Duivelshand II
#1
do, 19/10/2006 - 19:55
Duivelshand II
Hallo Ferurs en alle geinteresserden van het forum natuurlijk.Als je lang genoeg zoekt dan vind je veel info en als je veel praat met mensen dan kom je veel te weten.Sinds de eerste plaatjes van Ferurs zitten we al 4 paginas verder maar we zijn al een stuk wijzer geworden.Om deze prachtige boom toch weer even terug in het nieuws te brengen heb ik een nieuw onderwerp geopend (deel II) omdat je altijd moet gaan zoeken en de mensen reageren makkelijker op nieuwe rubrieken.Om toch even tegemoet te komen aan vragen die in het begin werden gesteld kan ik hetvolgende zeggen : De latijnse benaming van deze boom is dus niet Chirantodendron pentadactylon maar wel Cheirostemon apetalum.Chirantodendron pentadactylon is gewoon een vertaalde beschrijving van de plant en staat dus niet alsdusdanig vermeld in de classificatie.De plant behoort tot de wolbomen of Bombacaceae maar ook dit wordt door sommigen in t***el getrokken,anderen zeggen dan weer dat de boom tot de platanoides behoort.Wie zal het zeggen?Feit is dus wel dat Hanninkj min of meer in de juiste richting zat wat de zaden betreft.En die zaden die kiemen wel degelijk hoor zolang je je strikt aan het schema houdt.Maar ja,waar vind je zo n schema.De meeste schemas die je vindt werden opgesteld en zorgvuldig bijgehouden door kwekers en gepassioneerden (NIET gepensioneerden) zelf.Heb vorige nacht nog een babbel gemaakt met een fanaat in Zuid-Californie die me een vrachtje verse zaadlobben gaat opsturen(oef,t werd tijd)Een andere kerel in dezelfde regio die is er dus wel degelijk in geslaagd het zaad te doen ontkiemen en gaat me zijn notities doorgeven.Dan dit nog even Ferurs,opletten want de haartjes van de boom kunnen zware ooginfekties veroorzaken.Op dit moment wordt in bijna alle grote universiteiten van de wereld onderzoek verricht naar de grote medicinale waarde van deze boom en het probleem is,er zijn er bijna geen in de vrije natuur te vinden en diegene die er wel zijn worden beschermd.Ik hoop nu enkel dat professor Smets van de fakulteit Biologie,afdeling plantkunde KUL de hoognodige medewerking wil verlenen.
Wordt zeer zeker vervolgd......
Groetjes JP
Toch eventjes opletten:
Hoezo, die naam staat dus niet alsdusdanig vermeld in de classificatie?
Waar haal je dit?
Het is niet omdat die naam niet overal te vinden is, dat hij niet bestaat hoor!
Chiranthodendron pentadactylon Larreat.
Is wél de wetenschappelijke naam voor de plant, en daar is weinig Latijns aan, meer Grieks.
En
Cheirostemon platanoides Bonpl.
Cheirostemon platanoides Humb. & Bonpl.
Zijn een synoniem, iets minder geldige namen dus.
Maar dit kan je dus inderdaad ook in bepaalde werken aantreffen.
Behoort tot de Malvaceae.
Bombacaceae en Sterculiaceae en Tiliaceae zijn nu opgeslorpt in de Malvaceae.
En wat zijn 'platanoides', ... dit is enkel het epitheton voor die soort onder het geslacht Cheirostemon, heeft niks met familie te maken.
Zo te zien verwarring troef dus.
Jan
Hallo Dekoeliepenzeviel,Wel de classificatiesystemen die je daar opnoemt die spreken dus mekaar konstant tegen en er zijn er nog meerdere.Afhankelijk van dewelke je hanteert zal deze ook zeggen of beweren de juiste te zijn.Het is dus inderdaad verwarring troef maar dit geldt niet alleen voor deze boomsoort.De griekse benaming :Chirantodendron pentadactylon verwijst enkel naar de plant in zijn vorm en dus niet naar de familie Cheirostemon apetalum.Daar kunnen we inderdaad nog uren ja-neen over doorgaan.Ik zou je ze allemaal kunnen opnoemen maar je kent ze waarschijnlijk ook en dus heeft het weinig nu dit te doen.Ik vind het op zich al heel wat dat je dit ueberhaupt weet.
