maximum temperatuur palmen?
#1
di, 30/06/2009 - 00:18
maximum temperatuur palmen?
We weten zolangzamerhand heel veel over temperatuur minima, maar hoe zit het met de maximale temperaturen bij palmen? Ik stel de vraag omdat ik enkele palmen in de kas heb staan, waar het vandaag ondanks schermdoek 45°C werd. Met de oplopende buitentemperaturen zou dat de komende dagen weleens 50°C of meer kunnen worden. De dakramen en de deur staan open, maar dat geeft onvoldoende afkoeling. Een optie is misschien nog de vloer nat te spuiten.
Maar dan de vraag hoeveel warmte verdraagt een palm? In dit geval zijn het 2 Phoenix roebelini's en een Howea forsteriana. Ik weet uit ervaring dat sommige palmsoorten dol zijn op een dergelijke hitte, zoals Livistona australis, die pas boven de 40 °C lekker gaat groeien.
Dag Draco
Ben ook benieuwd naar extreem hoge temperturen t.o.v. planten.
Doch denk dat hier een tweede faktor een rol speelt en dit is de vochtigheid.Ooit in Thailand rondgetrokken bij extreem hoge temperaturen,doch in zeer vochtige lucht en alle planten groeiden schitterend,daaruit zou ik eerder denken dat hoge temp.in kombinatie met droge lucht voor sommige plantsoorten wel schadelijk is .
Mvg Philip.
Dat is goed punt Philip, ik verbaas me er over dat varens het prima redden bij dergelijke hoge temperaturen. Ze staan dan wel op de grond, maar toch...Waarschijnlijk verdragen ze de hoge temperatuur, omdat ze erg veel water verdampen en daardoor hun bladeren koel houden.
de meeste palmen groeien het beste tussen de 25/30 graden. hoger kan geen kwaad maar ze gaan er niet veel sneller van groeien. in tegendeel zelfs, als ze niet over grote hoeveelheden water beschikken bij zo'n erg hoge temperaturen gaat de groei er zelfs op achteruit!
er zijn natuurlijk uitzonderingen. er zijn palmen die slecht tegen hoge temperaturen kunnen (vooral nachtemperaturen dan)zoals vele palmen hoog uit de bergen of van gematigde eilanden. Ceroxylon, Juania zijn enkele van zo'n soorten. het spreekt vanzelf dat palmen die van nature in hete droge (half)woestijn klimaten groeien dan weer wel goed groeien bij zo'n hoge temperaturen en zo'n soorten hebben bij zo'n hoge temperaturen zelfs liever een wat drogere lucht!
gr
Kristof
Hoi
vele palmen en cycadeeën en andere planten hebben bij mij temps van bijna 60 gr overleefd.
Iedere dag watergeven is dan wel een must.
Gr Hent
Op een internationaal palmenforum heb ik ooit vernomen dat de Trachycarpus Fortunei in de Griekse hitte het soms erg moeilijk heeft en in die regionen zelfs minder geschikt is. Vergeet niet dat het daar in de zomer snel boven de 40 C. is met veel smog... heel veel smog!
Mooi onderwerp! Had het daar toevallig dit weekend met m'n buurman ook over.
Ik heb wat getest afgelopen dagen en dat geeft de volgende resultaten:
- Washingtonia: groei 4 mm op 1 dag in 40 graden. Méér groei met lagere temperaturen!
- Bismarckia: uitstekende groei elke dag bij 40 graden. Mínder bij een temp. van 25 graden of lager.
- Zaailing Jubaea chilensis: groeit hard bij 40 graden. Bij 25 graden of minder groeit ie erg traag.
Goed, zeker geen wetenschap, maar ik vond 't een aardige indicatie. Iemand anders andere ideeën of oneens, aanvullingen?
René
Binnenshuis heb ik nog een Phoenix Roebelini, deze stond vorig jaar zomer buiten, ging prima! Ivm het gewicht en lokatie blijft deze voortaan binnen staan en staat achter het raam (zuidwest zijde). Daar heeft de palm het toch aardig te verduren, deze ziet er nu minder mooi uit als vorig jaar.
@Rene,
Leuk idee om dit bij te houden. Ik neem aan dat je een kas hebt waardoor je in staat bent om deze hoge temperaturen te meten.
Je hebt nu 1 onafhankelijk variabele (de temperatuur) en 1 afhankelijke variabele (de groei).
He
Jeremaine, nadeel van een roebelini binnenshuis in de zomer is de gevoeligheid voor spint. Ik heb dat probleem nu ook met Latania lontaroides. Vaak het blad sproeien of nevelen is de beste preventie/oplossing.
