De Noordpool, het wordt sneller warmer...
#1
di, 12/12/2006 - 19:11
De Noordpool, het wordt sneller warmer...
Mogelijk geen ijs meer op Noordpool in 2040
Uitgegeven: 12 december 2006 07:34
SAN FRANCISCO - De kans bestaat dat de Noordpool in de zomer van 2040 ijsvrij zal zijn. Die waarschuwing lieten Amerikaanse wetenschappers maandag horen op een bijeenkomst van de Amerikaanse Vereniging van Geofysici in San Francisco, aldus de BBC.
Uit de laatste gegevens blijkt dat het ijs niet meer krachtig genoeg herstelt van de warme periode in de zomer. Vorige maand was een stuk zee bevroren dat twee miljoen vierkante kilometer minder groot was dan vroeger altijd het geval was, aldus Mark Serreze van het Nationale IJs en Sneeuw Data Centrum van de Universiteit van Colorado.
Volgens een nieuwe studie is het mogelijk dat de Noordpool over drie decennia ijsvrij zal zijn als gevolg van de opwarming van de aarde. "Doordat het ijs zich terugtrekt transporteert de oceaan meer warmte naar Arctica."
"Het open water absorbeert meer zonlicht waardoor het tempo van opwarming wordt versneld als gevolg waarvan nog meer ijs verdwijnt", zei Marika Holland van de Universiteit van Washington.
ai, dat is zeer slecht nieuws voor ons klimaat. doordat al dat zoete water in de zee terechtkomt bestaat er een grote kans dat de noord-atlantische golfstroom stilvalt met als gevolg dat we hier extreem koude winters kunnen krijgen zoals ze gewend zijn in canada. brrrrrrr.....
Ja dat heb ik vaker gelezen, hmmm... raar toch, voorlopig staat alles haaks op elkaar, want de gem. temp. zou toch gaan stijgen hier.
Inderdaad we blijven afhankelijk van de noord Atlantische golfstroom, maar sommigen beweren dat het weer niet zo'n grote invloed heeft als wij denken?
Tja, het is bekend.
Maar in de sahara hebben ze mammoetresten gevonden, die hoorden ook in de sneeuw en ijs thuis, dus daar is ook eea veranderd.
In Nederland bij Geffen NBR.
Hebben ze dolfijnen resten aangetroffen, nou daar is het hier al lang te koud voor, ook hier is al lang geleden eea veranderd.
Als El Nino ergens te lang blijft liggen heb je al een totaal ander klimaat en dat binnen enkele dagen.
Maar dat het goed gaat hoor je me niet zeggen, maar veranderingen zijn van alle eeuwen.
Paar honderd jaar terug in de vroege middeleeuwen hebben we hier zelfs een kleine ijstijd gehad, dat is geologisch eigenlijk gisteren nog.
Laten we hopen dat het niet alleen te wijten is aan de mensheid, maar ook aan een totaal proces.
Als het puur aan de mensheid te wijten is( wat ik bet***el ) dan schaam ik me er voor dat ik er ook eentje ben.
groeten
Hans
Beste Hans,
de hele noordzee stikt van de dolfijnen (bruinvissen) dus wat dat betreft is er niks veranderd!
gr.
Ruud
Ik heb zitten t***elen of ik hier wel een reaktie zou geven.
Ik heb het ook gezien van het smelten van de Noordpool en inderdaad er zal best een verandering aankomen. Echter geleidelijk en niet meteen, zodat de mensheid zich er aan kan aanpassen.
Wat ik eigenlijk kwijt wil is dat alles wat er tegenwoordig gebeurd aan de klimaatsverandering cq ozongat ligt. Zware regenbui, storm, hittegolf, zachte winters....in 1938 hadden ze ook een zachte winter, in november 1 graad minder als nu! Toen hadden ze nog nooit van het ozon gat gehoord....
Is de Noordzee al gestegen door het smelten van de gletsjers of het afbrokkelen van de poolkappen? Nog niets van gehoord.
Wat moet je er als persoon/mens (in Ned/Blg) aan doen? Geen auto meer rijden? Laat ze dan eerst die bruinkool mijnen maar eens sluiten, en in de VS milieu bewust worden. Nog niets gezegd over Azie....
Jurgen.
Ja Jurgen dat is waar.
Maar als het zachter wordt dan vind ik het niet erg als exoten liefhebber, als het maar geen nadelige gevolgen heeft voor onze waterhuishouding.
Zachte winters en hete zomers, heerlijk, laat de musa basjoo maar groeien hoor, 5 meter hoog als het kan...
Hallo,
Van mammoeten waren er verschillende soorten. Sommigen kwamen in een koud klimaat voor in tundrasteppen. Anderen leefden in een gematigd klimaat vergelijkbaar wat we nu hebben of zelfs warmer.
Zo, n 10 miljoen jaar geleden in het mioceen kwam er nog Sabal maior in Nederland voor.
Het klimaat was toen vergelijkbaar met dat van het groeigebied van de huidige Sbal minor.
In Zwitserland zijn resten van een Chamaerops helvetica en Calamus gevonden die in vochtige warmgematigde/subtropisch klimaat groeiden.
Ook Nelumbo kwam voor de ijstijden in Europa voor.
Groet,
Alexander
Kijk allemaal eens naar An Inconvenient Truth met AL Gore.....
Wordt het hele probleem besproken: echt zorgwekkend!
Marc.
Ik heb de film van Al gore gezien , mijn mond viel open
erg onrustwekkend ,
milieu zou op NR1! van de
hele wereld moeten staan.
het bedreigd ons meer dan eender wat.alleen zullen de mensen pas wakker worden als er nu iets ernstig gebeurd , je denkt toch niet dat de politiek een steentje gaat bijdragen? die denken enkel aan de economie en geldgewin.
groen is nu meer dan ooit van doen.
