p. roebelenii syagrus romanzoffiana

97 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 wo, 08/09/2010 - 01:15
palmfanatico

p. roebelenii syagrus romanzoffiana

Beste exoten liefhebbers,

Voor een tuin in amsterdam wil ik graag een paar palmen planten (voorjaar pas weer) maar nu wil
ik
graag weten : is het onmogelijk een phoenix roebelini/roebelenii in de volle grond te planten? of
lukt dit wel mits het goed ingepakt wordt? ik heb
ervaring dat met buisverlichting en grinddoek mijn phoenix canariensis perfect blijft leven, en
dat het binnen in het grinddoek erg warm wordt! Nu denken jullie waarom plant je geen
phoenix cananriensis dat is omdat de tuin klein is en ik geen grote lange bladeren kan hebben,
en een phoenix roebelinii een mooie slanke stam maakt met een kleine kroon.
Verder wilde ik weten of het anders beter is een syagruss romanzoffiana te
planten? heeft die meer kans te overleven?
zijn er mensen met ervaring met het houden van een syagrus romanzoffiana en of een phoenix
Roebelenii in de volle grond?

Ik heb meerdere sites bezocht maar de ene zegt dat een syagrus -8 aankan en de ander -3. Ook
deze palm zou ik beschermen met buisverlichting in gronddoek.

groeten Marco

p. roebelenii syagrus romanzoffiana
wo, 08/09/2010 - 04:17
edwardkarin

Voor zover ik weet kan deze palmsoort bijna geen vorst verdragen ook niet met bescherming, daar zijn ze veel te zwak voor.

Volle grond niet aan beginnen want het loopt uit op een fiasco, echt waar.

Kies voor een butia capitata die is veel harder en met bescherming kan ie groot worden in je tuin, is ook een verderpalm.

gr. Edward

wo, 08/09/2010 - 13:01
jeremaine

Ik sluit mij aan bij het antwoord van Edward, de Phoenix R. leent zich niet voor het Hollandse klimaat om in de volle grond te plaatsen. De Butia Capitata is eigenlijk nog het meest geschikt om als vederpalm in dit klimaat in de volle grond te plaatsen, maar ook deze exemplaren kunnen een flinke omvang krijgen. Overigens als ruimte een rol speelt, kan er ook gekozen worden voor een mooie compacte Trachycarpus Wagnerianus, is dan wel geen vederpalm, maar geeft ook een mooi eindresultaat.

De Syagruss Romanzoffiana gaat het hier waarschijnlijk ook niet redden.

wo, 08/09/2010 - 15:07
D_SDennis

Jubaea is een veel sterkere vederpalm dan Butia. Maar wordt ook lekker groot.

wo, 08/09/2010 - 19:59
edwardkarin

Dit is de butia als ie groot is, de jubaea is niet zo boeiend vind ik als ie groot is want dan lijkt ie snel gezegd op de phoenix canariensis.

De jubaea groeit ook lang zo snel niet in ons klimaat, en is veel duurder als je al een mooi exemplaar wil hebben.

De jubaea is wel harder en verdraagt meer kou.

gr. Edward

p. roebelenii syagrus romanzoffiana
wo, 08/09/2010 - 20:01
edwardkarin

Dit is de jubaea chilensis.

Is ook wel mooi, maar minder exclusief van vorm, ik heb op Kos de butia capitata zien staan, werkelijk prachtig.

p. roebelenii syagrus romanzoffiana
wo, 08/09/2010 - 21:58
D_SDennis

Ja, daar zit wat in maar smaken verschillen. Ik vindt jubaea net zo mooi, maar anders. Trouwens, Jubaea groeit wel degelijk harder. Bij mij al zijn vierde blad, terwijl butia nog aan zijn derde moet beginnen. Maar ze moeten wat ouder zijn en aangeslagen. bij mijn zijn beide soorten aangeplant in juni vorig jaar, dus vandaar ook de tegenvallende groei. Maar toch de voorsprong voor Jubaea. Jubaea heeft veel minder bescherming nodig, behalve dat ie droog moet staan. Butia overleeft alleen met heel veel kunstgrepen. Is voor mij geen probleem, maar voor anderen misschien wel. En wat is er mis met de P. canariensis? Haha, smaken verschillen, maar ik vindt een mooie P canariensis in NL al een stuk spectaculairder dan in het buitenland. En ze groeien lekker snel. Maar minstens zoveel zorg nodig als een Butia. Zonder warmte komt ie de winter niet door!

