in serre gezet. Nu weer 2 lange speren. Wel een héle trage groeier, vind ik.
Vorig jaar had ik mijn Phoenix R. buiten op het terras staan, stond de hele dag in de zon, maar dus ook lekker in de regen. Je zag de plant gewoonweg genieten. Volle zon kunnen ze prima verdragen, maar de plant moet zeker niet gelijk in de volle zon als deze daar niet aan gewend is, dan verbrandt deze gewoon en dat is zonde.
In Thailand is de Phoenix R. een plant die je her en der tegenkomt, zelfs als bermvulling tussen snelwegen in, dus ook in de volle zon. Er heerst daar een relatief hoge luchtvochtigheid en daar houden deze planten van.
Jim, de Licuala grandis in Leiden staat of stond (?) in de grote vijver van de tropische kas. Van direct zonlicht is dus geen sprake. Ook bij de Hortus VU welke helaas met opheffing wordt bedreigt door een infaam plan van het Universiteitsbestuur ten gunste van asfalt en beton, staat een volwassen Licuala grandis in de volle grond van de tropenkas.
Ik zou bijna tegen de forumleden willen zeggen, bezoek deze fraaie tuin voor het te laat is. De toegang is gratis en 's zomers dagelijks behalve op zondag.
Groet,
Draco
Na hoeveel tijd zou ik verbetering moeten zien?
Tot nu toe gaan de bladeren alleen maar meer hangen en worden ook nog bruin(er).
Alexander
Dan heeft de plant waarschijnlijk al te lang droog en donker gestaan.
de oude bladeren gaan ook nooit herstellen...zo'n schade is blijvend maar hopelijk is de nieuwe groei weer normaal.
gr
Kristof