Na maandag gaat de winter langzaam definitief uit.
#1
vr, 09/01/2009 - 02:00
Na maandag gaat de winter langzaam definitief uit.
Hallo forummers,
Het is me wat, iets wat wij ons een maand geleden niet meer konden voorstellen, temperaturen van -20 graden, die werden gemakkelijk gescoord in Brabant en Limburg, en vannacht nog steeds -10 graden wat zeg ik op dit moment van schrijven het is 0.50u. op 09 januari.
Hier bij ons Almere noteren we gelukkig maar de -6 graden, het koudst is het bij ons al met al -8 geweest, en onder de verpakking zien mijn ingepakte exoten er goed uit, maar dat is na een lange periode met temperaturen boven het vriespunt maar afwachten hoe een en ander zich gaat ontwikkelen.
Wat mij wel opvalt dat de exoten dit beter hebben doorstaan, als de koude periodes in 1996 en 1997, maar toen stond de oostenwind er veel meer op en kwam de vorst dieper in de grond, ik denk dat daar het grote verschil zit.
Nu was het wel koud maar meer stralingsvorst en we hebben ook een paar dooi-aanvallen gehad, en voor mijn gebied is het nooit tot strenge vorst gekomen, en dat kwam het wel in 1996 en 1997, en die koude perioden waren toen ook erg lang 'rond de 4 weken'.
Ik weet wel dat ik nog pas aangeplante trachycarpussen en chamaerops humilis zo eraan kwijt was, die overleefden het niet toen.
Ik moet erbij vermelden dat voor een groot deel van het land de kou niet zo ernstig was, behalve de rake klappen die Limburg en Brabant nu te vewerken krijgen, want de laatste dagen is de vorst daar heer en meester, dat viel na de kerstdagen feitelijk wel mee, landelijk gezien, maar de laatste week is het verschil landelijk erg groot, dat kan exoten daar wel de kop kosten.
Het verloop is wel zeker dat de luchtdruk zondag al gaat zakken, en we elke dag wat hogere temp. gaan krijgen, de weermodellen zijn het daarover met elkaar eens, na dinsdag 13 januari zijn we uit de vorst en na 16 januari kondigt zich een flink portie lage druk aan, met een zeer lage kerndruk, dat veroorzaakt een westcirculatie met hogere temperaturen en veel wind bij ons, zoals de kaarten er nu voor staan.
Voorlopig zacht gezegd zitten we zeker tot 20 januari in zachte luchten met de winter die ver weg is...
Ik denk maar zo dan is het 20 januari, weer dichter bij de tijd dat het alleen maar beter kan worden voor onze plantjes.
Eerst de schade maar eens afwachten, die zal een ieder wel hebben ben ik bang.
gr. Edward
Wordt tijd ook. Al mag ik hier in Friesland niet eens klagen.
Limburg krijgt echt klappen. Als je daar een paar exoten in je tuin hebt mag je gerust vrezen met grote vrezen.
Het wordt wat mij betreft tijd voor een record zachte lente. :)
Blijkbaar zijn er nog behoorlijke verschillen tussen ZW en ZO Flevoland (zie ook meetstation Lelystad). Afgelopen nacht was het hier nog -10,7°C net onder het record van -11 een paar dagen eerder. Toen liep de temperatuur 's nachts op naar -6. De afgelopen nacht was er sprake van een continue daling. Het heeft hier tot nu toe 3 keer streng gevroren en dat zal waarschijnlijk ook de komende nacht weer het geval zijn.
Nog even de tanden op elkaar en of de winter definitief afgelopen moeten we maar afwachten.
Gelukkig wel, nog maar een paar nachtjes met vorst.
Begin nu wel te vrezen voor mijn Trachy's, heb er wel een lichtslang om zitten.
Andere exoten staan gelukkig binnen in onverwarmde schuur, zoals een phoenix, cheamerops humilis en musa basjoo {is nog een kleintje}, deze staan gelukkig allemaal in pot.
Die kou heeft mij nu ook wel lang genoeg geduurd,
Groet Corne
Vannacht was mijn minima -8.1 graden op mijn weerstation, maar vanmorgen toen ik thuis kwam liep de temp. alweer op het was alweer -7.6 graden ondanks de zon er nog niet bij was 'wat is de invloed wel om 07.00u.' dus waarom het niet nog kouder werdt?
Het verschil met Lelystad is zeker 2 a 3 graden, dat is al nachten lang zo.
Overigens meet ik wel goed, want ik heb ook nog 2 buitensensoren hangen en die zitten allemaal op een 0.3 graad +/- na wel gelijk.
Het zou theoretisch kouder moeten worden vannacht omdat het vandaag niet boven 0 is geweest, maar toch voorspellen ze een iets minder koude nacht als hiervoor.
Tanden op elkaar en van de week je schade bekijken! Potver!
Maar goed het zij zo... gr. Edward
Definitief uit met die winter, dat lijkt me wat te vroeg gejuigd og getreurd, het ismaarnet hoe je het bekijkt, knmi heeft het over zeer onzeker. Verschil met 96 en 97 is vooral dat de winter teon echt streng was, strakke oostenwind, met transportkoude. nu is het anders, hier in amstedam liggen de grachten grotendeels nog open, toen kon je de hele stad doorschaatsen.
