Cordyline Australis

12 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 za, 11/04/2009 - 17:49
kraikkonen

Cordyline Australis

Hallo mensen,

Ik heb dringend advies nodig. Eerder heb ik op dit forum al eens een foto geplaatst van mijn cordyline van ongeveer 2,5m hoog. Nu komt er uit het hart , geen speer meer en loopt het aantal groene stengels als een logisch gevolg drastisch terug. Als ik met mijn vinger in het hart voel komt er een soort bruine emulsie uit. Typisch geval van speerrot? Wat kan ik het beste doen?
De kop er straks afzagen? En hoever beneden naar de stam dan? bij de grond of vlak onder het huidige groeipunt?

Alle adviezen zijn welkom. Alvast bedankt.

Cordyline Australis
za, 11/04/2009 - 18:15
edwardkarin

Heeft ie buiten gestaan deze winter?

Na de winter tot voor kort leek alles nog goed zeker?

Het is speerrot en dan is het met de kop wel gedaan, de stam afzagen kan wel, maar ik had het 2 keer dat die bovenin zacht was de stam, naar gelang ik ging afzagen 10 cm. vervolgens weer 10 cm. werdt dat deel ook weer zachter...
Al blijft de stam hard zonder kop, dan wil dat niet zeggen dat er rondom bovenin weer slapende ogen ontwikkelen, bij de cordyline gebeurd dat niet zo vaak dacht ik?

Maar afzagen is nu het enige wat je kan doen, de kop kan je wel als verloren beschouwen, zeker als de stam er net onder ook zacht is?

Een yuccainfo-icon hersteld zich er makkelijker van want die vormt weer een nieuwe scheut uit de kop, maar een cordyline niet.

Tja weet je, een paar keer -10 graden, en nu deze tropische temperaturen en dit groeizame mooie weer, toch blijft de schade overheersen van die paar keer koude die we hadden, jammer.

gr. Edward

zo, 12/04/2009 - 00:33
Anoniem (anoniem geplaatst)

Overigens lijkt het me een Cordyline indivisa en geen C. australis.

za, 11/04/2009 - 23:03
fransh

is met zekerheid een c.australis.de indivisa heeft bladeren die 3 x zo breed zijn.
ik zou hem niet afzagen maar behandel hem met een antischimmel middel.
naar alle waarschijnlijkheid is de kop verloren maar er kunnen zich scheuten ontwikkelen op de stam ,mocht de stam toch verder rotten komen er normaal van onder nieuwe scheuten aan.
gr Frans

zo, 12/04/2009 - 01:12
Anoniem (anoniem geplaatst)

Inderdaad meestal lopen bevroren exemplaren van C. autralis na bevriezing aan de voet weer uit, Ik heb zojuist een verpapte jonge plant ('Zuidland') opgedolven, waarbij bleek dat de stamvoet nog hard is en levende wortels droeg. Ik heb bij een kwekerij ook wel eens grote exemplaren in kuip gezien met bevroren koppen en talrijke nieuwe scheuten langs de oude stammen. De vorst is dat geval waarschijnlijk iets minder hevig geweest dan deze winter het geval was.
Cordyline indivisa heeft afgezien van het brede blad, als typisch kenmerk opvallende oranje nerven. Ik weet niet of dat ook voor volwassen exemplaren geldt. Die heb ik hier nog niet aangetroffen.

zo, 12/04/2009 - 12:52
kristof p

is inderdaad zeker geen indivisa. de C. indivisa behoud zijn brede bladeren met de oranje middenstreep en zilveren onderkant zijn ganse leven. ze worden zelfs nog breder naarmate ze ouder worden.
mijn kleine C. indivisa heeft geen schade opgelopen van deze koude en lijkt daardoor meer koude aan te kunnen dan een C. australis maar C. indivisa is een veel moeilijkere plant. koude is het probleem niet maar andere dingen wel bij de indivisa...ze kunnen het jaren goed doen om dan plots zonder zichtbare redenen het op te geven.

gr
Kristof

zo, 12/04/2009 - 13:25
Anoniem (anoniem geplaatst)

'k Zou wel eens een blad van dichtbij willen zien.

zo, 12/04/2009 - 14:04
kraikkonen

Allen hartelijk bedankt voor de reacties. Denk dat wanneer alle bladeren zijn afgestorven ik de kop er afzaag en maar afwachten. Groeikracht is het enige waar ik mijn hoop op vestig met dit weer.

(p.s. Overduidelijk een australis. Indivisa heeft een oranje streep in het midden van het blad en heeft tevens bredere bladeren.)

zo, 12/04/2009 - 22:21
kraikkonen

Moet ik de top trouwens nog behandelen wanneer ik hem heb afgezaagd?
Bijvoorbeeld met kaarsvet o.i.d.?

vr, 15/05/2009 - 19:06
tes

15-05-2009

Kijk op mijn site https://tinyurl.com/y5qdwo6f

Ook hier zie je 2 groeipunten op een stukje stam.

Annie Krijgsman

za, 16/05/2009 - 00:48
Anoniem (anoniem geplaatst)

Kraikonen, ik heb weleens een top afgezaagd met als gevolg dat de stam helemaal slap werd (door indroging?). Misschien is het een goed idee om de zaagsnede met kaarsvet te bedruppelen.

zo, 17/05/2009 - 00:59
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ik heb hier een afbeelding van een van mijn Cordyline's indivisa. Het is een nog jonge plant; de bladeren kunnen zo'n 10 cm breed worden. Behalve de opvallende oranje hoofdnerf zijn ook de dunnere parallelnerven oranje gekleurd. Die nerftekening is wel een van de meest kenmerkende verschillen met Cordyline australis.

Groet,

Draco

Cordyline Australis
Onderwerp gesloten