wo, 08/09/2010 - 23:51
Draco

Even een zijsprong naar aanleiding van de verhakselde tekst van Marco. Ik herken dit probleem met 't forum, dat zich vermoedelijk voordoet bij gebruik van een recente versie van de browser Safari. Ik ondervind hetzelfde euvel met Safari vs.5. Bij gebruik van Firefox doet het probleem zich niet voor.

Groet,

Draco

do, 09/09/2010 - 00:04
palmbird

Ik vind een Jubaea een beter keus dan Syagrus en Phoenix roeb.De Jubaea groeit als je een degelijk ex koopt met stamdia 30 cm sneller dan je denkt.Je moet hem ook minder bijverwarmen dan de Syagrus en Ph.roeb.,dus spaar je een groot deel verwarming uit.De aankoop is wel duurder maar achteraf spaar je het dus wel uit.Jubaea vind ik de sterkste vederpalm voor ons klimaat.

do, 09/09/2010 - 09:56
edwardkarin

Ik wil ook een jubaea hebben, ik heb wel een butia die het goed doet en deze met
bescherming de winter door krijgt. Als een jubaea toch goed kan groeien, dan ga ik
deze toch toevoegen aan m'n collectie. Ze zijn relatief betaalbaarder geworden zie ik.
Ik heb overigens 2 grote phoenix can. in kuip.

do, 09/09/2010 - 00:45
kristof p

ga maar voor de P. roebelenii mits je hem met je buisverlichting zo goed als vorstvrij kan houden ;-) ik heb nu al 2j een baby roebelenii in de tuin staan en die doet het perfect. ik hou hem juist vorstvrij doormiddel van een lichtslang. maandenlang temps tss de 0°C en de 10°C doen hem in de volle grond niets en ze groeien redelijk in onze zomers. Syagrus zal je zo ook zeker kunnen houden maar die worden toch ook behoorlijk groot en groeien voor geen meter tijdens onze zomers.

als formaat geen rol speelt zou ik ook opteren voor de Butia of Jubaea maar formaat speelt hier nu wel degelijk een rol.

als je het (juist) vorstvrij kan houden zijn de mogelijkheden groot en kan je vele soorten proberen zelfs Howea's en Archontophoenixen, Rhapissen keuzes genoeg...veel te veel om hier op te noemen ;-).

gr
Kristof p

do, 09/09/2010 - 00:52
kristof p

om eventjes terug te komen op groeisnelheden van Jubaea en Butia.
Butia is zonder twijfel een stuk sneller dan Jubaea! een goed geaclimatiseerd en gewortelde Butia haalt hier gemakkelijk 9 bladeren op een jaar! Jubaea haalt dit hier nooit! B. odorata en B. yatay zijn wel een heel stuk trager dan B. capitata en eriospatha omdat ze meer warmte nodig hebben.
Butia's gaan ook veel vlugger stam aanmaken dan een Jubaea die eerst die immense stamdikte moet halen. jammergenoeg is Jubaea eigenlijk ook niet geschikt voor de meeste (kleine) nederlandse of Belgische tuinen gezien de toch monsterachtige afmetingen eens ze de hoogte ingaan. toch zeker 2 maal groter dan de grootste Butia's qua formaat!

gr
Kristof

do, 09/09/2010 - 01:16
hent v

Hoi

bladverbranding bij vorst bij Ph roebelenii gebeurd bij nachtvorst van -3 tot -5.
De stam heeft daar geen last van.
Langdurige vorst is funest voor de palm.

Gr Hent

do, 09/09/2010 - 01:45
palmfanatico

Hartstikke bedankt voor al jullie reacties.

