Cycas revoluta, vorstschade?

11 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 zo, 24/02/2008 - 12:29
edwardkarin

Cycas revoluta, vorstschade?

Ik heb deze Cycas revoluta, de laatste nacht toen het nog -4 werdt laten staan, de vorige nachten stond ie in de blokhut, daar was het boven 0, vorstschade lijkt mij onwaarschijnlijk, of het is toch wel zo, in combinatie met vocht?

Cycas revoluta, vorstschade?
vr, 22/02/2008 - 17:25
Frankko123

Is toch echt vorstschade.

vr, 22/02/2008 - 21:29
Exoot1971

Ik heb bij de mijne alle bladeren weggesnoeid. Zal het nog opnieuw gaan bloeien? Ik had geleze op internet (weet niet meer welke site) dat als je dat doet dat de plant dan weer nieuwe bladeren gaat aanmaken. Heb ik een fatale fout gegaan?

vr, 22/02/2008 - 21:57
Frankko123

Als je een plant snoeit stimuleer je groei dus je verhaal klopt. De plant hoeft nl. geen energie meer in alle bladeren te steken. Aan de andere kant heeft een plant blad nodig dus als je alles wegknipt kan ook niet goed zijn maar hij zal op den duur wel nieuw blad aanmaken.

vr, 22/02/2008 - 23:25
Anoniem (anoniem geplaatst)

Frankko:
-De plant hoeft nl. geen energie meer in alle bladeren te steken- .

Een plant steekt geen energie in bladeren, maar haalt juist energie er vandaan!

za, 23/02/2008 - 00:17
kroisos

het ziet er wel niet zo mooi uit maar ik zou de bladeren of toch de groene delen eraan laten. zoals greenconnection al zei de plant haalt energie uit de bladeren en hoe meer energie de plant nog krijgt hoe vlugger hij herstelt....

gr
kristof

za, 23/02/2008 - 00:23
edwardkarin

Mijn andere 2 cycas revoluta heeft geen enkele schade stonden gewoon buiten met -4 graden de laatste vorstperiode, bovendien heb ik het ook in de woonkamer steeds weer en dan komt er later een nieuwe bladkrans, maar de vorige worden dan eerst geel/bruin.
Ik heb ook nadat de bladeren geel/bruin zijn geworden weleens een nieuwe bladkrans gekregen met lange bladeren/takken en een kronkelige vorm, ik weet niet hoe dat komt waar dat aan ligt?

Bladeren zijn nodig om fotosynthese om te zetten in bouwstoffen.
Daar haalt de plant energie uit.

za, 23/02/2008 - 14:58
jim

Heb een Cycas revoluta die een paar jaar terug 2 hele lange bladeren heeft aangemaakt, en sindsdien niks meer. Die 2 hele lange heb 'k er ook alweer afgeknipt (na ruim een jaar). Hingen/lagen steeds in de weg.
Mag plant waarschijnlijk opgeven ? Bladeren blijven wel groen, maar er beweegt gewoon niks, niks, niks.

za, 23/02/2008 - 19:05
hent v

Hoi

een revoluta maakt bij een goede verzorging (veel warmte en veel water in de zomer ,koel en droog en licht in de winter ieder jaar een nieuwe bladkrans aan.
Zie samenwerkingsbladen

Gr Hent

za, 23/02/2008 - 23:48
Lodewijkp

Als het blad zwaar beschadigt is kan je het beter er af knippen.
Er worden zeker wel bepaalde micronutrienten( mineralen, chemische componenten) voor een blad gebruikt, als het blad zwaar beschadigt is is de fotosynthese zo minimaal dat het niet waard is om daar micrnutrienten naartoe te laten verbruiken, ook raakt de grond hier sneller door uitgeput.

Bij palmen kan je beter de bladeren in droge omgeving eraan laten zitten, snoeien van goede of halfgoede takken kan resulteren in langzamere groei.

snoeien van takken bevorderd de groei van het wortelsysteem om zo meer micronutrienten uit de grond te verzamelen voor nieuwe bladgroei, alleen dit heeft ook een limiet .
Wel worden hierdoor de palmen sneller gevestigd en kunnen ze beter tegen droogtes.

het is wel belangrijk dat je in een bepaalde periode snoeit, palmen kunnen moeilijker overwinteren als ze niet veel blad /zon ratio hebben gehad. hoe meer photosynthese hoe meer voedingstoffen in de wortels waardoor s'winters in de kern bij de groeipunt toch de metabolisme op peil kan worden gehouden - kortom meer overlevingskans

Snoeien kan heel goed zijn in een droogte, in egytpe of griekenland kan het soms heel droog zijn, daar snoeien ze de palmen zodat ze geen water verbruiken voor de fotosynthese.

van nature gaan palmen in brand staan door de dode bladeren , zo doden ze alle ziektes en ongedierte in de bladeren en uiteraard is dit ook een wapen tegen droogte.

Zelf snoei ik na de winter altijd alle beschadigde delen eraf -ook de lichtbeschadigde bladeren eraf, dit is uiteraard niet goed voor de plant maar zo hou ik de kans op bladinfecties door bacterien of schimmels minimaal aangezien ik al een keer bladvlek epidemie heb gehad.

alle jonge exemplaren van de phoenix soort zijn gevoelig voor bladvlekziektes hierbij raad ik aan om alle beschadigde delen eraf te knippen en/of een goed bewateringschema te volgen.

bij gewone bomen ( europese soorten - eik etc) die op windharde plaatsen staan worden vaak gestaakt en ondersteund, maar ook wordt er veel gesnoeid om wortelgroei te stimuleren.

er zijn veel misverstanden hierover, hopelijk is het nu op gehelderd .

zo, 24/02/2008 - 12:29
kroisos

in deze tijd van ziektes is het veel beter om palmen niet te snoeien (toch in zuid-europa en andere warme delen). er is een diertje in zuid europa(red palm weavel) terechtgekomen dat is meegekomen uit Egypte en die dood een palm in 3maanden tijd. ze komen masaal af op het sap van versgesnoeide bladeren...

bij het aanplanten van palmen in bijv. egypte snijden ze het blad af omdat de wortels in verhouding met de kroon veel te klein zijn bij aanplant om de palm van voldoende water te voorzien. vooral bij Sabals is dit zo omdat van deze soorten de wortels meestal compleet afsterven en het 6maanden duurt (in een warm klimaat) eer ze terug genoeg wortels hebben om een mooie kruin te ondersteunen. dit geld lang niet voor alle palmen. Phoenix roebelenii bijv. verplant zich makkelijker met een volle kroon dan met 1/2 bladeren er nog aan....

gr
kristof

Onderwerp gesloten