Ik ganu even weer wat warmwaterflesjes onder de phoenixtentjes leggen en hoop er maar het beste van. In ransdorp staat een hele rij kleine trachycarpi, langs de vaart, en ze lijken best te genieten van de ijspret. (ze zijn niet eens ingepakt en daarmee een stuk winterharder dan ik.
Over het verloop van de rest van de winter valt nu niet zoveel te zeggen, of die westcirculatie op gang gaat komen weet niemand nu, de kansis wel groot, maar de kans op westcirculatie is altijd groot.
Ik heb alle modellen bekeken, en ik kom tot een zekre slotsom, het kan vriezen, het kan dooien, (en de voorgaande jaren kon je wel permanent uitgaan van dooi)
Verder probeer ik zoveel mogelijk te genieten vanhet ijs, hoewel de laatste beunhaas mijn schaatsen nogal mishandeld heeft, maar de schoonheid van een tocht van amsterdam naar marken, is onvergetelijk.
Voor de plantjes wil ik wel zeggen dat het klimaat gri;llig blijft, en dat het dusvoorlopig ook hard kan vriezen.
hallo , hier weer stevige koud hoor beneden roosendaal in de noorderkempen 20.40 u , en vriest al meer dan - 10. heb en tapijt rond de planten gedaan en vanonder dikke sneeuwlaag gelegd isoleert goed denk ik . groetjes uit belgie .
Jawel Matthijss, de nieuwe kaarten wederom verzachting.
En misschien komen we goed weg nu, omdat transsportkou niet aan de orde was, maar het gaat ook nu nog met rake klappen hoor, zeker Limburg en Brabant.
Ik hoor je nog wel over hoe alles erbij staat midden volgende week, ik ben benieuwd, ook bij mezelf hoor.
gr. Edward
Goedemorgen,
Van mij mag het nu wel afgelopen zijn met die vorst.
Het is nu 10:00 uur in de morgen en hier is de temp momenteel -13,9. Het zal mij verwonderen dat mijn Phoenix carienisis en Washingtonia het overleven.
Tevens heb ik een cycas in mijn koude kas in de vaste grond staan die tot op heden er nog heel goed uit ziet. Na het weekend verwijder ik mijn tijdelijke beschermig van mijn Trachy's en Yucca
mits het niet streng vriest.
We wachten af met goede hoop.
Groeten Micle
Het ziet er nu wel uit dat het nu wel even gaat stoppen met vriezen, over die trachycarpus kan ik zeggendat hij er bij vorst donkergroen uitziet, heel alarmerend, maar dat hij bij mij bij dooi onmiddelijk weer normaal uitzag, als het heel koud wordt krijg je wel aangetast blad etc, die van artis zagen er in 96 en 97 slecht uit, maar dat hersteldezich weer, met winterhard bedoel ik of planten het overleven, niet of zeer cosmetisch altijd even goed doorkomen, en; ik vind dat dit weer gewoon een risico is waar je rekening mee moet houden bij het houden van exoten, als je zekerheid en gemak wilt plant je een spar of een berk.
DE langere termijn sluit overigens nog niks uit wat betreft koude, februari is niet altijd een lentemaand.
Ik heb alweer andere verhalen gehoord zouden na donderdag een nieuwe vorst periode krijgen,ik hoop dat dit fabeltjes zijn,ik heb hier in Limburg meer dan genoeg vorst over me heen gehad.
Ik heb tien trachy's in mijn tuin en die kijken geen van alle nog erg fris
maarja wat wil je met tien ijsdagen achter elkaar en enkele nachten met-18.
Jan.
De weerkaarten gaven aan dat de dooi ging doorzetten, na de 15e ontwikkeld zich een zwakke rug van hoge druk dat geeft lichte vorst in de nachten, dat hoog trekt snel weg richting Finland.
Ik zag vannacht alleen maar een groot lage drukgebied die hier een westelijks stroming gaat geven.
Dus ik zie alleen dat de winter dan ver weg is.
Zelfs vannacht gaat het nog maar matig vriezen in het zuiden, het noorden en westen krijgen te maken met lichte vorst en morgen al temp. boven het vriespunt, de zachte lucht gaat zich langzaam met de koude lucht vermengen dat proces begint vannacht al.
Dat je op de radio en t.v. andere verhalen hoort dat zijn de winterliefhebbers die hopen, maar ik wil realisme.
Overigens de trachycarpus overleeft dit wel ook in Limburg en Brabant, er gaan misschien wel wat bladeren verloren maar dat maakt niets uit.