Het is ook gewoon dat ik is echt iets exotisch wil in de tuin, ik heb nu trachycarpussen, en begin nu met de phoenix canariensis. aangezien een ph roebelenii niet zo duur is wilde ik die miss kopen. Nu las ik bij de reactie van Hent.V. dat er pas bladschade is bij -3 a -5 graden, dat is toch best sterk. en van Kristoff las ik dat een syagruss absoluut niet groeit in ons klimaat.

Nu vind ik een butia wel mooi, en een jubaea ook.
is een washingtonia filifera beter? heeft dat meerkans?(ook vrij grote boom hoor)die groeien toch wel snel! en hoe zithetmet een sabal palmetto? langzame groeiers?

Kristoff nog 1 vraag aan jou. Was dat als grap bedoeld over de phoenix roebelenii? of meende je echt datik dat moet proberen? en kan de plant er gewoon tegen ingepakt te worden? hoe gaat dat bij jou?

bedankt!

do, 09/09/2010 - 01:51
kristof p

neen is geen grap. heb er wel bijgezegd dat je hem wel vorstvrij moet houden! zoals ik al zei heb ik eentje al 2 winters in de volle grond staan samen met een archontophoenix, Plectocomia en nog wat ander subtropische planten. ipv ze in kuip te houden en tijdens de winter naar de kas te verhuizen bouw ik een tijdelijke kas boven deze planten met noppenfolie en ik kan deze vorstvrij houden met een lichtslang op de bodem.

een ander mooie en die meer vorst aankan is de Arenga engleri maar die word niet echt hoog (duurt ettelijke jaren) en groeit ook niet bijster snel in ons klimaat maar deze kan wel een graad of 6 vorst aan hetzelfde geld voor Rhapis exelsa (die wel hoger word). zoals ik al zei, zeker als je het vorstvrij kan houden (hoeft niet meer dan dat te zijn) zijn de mogelijkheden erg groot!

mijn Washingtonia robusta heeft vorige winter zonder bescherming overleefd maar ik heb hem wel een stukje moeten inzagen eer die weer wilde groeien. maar vind het toch sterk van deze palm om zonder bescherming zo'n lange winter te overleven.

ik woon hier wel in een zacht winterklimaat maar naar wat ik hoor is amsterdam ook redelijk zacht tijdens de winters.

gr
Kristof

do, 09/09/2010 - 10:05
edwardkarin

Uiteindelijk hebben al deze bovengenoemde soorten geen enkele kans in een winter die we hebben gehad.
Of je moet deze zodaning vorstvrij kunnen houden, maar dat kost je veel energiekosten dat kan niet anders.

De butia capitata en de jubaea chilensis zijn de meest geschikte vederpalmen en moeten dan nog beschermd worden hier bij mij in Almere, en zekker zoals de winter die we hadden.

Er is zoveel mooi en winterhard, de trachycarpus wagnerianus of yuccainfo-icon's zoals de gloriosa maar ook de aloifolia doet het hier goed, en de ficusinfo-icon carica(vijg) en de fatsiainfo-icon japonica(vingerplant).
Een banaan als de musa basjoo, wat wil je nog meer....

Maar uiteraard is er zoveel meer als we geen vorst van betekenis zouden hebben, maar dat is toch niet zo.
Elke winter komen we wel eens op een -5 tot -8 uit in een nacht of meerdere nachten, en dan is de winter nog zacht, dat is voor een phoenix roebelinii al teveel, neem dat maar aan.

Ik ga in dit verhaal van mijn woonplaats uit natuurlijk, bij Kristof zal het toch een stukje minder koud worden, tenzij zoals afgelopen winter dan gaat iedereen voor de bijl.

gr. Edward

do, 09/09/2010 - 10:32
edwardkarin

Mijn butia capitata, staat er voor de 2e zomer, in de winter beschermd met lichtslang en vliesdoek, op de bodem rondom de stam met boomschors.

p. roebelenii syagrus romanzoffiana
do, 09/09/2010 - 10:33
edwardkarin

Mijn phoenix canariensis

p. roebelenii syagrus romanzoffiana
do, 09/09/2010 - 10:34
edwardkarin

Nogmaals, daarachter weer mijn butia...

