Howea maar dan anders
#1
di, 23/12/2008 - 23:08
Howea maar dan anders
Howea forsteriana geldt nog steeds als een van de sterkste kamerpalmen. Dankzij die populariteit worden ze overal aangeboden. Tussen de partijen tref je af en toe afwijkende exemplaren aan, zoals de hier afgebeelde varieteit die roodbruin uitloopt. Afgezien van de rode kleur van het jonge blad is ook de bladsteel donkerder, purperachtig van kleur. Het blad verliest na rijping de kleur en wordt (licht)groen, de donkere steelkleur blijft aanwezig.
Heeft wellicht iemand van de forumleden wel eens iets over deze variëteit gelezen?
Onlangs zijn er ook exemplaren van Archontophoenix alexandrae gesignaleerd met rooduitlopend blad (Het Oosten). Mocht iemand weten of deze nog ergens te koop zijn, dan zou ik dat graag (via een e-mail) vernemen.
Draco
hoi,
dit is volgens mij een Chambeyronia macrocarpa en zeker geen rooduitlopende Howea variant die overigens niet bestaat. ook bestaat er geen Archontophoenix alexandrae variant met rood nieuw blad! Chambeyronia duikt steeds meer op in onze contreien en maar goed ook. het is een prachtige gemakkelijke palm die het binnen ook goed doet.
ik heb er enkele uit zaad gekweekt en ze doen het uitstekend, ze kunnen zelfs enkele graden vorst aan en kunnen goed overweg met langdurige koude perioden.
gr
Kristof
Het is wel degelijk een Howea, althans Chambeyronia macrocarpa ken ik en heb deze soort ook een aantal malen gehad, zowel meegenomen van Madeira als aangeschaft bij T. Spanner. De bladsegmenten zijn verhoudingsgewijs veel breder in vergelijking met de hier afgebeelde plant, vandaar de soortnaam 'macrocarpa'. Wat betreft de gesignaleerde Archontophoenix, deze voldoet aan de kenmerken van A. alexandrae met ondermeer de zilverkleurige onderzijde van het blad. Maar het laatste betreft een 'best guess'.
Draco
hoi Draco,
heb nog steeds twijfels over dat het een Howea betreft. heb nog nooit van een Howea variant met rode bladeren gehoord maar dit wil natuurlijk nog niet zeggen dat die niet bestaat, maar ik twijfel sterk...
tzou wel een prachtige vondst zijn :). heb het eventjes aan de kenners op het ips gevraagd. zij zullen wel weten of er zo'n variant bestaat...ik hoop eigenlijk van wel :).
gr
Kristof
heb al vlug een antwoord gekregen. het bestaat dus wel :). een erg klein percentage heeft als ze klein zijn het bladkleur van op de foto. dit verdwijnt echter snel met het ouder worden. als ik jouw was zou ik die plant kopen en er van genieten zolang hij nieuwe rode bladeren maakt.
dank je om dit hier te melden. ik zie heel veel palmen passeren (vandaar dat ik eerst zo zeker was) maar had nog nooit van een rode howea variant gehoord, weer wat bijgeleerd :)
gr
Kristof
Erg zeldzaam zijn ze niet, met een beetje geluk treft je er altijd wel een aan bij grotere partijen, al betreft het dan 1 exemplaar binnen de gebruikelijke toef planten. Ik heb gisteren bij een kweker nog een toef gekocht met twee 'rode' ertussen. Ik ben weer opnieuw begonnen met er een aantal te verzamelen, omdat ik bijna al mijn Howea's inclusief 2 belmoreana's de vorige winter verloren ben, doordat ik verrast werd door een onverwacht felle nachtvorst en de kasverwarming uitstond. Het is goed mogelijk dat de kleur verdwijnt naarmate de plant ouder wordt, dat zie je wel vaker bij palmen bijvoorbeeld Livistona mariae. Bij Chambeyronia is de rooduitlopende bladkleur wel blijvend. Als een volwassen palm nieuwe blad vormt is dat niet te missen.
Gezien je ervaring met palmen, een vraag betreffende Phoenix dactylifera. Een kennis, tevens palmliefhebber, heeft in Spanje dacti's gezien met gele bladstelen en is op zoek naar een hanteerbaar exemplaar, zaailing of zaden?
Over varianten gesproken, ik kijk ook altijd even tussen partijen Chamaerops of daar aparte varianten tussen zitten zoals de afgebeelde 'Duplicifolia'. De bladeren zijn hier heel diep ingesneden terwijl het grote aantal vertakkingen van de waaier een grasachtige aanblik geeft. Helaas is dit geen stabiele variant gebleken, in tegenstelling tot de 'Arborescens', 'Cerifera' en 'Vulcano'. Verschillende varianten worden beschreven in Les Palmiers Ornementaux pour les climats tempérés van Daniel Jacquemin (Edit. Champflour).
Draco,
lijkt erop dat je daar bij een goede Howea bron zit, hier kom je niet zo vlug grote partijen Howea's tegen. zo'n rode variant lijkt me wel interesant ;)...
Chamaeropsen zie ik hier genoeg en ik vind al die variaties binnen dit geslacht vrij boeiend. ik kijk dan ook altijd uit naar die enkele die eruit springen. in de tuin staan er ondertussen een redelijk aantal chamaeropsen en allemaal verschillen ze redelijk veel in uiterlijk. jammer dat de meeste variaties niet stabiel zijn zoals je al had aangegeven. afgelopen zomer eentje gevonden met bladeren van 360°C, die plant was gegroeid uit vulcano zaden, blijkbaar is de vulcano ook niet 100% stabiel. er stond een grote partij van die mislukte vulcano's en het voordeel was dat deze als een soort afvalprodukt en dus veel goedkoper worden verkocht :).
van de arborescens, gracilis en macrocarpa heb ik zaailingen maar ik weet ook niet in hoeverre deze varianten stabiel zijn? cerifera is volgens mij volledig stabiel. er is wel wat variatie maar je blijft altijd zien dat het een cerifera is :). af en toe zie je wel vreemde variaties opduiken maar ik denk dat sommige enkel maar kunnen vermeerderd worden door de zijscheuten te stekken?
hieronder een foto van die Chamaerops met ronde bladeren
gr
Kristof
...
Stoere exemplaren zo te zien. Zo'n volledig cirkelrond blad is erg fraai, ik heb dat hier ook bij een Trachycarpus.
Jammer dat sommige gewilde eigenschappen niet stabiel zijn. Heeft misschien ook wel met het licht hier te maken. Ik kocht enkele jaren terug een Cerifera hybride met een blauwgroene kleur en fantastische doornen, maar die zijn inmiddels flink afgezwakt. Ook de zilverblauwe kleur van Cerifera is hier minder intens dan in de Mediterranee. In het eerder genoemde palmenboek van Jacquemin worden de volgende varianten beschreven:
arborescens, elegans (fragiel), tomentosa (de witte bemeling), macrocarpa, erecta-rigidifolia, dactylocarpa, duplicifolia, inermis (doornloos) en Tenuifrons (diepingesneden en afhangende bladsegmenten). En dan volgt er nog een heel rijtje dat op basis van de zaadvorm/kleur wordt onderscheiden.Ik heb de indruk dat de grove snelgroeiende vormen in de handel overheersen. je moet echt zoeken naar mooie planten.
Groet,
Draco