Musa basjoo
#1
vr, 20/08/2010 - 17:39
Musa basjoo
Ik heb 2 musa basjoo overgenomen van een particulier via een marktplaats advertentie, geen geld 2 voor 15 euro met beide een stam van zeker 80 cm. met blad reiken ze naar de ruim 1.20 m.
Dat waren zijscheuten van een veeeel grotere moederboom in z'n tuin, keurig opgepot in de verse tuinaarde.
Ik heb deze in de volle grond gezet, flink natgemaakt, nu is het lekker warm, hier ruim 25 graden, morgen ook nog warm en zondag dacht ik ook nog wel met onweerskansen.
Is dit slim om deze volgend jaar weer aan de groei te krijgen, is het te laat met aanplanten om de wortels nog te laten zetten in de grond, tenslotte neemt de zomer in kracht af, de dagen worden korter etc...
De bananen krijgen zelfs zijscheuten ook nog.
gr. Edward
Alles valt of staat met een goede winterbescherming. Dus gewoon planten, maar dan wel goed beschermen. ALs je ziet wat ik voor stronkjes de winter door heb gekregen, pas 0,4 m stam. Dus wel goed beschermd en nu zijn ze bijn a 3 m hoog meet stammen van 1,5 m. Ze gaan als een banaan momenteel. Musa basjoo groeit pas echt snel vanaf begin augustus.
Haha die Edward,
Je hebt nu duidelijk het musa virus te pakken gekregen!
Veel plezier ermee.
ik zou nu niet meer uitplanten, maar gewoon in potten zetten en dan ergens
binnen laten overwinteren. Alleen zo weet je zeker dat ze de winter overleven en je volgend jaar verzekerd bent van een paar flinke planten.
Ik ben zowieso geen voorstander van bananen inpakken tegen de vorst, want dat gaat over het algemeen vaker fout dan goed. 2 jaar geleden had ik ook een flinke banaan die ik goed ingepakt had, en die ging toch verloren ondanks de enigsinds milde winter. vorig jaar heb ik 6 nieuwe stekken gekocht, en die heb ik in m'n zelfgemaakte tuinkasje laten overwinteren, en dat is gewoon goed gegaan. M'n kasje was 2 bij 3 meter en 2,50 hoog,
en die ben ik dus aan het verbouwen naar 3 bij 3 meter en 2,80 hoog, want
het eerste kasje is nu al te klein om al m'n bananen te herbergen.
Vanaf volgend jaar ga ik dan ik ook wat bananenplanten verkopen, want dan heb ik er gewoon veel te veel. Ik zit er dan ook over te denken om een
volkstuintje te gaan huren, en daar ook een kas op te zetten om zo nog meer bananenplanten te kunnen kweken. Lijkt me een leuk zakcentje die ik goed kan gebruiken voor m'n eigen tuin, want die kost ieder jaar steeds meer geld aan onderhoud, wat ik met de verkoop van de bananenplanten
kan compenseren.
Ja Peter, je hebt gelijk. Dat is een veilige manier om verzekerd te zijn van bananenplanten na de winter. Maar als je zegt dat je goed hebt ingepakt en toch bananen hebt verloren, dan heb je toch niet goed ingepakt.
Overwinteren van exoten valt of staat met logisch nadenken en op tijd de moeite nemen. Gebruik je alleen maar plastic, stro of dekens, dan zou je ook moeten weten dat dit maar tijdelijk kou buiten houdt. De winter van 2 jaar geleden was helemaal niet zo mild en na enkele dagen is vrieskou toch echt door een dikke laag stro heen getrokken. En bananen, laat je niet voor de gek houden, kunnen geen vorst verdragen. Musa basjoo en sommige anderen zijn zo sterk dat ze een tijd lang lage temperaturen kunnen verdragen zonder te groeien. Das een goede eigenschap, maar als de temp onder 0 komt, dan vriest het weefsel gewoon kapot. Ook de ondergrondse wortelstok!
Inpakken heeft dus alleen zin om korte koudeperioden te overbruggen. Zeg maar enkele dagen, afhankelijk van de isolatiewaarde van je inpakmateriaal. Maar wil je langer overbruggen, dan moet je toch echt aan verwarming gaan denken.
Ik ben nog nooit bananen verloren in de winter, al 15 jaar lang niet. Maar ik gebruik dan ook warmte, heel simpel, door een lamp mee in de verpakking tussen de stammen te plaatsen. En hoe beter je isolatiewaarde van je verpakking, hoe lager wattage je kunt gebruiken. En die lamp zet je alleen aan als het een langere periode vriest. Geloof me, je verpakking hoeft niet te verluchten.
Voor de eerste vorst knak ik altijd al mijn bladeren naar beneden en laat ze aan de plant zitten. Dan bouw ik er een iglo omheen en omwikkel die helemaal met noppenfolie. Ik zorg ervoor dat er ruimte zit tussen de noppenfolie en de stammen, belangrijk voor de warmtecirculatie. Hoe meer lagen, hoe beter de isolatiewaarde. Lamp erin (zorg dat de lamp geen plastic of je planten raakt). ALs ik de boel in april weer open maak, zie je vaak de nieuwe groei al tegen het dak van de iglo duwen. De oude bladeren, ja het ziet er niet uit, zijn dan helemaal tot snot verworden. Pissebedden, slakken, een natte sompige bende. Maar de stengels zijn hard en gezond! Verwijderen, laten drogen en hup, het seizoen kan weer beginnen.
Dan terug naar de reden waarom ik inpak en niet uitgraaf en in pot overwinter. Als je kijkt wat een enorme groei mijn stekjes, geplant in juli 2009, nu doormaken, dan is dat te danken aan het feit dat ik ze juist toen al in de vollegrond heb gezet. Voor de winter een mooi wortelgestel ontwikkeld waardoor ik dit jaar al erg goede groei heb. Had ik ze in pot overwinterd, dan waren ze lang niet zo groot geweest als nu.