p. roebelenii syagrus romanzoffiana
do, 09/09/2010 - 10:34
edwardkarin

Een van mijn trachy. wagnerianus.

p. roebelenii syagrus romanzoffiana
do, 09/09/2010 - 10:35
edwardkarin

Blik op een deel van de tuin met nog een wagnerianus die is 1.70m. stam, bladeren waren na de winter allemaal bruin en weggeknipt dit is van 2010.

p. roebelenii syagrus romanzoffiana
do, 09/09/2010 - 10:36
edwardkarin

Een washingtonia van AH voor 10 euro, grapje, wel met lichtslang beschermd, komt nog terug ook, maar groeit te traag voor een mooi resultaat.

p. roebelenii syagrus romanzoffiana
do, 09/09/2010 - 10:37
edwardkarin

Nog een keer mijn butia capitata, groeit niet snel, heeft 2 nieuwe bladeren gekregen dit jaar.

p. roebelenii syagrus romanzoffiana
do, 09/09/2010 - 10:41
edwardkarin

Achterterras met banaan o.a. de ventricosum maurelii, met de ensete dwarf cavendish, doen het goed.
Achter nog de musa basjoo van Kos(Griekenland).

p. roebelenii syagrus romanzoffiana
do, 09/09/2010 - 19:35
kristof p

Edward,

ik had na vorige winter geen enkel slachtoffer bij men exotische planten of het was men E. niphofilia. planten zoals Crinodendron, Livistona nitida, T. martianus, T. latisectus, T. princeps, Chamaerops humilis, S. minor, S. xtexensis, Chamaedorea radicalis, Cordylines, W. robusta enz...hebben het allemaal onbeschermd (ook de wortels niet!) overleefd zonder noemenswaardige schade (buiten de martianus en de W. robusta, die hadden wel schade opgelopen maar zijn herstellende). het werd hier dan ook vorige winter niet kouder dan -6.5°C....ik weet niet hou koud het werd in Amsterdam maar ik denk ook niet veel kouder dan -8°C of zo?

ik heb indertijd goeie keuzes gemaakt wat exoten betreft!

ik begrijp best dat mensen veel exoten als onmogelijk beschouwen maar niet iedereen in België/Nederland woont op plaatsen waar het gemakkelijk -8°C en kouder word ;-). die mensen kunnen meer proberen en om iets vorstvrij te houden was voor mij een lichtslang op de grond voldoende dus dat valt goed mee qua kosten :-).

gr
Kristof

do, 09/09/2010 - 19:32
kristof p

iets anders....een van men grotere T. wagnerianussen maakt terug bloemen aan? zou hij dit jaar twee keer bloeien?

hierbij enkele foto's van enkele van men T. wagnerianussen. (een van de mooiste en tevens winterhardste palmen voor ons klimaat en laten we ook zeker S. minor niet vergeten!

p. roebelenii syagrus romanzoffiana
do, 09/09/2010 - 19:32
kristof p

nog een ukkie

p. roebelenii syagrus romanzoffiana
do, 09/09/2010 - 19:33
kristof p

deze was bij aanplant in 2006 ong. de grote van bovenstaande twee kleintjes.

p. roebelenii syagrus romanzoffiana
do, 09/09/2010 - 19:34
kristof p

dit is een van men grotere mannelijke wagnerianussen (degene die nu voor de 2de keer dit jaar bloemen krijgt)

p. roebelenii syagrus romanzoffiana
do, 09/09/2010 - 19:35
kristof p

men grootste (vrouwelijke) wagnerianus. deze hangt vol zaden en er groeien verwilderde zaailingen onder deze palm :-).

