oleander

21 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 zo, 28/06/2009 - 11:29
sjinaa

oleander

mijn oleander heb ik na de winter helemaal moeten terugsnijden maar hij is nu volop aan het groeien, bloemen zal ik dit jaar niet hebben, maar dat is dan maar zo. Alleen heb ik sinds een paar weken eigenaardige bobbels op het blad, het lijken beten maar ik zie geen insecten.
Kan iemand mij vertellen wat dit is?Ik probeer een foto toe te voegen

oleander
zo, 28/06/2009 - 11:30
sjinaa

Vanaf een zeker punt hebben bijna alle blaren dergelijke bobbels, meestal aan de rand, ze vertonen soms ook andere afwijkingen zoals dubbel vouwen.
grts

zo, 28/06/2009 - 16:02
ed ressiv

Dag Stinaa
Het snoeien van de Oleander is geen kunst op zich, alleen wel hoe en hoeveel je snoeit.
Zelf heb ik al heel oude exemplaren en die snoei ik als volgt.
Ieder jaar , soms sla ik een jaar over (afhankelijk van de groei) snoei ik twee takken weg en soms drie (weer afhankelijk van de groei).
Hierdoor heb je elk jaar een bloeiende Oleander en deze wordt aan de onderkant ook niet zo lelijk kaal. De totale hoogte blijft zo beperkt tot een planthoogte van ongeveer 220 cm zodat je de bloemen ook goed kunt zien.
Let op; het is een uiterst giftige plant, wel na het snoeien en andere bewerkingen aan de plant even de handen wassen. Zet deze plant niet in een huiskamer of daar waar dikwijls kinderen komen, een slapend kind naast een Oleander kan desastreuze gevolgen hebben, dit maar even om de giftigheid te onderstrepen.
Het is een mooie plant, je moet er alleen op de juiste manier mee omgaan.
Ik hoop dat je aan de tekst iets hebt en anders wellicht iemand anders die dit niet wist.
Groetjes
Hans

zo, 28/06/2009 - 17:12
sjinaa

Bedankt, dat weet ik allemaal maar wat zijn die bobbels, dat was mijn vraag!

zo, 28/06/2009 - 18:12
Anoniem (anoniem geplaatst)

Misschien wordt de zwelling veroorzaakt door de larve van een galwesp of zo. Wellicht is het open te snijden en zit er een larve in (loupe)?
Salixinfo-icon alba 'Chermesina' hier heeft soortgelijke bobbels. Deze puilen ook uit aan de onderzijde van het blad en vertonen daar een rond (ontsnappings) gaatje. De oleander staat er op enkele meters vandaan, maar heeft de aantasting niet. Ik zal de bladbobbels van de wilg eens opensnijden onder de stereomicroscoop, maar wellicht is de schuldige al foetsie.

oleander
zo, 28/06/2009 - 18:17
Anoniem (anoniem geplaatst)

De veroorzaker van deze weefselwoekering is inderdaad al verdwenen. Binnenin getuigen slechts een paar poepjes van het galfestijn.

Groet,

Draco

oleander
zo, 28/06/2009 - 18:15
sjinaa

Nou mijn bobbels zijn geelgroen maar op de stelen hebben ze een rode tint. Als het dat is kan je er dan iets tegen doen, want mooi is het niet.
grts

zo, 28/06/2009 - 18:30
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hoe ze te voorkomen weet ik niet en eenmaal gevormd verdwijnen ze evenmin. De plant ondervindt er geen noemenswaardige schade van. De weefselwoekering is een reactie op de aanwezige larve, die zich daarmee voor zichzelf een beschermd tafeltje dekje regelt. Het is dus voornamelijk een esthetisch probleem. De twee variëteiten Gledisia triacanthos ('Sunburst' en 'Ruby Lace') hier in de tuin hebben in deze periode ook hinder van een galvormend insect, waardoor de nieuwe blaadjes tonvormig vervormen. Hier is wel sprake van een serieuze groeiverstoring.

