Cycaspalm en Paradijsvogelbloem
#1
wo, 22/10/2003 - 14:12
Cycaspalm en Paradijsvogelbloem
Hallo,
Ik ben pas terug van Mallorca en heb me aan één van de kraampjes daar enkele zaden aangeschaft. Het betreft de Strelitzia (Paradijsvogelbloem) en de Cycas revoluta (Cycaspalm). Ik ben volop aan het zoeken hoe ik deze planten het best opkweek. Misschien dat jullie me enkele tips kunnen geven.
De zaden van de paradijsvogelplant heb ik nog niet gepland, daar ik nog over geen turfgrond beschik (ttz mengsel turf en zand volgens bijgevoegde handleiding). Het zaad van de cycaspalm heb ik van zondag in een glas water laten weken en dit op onze radiator geplaats. Volgens de handleiding zou dit minstens een week in lauw water moeten verblijven en elke dag dient het water ververst te worden.
We beschikken thuis over een veranda die in de winterperiode alleen in de voormiddag rechtsreeks zonlicht krijgt maar de ganse dag wel zeer verlicht is. 's winters vriest het nooit in de veranda maar het kan soms wel erg fris worden, wat voor een plant in opgroei mss niet ideaal is. Ook hebben we een redelijk donkere woonkamer waar (vooral 's winters) in de namiddag de zon rechtreeks invalt)
Wat kan ik nu best doen met de twee planten (zaden)? Welke plaats is het meest geschikt, en welke grond gebruik ik best. Kan ik in een latere periode van de planten scheuten nemen? En welke andere tips hebben jullie nog voor mij?
Alvast bedankt!
Robin.
Ik wil in het weekend proberen wat te vinden daarover.Ik moet deze dagen overwerken. Sorry Robin,misschien weet een andere liefhebber wat?
Hoi,
ik heb jaren geleden zaden van de Strelitzia uit Zuid-Africa meegenomen. Zowel van de Reginea (die jij waarschijnlijk hebt) als de nicolai. De laatste wordt in het wild heel erg groot, en ik heb niet de verwachting dat ik die tot bloei kan krijgen.
De Reginea kan bloeien in kuipen. Het zal echter lang duren ( 4 jaar en meer) voordat het zover is. Dat verklaart de hoge prijs van bloeiende planten. Ikzelf heb ze in Cocopeat staan, zomers buiten, in de winter binnen. In zuid-africa krijgen de planten af en toe een graadje vorst, ze kunnen er tegen. Leuk vinden ze het niet, mijn planten hebben net ook een vorst gehad en een aantal bladeren zijn zwart geworden. Het zelfde had ik in het voorjaar ook ( te ongeduldig met buiten zetten) maar daarvan zijn ze goed hersteld.
En vorstvrije veranda lijkt me prima.
Bij mijn weten is kiemen ook niet zo kritisch, nachte weken en in vochtige pot- of stekgrond zetten.
Op de lange termijn zullen de planten uitlopers vormen.
Kijk eens op https://tinyurl.com/6lgoj, daar staat een artikel.
Alleen kan de wintertemperatuur naar mijn idee lager.
groet
bram
Van de cycaspalm kan ik vinden ,dat hij niet tegen vorst kan en dat hij niet van volle zon houdt en hij groeit heel langzaam.Kortom een best wel moeilijke palm lijkt mij.
zolang ze niet uitkomen moeten ze wel warm staan maar dan is licht ook geen probleem. Als ze uitkomen moeten ze licht, maar als ze dan niet te nat staan kunnen ze ook frisser staan[combituin]
R.
Ik heb een vraag hierover beantwoord in algemeen. Misschien heb je er iets aan. Ik heb het alleen maar in een boek gevonden maar weet er verder in de praktijk niets over. Misschien heb je er iets aan
Ik heb zo'n vijftal jaren geleden een zaadje geplant van de paradijsvogel. Ik weet niet meer precies of daar bijzonderheden waren, maar zal eens zoeken naar de instructies. Momenteel heb ik geen tijd maar je mag zeker een antwoord verwachten in de komende dagen/week. Momenteel (dus na ong. 5 jaar) staat hij nu te bloeien :)
ik ben verbaasd. iedereen heeft het over de paradijsvogel buiten? ik wist niet eens dat dat kon. ik heb 6 jaar geleden een zaadje gekregen uit Madeira. het ontkiemde na een paar weken in water. ik heb het geplant in gewone potgrond. het plantje heeft altijd binnen gestaan. soms in de volle zon (hoewel maar een paar uur per dag) soms in een zonloze kamer. hij groeide en groeide. de onderste bladeren krulden inderdaad en verdroogden, maar ik heb een prachtige volle plant van zo'n 1,5m hoog.
ik geef 'm soms veel water in een keer, soms beetje bij beetje. ik verplaats 'm, draai 'm naar ik wil. in 6 jaar hem ik 'm 3 keer verpot. waarbij ik het teveel aan (grote water-) wortels er rigoreus van afbrak.
Hij bloeit en is kerngezond.