Bij ons Almere was de minima vannacht/vanmorgen -8.9 graden maar ja het vriest dan ook, dus wat is het verschil met -15 graden?
gr. Edward
Trachycarpus is alleen duurzaam in ons klimaat als hij bij dergelijke temperaturen (-18°C) goed staat ingepakt met een rietmat of in een gazen korf gevuld met stro. Dat gedoe met lichtslangen telt wat mij betreft niet mee. Dat ze ook al schade kunnen oplopen bij matige vorst en een stevige Oostenwind (gevoelstemperatuur strenge vorst) is me een aantal jaren geleden wel duidelijk geworden. Mijn 3 Trachy's in de volle grond staan er onbeschermd nu nog goed bij na 4 nachten met bijna -11 °C. Ik heb ook 3 Chamaeropsen waaronder een Cerifera hybride buiten staan met alleen de kuipen afgeschermd met dekens en noppenfolie. Ik ben benieuwd wat daarvan over blijft. De winter van het vorige jaar doorstonden ze moeiteloos enkele nachtvorsten tot -9°C, maar dat stelde niets voor vergeleken met nu. Enkele Yucca
's in kuip die nog buiten staan, lijken de koude stoicijns te ondergaan (rostrata en thomsoniana). Er is zelfs geen bladverkleuring te zien zoals bij de palmen, maar misschien wordt dat verdoezeld door de grijze waslaag. Gunstig is wel dat de stammen door een laag afgestorven blad bedekt zijn wat ze een natuurlijke bescherming geeft. Ze staan ook lekker droog, een voorwaarde voor de koudeweerstand van woestijnplanten. Met Dasylirion acrotrichum ben ik iets prudenter, daar gooi ik op de koudste nachten een oud pluchen gordijn overheen.
Waarschijnlijk staat de oudste uitgeplante Trachycarpus fortunei van Nederland in Amsterdam tegen een hoge Zuidgevel van een (slechtgeïsoleerde) woning aan de Koningslaan vlakbij het Vondelpark!
Ja Edward maar ik ben toch niet zo'n optimist als jij bent en ik vind twee
nachten met meer als 18 graden vorst toch nog iets anders als -10 daar had ik voor getekend.
Jan.
Trachycarpus fortunei en wagnerianussen die temperaturen hebben gezien van -15/-18 gepaard met langdurige vorst ervoor en er na zullen er jammergenoeg allemaal erg slecht uitzien vrees ik. ik denk dat er hier en daar wel zullen overleven maar dat ze bladeren/speren zullen verliezen is vrijwel zeker :(. je kan je wel voorstellen wat zo'n periode met lage temperaturen met andere soorten die niet beschermd zijn doet. Chamaerops kan nog terug uitlopen met wat geluk maar Butia's en dergelijke vrees ik dat ze morsdood zijn onbeschermd. Butia wortels bijv. sterven af bij -1°C en bij langdurige vorst(hoeft nog niet eens met erg lage pieken te zijn) dringt de vorst diep in de grond. Trachycarpus wortels beginnen af te sterven rond -8°C. van de onbeschermde palmen zijn deze die een goede mulch laag hebben de beste kanshebbers.
gr
Kristof
Ik heb geluk gehad deze koude periode hier in Almere minima van -8.5 was het koudst, maar wel 2 nachten achter elkaar en overdag onder 0, zeker mijn trachycarpussen overleven het allemaal dat weet ik zeker, ook heb ik bij de voordeuur een agave staan een grote in pot wel droog, eens zien wat er gebeurd nadat het boven 0 blijft en de vorst eruit gaat.
Ik vrees voor mijn chamaeropsen en butia, maar die staan ingepakt!
Hier nu nog -4 de temp. gaat voor het hele land oplopen vandaag en komende nacht van zo. op ma.
gr. Edward
Hier in Oost-Belgie hebben we het warm gehad, vannacht. -2°, en volgens het weerbericht op de radio, blijft het zo met hogere temperaturen, tot +5° de komende week met lichte nachtvorst. Dus we hopen maar dat deze strenge vorst voorbij is, al is Februari n iet te onderschatten, ook een koude wintermaand.
Hoi Tedje, hoe gaat ie met je trachycarpus, ik zeg dat het goed komt, donkegroen waren ze bij mij ook, ook de yucca
's komt door de kou.
Als we maar niet weer een periode krijgen, en dat kan wel natuurlijk, dan hebben we echt pech, die dreiging op de weerkaarten is er wel, en het is nog geen voorjaar helaas.
gr. Edward
Hoi Ted,
De kou blijft voorlopig ver weg, maar hoe koud is het geweest bij jouw daar de laatste 3 nachten, die waren landelijk ook het meest koud dacht ik, hier was -9.2 het meest koudst in Almere.
Toch kan een goed aangeplante trachycarpus fortunei veel verdragen, de tolerantie loopt uiteen van -13 tot -18 graden zegt men, maar ik weet ook wel dat het daarvoor al vroor dus de palm heeft aldoor in bevroren grond gestaan, hoewel de wortels toch nog dieper zitten om te kunnen verdampen, want daardoor krijg je die uitgedroogde bladeren.
Jij hebt denk ik dezelfde schade aan je trachycarpus wat ik aan mijn butia capitata hebt.
Maak er eens een foto van hoe ie er bij staat nu?
Hier wat plaatjes van de situatie bij mij.
gr. Edward
Deze chamaerops ziet er nu minder goed uit, wat bruinig blad, wat verdroogd, de rest is nog groen.