hopeloze bescherming vd musa
#1
di, 16/03/2010 - 23:38
hopeloze bescherming vd musa
dit jaar ook weeral gefaald in het beschermen van de bananenboompjes.
heb ze met stro ingewikkeld en noppenfolie en een klein verluchtingsgatje gemaakt.
maar de regen kruipt er gewoonweg aan de grond in. met gevolg ik had ze droog ingepakt maar zijn toch rot door de regen op de grond.
vorig jaar kwamen ze boven hopelijk dit jaar ook.
iemand een oplossing hiervoor
alvast bedankt
Noppenfolie met een klein verluchtingsgaatje, dat lijkt me sowieso niet genoeg verlucht.
Het was dit jaar wel een extreme winter, toch zeker hier in de Kempen. Om dan zonder verwarming je stammen over te houden moet je al een flinke massa isolerend materiaal rond de stammen hebben zitten.
Terugkomen uit de grond zullen ze vrijwel zeker.
Groetjes
Ik pak mijn basjoos altijd in zonder verluchting. Wel met ruimte rondom de plant, maar de iglo is echt luchtdicht. gevolg: een natte verzameling van versnotterde bladeren aan het eind van de winter, maar altijd levende stammen. De stammen gaan alleen verloren als er vorst bij komt. Droog houden is - in tegenstelling tot palmen (die moet je wel droog houden) - uit mijn ervaring absoluut geen noodzaak, vorstvrij houden wel.
2 jaar geleden had ik voor het eerst een basjoo gekocht en in de winter
goed ingepakt met stro en toen tegen de gevel van m'n huis gezet, onder hetzonnescherm zodat ie niet vol kon regenen, maar desondanks toch kapot gevroren, dus vindt ik het niet gek dat er nu ook weer mensen zijn waarvan hun basjoo is kapot gegaan, want deze winter was veel strenger en kouder dan die van 2 jaar geleden.
Ikzelf heb dan ook het afgelopen jaar een demontabel kasje gemaakt waar ik alles in heb gezet waarvan ik maar dacht dat het winterbescherming nodig heeft, en heeft alles wat er in staat het overleeft. Dat is dan ook het voordeel van als je alles in potten heb staan.
Mocht je planten in de grond staan, dan kun je het beste een klein tentje
er omheen maken van een paar latjes en wat doorzichtige folie, en daar dan een gloeilamp van 60 watt in hangen. Die 60 watt is dan genoeg voor een
tentje van 2 kub inhoud. Mocht dat dan nog niet helemaal afdoende zijn, dan kun je er nog wat tempexplaatjes of noppenfolie omheen maken.
Mijn trachy's hebben wel buiten gestaan, alleen heb ik de potten met tempex ingepakt en bij elke trachy een 60watt lamp erin gedaan, en dat was
eigenlijk al veel te warm, want het werd er soms 20 graden, maar dat lag aan het feit dat de ruimte die vorstvrij moest blijven nog geen halve m3
groot was, dus zou 60watt voor een ruimte van 2kubieke meter wel voldoende moeten zijn. Is het te warm, dan een lamp van 25 of 40 watt erin doen.
Is het te koud, dan kun je een lamp van 100watt proberen.
oke in ieder geval bedankt iedereen,
wat ik ga doen voor volgend jaar. de musa's in pot zetten, kerstverlichting
erin met stro inpakken in noppenfolie en onder het afdak van men terras
zetten
Ik zou dat stro dan weglaten want door de warmte van de lichtslang gaat er vocht verdampen dat dan weer niet goed weg kan door het stro, en dan gaat de zaak aan het broeien en krijg je rot.
Doe gewoon 4 bamboestokken in de hoeken van de pot prikken, dan daar folie omheen wikkelen, lampje erin, en klaar ben je.
Btw, ik had 2 jaar geleden maar 1 basjoo, en daar ging bijna een hele baal stro aan op, en een rotzooi dat ik er van had, en om maar niet te spreken
om er van af te komen, want dat heeft wel 8 klikovullingen geduurt voordat ik er vanaf was. Echt, ik wil nooit geen stro meer op mijn plaats.
Bij mij zijn de musastammen ook volledig weggerot. Had ze ruim ingepakt met stro met daarrond rieten matten en een plastiek deksel om alles droog te houden. Bij het uitpakken vadaag was het stro volledig droog, zodus goed ingepakt maar toch zijn de musa's bevroren. Heb 5 struiken in de tuin staan en geen enkel stammetje. Woon in de noorderkempen, dus geen streek voor exotische planten zeker.
Bij mij zijn de musastammen ook volledig weggerot. Had ze ruim ingepakt met stro met daarrond rieten matten en een plastiek deksel om alles droog te houden. Bij het uitpakken vadaag was het stro volledig droog, zodus goed ingepakt maar toch zijn de musa's bevroren. Heb 5 struiken in de tuin staan en geen enkel stammetje. Woon in de noorderkempen, dus geen streek voor exotische planten zeker.
Ik heb 3 jaar geprobeerd om ze over te houden door ze in te pakken met een koker van draad,stro erin bovenaan een paraplu om zeker geen regen aan het stro te laten komen,en rond de koker deed ik dan een vliesdoek,doch in die 3 jaar telkens tot bijna op de grond weg.
Ze liepen wel ieder jaar weer uit maar tegen dat ze dan een redelijke groote hebben .....
Deze winter heb ik ze allemaal (een 25 tal) waaronder een 10 tal van 1 meter 50 uitgespit en opgepot en ze in de kelder gezet.
Zo ben je zeker dat je ze over hebt voor het volgende seizoen.
