kruising hetzelfde?
#1
vr, 19/05/2006 - 13:00
kruising hetzelfde?
hoi,
ik wil graag een kruising tussen palmen aanschaffen maar nou vroeg ik me af of als je bijv. washingtonia robusta x filifera hebt is die dan hetzelfde als washingtonia filifera x robusta?
Hey,
Technisch gezien zou het niet zoveel uit moeten maken, omdat diverse processen er voor zorgen dat er genetische variatie ontstaat in deze nakomelingen. In de praktijk ziet men echter dat er toch verschillen zijn tussen hybride kruisingen.
Zo hebben de nakomelingen tussen F wagnerianus x M fortunei (takaghii) andere eigenschappen dan de omgekeerde kruising. De takaghii zou veel meer op de wagnerianus lijken en de omgekeerde zou juist meer eigenschappen van de fortunei hebben.
Of dit ook geld voor de Washingtonia hybriden weet ik niet. Ze hebben over het algemeen al weinig fenotypische verschillen vind ik. De stamdikte is in ieder geval wel een duidelijk verschil.
groeten I
Zozo, heb je hierop afgestudeerd?
Wat houdt hybride precies in?
Houdt "wagnerianus x M fortunei" in dat het mannetje een wagnerianus en het vrouwtje een fortunei was, of werkt dat helemaal niet zo?
Kun je dit in "Jip-en-Janneke-taal" uitleggen? ;-)
Chris
Bij Europalms verkopen ze ook zaden van een kruising genaamd Parajubaea. En dan nog een andere naam erachter. Ze zijn niet echt goedkoop. Maar als dit je interesseert is dit misschien interessant voor jullie. Als de zaden al zo duur zijn kun je je afvragen wat je kwijt bent voor een redelijke plant.
Ik geloof dat ze ook zaailingen verkopen.
Succes Miranda
https://tinyurl.com/y2wm47a4 is de site daar staat vanalles ben er al eens geweest en overigens ook een prachtige tuin.
vriendelijke groeten
kevin
parajubaea is echt geen kruising!
Hey Chris781107,
Ik heb geen genetica gestudeert of zo. Dit leren ze ook op de HAVO bij biologie. De natuur zorgt voor zoveel mogelijk variatie om de kans om te overleven te vergroten. Één van die maatregelen is bijvoorbeel dat Stukjes informatie op de chromosomen van de "moeder"en "vader" meegekregen worden uitgewisseld (crossing over). Zodat dit individu totaal andere samenstelling van genen doorgeeft aan zijn nakomelingen. Toch maakt het blijkbaar uit of het vrouwtje (of mannetje) van de ene of juist van de andere soort is.
Het is zo dat hybriden geen nakomelingen kunnen krijgen, anders waren het ook geen verschillende soorten. De regel is namelijk: Individuen behoren tot één soort als ze vruchtbare nakomelingen kunnen krijgen. In veel gevallen klopt dit ook (kijk maar buta X jubeae kruisingen) Deze hybride kunnen alleen nakomelingen krijgen als die weer gaat kruisen met één van de originele soorten (Denk maar aan ezels X paarden = Muilezel (onvruchtbaar)).
Of dit ook voor de wagnerianus en de fortunei geldt weet ik niet. Ze schijnen genetisch zeer dicht bij elkaar te liggen, dat je meer van rassen kan spreken.
groeten Toni
Hmmm... Interessant...
Ik had hier geen idee van (ook van die muilezels niet)..
Dankjewel voor de duidelijke uitleg,
Chris