p. roebelenii syagrus romanzoffiana
do, 09/09/2010 - 19:50
D_SDennis

Mooie exemplaren weer Kristof. Maar ja, toch is het klimaat bij een stuk anders. -6,5? Hoeveel dagen dan? WIj hebben 23 ijsdagen gehad en nauwelijks temperaturen boven nul om de planten weer even te laten ademen. Als je zelfs de wortels niet hebt beschermd, dan is het ook niet zo koud geweest dat de vorst uberhaupt de grond in is getrokken. Anders had je wel degelijk meer schade gehad. Maar je hebt gelijk, het is niet te vergelijken met veel situaties in NL. Laat ik het zo zeggen, op de meeste plekken in NL is het beduidend kouder geweest dan meer naar het zuiden. Veel koude kwam uit het noorden en noordoosten en als je daar nu ver vandaan woont...dan heb je veel geluk. Grondingen was ronduit het koudst dit jaar. terwijl NoordBrabant en Zeeland er veel beter vanaf kwamen. En ik weet bijna zeker dat West-Vlaanderen er helemaal. Misscien verhuis ik wel naar jouw omgeving....

do, 09/09/2010 - 20:05
kristof p

hoi Dennis,

ja, wij hadden hier het geluk dat de meeste kou aan ons ontsnapte maar vergis je niet het werd hier de meeste dagen wel boven nul maar als dit maar 2 of 3 graden is voor een paar uurtjes heeft dit ook maar weinig effect. uit intresse heb ik gekeken hoe diep de vorst op sommige plaatsen zat en dat was tss de 5 en de 10cm naargelang schaduw of zon....wortels van de planten die ik niet aan de wortels beschermde hebben dus wel degelijk wat vorst gehad.

om het hier echt koud te laten worden moet er een oosten wind komen. noord-oostenwinden zoals vorige winter vallen nog mee zo te zien. het kan hier ook wel -10°C en meer worden maar dat gebeurd zelden, maar ooit zal het wel weer gebeuren dat weet ik ook. dit kan overal gebeuren op deze breedtegraad. op sommige plaatsen in groot britanië vorig jaar werd het ook een stuk kouder dan -10°C, zelfs in Cornwal!...kzeg het nog eens, we hadden hier vorige winter samen met stukjes Normandië en Bretange erg veel geluk wat de kou betreft....Noord-Nederland was inderdaad een ijskelder de ganse winter lang....brrrrr.

heb nog een kaartje teruggevonden van vorige winter waar je kan zien hoeveel geluk west-vlaanderen vorige winter meestal had. overal rond ons was het aan het vriezen behalve het kleine stukje dat west-vlaanderen heet. meestal lopen we hier gelijk met de zuid (oost) kust van engeland en die van Normandie en bretagne. dit stuk zachter klimaat stopt net voor zeeland (wat natuurlijk ook nog een stuk zachter is dan de meeste andere plaatsen van Nederland en België)

gr
Kristof

p. roebelenii syagrus romanzoffiana
do, 09/09/2010 - 20:53
edwardkarin

Mmmm... vreemd...

Ik heb toch ook mooie exootjes, o.a. wagnerianus, tja gelukkig maar...

Vraag ff. om aandacht.

gr. Edward

do, 09/09/2010 - 21:30
palmbird

Kristof zegt dat jubaea geen 9 bladeren per jaar haalt .Misschien niet maar hij opent toch al zijn 7 de blad dit jaar in zijn 2 de jaar in volle grond.Ik denk toch dat als hij een 3 tal jaar in volle grond staat hij nog zal versnellen en dan toch een 9 tal zal halen.

do, 09/09/2010 - 21:40
kristof p

dat is dan wel uitzonderlijk in ons klimaat....7 zeg je. niet voor het een of andere maar dan had je palm begin dit jaar bijna geen bladeren ofzo?

gr
Kristof

do, 09/09/2010 - 21:48
D_SDennis

Ja, ik hoor steeds meer goede verhalen van Jubaea's die een leuke groeisnelheid halen. Maar ook wel van Butia's. Feitelijk kan ik niet putten uit eigen ervaring, behalve dan met de exemplaren die ikzelf heb. Maar die staan pas een jaar in de vollegrond. Jubaea gaat nu zijn vierde blad openenen, wat ik niet had verwacht na jaren in pot slecht 1 blad per jaar aan te maken.

