Foto's tuin en palmen winterstalling
#1
vr, 03/12/2010 - 16:16
Foto's tuin en palmen winterstalling
Gezien de dooi eraan begint te komen nog ff een paar foto's van de sneeuw genomen. Geef mij de zomer maar.
Ik heb overigens geen extreme voorzorgsmaatregelen genomen. Andere jaren plaats ik altijd een groot afdak en pak de palmen goed in. Ik heb dit jaar besloten om niet te veel aan de palmen te. Als ik hier in de wijk fiets zie ik div grote Trachy's staan die nog nooit zijn ingepakt ook de afgelopen 2 strenge winters niet. Deze exemplaren zien er geweldig uit, dus vandaar mijn besluit.
Ik heb alleen de wortels beschermd dmv een dikke laag grove boomschors en een rietmat om de stam. Mijn kennis doet dit jaar helemaal niets aan zijn palm (is van mij afkomstig). De tijd zal moeten uitwijzen of ze het zwaar gehad hebben deze winter.
Micle
.
Mijn Yucca en onder de sneeuw div winterharde cactussen.
Mijn weerstation
nou da's goed ingepakt ^^
De windmeter op ca 7,5 mtr hoogte
De opslag in mijn garage
Twee stuks zijn te groot om te staan, dus moeten ze maar een tijdje liggen
De ca 100 zaailingen van dit jaar
Deze paste niet meer in het rijtje.
Mijn lege tuinkas (met sneeuwlaag op het dak)
Nog ff een foto gemaakt, mooi gezicht maar zie het liever niet
mooi maar ijspegels op je palm zie je liever niet nee
volgend jaar staan ze in voorjaar in bloei denk daar maar aan
Mooi ingepakt en ziet het er nog decoratief uit ook.
Trachycarpus heb ik niets aan gedaan, yucca's ook niet.
Was je de trachycarpus wagnerianus palmen nog niet kwijt, of is dat de bedoeling niet?
Ik heb 3 maanden geleden nog een mooie yucca op de kop getikt, ook via een veiling van 'troostwijk auctions' daar waren nagenoeg geen bieders op, dan profiteer je echt goed.
Ik vond persoonlijk het profijt niet zo groot als ik de biedingen toen zag op die trachycarpus wagnerianus palmen via de veiling van 'wagneri'.
Als je transsport en opslag meeneemt in je gemaakte kosten.
De dooi lijkt maar zeer langzaam in te gaan vallen vandaag-komende nacht, ijzel zal denk ik een rol gaan spelen nu de komende dagen.
Mooie yucca heb je staan Micle, bij die winterharde cactussen, een rostrata zo te zien.
Edward
Ook ik heb even mijn fototoestel gepakt en de volgende shots gemaakt.
Als eerste voor mijn vertrek naar Gran Canaria mijn Musa's uitgegraven en naar zolders gebracht om daar te overwinteren, so far so good!
De musa's staan op een vrijwel onverwarmde kamer, qua formaat ging het net, maar nu zijn er inmiddels al wat bladeren vanaf is de groei in rust gekomen. De Musa Sik. was begin dit jaar kleiner als zijn zijscheutjes.
Hieronder mijn grootste Trachy, nu de 3e (barre) winter in.
Mijn cactussen enzo, staan nu lekker droog onder een omgekeerde aquarium met zijsleuven in de grond voor de nodige ventilatie.
In detail...
De baby-Trachy welke vorig jaar naar de winter vrijwel niets meer was, is deze zomer weer aardig hersteld met 5 kleine nieuwe waaiers. Afgelopen week, voor de sneeuw na de vorst voorzien van en laagje rijp.
Deze bloemetjes op de border zijn mij goed bevallen. Zijn vanaf het voorjaar tot enkele dagen geleden mooi gebleven, wie weet welk soort dit is? Ik wil ze volgend jaar namelijk weer hebben.
Krijg nu alweer zin in de zomerse temperaturen ;-).
Rond de voet van de Trachy ligt nu een dikke laag Franse boomschors vermengd met gedroogd blad.
De pot van de palm voor op de oprit werd weer voorzien van een tweetal dikke rietmatten met daartussen 12 meter lichtslang om de pot een beetje warm te houden. Natuurlijk ook een dikke laag schors op de aarde.
De Trachy's achter hebben als decoratie natuurlijk weer lichtslangen en bij extreme temperaturen is het nog een kwestie van rietmatten eromheen. Sinds de snijdende kou afgelopen week zijn er wel vliesdoeken ongeveer thv het hart aangebracht, deze gaan er bij het afnemen van de kou, danwel dooi natuurlijk gelijk weer af, want het moet natuurlijk niet gaan broeien met risico op speerrot.
Sjaaltje om? ;-). Het blad heeft flink te lijden gehad onder de stormen en natuurlijk de snijdende wind van afgelopen week. Het zal er dit voorjaar wel niet zo fraai uitzien, al verwacht ik ook wel weer een beetje herstel bij het minder oude blad.
Toch is het lelijke blad voornamelijk het blad van enkele jaren geleden toen de Trachy tijdelijk in een kas heeft gestaan, zijn nogal lange stelen en die zouden er dit voorjaar waarschijnlijk toch al afgesnoeid worden. Na de snoei komend voorjaar zal het geheel wat compacter zijn.
Ook deze kleine Trachy's W. hebben nu een laag schors op de bodem en vliesdoek om het hart.
Inmiddels aardig ondergesneeuwd.
