overwinteren passiebloem

12 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 ma, 10/10/2005 - 11:38
Anoniem (anoniem geplaatst)

overwinteren passiebloem

Mijn tuinkennis is nog niet zo uitgebreid vandaar mijn volgende vraag.
Ik heb afgelopen zomer een passiebloem gekregen met een kleine paarse bloem erin.Het is dus niet de gewone passiebloem.
De passiebloem heb ik in een grote plastic pot bij een hek neergezet waar de bloem helemaal doorheen is gaan groeien en prachtige bloemen geeft.Nu hoorde ik dat deze passiebloem niet tegen vorst kan en dat ik hem in de winter binnen moet halen.
De passiebloem is echter helemaal verstrengeld in het hekwerk dat ik hem nooit meer zonder beschadiging los kan krijgen.Moet ik de passiebloem nu helemaal kort knippen en dan toch binnenhalen of kan ik hem buiten laten staan met bv. een jutezak om de pot heen?
Ik hoop heel erg dat ik hier een antwoord op krijg.
Alvast bedankt!

Groetjes Fleur.

ma, 10/10/2005 - 12:44
Anoniem (anoniem geplaatst)

Als je de plant buiten laat staan vriest hij dood, ook al omdat de plant in een pot staat waardoor de wortels snel bevriezen.
Dus afknippen en binnen zetten is de enige manier om je plant de winter door te krijgen,succes!

ma, 10/10/2005 - 14:32
Anoniem (anoniem geplaatst)

Heel erg bedankt voor de snelle reaktie!

Moet ik de plant nu al binnen zetten of kan ik zolang de vorst nog niet ingevallen is de plant nog even laten staan?

Kan ik er nu nog stekjes van af halen?

ma, 10/10/2005 - 19:35
Anoniem (anoniem geplaatst)

Je kan de plant nog wel even buiten laten staan,zeker met deze temperaturen!Als de nachttemperatuur flink naar benden gaat is het tijd om de plant naar binnen te halen
Voor stekken is het eigenlijk al een beetje laat maar nog proberen kan natuurlijk nooit geen kwaad.

ma, 10/10/2005 - 22:00
Anoniem (anoniem geplaatst)

Nogmaals bedankt!

Groetjes Fleur

di, 11/10/2005 - 18:41
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hey,

Deze plant kan de winter overleven als die tegen het huis aan tegen een zuidmuur. Ik ken mensen die op die manier de passiebloem gewoon laten staan. Er zullen her en de wat uitlopers sterven, maar na de snoei in het voorjaar schiet de plant weer in de groei.

groeten Toni

wo, 12/10/2005 - 00:30
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hallo anoniem.Fleur zei dat het niet de gewone passiebloem was maar een ander soort.
De gewone kan inderdaad de winter overleven maar de andere soorten hebben weinig kans.

za, 12/11/2005 - 10:02
Anoniem (anoniem geplaatst)

Eigenlijk meer een wedervraag. ik heb gewoon de huis-tuin-en keuken passiebloem Passiflorainfo-icon caerulea en ik zou graag goede instructies krijgen over hoe deze gewoon buiten kan overleven en de winter kan doorkomen, zodat hij in het voorjaar weer de meeste kans heeft om uit te lopen en net zo mooi te bloeien als afgelopen siezoen. Tot op heden heb ik diverse exemplaren van deze passiebloem gehad en eigenlijk deden ze nooit wat, dit exemplaar was echter prachtig. Graag alle mogelijke tips, met dank.

za, 12/11/2005 - 11:20
Anoniem (anoniem geplaatst)

hallo Chica,
Ik heb al jaren een gewone passiebloem in mijn tuin staan en ik doe er helemaal NIETS aan.Hij loopt elk voorjaar weer gewoon uit.Snoeien doe ik alleen maar als hij ergens groeit waar ik hem niet wil,maar dan wel in het voorjaar.
Als je een passiebloem in de tuin plant doe dit dan in het voorjaar zodat hij goed geworteld de winter in gaat.
Succes!

wo, 30/11/2005 - 14:40
Anoniem (anoniem geplaatst)

¡Hola!
Er zijn tamelijk veel soorten passiebloemen. Heeft de jouwe van die achterovergevouwen blaadjes aan de bloem met drie-lobbige bladeren? Dan heb je vermoedelijk een hybride 'Amethist' of 'Lavender Lady' te pakken. Deze soort bloeit laat in het jaar, eind juli, augustus zo'n beetje.
De mijne staat in de volle grond dicht tegen de muur van mijn huis en overleeft al een jaar of 10. Ik knip hem niet helemaal af want dan bloeit hij wat moeilijker het volgend jaar. Ik krijg trouwens geen vruchten in deze plant.
Mijn andere twee passiebloemen zijn idd caerulea en die krijgt het pas lastig als zijn stengels dik worden en verhouten. Het probleem ontstaat als de dagen warm en de nachten koud zijn. Dan barst de bast en gaat het arme ding dood (nou ja, er komt na een jaar altijd weer wat op) dus beter fllink snoeien en zorgen dat er geen "stammetjes" ontstaan.
Er is is extra winterharde vorm van caerulea en die heet 'Constance Eliott' die heeft witte bloemen.
Ik zou in het voorjaar mijn plant dus in de volle grond zetten en in het vervolg het ding afdekken bij vorst. Zorg ook dat er goede drainage is, want de meeste planten kunnen tegen kou én tegen water, maar niet tegen een combinatie van die twee.

Rolf

wo, 30/11/2005 - 14:45
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ohw ja Fleur

Stekken gaat lastig met de Lavender Lady/Amethyst Men zegt dat stekken het best gaat als de dagen lengen . .. . maar dat kan een westlands sprookje zijn. Er is verder nog een goed boek "Passiebloemen" exclusieve uitgave 1996, geb. in kleur.
rijk geïllustreerd, 244 blz. oplage 1100. door John Vanderplank bewerkt, vertaald en uitgegeven door Cor Laurens. (kijk in je bibliotheek). Kijk ook maar even op https://tinyurl.com/y57sd2xq

Succes!

Rolf

wo, 30/11/2005 - 20:14
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hoi
Wat ook een leuk boek is is die van Klaas Kingma en Piet Moerman.
De naam van het boek is "Passiflorainfo-icon" rijk aan foto's en beschrijvingen.
isbn 90-5897-038-8
Een Link voor als je meer passiflora's wild hebben is: https://tinyurl.com/zdvq696

Onderwerp gesloten