Je kennis is dus zeker meer dan behoorlijk maar laat dit alles echter de kern van het verhaal en de zoektocht niet in de weg staan.Kortom de naam bestaat wel,net zoals ook de gewone volksbenamingen maar wordt dus verkeerdelijk als de "latijnse"
benaming gebruikt.
Groetjes JP
Het gaat mij niet om ja of nee, gelijk of geen gelijk.
Ik wil enkel wat verduidelijken qua naam.
Het gaat mij om de naam waaronder deze plant door de vooraanstaande botanische onderzoekcentra wordt genoemd.
Door andere namen te gebruiken wordt het maar verwarrender.
Volgende zinsnede moet je mij toch eens uitleggen:
"De griekse benaming :Chirantodendron pentadactylon verwijst enkel naar de plant in zijn vorm en dus niet naar de familie Cheirostemon apetalum."
Bij mijn weten eindigt een geldige familienaam steeds op "ceae".
Met uitzondering van enkele die onder 'nomen conservandum' vallen zoals Leguminosae, Labiatae, Compositae, die wel verouderd, maar nog mogen gebruikt worden.
Jan
Jan,ik gebruik die namen niet zomaar hoor,tis omdat ze er al zijn maar de plantkundigen zijn het er niet over eens.
Neen,want om de familie terug te vinden moet je naar de Malvaceae of voorheen de Bombacaceae.Het geslacht is dus dit van de Cheirostemon.Omdat men het in het begin niet eens kon worden werd de naam Chirantodendron pentadactylon geintroduceerd,enkel om de plant een voorlopige classificatie te kunnen geven en hem als dusdanig te kunnen herkennen.De echte officiele benaming luidt dus Cheirostemon apetalum.Daar ben ik zowat van overtuigd.Ik zoek je de bronnen weer op want het is al een tijdje geleden en zal het je meedelen.
Groetjes JP
Hallo JP en Jan
Jullie hebben allebei gelijk Cheirostemon apetala Cerv. is geijk aan Chirantodendron pentadactylon ( Larreautegui ) zie https://tinyurl.com/y3skegkc hou mij eventueel aanbevolen voor enkelen zaden.
Groetjes Gerrit
Ook ik hou me aanbevolen voor enkele zaden!
Gr.
Henk
Hallo Jp.bosch,
Het is voor de lezers fijner als je af en toe wat alineas tussen je tekst laat. Het nodigt zo niet uit om te lezen.
Bedankt !
Johan
Gerrit:
de link die jij aangeeft is dus
https://tinyurl.com/y3eto96s (met malvaceae dus)
en daar staat, onmiskenbaar, dat de juiste naam dus Chirantodendron (accepted name) is en dat Cheirostemon een synoniem is. Dus op dit moment is men het er wel overeens.
Je moet wel serieuze bronnen meedelen hé (wat niet wil zeggen dat Stewart R. Hinsley zijn Malvaceae website niet ok is, maar gaat enkel over die ene familie, zonder ander verband):
bvb
https://tinyurl.com/lb8czt5
zoek daar maar op Malvaceae
en daar op genera list, zal je direct zien hoe het momenteel zit.
Jan
Pfff de naam kan me eerlijk gezegd gestolen worden. Waar het om gaat is, kun je deze planten in Nederland (en omgeving) tot een mooie boom opkweken en krijg je er ooit bloemen aan?
Dit mis ik in de discussie hierboven. Heb zelf op internet ook al gezien dat het een giga boom wordt in zijn natuurlijke habitat. Maar jah dat worden er meerdere en die groeien en bloeien hier ook goed...
Dus bij deze mijn vraag. Is deze plant geschikt voor de exotenliefhebber....
Gr. Miranda
ff iets anders kunnen jullie in je eigen bericht ook geen wijzigingen meer aanbrengen?
Krijg één of andere ondefineerbare foutmelding....
Gr. Miranda
ja ik had ook problemen met mijn eigen bericht aanpassen..lukte om een of andere reden niet maar kreeg geen foutmelding.
Miranda,
dat jou die naam kan gestolen worden, is jouw goed recht.
Voor mij is dit daglijkse kost.
Ik moet de juiste identiteit weten te bepalen van houtachtigen in collecties.
En om te weten waarmee we bezig zijn en erover te corresponderen, hebben die planten allemaal een naam, dit is het uitgangspunt.