Qua tijd zal het misschien een uurtje langer werk geweest zijn maar heb er dat voor over.Denk van ze binnen een 3 tal weekjes terug in volle grond te zetten.
foto van oktober 2009
dat ze deze winter zeer moeilijk over te houden waren is normaal. mijn stammen zijn ook allemaal weg, ondanks koker van stro van 1m doorsnede.
Andere jaren heb ik ze makkelijk kunnen overhouden, en ik woon ook in hartje kempen dus zeer koud hier.
In pot buiten overwinteren met verwarming? dan kan je ze beter in volle grond laten en de manier van Dennis en Peter handhaven(tent met lamp), ofwel gewoon de wortels wat afdekken met mulch en de stammen laten afsterven lijkt mij, is ook nog eens beter voor het milieu! en ze zullen dan nog veel sneller groeien dan in pot overwinterd.
Ik doe mijn stro gewoon naar het containerpark :) maar als ik het goed begrijp is dat in NL niet mogelijk.
groetjes
hoi,
vandaag winterbescherming musa basjoo's verwijderd,5 tal kleine stammen
verloren ,doch nog 3 stammen kunnen redden en nu maar hopen dat de musa
zich volledig hersteld
Mvg Philip.
Het komt er een beetje op neer dat je een banaan het beste kunt uitgraven en ergens vorstvrij wegzetten, want als je de reacties een beetje bekijkt, kun je wel stellen dat dik de helft van de bananen die in de grond staan
het niet overleven. Nou kost een bananenplant gelukkig peanuts, maar het is wel zonde van de tijd die er verloren gaat, want zo blijf je opnieuw beginnen, en zul je nooit grote exemplaren krijgen waar ook zo nu en dan
bananen in groeien.
Verder wordt mij vaak aanbevolen om mijn planten in de volle grond te zetten, maar ik schuif liever elk jaar een beetje in de ronte, want de ene plant doet het beter als het andere jaar, en dan kan ik de mindere planten altijd een beetje uit het directe zicht wegzetten, en de mooie naar voren halen, en kan ik alles voortaan in m'n zelfgemaakte kas zetten, dus
voor mij genoeg reden om alles zoveel mogelijk in potten te houden.
Verder is mijn kasje demontabel, want in de zomer moet hij het veld ruimen voor het zwembad, en kan ik iedereen zo'n demontabel kasje aanbevelen,
want die schaf je maar 1 x aan, en dan alles erin, kacheltje erbij, klaar.
Van de vorst gaat dan gegarandeerd geen plant meer dood, mits je de verwarming in de gaten houd natuurlijk.
Hoi Peter,
Als je op de huidige reacties afgaat, inderdaad, dan lijkt het of een M. basjoo in volle grond overwinteren mét behoud van de stam bijna onmogelijk is. Maar volgens mij komt dat ook omdat het nu toevallig 2 extreme winters achter mekaar geweest zijn.
De jaren ervoor was dat toch wel anders... jij bent toevallig met basjoo's begonnen net voor deze 2 horror-winters dus ik begrijp jou terughoudendheid wat in volle grond overwinteren betreft wel hoor.
groetjes,
Kim
Ik heb hier (Kempen) de laatste 2 winters de basjo's zonder probleem kunnen overhouden. De M. Sikkemens bleken moeilijker.
P e t e r
Mijn experiment is geslaagd kan ik wel zeggen. Ik heb vorig jaar een basjo in een cementkuip opgepot en deze in gegraven. Afgelopen winter de kuip incl basjo in de garage gezet en zonder probleem de basjo overwinterd. Deze week 3 scheuten eraf gesneden van elk ca 1mtr en weer opgepot.
Zowel de scheuten als de moederplant zijn al weer aan de groei.
Deze week plaats ik de basjo weer in het gat in de tuin. Ik heb de basjo wel uit zijn kuip gehad en verse potgrond gegeven. Verder mest ik regelmatig met koemest.
Micle
De moederplant 150 cm stam
Goed te zien dat er al groei in zit
Dit is de zelfde basjo (foto 3-8-2008)
hier wat foto's van mijn bananen die in de kas staan.
foto2
hier een foto van een musa cavendish (dwergbanaan)
en hier een foto van mijn lotusbanaan.
Ik moet wel zeggen dat die dwerg en lotusbanaan er veel beter uitzien
dan de basjoo's. Die dwergbanaan heb ik dan ook iets langer dan de
basjoos, maar die lotusbanaan was ook maar een klein frutje met slechts 3 lelijke blaadjes, en die blijkt toch beter in 'z'n blad te blijven zitten
dan alle andere bananen.
Btw, kan ik van die lotus ook stekken afsnijden en een eigen pot geven?
jazeker wanneer de scheuten groot genoeg zijn en eigen worteltjes hebben gaat dit net zoals bij bv. Musa basjoo.
Ik zou het eerst met een wat grotere scheut proberen, die gaan vrijwel zeker lukken en dan krijg je een beeld van hoeveel eigen wortels die scheut al heeft aangemaakt. Let op: de worteltjes kunnen makkelijk afbreken.
groetjes
@ Sub T
ik zal vd week even die lotus naar buiten halen en dan wat beter foto's maken en een paar scheuten opmeten zodat je even kan vertellen of ze groot genoeg zijn om die af te snijden, want daar heb ik nog geen kaas van gegeten.
dat ziet er leuk uit,
nuja ik woon in de noorderkempen in belgië, hier heeft het echt lelijk gedaan. zouden men zaailingen al naar buiten mogen? het zijn trachycarpussen fortunei en washingtonia robusta's van twee jaar oud?
iemand die nog zaden heeft van andere bananabomen die er niets mee kan doen?
alvast bedankt