Graag advies over Yucca filifera
#1
zo, 06/12/2009 - 15:54
Graag advies over Yucca filifera
Hallo, mijn yucca filifera’s staan in de volle grond, voor de regen periode heb ik er 3 stokken langs gezet en er een doorzichtige paraplu boven bevestigt, dit voor de lichtinval, onderlangs nog een reep noppenfolie zodat de kroon droog blijft.
Bij vorst gaat er om de stam nog een kokosmat en eventueel nog een laag noppenfolie, goed beschermd tegen vorst zou ik denken.
Mijn probleem is nu dat ik ergens heb gelezen dat de kluit in de winter droog moet blijven, dit kan natuurlijk niet als ze in de volle grond staan.
Heeft er iemand ervaring hiermee, graag advies!
Gr. Azet
ik hebt er nog geen ervaring met die yucca. maar ik kan je wel zeggen dat noppenfolie niet goed is voor je plant blijft telang vochtig je kan er beter vlies om de stam doen
gr arpad
Beste azet, de plant kan tot -15 gr verdragen, dus beschermen tegen kou is niet nodig. Volgens mij is het ook niet nodig om de plant tegen regen te beschermen. de grond waar de plant in staat die moet wel goed water doorlaten want natte voeten vind de plant niet fijn. maw. dan gaan de wortels rotten.
Hallo Arpad, de stam van de yucca is nog niet ingepakt, en vlies inplaats van noppenfolie gebruiken lijkt me inderdaad ook beter, had ik even niet aangedacht.
Ik zal nog een foto toevoegen.
Hallo Marykeafrance, met alle respect… maar volgens mij kan de yucca filifera max. – 9 gr verdragen.
Dank voor jullie reacties,
Gr. Azet
Ik zou die kop toch wel regelmatig laten luchten. Met dit bouwwerk krijg je stilstaande vochtige lucht bij de kop wat uiteindelijk toch nog voor koprot zorgt.
Peet
uit eigen ervaring zou ik zeggen max -5 , kunnen wel iets meer vocht verdragen
Ik geloof niet dat deze manier van droger houden zal werken. Dan zal je het groter moeten aanpakken zodat je een groter oppervlak droog houdt.
Deze methode hanteer ik nu voor de tweede keer en bevalt mij prima.
Het lijkt veel werk maar dat valt reuze mee. Omdat dit de tweede keer is wist ik natuurlijk wel hoe het moest en was dus veel sneller klaar dan afgelopen jaar.
De materialen zijn de goedkoopste die ik kon vinden bij de bouwmarkt en alles is onbehandelt. Ik breek dit toch weer af in het voorjaar en leg dan alles weer in de garage voor de volgende winter.
Ik was met een uurtje klaar en het heeft dit jaar al heel wat regen, maar vooral harde wind over zich heen gehad.
Micle
Je watert af naar de buren; krijg je daar geen problemen mee?
Greenconnection.
Het is hier niet te zien, maar mijn afdak stopt nog voor de schutting dus al het regenwater valt nog op mijn grond. Verder heb ik over de gehele schutting antiworteldoek aangebracht voordat ik aan mijn tuin begon. Dit is natuurlijk niet waterdicht maar houdt wel veel water tegen. Dit had ik gedaan omdat mijn tuin een stuk hoger ligt en anders al mijn zand tussen de schutting door naar de buren zou lopen.
Tot op heden geen klachten gehad van de buren dus ze zullen er geen last van hebben.
Ok, dat is inderdaad niet te zien. Gelukkig goed opgelost!
Pevano, goed idee, ik zal met droog weer de noppenfolie verwijderen dan kan de kroon droog waaien.
Maar ook wind kan schade aanbrengen, 1 yucca krijgt westenwind daar zit ik niet over in maar de andere krijgt noordoostenwind.
En een schrale noordoostenwind kan veel schade aanbrengen.
Je hoort het……ik ben een onzekere beginneling.
Micle, mooi bouwwerk maar ik geloof dat mijn man niet blij zal zijn als hij zoiets moet maken.
Je hebt wel gelijk, er blijft een groter oppervlakte droog.
Waarom dit afdak….zo te zien heb je daar een y. thompsonia of rostrata staan en die verdragen toch goed vorst?
Gr. Azet
Azet,
Deze speciale en zeldzame yucca is een natuurlijke kruising tussen de blauwe Y.linearifolia en Y.torreyi. Vorstbestendig ca -15
Dit jaar eigenlijk zonder problemen een aantal dagen zelfs -20 grd.
Ik heb dit afdak niet voor de vorst want ik maak verder niets dicht en het waait er dan ook lekker door. Bij harde wind wordt zelfs alle grond nat tijdens een regen of sneeuwbui. Ik vang hier alleen maar de grote hoeveelheid water op zodat de wortels van mijn yucca en div cactussen niet te nat worden.
Deze yucca staat sinds mei 2008 in de volle grond en ik heb het afdak voor zijn eerste winter gemaakt. Omdat ik het toch heb liggen heb ik het dit jaar weer geplaatst. Mocht de groei van deze yucca in dit tempo doorgaan kan ik mijn afdak volgend jaar niet meer plaatsen zonder aanpassing omdat hij er dan niet meer onder past.
Dit alles is dus een voorzorg.
Micle
Micle,
Ben dus echt een beginneling hè, moet waarschijnlijk door schade en schande wijs worden als er dit forum niet zou zijn!
Ik ga de adviezen wel opvolgen hoor, net als de adviezen die ik van forumleden kreeg over mijn Agave.
Groet Azet
Ik woon in de Bourgondië, hier zie je heel veel Yucca's staan (heb er zelf ook 3) Maar nergens worden de planten tegen vorst of regen beschermd, terwijl het hier in de winter kouder is dan in nederland, en regend het hier ook regelmatig.
Hallo Marykeafrance,
Ik weet het niet, elk forumlid praat uit eigen ervaring en die heb ik met yucca's nog niet.
Wat wel blijkt is dat ze vocht/ natte voeten slecht verdragen en omdat dit voor mij de eerste winter is dat de yucca's moeten overwinteren durf ik weinig risico te nemen.
Groet Azet
De 2 Yucca Filifera ‘s zien er goed uit na de eerste vorst periode, net als bij de Agave had ik ook de Yucca ’s opnieuw ingepakt.
Om het geheel enkele lagen vlies gedaan en om de stam een kokosmat, paraplu erboven en noppenfolie buitenlangs gedaan, wel regelmatig de Yucca ’s gelucht, op het moment is er alles af.
Rondom de stam is alles mooi droog gebleven, de stam en de kroon ook.
Groet, Azet
Beste Marykeafrance,
Zoals eerder omschreven had ik deze constructie nog liggen van het vorig jaar toen mijn yucca zijn eerste winter door moest brengen. In principe hoeft het ook niet, maar om de spullen in mijn garage te laten liggen zonder er iets mee te doen is ook wat.
Ook bescherm ik hiermee mijn cactussen in de volle grond waarvan zeker is dat ze gaan rotten als die te lang te vochtig blijven. Omdat deze cactussen zich bijna helemaal leeg pompen (zodat de cellen niet open kunnen barsten omdat water dat bevriest nog steeds uitzet) en daardoor liggen de cactussen helemaal plat op de grond. Door de grond redelijk droog te houden rotten de cactussen niet weg, dus ook om die reden heb ik het afdak geplaatst.
Groeten Micle