filifera vs robusta
#1
za, 30/06/2007 - 23:37
filifera vs robusta
Kan iemand mij vertellen wat nu excact de verschillen zijn tussen deze twee? De ene dikke stam de ander dunne.... Beide hebben ze draden aan de bladeren, minder stekels op de bladstelen, langere bladstelen, rondere bladen..... Ik weet het niet meer...!? Deze heb ik gekocht als washingtonia, zonder verdere benaming dus. Zelf dacht ik aan een filifera....
nog wat detail.....
Ja ik weet het, ik heb van beiden totaal ong. 60 planten, en ik weet zeker als ik ze moet sorteren dat heel misschien 30% per toeval goed zal zijn.
Het is bijna niet te doen, je moet volgens mij nog even wachten voordat de groeiverschillen echt zichtbaar worden.
Nou kan ik het verkeerd om zeggen maar volgens mij heeft de flifera nog meer draden dan de robusta, en is de een roder van stam dan de ander of paarser net zoals je wil.
Nou laat iemand hier nou eens echt wat zinnigs over zeggen dan weten we dat ook weer en kunnen we dit opnemen in de samenwerkingsbladen dan ligt dit ook eindelijk weer eens vast.
Ben benieuwd wie deze handschoen opneemt.
Groeten
Hans
Washingtonia filifera: blaadjes ong. tot de helft vergroeid, zeer draderig, top met dradenbundels; tongetjes lang, gepunt, gerafeld aan de voet zonder gele vlek; bladsteel lang, groen, bij de voet gestekeld.
Washingtonia robusta: blaadjes alleen in de jeugd draderig, top zonder draadbundels; tongetje korter, vooral bij jonge planten met een oranje vlek aan de voet; steel korter, bruin, over de hele lengte gestekeld.
Gegevens uit: Flora van Kamer-en Kasplanten, Dr. B.K. Boom
De plant op de foto is dus een Washingtonia robusta.
Hoi Ed, Green connection.
Ed, eigenlijk had ik verwacht dat jij dit zou weten, had nl al ergens gelezen dat je er zoveel had ":) Greenconnection, Washingtonia robusta: blaadjes alleen in de jeugd draderig, top zonder draadbundels; tongetje korter, vooral bij jonge planten met een oranje vlek aan de voet; steel korter, bruin, over de hele lengte gestekeld.
Je schrijft dat de top van een robusta zonder draadbundels is. Bedoel je met de top misschien de nieuwe speer? Bij mij heeft deze nl wel draadbundels (zie foto)
Wat bedoel je met het tongetje? En een oranje of gele vlek aan de voet? Waar bedoel je precies, welke voet? Verder kan ik ook nog melden dat ie aan de voet van de stam een kleine scheut heeft.. Is dit misschien een typerend kenmerk van 1 van de 2 of kunnen ze dit beiden?
Bedankt voor jullie reakties.
Trouwens.... als je met het tongetje, de bladpunten bedoelt, deze zijn bij mij allen gespleten en hebben een rafelig uiteinde. Echter vond ik dat niet mooi en heb het dorre gedeelte ervan af geknipt. Misschien is dat misleidend...?
Groeten.
Met het tongetje wordt de hastula bedoeld
zie voor een tekeningetje:
https://tinyurl.com/y37bzuhr
grijsgroen blad, zonder bruinverkleuring rond de hastula
volwassen blad met hangende segmenten en draden er tussen:
Washingtonia filifera
donker groen blad met een duidelijke bruinverkleuring rond de hastula
volwassen blad met stijve segmenten en gewoonlijk zonder draden er tussen:
Washingtonia robusta
Helemaal mee eens, Jan!
Ok, de hastula... thnx! Ik heb nog is ff gekeken maar er is absoluut geen sprake van een bruine kleur rond de hastula, eerder iets lichter groen tot geel vooral aan de bladkant.
Is het dan misschien toch een filifera? Of kan iemand dit uitsluiten? Ik zie nl kenmerken van beide. Eerlijk gezegd ben ik nog niet helemaal overtuigd.. ":)
.....bladsteel over de hele lengte gestekeld>> W. robusta!
klopt, ik ben het niet zeker maar ik denk dat de stekels op de bladstelen bij een filifera ook gewoon groen zijn en niet bruin zoals op de foto.....
Bij de W. filifera zijn de bladstelen niet over de hele lengte gestekeld!
Bedankt voor jullie antwoorden!
Toch vreemd he... Over deze 2 palmen is zoveel tegenstrijdige informatie beschikbaar. Tijdens mijn speurtocht heb ik vele site's bezocht maar geen enkele kwam met een duidelijk antwoord. Zo heb ik nl foto's gezien van filifera's met stekels over de gehele lengte van de bladsteel. Het is me ook opgevallen dat er zeer veel variatie in kleurscharkeringen bestaat. Is het misschien nietzo dat van de Washingtonia net zon grote verscheidenheid qua uiterlijk is als bij de T fortunei? Van Filifera tot Robusta en alles wat daartussen zit.......?
Beide zijn vooral in juveniele toestand heel moeilijk te onderscheiden.
Dat van die stekels, in hoeverre dit opgaat, ben ik niet zeker.
Ik denk dat dit bij jonge planten evenzeer het onderscheid niet duidelijker maakt.