De Washingtonia hersteld zich.
#1
zo, 08/01/2006 - 15:59
De Washingtonia hersteld zich.
Hoi allemaal, de Washingtonia die ik bij Intratuin had gekocht begon in de huiskamer snel terug te vallen en de eerste bladen schrompelde al vrij vlug, zoals jullie vertelden te droog en te warm.
De plant in de kas gezet met 15 graden en daar is het vochtig, de Washingtonia houdt zich tot nu toe goed en gaat niet verder achteruit.
Weet iemand of er in de wintertijd toch nog bladeren bijkomen?
Groeten Hans
bij 15 graden zal deze lichtjes door groeien hoor !
hoi annoniem
ik ben benieuwd, na de winter als hij weer naar buiten gaat weet ik te vertellen wattie gedaan heeft.
groetjes
Hans
Hoi ,
Die anoniem was ik :) Ik heb het idee dat mijn palmen in de kas zowel grotere exemplaren als bergen zaailingen , gewoon lichtjes door groeien aangezien daar de temp snachts zeker boven 0 blijft rond de 5 graden. Maar overdag met de zon erbij enzow loopt de temop vaak rond de 15 graden idd , maar naar mate voorjaar nadert al heel snel richting 20 graden ....
Ik heb een washingtonia robusta in de volle grond staan , dit word ze 2de winter. Vorig winter had ik hem verkeer dingepakt en hem dus eigenlijk verwaarloosd , maar hij bleef leven ( laagste temp -6 ) en heb hem behandeld met bordeloise pap en uiteindelijk begon deze te groeien sterker dan daarvoor in pot , en maakte zeker 9 mooie bladeren aan , en 3 wat verschrompelde bladeren :) Tot nu heeft ie totaal geen schade nog geen vlekje ! Dus ik hoop dat ie zich volgend jaar nog meer gaat settelen en nog krachtiger gaat groeien :D
Greetz robbin
Greetz robbin
hoi Robbin
fijn te weten dat schade in de winter ook bij een washingtonia niet bij voorbaat onherstelbaar is.
Je schrijft dat je voor het herstel gebruik hebt gemaakt van "bordeloise pap"
1e wat is dit
2e hoe maak je dit
3e hoe verwerk je het
4e wanneer weet je of je dit moet gebruiken
ik lees wel vaker dat iemand voor de winter zijn palmen nog iets versterking geeft en direct na de winter weer iets om snel aan te sterken. Maar ook dan tast ik in het duister.
De meeste staan in de volle grond, en krijgen ooit een heerlijke sproeibeurt over hun bladeren waarvan ik denk dat ze dit goed doet, maar voor de rest hebben ze nog nooit iets gehad.
Blijft dit allemaal zo wel goed gaan?
Hopelijk wil je op je gemak eens naar al deze vragen kijken.
Ter info, tot nu groeit alles lekker door.
groeten
Hans
Die "pap"waar Robbin het over heeft ,is volgens mij alleen verkrijgbaar in Belgie. Hier in Nederland mag het ,geloof ik, niet gebruikt worden. Want het is slecht voor het millieu.(modewoord in Nederland) . Dus het wordt hier niet verkocht.Het is een anti schimmel middel.
Hoi ,
Versterking voor palmen aan het begin van de winter nog nooit gebruikt , en ga dit ook nog niet doen. De palmen zijn vorige winter ook zonder dat spul goed de winter door gekomen , is dat trouwens bevestigd dat de palmen dan harder zijn ?
Dat spul wat ik gebruik , gebruik ik nooit alleen op de tijden wanneer dat moet ! Bijvoorbeeld als een palm in de speer rotting heeft , of de speer heeft verloren wil ik dat spul gebruiken. Ik heb dit tot nu toe maar 1 keer hoeven gebruiken , en dat deed ik bij me washingtonia die staat in volle grond en zag er erg slecht uit , speer was nog wel goed maar ik deed het zekere voor het onzekere. Ik heb dit aangemaakt , kweet niet wat de samenstelling was maar je moest het aanmaken met water en dat giet je dan uiteindelijk recht in het hart !
Dit spul is idd zoals harry zei niet in nederland te krijgen aangezien het idd verboden is. In belgie verkopen ze dit wel , dus als je dit spul wil hebben moet je het halen in Belgie.
Greetz robbin
Greetz robbin
Ik kan misschien morgen nog wat foto's laten zien van me washingtonia in volle grond hoe hij eruit zag na de winter en uiteindelijk er aan het eind van de zomer uitzag. Wat de herstelling er zelfs van was ...
Greetz robbin
Hallo anti schimmel middel is gemakkelijk te maken met "Chinosol"
Chinosol is te verkijgen in de Apotheken.
