Cycas Revoluta
#1
wo, 03/03/2004 - 19:38
Cycas Revoluta
Hi iedereen,
ik heb sinds enkele jaren een cycas revoluta (sagopalm). Hij is denk ik nog heel jong, want heeft (of liever, had) maar een 10-tal bladeren. Vorig jaar zijn wij verhuisd, en nu heb ik geen deftig plaatsje meer voor deze plant, want hij neemt zoveel plaats in. Hij staat nu op een redelijk donkere plaats, maar natuurlijk wordt hij nu bijna helemaal geel en bruin.. deze plant heeft veel licht nodig, zo blijkt. We hebben nu wel een tuin, dus eventueel zou ik hem daar kunnen zetten. Alleen vrees ik dat het hier soms een beetje koud wordt in de winter, alhoewel ik dan weer heb gelezen dat hij tot -10 graden celcius zou verdragen. Heeft iemand enige ervaring hiermee? Ik zou hem ook in de winter kunnen binnen plaatsen, maar dan is er weer het plaats gebrek. Tenzij misschien in de garage, maar dan zou hij het met kunstlicht moeten redden...
volgens mij kan je een cycas in de winter buiten wel vergeten,misschien de temperatuur wel.Maar het is de combinatie vocht en vorst in Nederland wat hem de das omdoet.Als hij nu al geel en bruin wordt,denk ik dat het al over is.Hij wordt niet meer groen.
Een cycas moet je voornamelijk binnen houden. In de zomer maanden kan hij gerust naar buiten. Je kan de gele bladeren gewoon afknippen, dan komt het nieuwe groen vanzelf een keer. Dat kan snel, maar je moet soms ook lang geduld hebben. In elk geval gooi hem niet weg als hij een tijdje bladloos blijft want hij loopt zekler uit. Let op dat de nieuwe balderen de ruimte krijgen en nergens tegen aan staan tijdens de groei. Elke belemmering bij de bladgroei blijf je zien zo lang het blad leeft. Mijn ervaring is: de plant niet te vochtig houden maar de kop en bladeren van tijd tot tijd te nevelen. Ik heb daar prachtige resultaten mee. Dit geldt niet alleen voor de cycas revoluta maar voor veel palmvaren achtigen (is mijn ervaring).
Cees van Oeveren
Harry, hem ten dode opschrijven als hij geel begint te worden lijkt me nogal drastisch, ik heb verhalen gelezen van een cycas die geen baderen, en bijna geen wortels meer had, en die is na een tijd toch terug beginnen groeien.
Cees, als ik de gele bladeren afknip, dan hou ik nog een 3-tal bladeren over. Bedoel je dat ik ze desnoods allemaal mag afknippen, en dat ze toch nog terug komen? Ik wil hem trouwens gerust binnen houden, maar ik heb er maar 1 plaats voor die ruimte genoeg geeft, maar daar is te weinig licht... enige ervaring met kunstlicht bij deze planten?
Okee.Bmaster,het is wel een drastische oplossing,maar ik ging ervan uit dat je er eigengelijk niet veel ruimte meer voor had.Dus waarom zou je er dan zoveel moeite (valt ook wel mee) voordoen.Ik heb ook diverse planten die ten dode waren opgegeven,kortgeknipt en weer oplaten groeien o.a ficus,dracena.En dan ben je er best trost op dat het gelukt is.Maar bij mij ging er een cycas dood (niet zo,n grote) en voor 7 euro had een nieuwe 5-bladerige.Het is maar wat je wil en in hoeverre je er aan gehecht bent.Dit even ter uitleg van mijn drastisch ingrijpen. Groetjes Harry.
Ik heb er ook niet veel plaats meer voor, tenzij 1 plaatsje, maar dat is dan weer te donker. Vandaar mijn vraag of hij in de tuin zou kunnen overleven, of binnen met behulp van kunstlicht...
Binnen met kunstlicht kan.
Wel speciale lampen gebruiken.
Graag reageer ik nog op Bmaster van 10-3.
Ik heb mijn cycassen en verwanten in een plantenkas waar s'winters niet en waar s'zomers wel voor 50% geschermd wordt. Ze doen het uitstekend. Als proef op de som heb een plant op kantoor staan waar het droog is en waar het met het licht slecht gesteld is namelijk 1m van het raam en op de noordzijde. Hij doet het prima.
Een situatie op de landbouw universiteit van Wageningen laat een geheel andere situatie zien. Daar staan alle sycassen op een bloed hete plek op verdieping hoogte onder niet geschermd glas. In diverse hortussen zie je ze behoorlijk zwaar geschermd staan en ook met succes. In Spanje en Italië (de plekken relatief dichtbij) staan ze in perken in de volle zon. Kortom ze kunnen nog wel wat
hebben maar belangrijk is niet te veel vocht en geen stagnerend water.
Nog aanvullend op mijn lange reactie van daarnet is. Er zijn uitgebreide beschrijvingen van de palmvarenachtigen Cycas, Zamia, Encephalarthos etc. Het is goed om te onderzoeken hoe zo'n plant is gevormd qua wortelopbouw en ondergrondse rizomen. Er zijn palmavarens waarvan het ondergrondse plantdeel net zo groot is al dat wat bovengronds staat.
Graag wil ik aan de schrijver van de vraag "ik heb sinds enkele jaren eencycas r" best wat meer uitleggen. Mail me dan de@oeverloperwanadoo [dot] nl
Cees van Oeveren.