combinatie kalk en bemesting met koemestkorrels

10 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 do, 11/12/2008 - 19:13
ed ressiv

combinatie kalk en bemesting met koemestkorrels

Even een bericht voor diegene die kalk en koemestkorrels tegelijkertijd aanbrengen.
Kijk even bij deze URL, U zult zien dat, als deze twee ingedienten apart worden toegedient met een redelijke tussenpose, er een goed resultaat geboekt wordt. Bij toediening tegelijkertijd krijgt U het verkeerde effect.
Goed om even te weten.
Groetjes
Hans
https://tinyurl.com/yxldf6z8

do, 11/12/2008 - 20:53
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hans, of het combineren slecht is weet ik niet maar er staat vrij veel pertinente onzin in dit bericht. De auteur werd niet gehinderd door veel kennis van zaken. Als kalk b.v. koemest helpt afbreken dan is dat een voordeel en geen nadeel. Een plant kan immers geen koemest eten, die moet eerst afgebroken worden tot minerale zouten.

Ruud

vr, 12/12/2008 - 01:41
phil2

Dag Hans
Ik heb deze uitleg gevonden op het internet:http://www.boerderij.nl/Akkerbouw/thema-bemesting/Bemestingsadviezen.htm

Tip Wilt u dit najaar bekalken én bemesten? Rijd dan eerst de kalk uit en daarna mest. De ammonia in de mest bindt zich namelijk aan kalk. Hierdoor vermindert per saldo de zuurbindende waarde en werkt de kalk minder goed.

Meerdere bronnen zeggen dat het beter is om bekalken en bemesten niet op hetzelfde moment uit te voeren,misschien is de tip hierboven de reden.
Mvg Philip.

vr, 12/12/2008 - 09:51
birdwatcher

Helemaal mee eens Ruud

Gr Dirk.

vr, 12/12/2008 - 18:47
ed ressiv

Dag Ruud Philip en Dirk.
Ik vond dit bericht op internet, en heb het voor waarheid aangenomen.
Helaas lukt het me niet om de URL te openen die meegestuurd is, wellicht was ik dan weer wat wijzer geworden.
Ik dacht er goed aan te doen maar beschik zelf niet over parate kennis op het gebied van bemesting. ( Ik ben bouwkundige )
Uit ervaring kan ik vertellen dat ik de kalk en de koemestkorrels altijd in een arbeidsgang heb toegedient, mijn palmen en andere planten die van kalk en koemest houden varen er wel bij. Echter bij het lezen van het bericht dacht ik dat heb ik dan mooi fout gedaan en proberen eventuele volgschade te voorkomen, maar als ik jullie reactie lees is niets van dit alles waar wat ik op internet gevonden heb mbt de genoemde combinatie.

Even voor alle duidelijkheid;
Het toedienen van kalk tegelijk met koemestkorrels is dus eigenlijk een goede zaak. Ik vraag dit specifiek daar ik deze methode toepas omdat ik telkens de grind en de wortelfolie opzij moet werken om te kunnen bemesten, daarna leg ik de folie weer terug en de grind er weer op, dit gebeurt twee keer per jaar.

Als jullie hier op willen reageren dan graag, andere liefhebbers mogen niet op het verkeerde been gezet worden, zeker niet als we het in de samenwerkingsbladen willen plaatsen.

Vemeldt svp ook de bron, bijvoorbeeld kennis beroepshalve, via internet met vermelding van de site, of wat dan ook. Dit is namelijk voor onze medeleden positieve info.

Bij voorbaat dank, ik zie de reactie(s) graag tegemoet.

vr, 12/12/2008 - 19:11
Anoniem (anoniem geplaatst)

Er is weinig te vinden over het slecht zijn van de combinatie. In alle gevallen is er geen duidelijke argumentatie anders dan dat kalk de vertering van organisch materiaal versnelt. Dit staat tenminste op tuinen.nl waarvan de andere bronnen het lijken te hebben overgeschreven, vaak letterlijk (zelden met bronvermelding), soms iets minder letterlijk maar nog herkenbaar. Dat van die versnelde afbraak is slechts ten dele waar, namelijk als de grond erg zuur is. Eigenlijk is het andersom: zuur remt de afbraak, kalk maakt minder zuur waardoor de afbraak weer op gang komt. Zoals ook uit je eigen ervaring al blijkt: kwaad kan het niet.
Ik ben chemicus van beroep. Dus als er chemische onzin claims gedaan worden ben ik vrij snel met reageren.

M.a.w. het lijkt meer zo'n verhaaltje dat iedereen van elkaar in het tuinwereldje overschrijft zondar dat het waar is. Vergelijk met de Clematisinfo-icon en de dakpan, Phalaenopsis koud wegzetten etc.

vr, 12/12/2008 - 23:44
ed ressiv

Ruud bedankt.
Toch nog een vraag.
Zou jij hier willen uitleggen wat de beste manier van bemesten is op zandgrond?
Plus een advies op kleigrond?
Als je nog adviesen wilt publiceren dan graag, deze zal ik dan verzamelen en met bronvermelding in de samenwerkingsbladen zetten.
Je mag me ook mailen;
visser [dot] dehansatgmail [dot] com

Bij voorbaat dank.
Mocht je behoefte hieraan hebben dan begrijp ik dat ook.
Hans

za, 13/12/2008 - 16:26
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ik zal eens kijken of ik daar wat mee kan. Een beste bemestingsadvies bestaat overigens niet. Dat is afhankelijk van het soort planten dat je kweekt en het beoogde effect. Een plantenkweker zal gaan voor zo snel mogelijke groei en een liefhebber voor zoveel mogelijk bloemen dus veelal weinig mest. De meeste tuinen zijn dan ook zwaar overbemest, dat laatste vertellen de tuincentra natuurlijk niet...

Voorbeeld: in een zanderig en voedselarm deel van mijn tuin bemest ik absoluut niet. Dat zou de populatie Grote Keverorchis en Wespenorchis onmiddelijk de das om doen. De hagen krijgen daarentegen veel stikstof als compensatie voor het snoeien (nu ja, de hagen waar ik het snoeisel van verwijder, bij een deel kan het blijven liggen en wat ik niet weghaal hoef ik ook niet aan te vullen). Een deel van mijn grasmat krijgt eveneens mest maar een anderdeel weer niet. Daar staan dan ook veel wilde planten tussen die rijkelijk bloeien en da's precies de bedoeling. Wil je daarentegen bananen of gembers hebben dan zal je rijkelijk moeten mesten. Met andere woorden: een bemestingsplan moet uitgaan van het soort grond, de bemestingstoestand en het gewenste effect.

Ruud

za, 13/12/2008 - 18:13
ed ressiv

Nou het begint er al aardig op te lijken, ik begrijp hieruit dat je per plantensoort en groep moet bekijken wat goed voor ze is en een geen algemene bemesting moet toepassen.
Wellicht is dit verder uit te diepen, per slot zijn de meeste onder ons geen profs en elke aanwijzing die concreet is, is weer meegenomen.
Alvast bedankt
Groetjes
Hans

za, 13/12/2008 - 18:46
phil2

Dag Hans
Dat heb ik deels toegepast in de border door zuurminnende en kalkminnende planten te groeperen.Zo zijn er delen die kalk krijgen en andere turf,verder bemest ik met een universele meststof om het niet te ingewikkeld te maken.(ben qua bemesting geen specialist)
Mvg Philip.

Onderwerp gesloten