Gebruiks aanwijzing :
2 Tabletten oplossen in een kopje kokendwater ( eerst beetje afkoelen laten)
Dit kopje in een gietkan met 1 Liter water opvullen.
Zo heb ik al een paar Trachy Palmen van de (schimmel)dood redden kunnen.
Voor een schimmelende Washi werkt dit middel natuurlijk ook.
Groetjes,
Jan.
Jan,mss een goede tip,maar onder welke omstandigheden gaan Trachy's schimmelen? Ik heb het nog niet gehad in 3 jaar buiten,regen ,vorst,enz. (alleen een beetje wortelbescherming)
Hallo,
nou het is mij over komen.Ben net een week terug van zee en toen ik in mijn kas kwam was het er wel heel erg vochtig.Nu bleek dat mijn verwarming alleen op ventileren stond en geen verwarming.
Veel van de zaailingen waren op de bladeren bedekt met schimmel hoofd zakelijk de whasingtona's en filferas maar ook een aantal trachy's.De grotere hadden hier niet of nagenoeg geen last van.
Mijn vraag is nu dus ook moet ik dit middel in een gieter doen en over de planten gieten of in een spuit?
Groeten Andre
Hoi Harry en Dreas
schimmelende trachys heb ik ook nog nooit gehad en de eerste heb ik toch al 7 jaar.
Is er misschien iemand in dit forum die nou eens en keertje een lijst hier publiceert, wanneer er wat en waarvoor en hoe gebruikt moet worden.
Ik zal een oproep plaatsen die zie je wel verschijnen.
gr. Hans
Mijn filifera zaailingen
Inkijk kroon , van de robusta in volle grond !
a
LAs het lukt me foto's van andere comp af te halen ken ik denk nog wat groeiverschil foto's laten zien :)
Zozo dat zijn er wel genoeg he Robbin,hoe lang laat je ze in de p9 potjes staan.En ik dacht dat ik er veel had maar jij hebt er nog meer van 1 soort,wat doe je der mee voor de verkoop?
Groeten Andre
Hoi ,
Het zijn er idd voldoende , ik zaai altijd in grote bakken. Dus houd er wel voldoende zaailingen aan over. Hoe lang ik ze laat staan weet ik nog niet , deze zijn vorig jaar sep-okt verplant in aparte potjes. Dus ze mogen van mij eerst het potje weer lekker vol groeien en dan denk ik misschien wanneer ze hun blad gaan delen ofzo , ik kijk dit altijd gewoon aan ...
Zo heb ik ook nog ( minder ) washingtonia robusta's , Trachycarpus fortunei , Phoenix cananriensis , Brahea armata begint te komen ... ( Had ik ook zo 150 a 200 zaden van ) , strax van het voorjaar gaan er weer zo 200 Chameorops humelis in :)
Wat ik er uiteindelijk mee ga doen weet ik nog niet , laat ze verlopig lekker groeien zodat ik erzelf lekker van kan genieten. Maar naar mate deze groter worden houd ik strax ook geen plek meer over en zit er idd niets anders op dan gaan te verkopen :)
Greetz robbin
Trouwens hier onder een fototje zoals ze dan zijn opgekomen na een paar maanden en gegroeid te hebben ( deze hebben er iets te lang in gestaan vanwege tijd gebrek daar ben ik nu mee bezig over te potten ) Lijk net een grasveld :)
Greetz robbin
Ja inderdaad dat lijkt wel een grasveldje.Ik heb er nog nooit zoveel bij mekaar geplant das mischien wel beter i.v.m de ruimte.
Maar ze staan der mooi bij.Heb net weer een heleboel gezaait waaronder een heleboel Musa's maar mijn ervaaring met bananen is niet zo goed dus nog maar een keer proberen.
Gr.Andre
Hoi ,
Jup , gooi dus de bloembak vol met potgrond , zaden erin soms liggen ze gewoon tegen mekaar , grond er over heen en wachten maar , je grasveld komt op , en later uitplanten in aparte potjes :)
Greetz robbin
Hallo,
Week je de zaden van de Trachy's ook en haal je ook de velletjes eraf?Meeste staat bij mij nu in P9 potjes maar hoelang laat je ze daar in?
Groeten Andre
Hoi ,
Nee ik heb nog nooit de zaden gepeld van een trachycarpus , aangezin dit velletje zo dun is dit geen weerstand bied , dus kieming niet tegen gaat.
Hoe lang ik ze in p9 potjes laat staan ? Dat is ook gewoon even afwachten , ik heb nog andere fortunei's die staan ook in p9 potjes en die beginnen nu hun eerste gedeelde bladeren te maken en die zijn nu eigenlijk wel aan verpotten toe.. Of ik plant deze in volle grond ...
Greetz robbin