Hydrocultuur
#1
wo, 15/11/2006 - 13:51
Hydrocultuur
Hoi iedereen,
Niet zo lang geleden (de lente van dit jaar) ben ik begonnen met het kweken van planten op hydrocultuur, je weet wel, van die ronde kleikorreltjes. Dit omdat het een stuk properder is dan grond, de plant rechtstreeks voedsel opneemt uit het water en daardoor meer energie overhoudt om mooie bladkruinen en bloemen te vormen, de korels herbruikbaar zijn, de waterstand makkelijk kan worden gemeten en er geen problemen zijn met het 'dichtslaan' van potgrond waardoor de wortels verstikken en het water er na het gieten gewoon weer afstroomt zonder in de grond te dringen, er minder onderhoud nodig is en je verschillende planten die andere grond of verzorgingseisen stellen gewoon kan bijeenzetten in dezelfde pot.
Het succes was enorm en nu is het bij mij een rage geworden om een zo groot mogelijke verzameling aan uitheemse en inheemse planten te kweken op hydrocultuur. Een wedstrijdje tegen mijn ouders die alles op gewone grond/potgrond kweken, waarbij we om het meest oogst, gewicht of grootte van één plant proberen te halen maakt het bovendien nog extra leuk.
Doch ondanks het plezier en gemak dat ik van hydrocultuur krijg valt het me op/ tegen dat er op internet en daarbuiten zo weinig informatie is te vinden over deze techniek. Graag zou ik nieuwe ideeën opdoen om mijn hydrocultuur nog meer de verfijnen en er nog meer rendement uit te halen, temeer nu het winter wordt en een deel van mijn planten uiteindelijk nog nog in moeilijkheden lijkt te komen door lichtgebrek en droge lucht van de verwarming binnenshuis.
Zijn hier toevallig mensen die er ook (fanatiek) mee bezig zijn of uitgebreide sites/forums hebben/kennen over deze techniek en wat zijn jullie ervaringen ermee? Zijn er mensen die ook ongewone planten op hydro proberen (ik wil in de toekomst oa mijn reuzebamboe - phyllostachys vivax aureocaulis- stekken en overbrengen op korrels wanneer deze groot genoeg is)
Ik ben ook al een poosje op zoek naar Arthemis korrels om stekjes en zaad in te laten kiemen alvorens ze op hydro te zetten maar tot dusver nog geen winkels gevonden die het in voorraad hebben.
Groetjes en dank bij voorbaat!
Hieronder nog wat fotos van mijn planten en stekjes op hydrocultuur.
Nog een aantal plantjes (foto's van dit voorjaar nog)
Maïs en zonnebloem (de mais is echter mislukt doordat de plant onder zijn eigen gewicht omviel en beschadigd raakte, waarop uitdroging en sterfte volgde. Met de zonnebloem gebeurde hetzelfde, planten worden echt enorm groot in verhouding tot de pot en wortels. Ik heb ook een pompoenplant staan: een struik van bijna vijf meter lang in een hydropot van slechts een halve liter!)
Deze phyllostachys vivax aureocaulis moet binnen enkele jaren ook op hydro. Op internet vond ik een foto van dezelfde bamboe die werd opgekweekt als bonsaï én op hydrokorrels!
Hydrocultuur is niet alleen proper en makkelijk, je kan er ook kunstzinnige foto's mee maken :)
Er zijn heel wat boeken geschreven over hydrocultuur; kijk eens in de bibliotheek. Je vindt vast wat je zoekt.
Arthemis korrels ken ik niet. Je bedoelt toch niet Seramis? Op de meeste tuincentra's is Seramis wel te koop.
Uitgebreide sites/fora ken ik er niet over. Wel heb ik zelf een aantal planten overgezet op hydro. Ik dompel ze eens per week in in een Pokon oplossing (1/2 van de aanbevolen hydroconcentratie; 't is per slot van rekening "winter") en zet ze daarna in ~2 cm water weg. Het verdampende water in de schotel zorgt voor een hogere luchtvochtigheid rondom de planten. De rest van het water gooi ik aan het eind van de week weg (geef het aan de andere planten in "normale" potgrond). Dit om zoutophoping te voorkomen. Laat ze eens in de zoveel tijd sowieso even flink weken in onbemest water om zout ophoping te voorkomen.