kristof, hier in het midden hebben wij dus 23 ijsdagen gehad en minima van -14. En natuurlijk ontelbare nachtvorsten die ik niet heb bijgehouden. Ik hoop dat we dat deze winter overlsaan, maar eerlijk gezegd ben ik er ook niet meer zo angstig voor als afgelopen winter. Toen stonden al mijn planten voor het eerste jaar in de vollegrond. Dit wegens verhuizing. Sommige stonden in mijn vorige tuin ook in de vollegrond, maar ja, dat verplanten he, daar moeten ze toch wel van herstellen. Nu ik zie wat er toch maar voor wortelkluiten zijn ontstaan dit seizoen, heb ik erg veel vertrouwen in vooral de groei volgend jaar, maar ook de winterhardheid komende winter.

Edward, hoe komt jouw Butia zo mooi op kleur? Ik moet zeggen dat die van mij erg geelgroen van kleur is geworden de laatste tijd.

do, 09/09/2010 - 22:01
palmbird

De foto hierboven is paar maanden geleden,nu al 2 bladeren meer ,de nieuwe bladeren blijven ook redelijk dicht bijeen vind ik,er openen er steeds 2 a 3 tergelijkertijd.Op het ogenblik 17 bladeren .Toen ik hem in mei-juni 2009 kocht had hij inderdaad maar 6 Of 7 bladeren had wel al stevige stam.

vr, 10/09/2010 - 02:03
edwardkarin

De kleur veranderde dan ook, nadat ik alles had bemest met oscomote, een zak van intratuin, een organische mest, die wordt toegepast bij o.a. ook rozen, en inderdaad ook het gazon en alle planten werden frisgroen van kleur, ik heb het een maand geleden toegepast voor de laatste keer, ook mijn gazon groeit nu nog als een tierelier.

Deze winter als het weer erg koud wordt gaat er weer vliesdoek omheen en dan met kerstlichtslang, dat werkt echt heel goed.

Zo hoop ik een grote butia te verkrijgen, zal wel lukken denk ik, ging deze laatste winter ook goed met dezelfde methode.

gr. Edward

vr, 10/09/2010 - 17:17
palmfanatico

Erg leuke topic dit,veel te lezen, en vind de foto's van andermans tuinen echt super om naar te kijken, en ook de ervaringen en verhalen, ook die van kristof over dat de washingtonia filifera toch een erg sterke plant is. Groeit dat een beetje snel? want ik heb er 1 in pot, en die heeft vorige zomer precies 1 en half blad aangemaakt en deze zomer ook maar 1 en half blad. ik neem aan dat in volle grond het veel beter gaat.

Hier wat foto's van mijn tuin in Friesland...

p. roebelenii syagrus romanzoffiana
vr, 10/09/2010 - 17:24
palmfanatico

Dit is de plant (Phoenix canariensis) die ik deze winter zonder enkele beschadiging heb kunnen overwinteren met wat buisverlichting en gewoon donkergroen grinddoek. terwijl het hier echt -12 is geweest plus enkele dagen achterelkaar dat het onder 0 was, met zelfs een dag -5 overdagg....

Doordat deze plant het heeft gered is er een wereld voor me open gegaan...kerstverlichting is niet alleen leuk, maar ook extreem handig om de +-3 koude maanden van ons kikkerland alle mooie palmen en planten door te laten komen....

Het jammere is, is dat hij niet erg snel groeit. 2 bladeren dit jaar... weet iemand misschien waarom?

p. roebelenii syagrus romanzoffiana
vr, 10/09/2010 - 17:50
palmfanatico

uitzicht vanaf boven.. je ziet dat mijn trachyucarpus fortunei beschadigd was door de kou... hij had voor de zomer daarom weinig bladeren.... nu september is hij behoorlik wat gegroeid en heeft bijna een mooi volle blader kroon...

p. roebelenii syagrus romanzoffiana
vr, 10/09/2010 - 17:28
palmfanatico

hier foto's vanaf mijn slaapkamerraaam.. zo sta ik elke dag op, alsof ik in een hotel ergens in italie, of where ever ben...

p. roebelenii syagrus romanzoffiana
vr, 10/09/2010 - 17:28
palmfanatico

linkerkant..