Soms kan ik mij niet houden en wil ik hier en daar op de fora een boodschap geven. Ik vind het belangrijk de juiste naam te vermelden.
Mondiaal gesproken is 50 % van de planten in botanische tuinen en arboreta fout. Die planten worden verder geteeld, onder de naam zoals ze gelabeld zijn...
Misschien begrijp je zo ook mijn bedoeling.
Excuus als dit vervelend is, het is goed bedoeld.
Botanische collecties hebben ook als taak de mensen goede info te geven, dus kan ik er hier bijvoorbeeld maar een beetje aan beginnen denk ik zo.
Jan
Hallo J.P. en natuurlijk de rest.
Ik heb inmiddels een zaaihandleiding gekregen van de botanicus die me de stek van de duivelshand heeft opgestuurd.
24-36 uur weken in zuiver bronwater met een temp van 23-24 celcius.
Oranje pluim niet verwijderen.
Uitzaaien in een laag vermiculiet,grond,vermiculiet,grond, in laagjes opgebouwd,goed vochtig maken maar niet te nat.De grond temp op 24-25celcius houden.
De grond mag beslist niet uitdrogen
Ontkieming duurt 6-15 weken ,verspenen in voedings rijke potgrond.
Het in de koelkast zetten van de zaden zou de kiemkracht verminderen en is volgens niet aan te raden.
Maar de eventueel andere handleiding die jij krijgt wil ik ook graag weten.tot nu toe nog geen ontkieming van de reeds uitgezaaide zaden.Buiten die nog in de koelkast staan ga ik de resterende vier op deze manier nog proberen.
Groeten
Ferurs
Dekoeliepenzeviel (pff hoe kom je aan die naam?)
Ik begrijp je pleidooi en kan me daar soms ook over opwinden dat de namen niet kloppen. Maar jullie gingen een beetje (te) ver in jullie pleidooien hoe tie moest heten.... (sorrie) dat we wat aan het afdwalen waren van het onderwerp...
Kan de plant nu wel of niet in onze contreien groeien, hoe komen we er aan en krijgen we er bloemen aan...
Dat het jaren duurt voor er bloemen komen okee kan ik mee leven maar kijk als het nooit verder dan een stam met blad word pas ik. Als ik blad wil kweken kan ik immers ook sla zaaien...
Maar als er een kans bestaat op bloemen jah dan is tie echt super exotisch en een aanrader voor iedere exotofiel. En ga ik ook trachten om deze plant aan mijn collectie toe te voegen. Want het is een plaatje waar ik graag plek voor inruim.
Ik volg jullie discussie en onderzoek dan ook met zeer veel interesse. En voor degene die al zaden of stekken gescoord hebben hoop ik dat jullie deze aan de groei krijgen.
Gr. Miranda
Hallo Miranda
De Duivelshand boom zou hier gewoon te kweken zijn en ook het geven van bloemen moet totaal geen probleem geven.De boom groeit in het zuiden van Mexico in een valei waar het per jaar tussen de 1000-5000mm regent en de gemiddelde temp tussen de 18-24 graden celcius zou zijn tevens kan de boom ongeveer -5 celcius vorst verdragen.
De moeilijkheid is echter het verkrijgen van deze boom,jonge zaailingen zijn zo goed als niet te vinden en als ze er zijn gaan deze meestal naar Universiteits tuinen voor onderzoek en komen bijna nooit beschikbaar voor particulieren.
Zelfs in zijn natuurlijke omgeving is dit een erg gewilde en gezochte boom dit maakt de kans op het krijgen van een stek of zaailing erg klein.
Het vermeerderen uit zaad is ook erg moeilijk en niet erg succesvol tot op heden, en word door diverse Universiteiten geprobeerd,met bijna geen resultaat,dit is ook de reden dat er bijna geen stekken of zaailingen vrij komen voor liefhebbers,de gene die wel vrij komen worden dan ook met de meeste zorg omringt en voor veel geld door Universiteiten opgekocht.
De boom zou ook een grote medicinale waarde hebben en alleen voor dit onderzoek is hij erg gezocht door diverse Universiteiten en onderzoekcentra,s wereldwijd.
De kans op het verkrijgen van een stek maakt dit alles erg klein.
Groeten
Ferurs
Hallo Ferurs en alle andere forumleden.Sorry, was er een paar dagen niet.