Overigens is dit een bewezen goede methode voor Musa basjoo. gebruik dit niet voor palmen of andere soorten die juist droge lucht nodig hebben in de winter! En ik weet ook niet zeker of dit voor ander musa's een goede methode is. In ieder geval niet voor Ensetes.
Natuurlijk is er niets mis mee op de wijze die jij uitvoert. Maar die kost je wel extra ruimte, je moet immers een kasje bouwen op een plek waar niets staat. Die moet je ook verwarmen. Maar ik hoop dat je begrijpt dat goed beschermen iets anders is als voldoende beschermen.
Er zijn overigens ook mensen die de stammen gewoon af laten sterven en vervolgens met blad oid de wortelknollen vorstvrij houden. Dergelijke planten groeien ook in een seizoen weer uit tot geweldige exemplaren. Waarom? Omdat ook die een mooi groot wortelgestel kunnen ontwikkelen en dit, als die vorstvrij wordt gehouden, de planten helpt om snel weer enorm op te groeien. Voordeel is weinig rompslomp en geen verwarming nodig (bij voldoende laagdikte blad, stro oid). Nadeel is dat het even duurt vooraleer de planten weer zo hoog zijn. Als je de stammen overwinterd, dan heb je al in juni planten van 2/3/4 m hoog.
Bananengroet,
Dennis
Deze heb ik onder een dikke laag blad de winter doorgekregen, net wat Dennis zegt een goed wortelgestel is noodzakelijk voor een snelle groei. Als je nu gaat aanplanten zal ie niet veel meer groeien maar wel wortels aanmaken voor volgend jaar . Wel de winter door zien te krijgen dan natuurlijk.
Deze zaag ik af op een meter en doe er tempex bakken omheen, in april schiet het dan weer als een telescoop omhoog met resultaat tegen de 5m1 hoog. Deze pol is ook al 7 jaar oud , hij zal dus ook wel veel energie opgebouwd hebben in de loop der jaren
Hoi Dennis, ik had mijn eerste banaan wel degelijk goed ingepakt, maar het is toen inderdaad ook best wel een tijdje langdurig koud geweest, en zonder bijverwarming zal het dan wel te koud zijn geweest.
Verder heb ik een demontabel kasje gemaakt dat in oktober op de plek komt te staan waar het zwembad nu staat, en die kas gaat dan eind mei weer weg.
Het kost me dan wel een hele middag om hem neer te zetten en een hele middag om hem weg te halen, maar dat heb ik er graag voor over.
Verder heb ik nu een hele hoop bananen, en als ik die allemaal apart moet gaan inpakken ben ik nog meer tijd kwijt dan met m'n kasje, en dan is het nog maar de vraag of ik alles heel kan houden, en daar hoef ik met een kasje niet bang voor te zijn. Verder heb ik nog een hoop andere planten
die ik in de kas zet, dus blijven die ook mooi allemaal heel, zoals mijn
phoenix roebelinii en 2 sinnasappelplantjes die het uitstekend beginen te doen, en dat nog wat van alles en nog wat.
Bij mij staat dan ook nagenoeg alles in potten van groot tot klein,
en dat zijn er inmiddels meer dan 70!
Uiteraard vergt een pottentuin een andere aanpak!
Dennis,
ik doe helemaal niets aan mijn bananen ook niet aan de wortelstokken en die komen telkens goed terug. in milde winters blijft zelfs het grootste stuk van de stammen intakt. M. basjoo (de stammen) kan wel enkele nachten van -5/-6 aan als het gedurende de dag niet blijft vriezen anders vriezen ze inderdaad kapot. de laatste twee winters waren ze hier dus ook tot de grond afgevrozen door de langdurige vorst...
gr
Kristof
Tuurlijk, een dikke stam heeft aardig wat buffer. Gedurende dergelijke nachten zullen alleen de buitenste bladscheden bevriezen, en die vervolgens de binnenste nog enigszins beschermen.Als he hart maar niet bevriest....en woonden we maar allemaal op een plek met milde winters. Maar ja, de uitdaging is wel groter op koude plekken!
@ Dennis
Uiteraard vergen potplanten een andere aanpak, en daarom ben ik ook m'n tuinkasje groter aan het maken, want daar moet dit jaar nog meer in dan vorig jaar. Ik maak daar nog een apart topic voor.
Er wordt veel gezegd over onze hardste banaan, hoe krijg je deze nu het beste de winter door?
En je moet echt zoveel mogelijk stam overhouden om een jaar later echt grote bananen te kunnen krijgen, want vanaf de grond opnieuw halen ze in een zomer geen meter stam, althans bij mij nooit gelukt.
Als ik eens een stuk stam overhad kwam er geen telescopische uitloop sneed ik een plakje af van 10 cm. wederom niet, tot ik al aan de bodem zat en moest ik het van de nieuwe scheuten hebben, maar voor zoiets op gang komt, dan heb je in september een stam van hoogstens 50 cm. stam.
Of het moet aan het wortelgestel liggen of deze groot moet zijn voor grote stammen vanaf de grond?
Mijn aandacht gaat straks uit naar het beschermen van mijn banaantjes, maar nu mogen ze nog lekker groeien voorlopig, tot aan november hoop ik.
gr. Edward
@ Edward
Doe net als ik en maak een goedkoop demontabel tuinkasje.
De mijne heb ik gemaakt van een partij restanten van incomplete pergola's en heb ik een paar lengtes rondijzer van 6mm doorsnee bijgekocht bij een handelsonderneming voor maar