Mannelijke of vrouwelijke Trachycarpus Fortunei?
#1
za, 02/05/2009 - 19:44
Mannelijke of vrouwelijke Trachycarpus Fortunei?
In okt. vorig jaar heb ik mijn 3 stammige trachycarpus uitgegraven en in een grote bak gezet. Nu is de grote (160cm stam) al vol in bloei en de kleine (80cm stam) heeft inmiddels ook een beste knop aangemaakt (wellicht door de stress). Nu heb ik een beetje op internet gekeken en ik heb de indruk dat de grote een mannelijke variant en de kleine een vrouwelijke is. Helemaal zeker ben ik er niet van dus vandaar dat ik jullie mening op prijs stel.
Hieronder de foto's. (palm gaat over 8 weken de tuin weer in trouwens)
Mannelijke:
Vrouwelijke:
Totaal aangezicht:
Ik denk dat je helemaal gelijk hebt.
Stuifmeel of geen stuifmeel that's the question. Of 'mannen' hangen en 'vrouwen' staan weet ik niet. Het is simpeler om tegen de rijpe bloeikolf te tikken. Als er een geel poeder uitdwarrelt is het een man. Ik heb hier alleen 'mannetjes' in bloei, maar ik vermoed dat de bloemdichtheid bij een 'vrouwtje aanzienlijk lager is dan bij een 'mannetje', vanwege de benodige ruimte voor de zaadontwikkeling. Bij mijn mannetjes en vrouwtjes Chamaerops is dit verschil duidelijk aanwezig.
mannetjes bloemen komen normaal ook eerder op, daarom ook dat die van het mannetje al verder ontwikkeld zijn.
Kun je ook bepalen of het een mannelijke of vrouwelijke palm is als deze al een tijd zijn uitgebloeit. Of moet ik echt wachten op een volgende bloei?!
Zou dit een mannelijke zijn omdat er van die takjes uit de verdorde knoppen komen? Zie foto 1 van Frankko.
En dit een vrouwelijke? Als ik deze foto vergelijk met foto 2 van frankko.
Hoi
Binnen zeer korte tijd komen er bij het vrouwtje miniscule zwarte stipjes in de bloeiwijze, mooi afblijven daar komen straks de zaden.
En dat is dus het vrouwtje.
Groetjes
Hans
Beste Hans,
Dank voor je antwoord, maar ben bang dat je mij niet goed begrepen hebt. Op de foto's zie je alleen nog de omhulsels zitten. Deze hebben al gebloeit voordat ik ze gekocht had. Ik vergelijk nu alleen de zichtbare restanten met de foto's van frankko.
Groetjes Micle
Zou het kunnen dat de mannelijke bloeiwijze dichter bij de top ontstaat dan de vrouwelijke? Tot nu toe zie ik hier bij mij alleen mannelijke bloeiwijzen. Slechts 1 palm met cirkelronde bladeren vormt nu een bloeiwijze die op een lagere plek onder de top aan de stam ontspruit. Ik ben benieuwd of dat een vrouwtje blijkt te zijn.
Dat 'mannen' hoger zitten dan 'vrouwtjes' lijkt een zekere logica te hebben. Immers het stuifmeel moet door de wind worden verspreid en hogerop waait het doorgaans harder. Ook is het effectiever als de 'mannen' eerder beginnen met de bloei en langer doorbloeien, zodat ze de bloeiperiode van de 'dames' ruimschoots overlappen. Bij dadelplantages worden doorgaans maar enkele mannelijke palmbomen in de buurt van de vruchtdragende boomgaard in stand gehouden.
Groet,
Draco
Bij een kameraad staat al een tiental jaar een grote mannelijke trachy. Een paar jaar geleden hebben we nog stuifmeel opgevangen om een vrouwelijk exemplaar bij een collega mee te bevruchten.
Toen ik vorige week eens een kijkje ging nemen om te zien of hij de winter hier heeft overleefd, bleek dat de verdroogde bloeiwijzen van vorig jaar er nog aanhingen. 2 van de 5 of 6 trossen hingen vol zaden! Deze heeft dus uitzonderlijk zowel mannelijke als vrouwelijke bloemen aangemaakt en dan zichzelf bestoven.
Hopelijk zijn de zaden niet beschadigd door de strenge vorst (-20°)!
Is het niet zo dat zaden veel meer vorst kunnen hebben dan de plant zelf?
Groetjes
De zaden van mijn Trachy dateren van 2007 en de trossen heb ik er gewoon aan laten hangen. Er zijn afgelopen winter uit zichzelf wat zaden op de grond gevallen. Er zijn er 3 uit zichzelf, ondanks strenge vorst(!) en zonder enige bescherming van deze zaadjes onverwacht 3 zaailingen uitgekomen, dit was direct na de strenge vorst. De verbazing was erg groot!