musa
#1
zo, 03/09/2006 - 14:04
musa
hoi,
ik heb een vraag over winterharde bananen..
met palmen ben ik wel bekend maar niet bij bananen
vorig jaar had ik een dure musa basjoo gekocht en toen is ie in de winter kapot gevroren..omdat ik hem blijkbaar niet genoeg had ingepakt..
ik heb ook al een gehoord dat je bananen moet uitgraven na de eerste nachtvorst en dan de bladeren eraf knippen en dan in een donkere koele kelder zetten..
omdat ik er dit jaar wel redelijk veel heb wil ik graag weten of ik ze op deze manier kan overwinterem..
ik heb ook kleintjes in de volle grond staan die maar iets van 40 cm hoog zijn..kan ik deze banaantjes ook op deze manier overwinteren?
mvg patrick
ik heb mijn musa op 2 manieren laten overwinteren beiden met succes.
De eerste was met pot en al in een koele garage...net boven nul..verder niks aan gedaan bladeren laten zitten maar er was licht in de garage.
Vorig jaar de musa in gepakt....een rol gaas er om heen zetten opvullen met stro de bladeren afsnijden en op de bovenkant afgedekt met dennentakken van mijn kerstboom........
ook goed gegaan..........
ik weet niet hoe jij hem ingepakt had?
ik had ruim een halve meter aan elke kant gaas gedaan met bladeren en stro en allemaal die dingen..toch mocht het niet baten..
Wanneer je er niks aan doet komen ze volgend voorjaar vanzelf weer uit de grond.
gr.
Ruud
Ben ik met je eens ruud.....maar dan sterft hij tot de grond aan toe af en moet weer helemaal beginnnen, als je hem steeds groter wilt hebben zul je toch de stam moeten beschermen...
Ik weet niet waar jullie wonen maar hier in de IJsselvallei nabij Deventer denken de Musa's (althans in mijn tuin) daar anders over. Ze laten zich nooit meer zien.
M.vr.gr.,
Ruud
Naast stro, ook nog noppenfolie eromheen om het geheel droog te houden. Mijn banaan is met deze methode al ruim 5 meter hoog geworden.
Hoi Rdb,
Had je ze ingepakt of niet?
Woon op Texel maar in principe is de musa Basjoo niet moeilijk...andere soorten zoals de Sikkemensis bijv. zijn moeilijker.
Heb hem het eerste jaar niet ingepakt gehad...toen kwam hij pas heel laat weer een keertje te voorschijn...tweede jaar moest ie opgepot vanwege verbouwing.
Ik kom uit wilnis grens zuid- noordholland utrecht en ik doe het al 10 jaar zo de planten zijn nu incl blad zo'n 3 meter hoog, maar in sommige jaren blijft er wat meer van de stam over en kunnen ze nog wel een stukkie hoger zijn.
gr.
Ruud
ik woon in kerkrade in zuid limburg..toch is het niet goed gegaan met mijn musa
Wij wonen in Vlodrop (in de buurt van Roermond) en onze musa basjoo staat nu ongeveer 5 jaar buiten, het enige wat ik in de winter doe is er ruim draad omheen zetten en die opvullen met de afgevallen boombladeren, ik denk wel dat ik er komende winter ook een afdakje boven maak want als ik de bladeren op het voorjaar weghaal zijn die erg nat.
Groet Beppie
ik knip de bladeren af als ik hem ingepakt heb.
Ik knip gewoonlijk eerst de bladeren af en pak hem daarna in.
gr Frans
Frans en Texeltje,
Waar hebben we het nu over? Over de Musabladeren of de bladeren die tbv het inpakken gebruikt worden?
Ron
wat betreft overwinteren van musa is het een zeer belangrijk gegeven dat de plant op een goed drainerende grond staat ,zonder dit zal overleven steeds moelijk zijn en zullen de stammen ook nooit overblijven.dat de stammen tot moes herleid worden is in de meeste gevallen een probleem met de wortels (vocht) en niet van de inpakmethode van de stam.
gr Frans
Ik vond net nog een internetpagina die iets over het inpakken van een musa laat zien:
https://tinyurl.com/y4aael6g
Ron
de bladeren van de musa afknippen en weggooien.
Volgens mij is stro luchtiger, droger en properder dan afgevallen blad. Het opruimen is natuurlijk wel iets minder.
ja ik gebruik ook stro voor het inpakken van de banaan, das alles geen noppenfolie ofzo.....alleen gaas en stro en een afdakje van dennentakken van mijn kerstboom.....
hoi patrick,
ik heb m.basjoo m.sikkemensis en m.lasiocarpa allen al enkele jaren in volle grond staan zonder problemen. de basjoo en sikkemensis zijn nu ruim 4 m hoog en de lasiocarpa ruim 2 meter met superdikke stammen.
heb om de stammen kerstverlichting gedraaid en alles ingepakt met ruim een halve meter dik stro,ook aan de bovenkant ( in kippegaas) daarboven een afdakje en klaar is kees.
meteen in april alles weggehaald en wat er niet gezond uitzag weggeknipt zodat de plant meteen bij wat betere temperaturen kon gaan schieten. een nachtvorstje deert m echt niet.
hopelijk gaat t deze winter weer zo goed,dan hoop ik op een bloem in de lasiocarpa.
succes,mvg bas.