Groet,
Draco
@Draco
De Phoenix R. is ook niet echt mijn favoriete plant, blijft een lastige vind ik. Iets te weinig licht en het gaat fout, ook erg snel gevoelig voor teveel of te weinig water, temperatuursgevoelig etc maar ja, was ooit een cadeau, dus he
P. roebelenii moeilijk? gevoelig voor water?...als je start met een gezonde palm is dit een van de makkelijkste palmen die er zijn! de enige voorwaarde is inderdaad wel genoeg licht. teveel water zal erg moeilijk zijn en ze kunnen ook erg goed tegen droogte!...kheb zelfs een kleintje in de volle grond staan die het prima doet :-).
gr
Kristof
Bij mij ook geen problemen met de Phoenix Roebelini,die blijft maar
groeien ,geen last van ziektes ,die staat wel op een plaats met veel
licht,vandaag was de kluit uitgedroogd en die dan maar volledig ondergedompeld gedurende enkele uren.
Mvg Philip.
Dat kun je nu wel stellen Kristof, maar ik ben deze winter 3 exemplaren kwijtgeraakt en daar waren grote jongens bij, die ik al een jaar of 10 in bezit had, zij het dat mijn vorige (gevel)kas veel minder koud werd in de winter. Omstandigheden kunnen verschillen en die bij jou zijn kennelijk geschikter voor deze palmsoort. Bij mij was dat deze winter duidelijk niet het geval. Ph. roebelinii verdraagt weliswaar wat kou met temperaturen tot net iets onder nul, maar de palm zit dan ver onder zijn optimumwaarde.
Hij kan waarschijnlijk slecht tegen de combinatie van lage temperaturen en hoge luchtvochtigheid. Ik heb meerdere malen ervaren, dat na een winter groeistoornissen in de speer optraden, zonder dat er sprake was van vorst. In mijn kas staan 's winters ook veel (boom)varens. Palmen als Rhapis excelsa en multifida, maar ook Rhopalostylis sapida en Parajubaea verdragen die omstandigheden goed, maar de roebelinii is volgens mij een grensgeval. Het zelfde geldt voor Ph sylvestris, die dezelfde treurweg is gegaan. alleen de soorten rupicola en canariensis hebben het overleefd.
Phoenix roebelinii zie je ook weinig in botanische collecties en dan nog zelden als kuipplant.
Maar mischien heb jij een idee, waarom bij mijn 3 exemplaren de afgelopen winter in de kas al het blad op enkele topbladeren na bruin werd en nu verdord langs de stam hangt. De temperatuur is bij mijn weten daarbij niet onder nul geweest. Ik kan hooguit bedenken dat er door de omstandigheden te weinig ventilatie is geweest, waardoor schimmels hebben toegeslagen.
Groet,
Draco
We raken een beetje 'off topic' zie ik. Ik zag wat nieuwe berichten en hoopte wat bevindingen te lezen over max. groei temperaturen.
Afgelopen 2 dagen heb ik weer een testje gedaan. Twee Tr. wagn. van gelijk formaat (stammetje van 10/15 cm. De ene in de kas gezet, de ander in de zon. Voor de eerste gold een temp. van mínimaal 40 graden overdag, en voor de ander zo'n 29/30 graden (qua luchtvochtigheid zaten ze allebei zo rond de 75% gisteren).
Resultaat na 2 dagen: geen verschil te zien tussen de groei. Beide zijn een mm of 8 gegroeid.
Ik weet 't, er is veel op af te dingen hoor zo'n simpele test, maar wellicht zegt het iets. Zo'n 30 graden is voor veel palmen ideaal. Dan groeien ze allemaal goed. Wel helpt de luchtvochtigheid ook goed.
René
Draco,
ik denk dat het eerder lichtgebrek zal zijn. mischien woon ik net genoeg zuidwaarts om ook tijdens de winter nog voldoende lichtintensiteit te hebben?
men kleine roebelenii in volle grond heeft met gemak en zonder enige schade 2 a 3 weken met temperaturen tussen +0°C en +8°C doorstaan in vochtige omstandigheden in een volledig gesloten kas.
gr
Kristof
@ kristof ,draco
Ik denk ook dat lichtintensiteit een grote rol speeld bij Phoenix roebelenii,bij mij staat die binnen doch met veel lichtinval en die groeit
goed ,hierbij een foto .
Mvg Philip.
dit is de roebelenii die ik binnenshuis hou. aan licht heeft hij geen tekort want hij staat in de veranda. al zeg ik het zelf maar dit is een van de gezondste exemplaren die ik al heb gezien. heeft dit jaar ook al tweemaal gebloeid!..kdenk dat hij zich in de tropen waant:-). (staat constant met zijn voeten in het water)
It's a beauty, maar ik waag me er voorlopig niet meer aan.
With compliments,
Draco
Dag kristof
Waw die van mij is nog maar een peuter als ik die vergelijk.
Mooi zeg
Mvg Philip.