p. roebelenii syagrus romanzoffiana
vr, 10/09/2010 - 17:29
palmfanatico

nog ff een foto..

p. roebelenii syagrus romanzoffiana
vr, 10/09/2010 - 17:39
palmfanatico

ondanks alle mooie plaatjes, heeft de kou tog behoorlijk wat beschadigd....zo zijn er in de achtertuin 3 trachycarpus fortunei doodgegaan door de kou....En hier komt toch naar voren dat het degelijk wel uitmaakt waar je de planten plant.....alle trachycarpussen (die ik overigens tegelijk heb geplant in de volle grond) die aan de zuidkant (dus de fotos met dat gele grind) staan hebben de kou met vrij weinig schade overleefd. terwijl de palmen op de noordkant (achtertuin dus) alle 3 dood zijn gegaan....

hier een foto waarvan gelukkig het kleinte het nog gered heeft..

p. roebelenii syagrus romanzoffiana
vr, 10/09/2010 - 17:42
palmfanatico

Ook de olijfbomen van mijn vader die overigens al 5 jaar buiten onbeschermd in pot grooien waren zo goed als kaal dit voorjaar. Ik heb veel dode takken eruitgeknipt, maar gelukkig zoals te zien is op de foto's zijn ze nu weer bijna helemaal groen....1 van de 2 boompjes heeft zelfs een paar bloemen gemaakt... alleen zoals altijd de olijven laten vallen..(tog een te koud klimaat denk ik..)

p. roebelenii syagrus romanzoffiana
vr, 10/09/2010 - 19:17
kristof p

hier blijven de olijven er wel aan maar blijven altijd aan de kleine kant.., niet erg. lust ze toch niet ;-).

het is trouwens een W. robusta die ik heb. moest het een W. filifera zijn zou ik wat minder verast geweest zijn dat hij onbeschermd de winter overleefde. mss zit er wel meer W. filifera bloed in men robusta dan robusta bloed want het ding groeit eeerg traag voor een Washingtonia...

gr
Kristof

vr, 10/09/2010 - 19:24
Draco

Trachycarpus wagnerianus doet het ook goed in een jungletuin, al heeft dit exemplaar meer moeite om van de geleden vorstschade te herstellen dan de verderop afgebeelde grootbladige fortunei. Beiden werden niet beschermd. Deze planten zijn naar schatting ongeveer even oud en zijn 3 jaar geleden verplant naar deze tuin. De wagnerianus staat op een nattere plek dan de fortunei, misschien dat dit het verschil kan verklaren. Een tweede wagnerianus in kuip had onverwacht minder winterschade, dan het exemplaar in de volle grond. Ook enkele jonge planten, waaronder een Tr. manipur herstelden zich van hun forse winterschade (ontbladering of speerrot). Als bescherming tegen de strenge vorst had ik ze wel onder een dikke laag sneeuw bedolven.

Draco

p. roebelenii syagrus romanzoffiana
za, 11/09/2010 - 00:04
Draco

De rondbladige Trachycarpus fortunei. Wat mij betreft is dit wel de meest imposante soort met z'n bladdiameter hier van 1 meter.

Groet,

Draco

p. roebelenii syagrus romanzoffiana
za, 11/09/2010 - 02:02
palmfanatico

Heel erg mooi die rond bladerige trachycarpus,, weetje zeker dat het een fortunei is? echt super!

kristof: wat groeit er het snel in jou tuin kwa palmen?

za, 11/09/2010 - 02:55
edwardkarin

Ik heb ook verschillende trachycarpus exemplaren van de 'fortunei' die niet op elkaar lijken dus de verschillen zijn er hoor..

Ik heb mij ooit eens laten vertellen door een palm liefhebber dat de fortunei al zoveel verschillen kent, ik heb er nu een die doet denken aan een wagnerianus, maar dat is het niet, dus ach...

Kristof geeft een belangrijk aandeel in dit forum, en experimenteerd ook veel, en dat is goed, geeft ervaring.

Daar in het Vlaamse land is het ook ietsje warmer he, dat geeft iets meer mogelijkheden.

gr. Edward

Onderwerp gesloten