Ijsdagen....
#1
vr, 31/12/2010 - 15:15
Ijsdagen....
Na gisteren staat de teller voor mijn exoten op 17 ijsdagen en circa 33 vorstdagen, geteld vanaf de een na laatste week van november. Vorig jaar in de hele winter 23 ijsdagen gehad. Wat gaat er nog komen?
Sinds tijden eindelijk weer eens redelijk serieuze dooi. Maar de dikke laag ijs en sneeuw hier is nog lang niet weg.
Bij geen van mijn exoten heb ik dit jaar verwarming aangebracht, met uitzondering van mijn grote Butia c. en Musa Basjoo. Uiteraard wel wortelbescherming en afdakjes.
Ga maar eens even een rondje maken. eerste foto: sneeuw nog tot in het hart van de T. fortunei, maar dit heeft bij mij nog nooit schade opgeleverd. Bladeren zijn met een beetje dooi alweer op kleur. Lijkt op geen schade tot nu toe.
T. princeps. geen greintje schade, zelfs geen bladverkleuring. Vorig jaar had ik wel heel veel bladverkleuring, maar de bladeren herstelden zich allemaal. Op een knauw van mijn kat in de speer na dan.....
Grote fortunei. bladeren kleuren weer goed bij, maar alles hangt een tand lager. De speer nog omhuld met sneeuw, maar ziet er frisgroen uit
Wagnerianus x fortunei. Tsja, deze is nog helemaal bedekt met sneeuw. Alleen de speer steekt nu wel boven de sneeuw uit. Heb m maar zo gelaten. Vorig jaar kwam dit ook goed (duimduimduim....)
Jubaea. Deze blijft me verbazen. Wel beschermd door een afdak en met een jute bescherming rond de palen van het afdak, maar dit geeft nauwelijks temperatuurverschil. Belangrijkste is dat ie kurkdroog staat en beschermd is tegen wind en inwaaiende sneeuw of regen en zelfs mist. geen schade, zelfs geen bladverkleuring. Nu de tweede winter in de vollegrond. moet nu toch wel wat meer groei gaan vertonen komend jaar.
Wagnerianus, deze heeft nog veel verkleurde delen van het blad, maar dit trekt zienerogen bij. Ook vorig jaar herstelde dit prima. nu minder goed beschermd dan vorig jaar. Toen had ik m nog ingewikkeld met jute en was de speer beter beschermd. Maar ik vertrouw er op dat , gezien wat hij tot nu toe heeft doorstaan, het goed komt.
Chamaerops humilis, een grote jongen. Deze had vorig jaar een hoop doorstaan, maar de bladeren die buiten de overkapping staken waren toch verkleurd of zelfs afgestroven. nu heb ik een grotere overkapping en rondom een noppenfoliescherm aangebracht, maar wel met ventilatieopeningen. Uit de wind dus, maar wel kurkdroog. Geen extra warmte toegevoegd. En geen enkele bladverkleuring tot dit moment! Dat ziet er goed uit en staaft de theorie dat veel koude kan worden verdragen, mits goed droog.
Cerifera, eigenlijk als experiment vrijwel onbeschermd gelaten, behalve de wortels. Groeipunt niet verticaal, maar schuin, zodat niet al het water in het hart terecht komt. Ik vermoed dat dit helpt om schade te voorkomen. Is natuurlijk maar tijdelijk, omdat het groeipunt zich vanzelf weer opricht. Deze ziet er niet florisant uit. Ik weet eigenlijk wel zeker dat hier weinig bladeren van over blijven. Afwachten dus. ik heb mooie reserve exemplaren die volgende winter dan gewoon een afdak krijgen.
Cupressus sempervirens. Deze beschouw ik als echt winterhard. Aan de overkant hebben enkele tuinleken er een onbescherd vorige winter doorgekregen. Ook ik heb niets beschermd, hoewel de wortels zijn beschermd door blad en een dikke laag sneeuw. Geen enkele sppor van schade tot nu toe.
Raphidophyllum hystrix. Ja, deze is ook helemaal ondergesneeuwd. ik raak m maar nog niet aan. Maar de bladpunten die ik zie, zien er nog fris uit. Ook dit is een experiment, aangeplant in oktober dit jaar. Heb er nog een paar reserve.....
Even de grafieken opgezocht van de lokale weerammateur.
2009: IJsdagen (Tmax < 0°C) 10
Koude dagen (Tmin < 0°C) 49
(Tmin = 0,0°C) 355
Zomerdagen (Tmax >= 25°C) 51
Hete dagen (Tmax >= 30°C) 12
2010: IJsdagen (Tmax < 0°C) 27
Koude dagen (Tmin < 0°C) 84
(Tmin = 0,0°C) 338
Zomerdagen (Tmax >= 25°C) 54
Hete dagen (Tmax >= 30°C) 21
Dit heeft betrekking op het hele jaar dus van 1 jan t/m 31 dec
Micle
Ja jongens het is zwaar k.o.e tot nu toe deze winter.
Ik hier in Almere heb nog veel geluk zo te zien van jullie, nagenoeg geen sneeuw meer en alles in mijn tuin lijkt goed te zijn, nogmaals 'lijkt' dat zegt nog niets!
Dat er nog zoveel sneeuw ligt, in Brabant en Limburg is ook veeeeel sneeuw gevallen.
Voorlopig blijft het zacht en het word nog zachter, geen winterweer in zicht, maar ja je weet maar nooit.
Mijn R. Hystrix is weer boven sneeuw....
Dennis, ik denk dat bij jou alles wel oke is, althans zoals we nu kunnen oordelen, je weet het nog niet zeker.
Ik heb rond mijn butia ook lichtslang gewikkeld maar daaromheen wel een
rietmat, nu heb ik dat weggehaald, geen centje pijn, ziet er nog even mooi uit
als ervoor, ook mijn oleander geen centje pijn.
In de kokers blijft het trouwens +15 graden en dat was bij -6 graden, dat is een knappe temp.
Ik weet niet hoe de musa stammen zijn, ik kan er een beetje doorheen kijken
en de stammen staan rechtop, dus ze lijken nog goed en hard te zijn.
We regelen het nog steeds met de hand en ze staan op schakelaars 1/2 uur uit
en 2 uur aan, dat geeft bij -8 graden nog een temp. in de koker van +10
graden, als de lichtslangen uit zijn voor dat 1/2 uur, zakt de temp. naar een
graadje of +4 en dan klikt alles weer aan en dan word het weer 15 graden.
Maar mijn vraag is, kunnen die kokers zo blijven staan, want overdag nu met
de winterzon, loopt de temp. in zo'n koker ook goed op, naar de +15 graden.
Nu staan ze weer aan, het is -1 kunnen ze morgen weer uit dan word het +5 graden en dan blijft het lang boven het vriespunt voorlopig.