hoe is het in het hoge noorden met de exoten?

15 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 zo, 03/01/2010 - 16:23
kristof p

hoe is het in het hoge noorden met de exoten?

zag dat noord nederland er flink van langs krijgt van koning winter met afgelopen nacht temps rond de -15°C. het lijkt al een tijdje erg koud daar zo...hopelijk loopt dit goed af met de exoten daar maar ik vrees voor alle palmen die geen T. fortunei heten :-(....

hier aan de westhoek aan de belgische kust mogen we niet klagen. het begon hier pas te vriezen met de opkomst van de zon (-1°C) en niet voor lang. vanacht zou hier de koudste nacht moeten worden maar met de voorspelde -4°C voor hier zie ik weinig problemen...er licht hier gelukkig ook geen sneeuw wat het flink kan laten afkoelen bij heldere lucht.

sterkte aan iedereen in het hoge noorden en hopelijk draait de wind snel zodat er wat warmere lucht naar jullie toe kan stromen...

gr,
Kristof

zo, 03/01/2010 - 16:39
BertG

Hier berichtje uit Ridderkerk. Vannacht weer een beetje gesneeuwd. In de loop van de dag smolt de sneeuw enigszins bij + 1,5C. Inmiddels vriest het weer en zit er dikke 1 ijsklomp rondom de speer van de Trachycarpussen. Ben er zeker niet gerust op!

Groet
Bert

zo, 03/01/2010 - 18:11
Anoniem (anoniem geplaatst)

In Flevoland is het momenteel het koudst nabij Lelystad. Hier in het Zuiden scheen vandaag de zon en is de temperatuur opgelopen tot -3°C. De afgelopen nacht vroor het ook hier 10 graden en de komende nacht doet de winter er waarschijnlijk nog een schepje bovenop. Hopelijk ondervinden de kuipplanten enige protectie van de vers gevallen sneeuw. Als extra bescherming voor de wortelkluit heb ik er de afgelopen dagen zoveel mogelijk sneeuw tegen opgehoopt. Hierbij enkele beelden van vandaag.

hoe is het in het hoge noorden met de exoten?
zo, 03/01/2010 - 18:11
Anoniem (anoniem geplaatst)

Deze Yuccainfo-icon linearis en Dasylirion acrotrichum houden de isolerende sneeuw beter vast dan de palmen.

hoe is het in het hoge noorden met de exoten?
ma, 04/01/2010 - 13:48
D_SDennis

Draco ik ga een gebedje voor je opzeggen voor wat betreft de planten die ik daar in onbeschermde pot zie staan. Ik zou ze met pot en al snel in je garage of schuur zetten....Succes. Bij ons in Rhenen is het niet warmer geworden dan -5. Er ligt sneeuw en het is kraakhelder. Ik verwacht minimaal 10 graden vorst vanacht/morgenochtend. Mijn palmen hebben nog niet eerder zo'n lange vorstperiode gehad. Zal mij benieuwen, maar heb wel extra (electrische) maatregelen getroffen...

ma, 04/01/2010 - 01:48
harkstede

Hier een reactie uit Groningen...

Mijn Trachy's hebben volgens mij niet zo lang pittige vorst gehad als nu,
Wel nog kouder.
Ben ook zeer benieuwd hoe ze hier uitkomen,vooral met het oog op die vreemde groei in de herfst.(Zie elders mijn foto's)
Heb alleen de groeispeer beschermd tegen sneeuw/ijs met jute,verder niets.
We hebben hier ook al een paar keer ''ijs-rijp'' gehad en daar ben ik nog minder blij mee dan de sneeuw.

....ik kruis mijn vingers....

ma, 04/01/2010 - 18:36
kristof p

Harkstede,

hoe koud is het bij jullie en hoelang houd het vriesweer al aan daar zo in het noorden?

gr
Kristof

ma, 04/01/2010 - 21:54
Subtropical

Heftige tijden, als het zo doorgaat wordt het een echte killer winter. Ik hoop dat de temp ng even een paar uur boven nul uit komt, Kunnen de trachys weer wat op adem komen. -14 als laagste gehad hier.

ma, 04/01/2010 - 22:10
D_SDennis

Hier in het midden (Rhenen)blijft de temperatuur schommelen tussen -6 (nacht) en -3 (overdag). Ben aan het bijverwarmen, maar alleen de stam en speer van mijn grootste trachy. Bladeren onbeschermd. Ik verwacht tot nu toe geen problemen, maar naar het weekend komt meer koude! Harkstede, jouw ervaringen kan ik goed gebruiken in mijn topic 'minimumtemperaturen en bescherming'. Wil je hier jou info aan toevoegen?

ma, 04/01/2010 - 22:22
jeremaine

Hier in Amersfoort Noord zijn er nog niet zulke extremen geweest als elders in het land, laagste temperatuur hier was circa - 12C. De Trachy in pot (65 cm stam) heb ik bescherm door er ten eerste een dikke laag schors op de bodem te leggen (dit lijkt het wel redelijk vorstvrij te houden, kon net onder de schors gewoon in de aarde prikken met mijn vingers). De zijkant van de pot heb ik eerst voorzien van een dikke stromat, daaroverheen een 12 meter lange lichtslang en ook daaroverheen weer een dikke stromat. Enkel de pot en bodem is dus beschermd.

De grotere Trachy, 1.80 mtr in volle grond heeft ook een dikke schorslaag op de bodem liggen, de stam is voorzien van een lichtslang van onder tot boven gedraaid. Verder geen bescherming. Beide lichtslangen staan nu sinds afgelopen dagen wel 24 uur per dag aan.

De Chameareopsen H. zijn allen onbeschermd, alleen tijdens de koudste nachten bij enkele een klamboe erop gedaan (tja, lag toevallig nog in de schuur).