Dat is dus het probleem met het verkrijgen van stekken van de Duivelshandboom,zodra er eentje beschikbaar is verdwijnt het naar een of andere universiteit.
Kent,de man die er dus 1 heeft en me de zaden gaat opsturen, heeft me dat ook gezegd,verder zei hij : Als je eens moest weten van waar ze me overal bellen om stekken,ongelooflijk,en hoe ze aan mijn telefoonnummer komen?.
Zijn boom is ongeveer 20 meter hoog en de onderste takken geven al geen zaden meer omdat hij waarschijnlijk te oud is.(70 jaar)De bovenste takken wel nog volop zaden maar dan moet hij gaan klimmen want als hij moet wachten tot de zaden afvallen dan zien ze er verschrompeld uit?.
In die 35 jaar dat hij daar al woont(boom stond er toen al) heeft hij
nooit een zaailing kunnen ontdekken.Toch raar he?
Ja de boom zou hier dus wel kunnen gedijen maar niet zonder hulp.
Ik denk wel dat bij ons door een gebrek aan konstant warme temperaturen de groei heel wat trager zal verlopen en dat we hier NOOIT die hoogte of dikte zullen bereiken.
@ Johan,Sorry hoor ik zal er proberen rekening mee te houden als ik nog eens iets verwarrends te vertellen heb dat ik de alinea s wat beter verdeel.Het lukt me bijna nooit om iets te schrijven zonder dat ik minstens 10 keer wordt onderbroken.
Groetjes JP
Hallo Jan,echt fijn hoor dat je zo nauwgezet met die namen wil omspringen,zo hoort het ook maar er is jammergenoeg zoveel tegenstrijdigheid aanwezig.
We kunnen ons misschien toch wat beperken tot die praat die iedereen interessant kan vinden.(hihi)
Groetjes JP
Toch wel straf hoor dat bronwater....Ferurs
@ Gerrit en Greenconnection.Ik hou jullie aanvraag in beraad,zal ervan afhangen wat hij me opstuurt.
Hallo J.P
Ik was eerlijk gezegd ook verbaasd met betreking op het bronwater , maar ja hij heeft ieder geval met deze methode resultaat gehad,zoals vermeld heb ik er ook nog in de koelkast staan zodat ik deze manier om tot ontkieming te komen iedergeval ook nog wil uitproberen.Ik heb in beginsel ook deze problemen gehad met mijn Amherstia Noblis maar eerlijk gezegd zijn de zaden van de duivelshand boom veel moeilijker om ontkiemt te krijgen.
Ik heb nu twee van mijn laatste vier zaden op de manier met het bronwater geprobeerd,mocht je op korte termijn de handleiding van de man waar je het overhad ontvangen wil ik het graag ook nog met de laatste twee zaden op die manier proberen.
Ik hou momenteel een registratie bij van de methode,s die ik nu gebruik met tempratuur warmte en vochtigheid registratie.
Ik hoop dat ik de stek aan de gang krijg is niet in een geweldige staat,heeft flink wat te lijden gehad van de vliegreis.Was beter geweest als mijn kennis hem in een foamdoos op had gestuurd dan in een karton doosje.
Op termijn wil ik bij de stek indien voldoende gegroeit proberen om wortel stek te forseren zoals ik bij de Lagunaria Patersonii wel eens doe.
Groeten
Ferurs
Hallo Ferurs,
Ai niet fijn om horen dat die stek er niet al te best aan toe is,ik denk persoonlijk dat hij heel wat zonlicht tekort heeft en nu is het jammergenoeg niet de periode om veel zonlicht te verwachten.Ik vrees dat je best op korte periode een lamp zal moeten plaatsen en niet al te veel water geven.Zeker 10 uur per dag zonlicht.
Een wortelscheut nemen ....ja,maar dan moet je de wortels deels uitgraven en een geschikte wortel vinden.
Ik zou dat wel durven met een ouder exemplaar maar met een jong,ik weet het niet hoor.
Dat bronwater van jou staat wel in schril kontrast met dat bijna kokend water waarover ze daar in Californie spraken.Dat leek me nogal vrij onnatuurlijk.
Ik vraag me eigenlijk af hoe het zit met de zaden van de bvb :
Fremontodendron Californicum of de Mexicanum die je toch wel aanverwant kan noemen.Heb jij er weet van of dit kiemprobleem hier zich ook stelt ? Volgens mij is de konstandheid van vocht,licht,temperatuur en dan natuurlijk de grondsamenstelling zeer belangrijk.
