Luis op Yucca thomsoniae
#1
zo, 26/07/2009 - 23:53
Luis op Yucca thomsoniae
Als ik dit zeg, klinkt dat misschien ongeloofwaardig, omdat dit type Yucca nagenoeg voor elk ongedierte ongevoelig is. Dat geldt echter niet voor de bloeiwijze, die zich sinds enkele weken ontwikkelt. Hele kudde's zwarte luizen zijn er inmiddels gevestigd door ijverige tuinmieren. Als binnenkort de knoppen openen zijn de cremewitte bloemen aan de beurt. Deze plant bloeide voor het laatst in 2006, maar de luizen bedierven de pret toen al snel. Ik wil proberen om die explosie nu voor te zijn. Misschien lukt dat met een fijne waterstraal. Bestaan er wellicht mini hogedrukspuitjes? Of heeft iemand misschien een beter idee? Gif is hier uit den boze.
Misschien de mieren bestrijden? Die zorgen voor de instandhouding van de luizen, dus als je die al kwijt zou zijn........
Mieren bestrijden in algemene zin is hier onbegonnen werk met het terraswerk op een droge zandlaag, de ideale plek voor mierennesten. Jouw idee is overigens waarschijnlijk wel effectief, als ik de kuipplant tijdelijk op verhoging zet in een grote schotel met water. Mieren kunnen er dan niet meer bij en de natuurlijke bestrijders van luizen krijgen dan de kans om schoon schip te maken. Bedankt voor het idee.
Groet,
Draco
Omdat deze kuipplant jaarrond op dezelfde plek staat, is de kans groot dat de mierenkolonie zich reeds in de pot heeft gevestigd. Op een schotel plaatsen heeft dan niet veel zin. Ik heb nu de bloemstengel met woldraad omwikkeld en dit in eerste instantie met vaseline ingesmeerd. Dat hielp circa 1 uur, waarna de mieren er weer vrolijk overheen marcheerden. Daarna heb ik er glycerine opgesmeerd, dat heeft iets meer kleefkracht. Ik ben benieuwd of dat een tijdje helpt. Ouderwets lijmband zou een goed alternatief zijn, maar ik weet niet of daar nog makkelijk is aan te komen? Wordt vervolgd (met foto's).
Bij mij waren de mieren in een pot met een dwerg Ginkgo
binnen 1 dag weg met een potje mierendoder van het kruidvat.
mieren buitenshuis van bayer werkt ook erg goed. Het is een gif met suiker, en dat eten ze maar al te graag op, en dan is het gedaan met de mierenplaag.
Verder kun je sproeipistolen kopen waar een ronde kop op zit die je kunt verdraaien om meerdere soorten waterstralen te kunnen krijgen, met o.a. een enkele harde straal, douchestand, sproeistand, mist, en een mini hogedruk straal die geschikt is om hardnekkige zooi van je planten te spuiten, zonder dat ze aan flarden gaan.
De mierendoder ken ik niet, wel de mierenleeuw. Maar alle gekheid op een stokje, de methode met een barriere rond de bloemstengel lijkt wel te werken.
Wat betreft de mierenplaag, onlangs hadden die zich toegang tot het huis verschaft. Dan ben ik wel rücksichtloss wat betreft het gebruik van gif. De aangeschafte mierenlokdoos haalde echter weinig uit en er lekte een groene smurrie uit. De beste remedie bleek tenslotte het dichten van de vloernaden met siliconenkit.
Ik heb heel wat met insecticiden gestoeid. Daar zat behoorlijk giftig spul bij. Nu ik er sinds een aantal jaren mee ben gestopt, kan ik niet zeggen dat de planten daardoor meer ongedierte krijgen. Buiten wemelt het van de natuurlijke vijanden, al kunnen mieren die het soms knap lastig maken. De meeste planten blijven daardoor vrij schoon. In de kas of in huis kunnen zich wel problemen voordoen, vandaar dat ik me wat kamerplanten betreft, beperk tot de resistente soorten.
Groet,
Draco
Ik heb nog van die lelijke grindtegels liggen die de vorige bewoners zelf gelegd hebben, en daar zaten naden tussen die zo dik waren als m'n duim, en daar zat altijd een hoop onkruid tussen, maar ook een hoop bodeminsekten
en mieren, en die naden heb ik dit jaar helemaal schoongekrabt en dichtgesmeert met betoncement, en daar ging maar liefst 100kg in!
Nu valt er dus niks te bikken voor die mieren, en zijn ze van ellende maar
boer geworden, want ze sjouwden al m'n planten vol met bladluizen, en toen ben ik maar eens met dat mierpoeder van bayer aan de gang gegaan, en dat heeft echt enorm geholpen, want ik zie er nu bijna geen een meer, en dat terwijl ik maar 1x met dat poeder heb hoeven te strooien.
Op 3 plekken heb ik met een ijzeren staaf een gat geprikt in het cement zodat er geen waterplassen blijven staan, en 1 zo'n gat lag onder een nepgrastapijtje, en daar waren de mieren dus ook achter gekomen, en zijn ze daar een nieuw nest begonnen, dus flink wat poeder op die plek gestrooit, en boem! De dag erop allemaal kaput!
Mieren kunnen weliswaar lastig zijn, maar ze hebben ook een nuttige functie in de tuin omdat ze veel (schadelijk) klein gedierte (rupsen, larven) naar hun nest slepen als voeding voor hun broed. Ik probeer doorgaans eerst milieuvriendelijke methodes uit. Het is verbazingwekkend hoe snel doorgaans door ongedierte aangetaste kamerplanten (luizen, spint, wittevlieg e.d.) schoon worden als ze een tijdje buiten worden gezet.
Groet,
Draco