De Cycas Revoluta lijkt het niet te halen, deze was beschermd met een vliesdoek, maar door zware sneeuwval was het geheel zo ongeveer geplet en nu begint het een beetje onheilspellend bruinige gloed te krijgen.

De Phoenix C. heeft een scherm en vliesdoek als bescherming, de veren zien er niet dood uit, maar zijn wel veel donkerder groen als voorheen, waarschijnlijk zijn de veren in het voorjaar wel bruin, maar het gaat mij vooral om de kern om die te behouden.

De kleine Trachycarpus Wagnerianus (35 cm stam) staat er prima bij zonder bescherming, enkel de grond met schors bedekt.

De kleine Trachycarpus F. (circa 3/4 jaar) ziet er beroerd uit, bijna al het blad is bruin/gelig. Op schors na vrijwel geen bescherming gehad.

Ongelooflijk maar waar, er is weer een zaailing vanuit het niets uitgekomen, waarschijnlijk een verdwaald Trachycarpus zaadje. Ook vorig jaar was er tussen het schors plotseling een zaailing gekiemd, zonder de bedoeling deze te zaaien op die plek.

De huidige temperaturen in Amersfoort baren mij niet direct zorgen, maar wel de continuiteit hiervan. Begin zowaar het idee te krijgen dat deze winter eerder een exoten-killer is, dan vorig jaar en zelfs voor de Trachy's vind ik het spannend worden. De maximale temperatuur komt vrijwel niet/nauwelijks meer boven 0 C. en de nachtelijke temperaturen zijn ook niet mild te noemen. Ben benieuwd hoe de ervaringen van overige forumgebruikers zijn, want ik ben pas een jaartje of 2 echt actief hiermee.

ma, 04/01/2010 - 23:20
kristof p

die temperatuur kan een P. canarensies wel hebben zeker een wat ouder exemplaar met al wat stamdikte. de bladeren ga je bij deze temperaturen zo goed als zeker verliezen en de kans de je de speer verliest is ook groot...gelukkig zijn deze palmen verassend sterk en willen ze vaak wel weer uitlopen na zo'n schade zolang dit niet iedere winter gebeurd.

ja, de trachycarpussen gaan die kou bij jullie ook niet zonder wat bladschade doorstaan vrees ik maar ik denk niet dat er veel dodelijke slachtoffers zullen zijn zolang er geen extreme temperaturen zijn. vorig jaar zijn er volgens mij vele gesneuveld door de extreem koude temperaturen van -16°C/ -18°C en meer en dat herhaaldelijk. een lange periode met gematigde vorst kunnen ze wel hebben zolang de wortels goed beschermd zijn.

hier vriest het zelfs niet momenteel en ze geven ook geen vorst uit voor vannacht, morgen een graad of +3 maar vanaf woensdag nacht word het ook hier terug wat kouder met mss 1 of 2 ijsdagen rond de -1°C/0°C later op de week en vorst tot -6°C tijdens de nacht van woensdag op donderdag. tijdens het weekend zou het terug wat zachter worden. volgende week blijft koud maar ik denk dat het scherpste er dan vanaf is. gfs laat het rond 14jan vanuit het zuiden uit opwarmen tot meer 'normale' temperaturen. hopelijk duurt dus die strenge kou die eraan komt niet lang.

di, 05/01/2010 - 03:17
harkstede

Ik zie net het journaal; hele week vorst en waarschijnlijk ook de hele volgende week ook nog!
Kristof;Temp. schommelen hier steeds tussen de -2 en -13.

Al die tijd kan een trachy geen water opnemen en dan zal het totaal hier in Harkstede(Gron.)op meer als 4 weken komen.
Nu zijn ze niet zo dorstig als in de zomer maar ze zullen toch nu wel eens weer water moeten opnemen?
In combinatie met de vaak striemende wind kan ik me uitdroging door vorst voorstellen..
Bovendien ,al zou de vorst morgen weg zijn dan gaat het nog lang duren voor de wortels weer water kunnen opnemen.

Wie weet hoe lang ze in de winter zonder water kunnen?
Ik vrees het ergste....snik,snik.
Gelukkig ga ik in het voorjaar ong.40 stuks ophalen uit Spanje en kan ik de eventuele gesneuvelden vervangen.

di, 05/01/2010 - 18:28
kristof p

4 weken of zelfs nog maar een week of 2 constante vorst is denk ik inderdaad funest voor een T. fortunei. als dit zo lang duurt hoeven er geen extreem lage temperaturen mee gemoeid zijn om veel schade te hebben...ziet er niet al te best uit voor jullie palmpjes :-(.

water hebben ze niet nodig maar dat neemt niet weg dat ze niet kunnen uitdrogen door de wind in combinatie met vorst. een palm als Butia, Phoenix, enz...neemt geen water of andere voedingstoffen op bij bodem temperaturen rond de +5/+8 graden, bij de fortunei zal dit wel wat lager liggen denk ik...

ai ai, jullie worden voor de tweedde maal na elkaar hard getroffen door een killer winter. hopelijk overwint de exotengeest de winter en geven jullie het niet op na deze winter?

gr
Kristof

di, 05/01/2010 - 19:46
D_SDennis

Eerst maar even afwachten wat er gebeurt. Vorig jaar ook een lange periode koud weer gehad. Mijn grootste trachycarpus heeft zonder bescherming geen centje pijn gehad! Maar het wordt zeker interessant om te horen wat de winter overleeft en wat niet.

di, 05/01/2010 - 20:20
Subtropical

Dit gaat te lang duren vooral als in het weekend de wind hard oost wordt, bij dik onder 0

Onderwerp gesloten