AUW! Deze Trachy heeft het zeer zwaar te verduren gehad deze dagen, vergelijk maar met een paar foto's terug, deze staat namelijk pal op het oosten en zoals te zien heeft dit aardig zijn sporen nagelaten op het blad.
Vorig jaar werd de oostenwind aardig getemperd door de huizen die hier tegenover staan, maar deze keer zag je de wind vrij spel hebben en je voelde het ook! Toch staat deze slechts een meter bij de voordeur vandaan, waarachter het toch zo'n 20 C. is en normaal gesproken de stralingswarmte van het huis de temperatuur wat minder laag laat uitkomen.
Vorig jaar was het toch op dit punt - 16.5 C., windstil geen centje pijn. Deze keer op zijn laagst - 7 C. en zie het verschil door windchill effect.
Deze Trachy lijkt het minste aan te trekken van de elementen.
Deze Trachy heb ik vorig jaar op dezelfde wijze de winter doorgekregen, maar heb nu wel meer last ingevouwen bladslibben, ben ook benieuwd of andere forumleden deze ervaring ook hebben?
Tot zover mijn fotosessie van dit moment.
Weersvoorspellingen voor de komende week zijn minder koud, maar zeker niet gunstig gezien de nattigheid icm nachtvorst.
wow.
zo veel palmen, hoe krijg je die allemaal in je tuin en weer opgeborgen?O_O
overal waar je kijkt palmen!
De gele 1-jarige plant is Sanvitalia procumbens.
Maar ik zie een lege kas?
en waar is de foto na de -16.5?
gr
|Ruud
Jeremaine,
Ik ben bang dat de trachy in de pot al flink wat bladschade heeft opgelopen.Zover ik het nu kan inschatten zal de kruin volledig bruin gaan worden. Ik heb ze zo helaas al te vaak gezien,
Ik hoop voor jou dat ik er naast zit,
Groeten
Roy
Ruud,
Ik heb mijn kas leeg gehaald omdat dit een koude kas is en ik deze ook niet ga verwarmen. Heb een groete garage en zolder op het huis dat ik daar makkelijk alles in kwijt kan. Ik het voorjaar gaan we de kas weer gereed maken voor het nieuwe seizoen.
Micle
Maar al die palmen overwinteren toch met gemak in die koude kas? (mits niet te hoog uiteraard)
gr
Ruud
De zaailingen overleven het niet in de koude kas. heb twee jaar op rij bijna alles weg kunnen gooien. De grote palmen passen er niet in die zijn 250 cm en groter. Zo hoog is mijn kas echt niet hahah
In de natuur overleven de zaailingen toch ook , daar in het Himalaya gebergte?
Een koude kas geeft droge vorst en dat is niet zo erg.
Pas bij -7 gaan de wortels beschadigen.
Ik heb een paar duizend (!) verschillende soorten Trachy's in de koude kas staan en dat is geen enkel probleem.
Nu heb ik het wel over een grote kas maar als je een kleine hebt en hij staat niet te ver van je woning kan je misschien een afvoerslang en een blower monteren welke warme (rest)warmte van je huis naar je kas blaast,zal je zien dat het veel sneller boven het vriespunt blijft in je kas,het is maar een idee...
Mijn kas is 4x2,6 mtr met geloof 2 mm dik (dun) glas. Daar is het in een rap tempo net zo koud dan buiten, alleen blijft het er natuurlijk droog.
Ik ga echt geen slang of iets van die aard aanleggen als ik een vorst vrije garage heb van 5,5x7x5,5 mtr. Deze heeft dus 1 etage met een vaste trap. Gezien mijn zaailingen in bakken staan is dat veel minder werk dan slangen met blowers naar de kas leggen. Waar zou ik die slang dan naar buiten moeten laten komen bij het huis? Een gat maken in het glas van de schuifpui of de achterdeur? no way
Mijn kas staat 1 mtr van mijn garage dus een paar stappen en alles staat in de garage.
@RTilburg, wonderbaarlijk genoeg hebben de waaiers zich weer flink hersteld, bijna geen verschil meer met voor de vorstperiode. Aardig herstel vermogen toch maar weer.
UPDATE: vliesdekens/doeken inmiddels verwijderd rondom het hart van de pa
ik heb ook de boel verwijderd
de ingestopte stro was inderdaad nat geworden
jute en stromatten waren alleen wat vochtig, hangen nu te drogen in de schuur klaar voor de volgende vorstperiode
de palmen kunnen nu goed luchten
er gaan nog wel een paar flinke vorst periodes komen het is zeker niet voorbij
hoewel met die flinke oosten wind afgelopen week de blad slibben dicht zaten geen enkele zichtbare schade
Hoi Jeremaine,
Fijn dat het weer beter gaat met jouw trachy.
Toch wil het niet altijd zeggen dat als de bladeren opnieuw opengaan na de dooi er geen schade aan is. Helaas heb ik dit zelf destijds ook eens ondervonden. Als er regen op de bladeren komt opent de palm zijn bladeren weer. Klinkt raar maar het is echt zo. Zelf al zijn de bladeren van de trachycarpus al bijna bruin geworden, dan nog zullen deze er stukken beter uit zien tijdens de regen.
Als hierop weer een drogere periode volgt zullen ze langzamerhand weer wat doffer worden en wederom dicht gaan staan.
Ik moet wel zeggen deze schade mijn pas is opgevallen bij temperaturen van beneden de 15 graden ondernul. Of het blad eerder schade oploopt bij potplanten durf ik niet te zeggen.
Groeten
Roy
Precies, schade kun je pas echt vaststellen als het weer in het voorjaar loopt....