Mijn ervaring is nog beperkt. Tot op heden echter wel positief. In mijn huidige huis (erg droog, in de winter verdamp ik 10liter water per week en nog blijft het droog) kon ik geen Masdevalia meer houden, verdroogden of verzopen. Nu weer eentje gekocht, gelijk schoon gemaakt en op hydro gezet (geen gezicht die ielige worteltjes tussen die grove stenen). De plant vond het best en zette direct een groeispurt in en staat inmiddels weer in de knop.
Wat mij wel is opgevallen is dat je de planten vers uit de winkel over moet zetten. Als de planten al verzwakt zijn is het overplanten niet aan te raden, ze hebben dan geen kracht meer om nieuwe wortels te maken.
Op internet kun je ook zoeken op semihydro en semi-hydroponics. Volgens mij zijn die namen er bijverzonnen om zich schijnbaar te onderscheiden van gewone hydro en dat om commerciele redenen (mij ontgaat het verschil).
Ruud
ps. 5 meter pompoen (=een zuiplap) in 1/2 liter potje? Hoevaak per dag moet je die water geven?
Ruud, er is wel degelijk een verschil tussen hydrocultuur en semi-hydrocultuur!
Bij een hydrosysteem staan de planten zonder aarde met hun wortels tussen de korrels. Bij een semi-hydrosysteem groeien de wortels in potgrond en is er sprake van een watervoorraad onder in de bak, waar de wortels via een scheidingsmat wel water vandaan kunnen halen. Een betere term is dan ook: watergeefsysteem.
Naar mijn bescheiden mening is Seramis een semi-hydrocultuur.
Pas 2 planten in overgezet met potkluit en al. Gewoon de korrels van Seramis op de bodem van een plastic pot en de randen langs de potkluit opgevuld met deze korrels. Je kan de gebruiksaanwijzing vinden op internet.
Hoi,
Alvast bedankt voor de tips die jullie gaven. Ik bedoelde inderdaad Seramiskorrels. (Misschien vond ik ze niet omdat ik de hele tijd naar Arthemis zocht :))
Ik heb er wel een paar boeken over gevonden en geleend in de bib, maar ook hier was de info beperkt. De recentste boeken waren rond 1980 uitgegeven dus wellicht mis ik nog wel recente technieken of bevindingen.
Wat die pompoen betreft, die zuipt inderdaad water terwijl je er bij staat, zeker als de zon erop zit. Als ik er een halve liter water bij doe 's morgens, staat de pot 's namiddags weer droog als de zon erop zit, maar die paar keer dat ik er voor twee of drie dagen niet kon bijzijn, heb ik hem er nog bovenop kunnen krijgen (is daardoor wel al een derde van zijn bladeren kwijt geraakt). De plant zal het meer dan waarschijnlijk begeven als ik binnenkort een paar weken in Indonesië zit, maar de stekjes die ik in het regenwoud ga verzamelen zullen de plant dan vervangen. Achter glas maakt hij bovendien geen bloemen dus ik had er sowieso niet zoveel aan.
Groetjes
Seramis korrels zijn verkrijgbaar bij de Praxis, daar haal ik ze ook vaak. De Hornbach heeft ze ook.
Greenconnection: je hebt volkomen gelijk. Ik gooide semi- hydrocultuur en semi-hydroponics op een hoop. De laatste is gewoon hydrocultuur van 1 plant in 1 pot met het water als stationaire fase terwijl volgens de "uitvinder" echte hydro alleen met stromend water is. Ikzelf experimenteer met die eenvoudige methode maar gebruik daar nu nog alleen keiki's en stekjes voor en dus de voornoemde Masdevallia.
Bedankt voor je aanvulling,
Ruud
Blueflower: enigzins gelijk heb je wel, maar om Seramis een watergeefsysteem te noemen gaat me iets te ver. Bij hydro en semi-hydrosystemen is er namelijk sprake van een duidelijke voorraadruimte voor water onder in de pot/bak. Bij Seramis nemen de korrels water op en bewaren ze wat langer. Alle systemen zijn bedoeld om de plant voor een langere tijd van water te voorzien(ong. een maand).Tussentijds water bijvullen is slecht voor de zuurstofvoorziening van de wortels.
Ook voor buitenplanten kunnen deze systemen toegepast worden; zij het met een overloop mogelijkheid van het teveel aan water tijdens een regenperiode. De winter is problematischer ivm. ijsvorming. Kuipplanten kunnen uitstekend op Seramis of op semi-hydro geplant worden.