Foto's Gardameer
#1
za, 07/08/2010 - 14:36
Foto's Gardameer
Even een paar foto's vanaf het gardameer waar ik net vandaan kom.
Aangezien ik 3 jaar terug heb gewerkt in Piacenza (vlak bij het gardameer) en het daar 's winters akelig koud en guur werd, ben ik dit keer bij mijn bezoek wederom verbaasd over de soorten die er toch moeiteloos groeien.
(washingtonia's, phoenixen, cycadeeën, oleanders, podranea's, bougainvillea's enz). Uiteraard wordt de nabije omgeving van het gardameer in de winter beschermd door de hoge watertemperatuur, maar dit effect is in februari verdwenen met een gemiddelde temperatuur van 8 graden.
Hieronder een trachycarpus fortunei waar ik een handvol zaden van heb geplukt.
Wie weet wat voor boompje dit is? (geen bougainvillea).
Bloeiende cycas revoluta, washingtonia robusta en agave americana
Een in de schaduw opgegroeide chamearops humilis.
Sabal, maar welke. palmetto?
Moraal van het verhaal, toen ik 's winters bij het gardameer kwam was het akelig koud met in Limone sul garda soms temperaturen van -8. Het lijkt wel of de grotere exemplaren van phoenix canariensis en washingtonia robusta's die daar staan resistent zijn tegen de koude. Om nog maar te zwijgen over de cycadeeën. Alles natuurlijk met dien verstande dat de zomers niet vergelijkbaar zijn met hier, maar e.e.a. bewijst toch dat de kou niet zozeer het probleem is bij deze soorten.
Zou foto 2 een Lagerstroemia kunnen zijn?
Kan het 123 niet goed zien nl.
Verders mooie foto's Kraikkonen!
Gr. Miranda
Ik kom net terug uit Kos, het zijn toch echt de zonuren die ze hier missen en de warmte, dat is simpel.
Ik had ook ideeen dan zouden mijn musa basjoo's al een stuk gegroeid zijn nu, nou dat niet eens, die 2 weken hier leverden een blad op per saldo, nee water kun je geven, maar zonuren en warmte toch echt niet.
Maar ja...
ja mooi daar, ben er al verschillende keren geweest, ook in riva en torbole, daar staat een huizenhoge witte oleander altijd mooi in bloei.
Geen struik meer maar een boom.
groeten,
D.
Oooh op Kos zie al oleanders als bomen hoor roze/witte, ons hotel had een heel laantje alsof het gewoon is daar.
Washingtonia's van 15 meter stam, zie je er genoeg, ook de phoenix canariensis en de dactylifera met 15 meter stam, zeker in Kos-stad bij het kasteel.
Ik zet hier wel foto's op.
gr. Edward
In die 2 week dat ik weg ben geweest zijn mijn musa's anders flink gegroeid Edward. Tuurlijk, ze gaan wat langzamer met deze temperatuur maar ze groeien stug door. De grootste nu zo'n 2 meter denk ik. Ook de scheuten doen het goed. Hopen op nog wat hitte. Tijdens die lekkere periode van laatst precies 1 blad in 8 dagen tijd. De Griekse eilanden lijken trouwens uitermate geschikt voor phoenixen en washingtonia's. (Wel met irrigatie natuurlijk) Ze zien er daar ZOO vruchtbaar en gezond uit..
Foto 2 is inderdaad een lagerstroemia, bedankt!
Iemand ervaring met het in bloei komen van deze plant?
Ja bij mij gaan de basjoos ook hard, nu al ruim 2 m. Lagerstroemeria moet je goed warm en in de zon zetten, anders wordt het niets met de bloei. En hopen op een goede zomer. vorig jaar lukte het niet of nauwelijks ze in bloei te krijgen. Zie topic: plantenfotos van mijn tuin voor een bloeiende lagerstroemeria in mijn tuin.
De agave americana van een van de foto's is trouwens geen americana, die zijn veel blauwer en de bladstand is anders. Ik zoek nog even welke dat nou wel is, want dat weet ik ff niet meer.
Klopt, ik twijfelde zelf ook een beetje. Kan ook nog een cupreata zijn.
Mij lijkt het aan het gele hart ook de Sabal Palmetto te zijn.
Peter
Kraikkonen heb nu 4 jaar een Lagerstroemia staan.
En de bloei wordt ieder jaar uitbundiger!
Staat nu vol in bloei.
En de basjoo die ervoor staat gaat ook als een tierelier.
Bladeren komen ruim boven de 2 meter nu. En deze komt dus vanaf de grond.... was helemaal afgevroren!
En ik doe er weinig aan. In het voorjaar veel mest en kunstmest en paar keer water geven en daarna doet tie het vanzelf.
Weet niet wat het met die van jou is Edward maar je klaagt al jaren....
Gr. Miranda
Tja en ik doe hetzelfde dus, wat kan ik fout doen?
Maar misschien verwacht ik ook wel teveel?
Mijn musa basjoo red gaat wel als een speer, maar ik moet ook minder het oude blad van de musa basjoo's verwijderen denk ik, dat doe ik al snel daarom minder fotosynthese denk ik?
gr. Edward
foto 2 moet wel een lagerstroemia zijn! een struik die ik zo'n 20 jaar geleden van een kweker greeg omdat deze niet vorstbestendig zou zijn. Na 2 jaar overwinteren in de kas mij staat deze nu al die tijd in de volle grond. krijgt geen winterbescherming en bloeit elk jaar, tenzij juli koud en regenachtig is, volop met roze in trossen bloeiende bloempjes. voor mij een raadsel waarom deze struik hier niet of nauwelijks aangeboden wordt.
acer