Tuurlijk milieu nummer 1! Vandaar de palmen in onze tuin. We houden van de natuur.
Echter zonder vooruitgang en investeringen in de economie, geen welvaart meer. Stilstand is achteruitgang....geen werk, geen geld meer om uit te geven dus de suppermarkt en het tuincentum ook failliet. Wat ons dan nog rest is bomen gaan zagen in het bos en turf gaan steken of kolen voor de kachel. Dan zijn we goed bezig voor het milieu.
Als er geld is kunnen we investeren, in de economie, het milieu en ik in mijn palmbomen.
Journaal:"25% economische groei de laatste 10 jaar in Nederland en 0% meer uitstoot."
Ik denk dat we aardig met zijn allen ons best doen. Nu de rest van de wereld nog.
En dat ik mijn auto nu niet hoef te krabben en de palmbomen zonder problemen de winter door komen vind ik best. Volgend jaar rijden ze misschien wel een elfsteden tocht!
Jurgen
Als de zeespeigel stijgt kun je je wellicht beter specialiseren op Mangroven? :-)
Ruud
Die 0% is stilstand en geen vooruitgang!
Wij als 1 van de rijkste landen op deze aardkloot moeten hierin een voortrekkersrol spelen anders gebeurt er nooit wat en gaan we gewoon verder met de boel naar de klote te helpen met z'n allen!
gr.
Ruud
Ruud dat ben ik niet met je eens,
we kunnen een goed voorbeeld zijn tot we een ons wegen, als de rest van de wereld vervolgens de boel drie dubbel en dwars vervuild........en dan praat ik over het grootste oppervlak van deze aardbol.......ik zie me nog bij een bauxietmeer staan zo hoppelakee open enbloot......en toen heb ik me echt afgevraagd waarom ik mijn afval nog aan het scheiden ben....
Hallo,
Wat een discusie over een krante snipsel..Deze komen elke paar jaar in de krant en is mooi om de mensen wat schrik aan te jagen.
Dat de zee spiegel stijgt is een feit en ook dat ie vol met dolfijnen zit ook.Maar er zal ook weer een ijs tijd komen, zo gaat het al eeuwen en gaat ook wel ff verder.El nino bestaat ook al eeuwen en is niets nieuws.
Groeten Andre
andre.....ik ben het helemaal met je eens.......
de ene onderzoeker roept een doemverhaal over opwarming door broeikas....de andere onderzoeker roept dat het al eeuwenlang zo gaat......opwarming en daarna weer afkoeling....kortom het houdt een heleboel mensen aan het werk, kost een heleboel geld.
Als wij als rijk land niet het voorbeeld geven hoe kan je dan verwachten dat andere minder rijke landen ons voorbeeld volgen?
Dat er temp verschillen zijn geweest staat als een paal boven water het gaat alleen wel erg snel deze keer!
Dat is voor onze pietluttige hobby misschien wel prettig en voor mezelf ook (ik houd niet van schaatsen), maar voor de rest?
Maar goed dan gaan we toch lekker door waar we met z'n allen mee bezig zijn.
Is er over 50 jaar geen amazonewoud meer, staat heel indonesie vol met de door ons zo vereerde palmbomen, zwemt er geen vis meer in de oceaan, loopt er geen ijsbeer op de noordpool, staat over 100 jaar Texel onder water enz, enz, enz.
gr.
Ruud
Ik ben bang dat je gelijk hebt Ruud. Alle signalen staan de verkeerde kant op. En het uitsterven van planten en dieren is nog nooit zo snel gegaan. Menig habitat van o.a. de door Texeltje (en mij) geliefde gembers is al volkomen verdwenen en de wildvormen zijn uitgestorven. Veranderingen zijn er altijd geweest, alleen gaan ze sneller dan ooit. Bovendien is de mens honkvaster dan ooit. We kunnen nergens heen als het mis gaat, alle plaatsen waar mensen goed gedijen zijn al bevolkt en daar zitten ze niet op 16 miljoen vluchtelingen te wachten. De vraag is niet of er na afloop van een klimatologische ramp nog leven is (dat zal er zeker zijn) maar wel of de mens (en bij voorkeur de Nederlander) daar nog onderdeel van uitmaakt.
Ruud
ik vind dat we met zijn allen rekening moeten houden met het milieu, absoluut maar vind ook dat er hard aan gewerkt moet worden om andere landen zover te krijgen dat ze zich ook realiseren dat zij nog steeds de grote vervuilers zijn......
ik kan me echt verbazen over de dingen die ik in het buitenland zie gebeuren.....daar kennen ze het woord milieu niet eens...misschien moet daar eens flink wat geld ingestopt worden om mensen daar bewust van te maken....
maar ja als het water blijft stijgen door de stijging van de temperatuur tja dan zit het er in dat ik toch moet verhuizen.......
zal alvast een stukje grond kopen in de bergen van Hawaii.
Uiteraard moeten de andere landen er ook van overtuigt worden dat er iets moet gebeuren, maar zolang die nog niet overtuigd zijn betekend dat mijninziens niet dat wij er maar niks meer aan moeten doen.
Ik krijg de indruk dat 2 van de grootste vervuilers (china,us) langzaamaan ook wakker beginnen te worden, dus dat is hoopvol.
Ik ben hier niet zoveel mee bezig, maar zou toch graag zien dat m'n evt kleinkinderen ook nog in een leefbare wereld ronlopen!
Goed, nu ga ik weer verder met m'n plantjes (is ook belangrijk nietwaar) tot m'n vreugde gaat het eindelijk weer wat droger en rustiger worden!
gr.
Ruud