Kent vertelde me dat de grond rond zijn boom net beton is,zo hard daar kan natuurlijk geen enkel zaadje in doordringen en ontkiemen.Hij wist me ook met zekerheid te zeggen dat de boom daar werd aangeplant door de vorige eigenaar van de woning.
Van zodra ik iets weet van die nota s hoor je het wel.
Groetjes JP
Hallo J.P
De eerder gewoon uitgezaaide zaden zijn gaan schimmelen en ik verwacht niet meer dat deze tot ontkieming komen.Ik heb nu nog 6 zaden op andere manieren uitstaan en nog twee om eventueel op de door jou nog te noemen methode.
Hierbij ook nog een foto van de stek van de Chirantodendron Pentadactylon die ik van mijn bevriende botanicus heb gekregen,gelukkig trekt hij al bij en staat momenteel op een luchtvochtigheid van 85% en hoop ik maar het beste ervan.Ik heb hem nogmaals gevraagd voor een stek,momenteel nog niks beschikbaar,maar hij wil eventueel nogmaals een stek ruilen tegen twee Strongylodon,s en een Mucuna Bennettii ,dus die ben ik alvast aan het opkweken.
Buiten mijn bevriende botanicus heeft mijn speurtocht naar stekken niets opgeleverd(helaas)
Laat me weten als je de zaai handleiding ontvangt.
Groeten Ferurs
Hallo Ferurs,
echt slecht ziet hij er niet uit maar stralend durf ik toch ook weer neit zeggen.Ik zou toch eens proberen of een groeilamp uitkomst kan brengen want een tekort aan zonlicht zal ook wel een rol spelen.
Ai de zaden beschimmeld zeg je,dan klopt er iets niet tss de vochtigheidsgraad en de temperatuur?.
Dit wil dus zeggen dat de kiem niet door de hardere bolster is kunnen breken.Had je ze geschuurd of ingekerfd voor het planten?
Het inkerven van de zaadjes is een must want anders kan de kiem nooit doorbreken.
Zit de schimmel al binnenin of is het enkel oppervlakkig?
Hoe slaagt die botanicus-vriend van jou erin om scheuten te snijden?
Ik kijk elke dag mijn mails na maar geen antwoord (nog niet) uit Californie
Groetjes JP
Ik heb je de vraag al eens gesteld maar ze is zeker verlorengelopen in de strijd.
De eerste fotos die je liet zien zijn deze van de "grote"duivelshand die je hebt niet?
Staat die buiten geplant of heb je die in een bak?Je weet dat hij een paar graadjes vorst kan verdragen maar zeker geen -10 of lager en dat komt bij ons toch enkele dagen per jaar voor.Wat doe je ermee in de winter?
Heb je bij de "grote" onmiddellijk 1 stam of heb je meerdere twijgen die omhoog rijzen want anders zou je eens kunnen proberen met stamdeling of wortelscheuren.
Groetjes JP
Hallo J.P
De foto,s zijn van de moederplant waar ik de zaden van heb,als ik die zelf had was het krijgen van zaad echt geen probleem geweest.Wat wortel scheuring betreft,het is een boom dus dit zal weinig effect hebben.
Dat is ook de reden dat indien de stek voldoende gegroeit is ik wortel stek wil proberen te forceren,lukt dit, of niet dan lijdt de boom er echt niks mee,wat dat betreft neem ik geen risico.
Hij is nergens of bijna nooit te bemachtigen dus wat dat betreft ben ik een gelukkig mens dat ik er een heb en mischien nog een krijg althans kan ruilen.
Ik was niet van plan om hem in de volle grond te plaatsen maar in een kuip en door vorm snoei in toom te houden,en de grootste kuipen die ik heb zijn duizend liter,dus dat duurt wel een tientalle jaren voor ik die moet aanspreken.Ik neem echt geen risico met vorst wat dat betreft is het hier te wispelturig met de vorst.
Ik heb alleen tropishe planten en daar zijn er een paar bij die een paar graden vorst zouden verdragen maar ik neem geen risico,s ik heb meer planten die moeilijk te krijgen zijn,ik heb nu al geen risico planten meerbuiten staan.