zo, 28/06/2009 - 22:43
ed ressiv

Dag Stinaa
Sorry voor de ongevraagde informatie.
De plekjes op de foto zijn niet helemaal helder, maar ik ben meteen naar mijn Oleander gesneld en daar een detailfoto gemaakt.
Wat ik bij mij kon vinden was dopluis zoals hier op de foto.
Misschien heb je er wat aan.
Kun je misschien een iets scherpere foto plaatsen? dan ga ik door met zoeken.
Groetjes
Hans

oleander
zo, 28/06/2009 - 22:58
sjinaa

Nou dopluis is het niet, het zijn geen dieren, maar uitstulpingen, kleine en grote, meestal is er een bruine plek voorhanden, vooral bij de grotere. Het idee dat het een soort galwesp is zou kunnen, denk ik. Maar wat doe je er tegen?
Een betere foto krijg ik niet vrees ik.
grts

zo, 28/06/2009 - 23:21
Marion_N

Misschien dat dit totale onzin is, maar zou het neriumkanker kunnen zijn ? De een zegt dat het begint met bruine vlekken op het blad waarna het blad afsterft, de ander zegt dat het begint met geel worden van het blad en vervolgens onstaan er 'vulkaan'-achtige uitstulpingen zijn op de bladeren en vergroeiing op de stam.

Groet,
Marion_N

zo, 28/06/2009 - 23:32
sjinaa

Nee de plant ziet er voor de rest prima uit, allemaal glanzend nieuw blad, groeit als kool alleen hebben alle nieuwe blaren van de laatste drie/vier weken die knobbels, een stuk of 10 per blad en hier en daar ook op de nieuwe groene stammen. die knobbels zijn maximaal die vier millimeter groot en hebben een donker plekje, de dikkere toch. Dus het idee van larvenverblijf is een mogelijkheid....misschien.

di, 30/06/2009 - 12:20
sjinaa

Is er echt niemand die kan vertellen wat je ertegen zou kunnen doen, in de veronderstelling dat het inderdaad bobbels zijn van een soort galwespen?
grts

wo, 01/07/2009 - 01:47
Anoniem (anoniem geplaatst)

Misschien kun je sluipwespen inzetten. Maar zonder gekheid, als het galletjes zijn, dan zal de plant daar weinig schade van ondervinden. Het is weliswaar ontsierend, maar de sierwaarde van Nerium oleander geldt toch vooral de bloemen. Mocht het evenwel verergeren, dan is misschien zinvol om de aangetaste bladeren bij de eerste constatering te vernietigen en zo te proberen om het insect de galwesp te elimineren. Als het een ingevoerde (niet inheemse) specifieke soort betreft, is er kans dat je er zo vanaf komt.

Groet,

Draco

di, 21/07/2009 - 02:50
jim

Heb op m'n Oleander ook dopluizen gehad, heel veel. Allemaal handmatig verwijderd. Nu vind 'k er af en toe nog eens eentje. Echter, plant heeft er toch onder geleden (?). Vele zijtakken hangen helemaal door en sommige zijn half doorgevreten (zijn die dopluizen wel de oorzaak of is het de eerder vermelde kanker ?). Moeten allemaal ondersteund of opgehangen worden.
Lijkt er op dat er veel snoeiwerk aan te pas gaat komen.

di, 21/07/2009 - 12:20
grad85

Je zou eens kunnen beginnen om met koffie te spuiten.
Werkt tegen allerlei soorten beestjes.
Ook tabak de losse prut strooi ik meestal rond de stam.
Werkt goed tegen allerlei ongedierte,bij het water geven
komt dan de nicotine vrij.
Nicotine en Caffeine zijn dodelijk voor dat gespuis, het
word opgenomen door de plant.
Zou zeggen probeer het eens,het is niet schadelijk voor de plant.
Ikzelf doe het al jaren weinig tot geen last van beestjes.

Gr Grad

di, 21/07/2009 - 13:17
jim

foto1. Aan rechterkant zijn 3/4 stengels afgebroken. Staat één stengel rechtop. Die met bloemen. Andere stengel hang aan bamboestengel. Rest hangt er als een vod bij, idem aan bamboestengel.

di, 21/07/2009 - 13:10
jim

Foto2. Net boven touwtje rond stengel, 'wrat' te zien.

di, 21/07/2009 - 13:18
jim

Foto3. Hier nog 2x 'wrat' te zien. Stengel breekt hier makkelijk af (of is al afgebroken/en verwijderd).

oleander
di, 21/07/2009 - 13:12
jim

Foto4. Nog een afgebroken stengel

oleander
di, 21/07/2009 - 13:14
jim

Grad, dank voor tip. Ga'k zeker proberen.

Onderwerp gesloten