Mango
#1
vr, 09/01/2004 - 20:17
Mango
Ik heb deze zomer een mangopit laten uitdrogen in de zomerse zon.
Op verzoek van mijn 8 jarige dochter heb ik deze in een pot ergens op een zonnige plek in mijn tuintje geplant.
Tot mijn verbazing is deze na een maand beginnen groeien.
Ik heb deze inmiddels binnen gezet en de plant is nu ongeveer 25 cm hoog.
Er ontkiemen wel weer nieuwe bladeren boven op, maar de onderste zijn uitgedroogd.
Weet iemand hoe ik deze plant levend kan houden tot de volgende zomer?
Mijn dank is groot.
Eric
je hebt je plant binnen gezet,een juiste beslissing,maar... spijtig genoeg is binnen zetten maar een noodoplossing, gewoonlijk is er te weinig licht om te groeien, is de lucht er te droog en is het er te warm om in rust te gaan, dus moeten ze onze plantjes zo goed mogelijk helpen door ze zo licht mogelijk te plaatsen maar ook fris maar wel vorstvrij, de bodem vochtig houden, maar ook niet meer dan vochtig en om de lucht vochtigheid rond de plant te verhogen kan je een schaal vullen met kiezel en hier water in gieten en de pot daar op plaatsen. Met deze truks moet je normaal een plant levend de winter door krijgen. Schrik ook niet als hij zijn jonge bladeren laat hangen, mango heeft namelijk de rare gewoonte zijn jonge bladeren te laten hangen tot ze hun volledige grootte hebben en ze dan pas op te richten [combituin]
Hallo Eric,
Ik wil je niet teleurstellen maar ik heb dit al dikwijls geprobeerd. Het eerste jaar is er niets aan de hand en groeit de plant heel goed. Maar de winter is zwaar. Ik heb al vanalles gedaan; warm, tussenin, vorstvrij, droog, vochtig en nat maar wel licht. Maar je ziet dat de plant niet echt gezond blijft. De planten misvormen. Daarinboven moest ik de meeste keren ook afrekenen met spint. Maar allee, winter doorgekomen en tweede zomer tegemoet. De een al eens verplanten in compostrijke grond, de andere nog een jaartje in dezelfde pot laten staan. Doch de planten groeien nog maar niet meer zoals het eerste jaar. De bladeren blijven kleiner. de planten te fel verzwakt in de winter en bij mij konden ze het tijdens de zomer niet meer goedmaken. Te fel verzwakt gingen ze de tweede winter in. Maar daar is mog nooit een doorgekomen.
Nu moet ik wel zeggen dat ik dit ook voorheb bij lycies en dadels. De fout kan ook bij mij liggen. Ik probeer regelmatig opnieuw.
Ik hoop uit de grond van mijn hart dat het jou wel lukt. Laat me dan aub. weten hoe jij het hebt klaargekregen.
Veel geluk
Marcus
Leuk dat dat gelukt is. Krijg je de neiging om meer pitten in de grond te stoppen . In elk geval succes gewenst
De vruchten worden onrijp geplukt, hierdoor heeft het zaad weinig reservevoedsel en dus weinig kracht om te ontkiemen. Dit is te verhelpen door de kern uit zijn harde behuizing te halen. Aan één kant van de pit zit een oog (een soort litteken); aan deze kant zit tevens de kiem. Maak de pit daarom aan de andere kant open. Prik een mes tussen de twee helften en wrik de pit open. Dit gaat makkelijker als er eerst een dun randje van de schil is geknipt met bijvoorbeeld een snoeischaar of nijptang. De kern ziet eruit als een forse platte pinda, aan de kant waar het oog zat kan men de kiem zien zitten.
De vruchten worden na het oogsten bestraald met radioactief kobalt om het rijpingsproces te sturen. Dit veroorzaakt vernietiging van het genetisch materiaal. Het zaad ontkiemt, de eerste blaadjes vormen zich langzaam (dit is normaal) maar daarna is het einde oefening.
Leg de pit plat op vochtige potgrond, en duw hem licht aan zodat de pit rondom de grond raakt, afdekken is niet strikt noodzakelijk. Een andere mogelijkheid is om de pit met de kiem naar boven in de grond te steken, zodat de kiem net onder de grond zit.
De kiem moet vervolgens warm en vochtig worden gehouden. Meestal kiemt de pit binnen enkele dagen. Eerst komt er een wortel, later de eerste blaadjes.
Na het vormen van de eerste blaadjes staat de groei vaak even stil. Daarna is het afwachten, als je een genetische mutant hebt (zie over de straling boven) zal de groei niet meer verder gaan. Anders zal de mango uitgroeien tot een plant met mooi glimmend blad. Zomers kunstmest geven en oppassen voor koude. Meeste kans maak je met vruchten uit de biologische teelt.
http://nl.wikipedia.org/wiki/Mango_(vrucht)
Ik heb mij laten vertellen dat oa Mango's bestraald worden met kobalt om het rijpings proces te beinvloeden. Deze straling vernietigt ook een groot deel van het DNA van de pit. De het opgekweekte boompje weet na een bepaalde periode dus gewoon niet meer wat hij moet doen omdat die informatie bij de bestraling verloren is gegaan. Het gevolg is dat het boompje niets anders rest dan af te sterven.
Ik heb mij laten vertellen dat oa Mango's bestraald worden met kobalt om het rijpings proces te beinvloeden. Deze straling vernietigt ook een groot deel van het DNA van de pit. Het opgekweekte boompje weet na een bepaalde periode dus gewoon niet meer wat hij moet doen omdat die informatie bij de bestraling verloren is gegaan. Het gevolg is dat het boompje niets anders rest dan af te sterven.
water geven