Groeten Fer
Ik heb op internet nog wat fotootjes gevonden
foto 2
foto 3
foto 4
foto 5
foto 6
foto 7
en foto 8
Gr Hent
Hallo J.P
Wat betreft de vragen die je gestelt heb over de behandeling van de zaden dit is bij onze eerdere forum duivelshand vertelt,ik heb de zaden inderdaad ingekerft en andere geschuurd.De vermelde schimmel was hierdoor ook in de zaden gedrongen en ze staan nog wel in de kweekbak,maar ik beschouw ze als afgeschreven.
Degene die momenteel nog in de koelkast staan wil ik eind volgende maand uitzaaien,de op bronwater geweekte zijn inmiddels uitgezaaid en de resterende twee zaden bewaar ik nog een week,anders worden ze te oud om nog uit te zaaien.
Mocht ik binnen een week geen andere zaai handleiding vinden of krijgen dan wil ik deze twee zaden als zaad van een Fremodendron
behandelen en kijken of dit resultaat gaat geven.
Ik krijg volgend jaar nog wat zaad dus mocht ik dit jaar geen resultaat hebben, dan probeer ik het volgend jaar nogmaals.
Als de stek bloem gaat geven is het probleem om zaad te verkrijgen opgelost,dus ik hoop dat dit niet te lang gaat duren.
Groeten Fer
Hallo J.P en natuurlijk de rest
Ik kan gelukkig melden dat de stek begint uit te lopen, maakt nu al nieuw blad aan.Ben begin vorige week begonnen met het stoken om groei bij de Strongylodon en Mucuna stekken te stimuleren voor mijn eventuele ruil voor nog een stek van de Cirantodendron Pentedactylon.
Bij het contoleren van de stek heb ik opgemerkt dat er een nieuw blad aan zit te komen,ik heb hem nu voor de 2e week op 85% luchtvochtigheid staan met een temp van 25 celcius en hij begint zich nu dus te herstellen, ik had dit niet zo snel verwacht en ik probeer nu de groei er in te houden, en zo lang de buiten temp niet te koud word de eerste tijd te stoken op 22-25celcius.
Gaat de temp buiten verder omlaag dan zal ik dit niet kunnen volhouden maar tot nu toe zijn de weergoden me gunstig gezint.
Heb je inmiddels al wat vernomen van de man uit Amerika die je zaad zou opsturen?
Groeten Fer
Hallo Ferurs,en iedereen op het forum,
Ben er weer hoor,had nog 3 weken vakantie en aangezien ik thuis geen pc heb ben ik dan jammergenoeg niet bereikbaar.Heb zelf lang moeten wachten op nieuws want zag deze morgen dat ik een mail had uit Californie.Niet van de man die me de zaadjes gaat sturen maar van die andere die een geslaagd zaadkiemprogramma heeft afgewerkt.De dagelijkse aantekeningen van vochtigheid en temperatuur zijn voor ons niet van toepassing zegt hij omdat we in een totaal andere klimaatzone leven en dat is dus wel zo.
Ik schrijf je zijn mail woord per woord over zodat je je misschien zelf een beter idee kan geven van zijn werkwijze.
....I placed seeds that were in the frige for ten days into boiling water for three minutes then simmered while in tea cage for 25 minutes in small pot.
I used sand paper on the seeds one by one by hand then I used a knife on some of te seeds to score.
Then I placed the seeds in small pots filled with a combination of 1/3 bonzai mix and 2/3 potting soil.
I watered regulary and out of many seeds one plant grew.
They are still alive today and they are growing larger leaves.
I transplanted one seedling into a medium sized pot (10" terra cotta)
I keep the seedling in a south facing window that receives some protection from too much heat,by the means of a outside roll shade that allows only some of the light to pass.(like using shade cloth) I haven t tried to repeat the process yet as I still have some seeds in the frige.
I do know that germination of this tree is very difficult........
Bijgevoegd ws nog een fotootje van een klein plantje zo n 3 a 4 cm groot maar als je goed keek zag je wel degelijk de herkenbare bladeren van de Chirantodendron.
De versheid van het zaad is dus wel degelijk belangrijk en dat is wat Kent,deze die me ze ging opsturen reeds vertelde.Die had nog wel zaad maar niet vers meer.Waarschijnlijk zal hij wachten tot er zich nieuwe zaadjes hebben gevormd.
Groetjes en tot hoors JP