Musa basjoo overwintert niet goed
#1
za, 12/01/2008 - 12:07
Musa basjoo overwintert niet goed
Hallo iedereen,
Ik heb het gevoel dat men musa basjoo en sikkimensis niet goed overwinteren. Vorig jaar heb ik er eentje laten overwinteren met stro rond de stammen. Maar deze heeft het niet overleefd (was zo rot als iets). Ik heb het gevoel dat het met deze basjoo en sikkimensis ook zo gebeurd. Maar ik heb er nu gewoon een vliesdoek rondgedaan zonder stro. De stam van de basjoo is in de helft al doorgeknakt en de stam van de sikkimensis voelt echt niet vast meer aan, je kan er bijna helemaal doorknijpen. Er kan nog genoeg zuurstof aan de musa's. Doe ik het verkeerd? Ik hoop dat hij nog te redden valt. Onderaan de stammen heb ik genoeg vaste grond rondgedaan, dus de wortel is zeker goed genoeg beschermd tegen de vorst. Alvast bedankt,
Mvg,
Gevers Nick
dat klinkt niet echt goed....maar ik ga er vanuit dat als je de wortels goed beschermd hebt hij van het voorjaar toch weer uitloopt. Misschien wat stro rond de voet van de bananen?
Sikkimensis is niet echt een buiten-overwinteraar, de Basjoo komt wel weer op. Letop! Dit kan wel tot eind April duren, niet wanhopen! Zachte stammen zijn niet goed, in het voorjaar weghalen tot op het harde gedeelte.
Helaas zijn mijn 6 dikke stammen (basjoo, onbeschermd, 20 cm doorsnee) ook stuk gevroren (-7). Maar in het voorjaar komen ze wel weer.
Uithuilen en opnieuw beginnen.
Een paar dagen s'nachts en overdag onder nul zijn de boosdoener,dan wordt het onder het inpakmateriaal ook onder nul. (tenzij, je 1 meter droog stro er omheen doet mss, of bijverwarming).Zoiets als, hoe langer het vriest, hoe dikker het ijs.
Maar ik heb verhalen gelezen op inet, dat de basjoo na een winter met -30, gewoon weer boven kwam. (bron weet ik niet meer, helaas).
Bij mij doen ze het nog altijd goed, ik gebruik gewoon bubbelplastiek en beneden heb ik een lampje van 25 watt geplaatst wanneer het vriest doe ik de lamp aan.
Ik ben bezig met een systeem met thermostaat zodat de lamp alleen maar aan gaat wanneer de temperatuur onder 0 gaat. Indien ik zie dat de lamp niet uitgaat betekent het dat het aantal watt niet voldoen is en draai ik er een zwaardere lamp in.
Met een gewoon schakelthermostaat en lamp kun je al wonderen doen en de kostprijs valt nog goed mee. Je kunt ook ipv een lamp een verwarmingselement kopen die ze plaatsen in elektrische kasten, ze bestaan in alle wattages. (een 20 tal-euro voor de thermostaat en een 2 tal euro voor de socket en een eurootje vor een lamp, misschien duur maar sommige planten kosten teveel om een risico te nemen)
Ok bedankt voor jullie reacties! Die verwarmingsmethode kan ik volgend jaar misschien eens uitproberen. Dan moet hij dit jaar maar terug vanaf de grond beginnen groeien. Ik heb een hele hoop grond rond de stammen onderaan gedaan en ook nog wat stro. Dus dat moet dan toch in orde zijn :)