Palmboomgrond

6 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 do, 14/06/2007 - 20:23
Anoniem (anoniem geplaatst)

Palmboomgrond

Hallo iedreen,

Onlangs heb ik enkele palmbomen gekocht die echter moeten verpot worden naar een grotere pot. Graag had ik geweten in welke grond ik deze palmbomen moeten verplanten. Ik denk dat gewone potgrond niet volstaat.
Alvast bedankt voor de reactie.

Hervé.

vr, 15/06/2007 - 20:56
micle

Hervé,

Al mijn palmbomen die ik verpot zet ik in gewone potgrond.
Eerst doe ik een laagje potgrond in de nieuwe grotere pot en dan haal ik voorzichtig de palm uit de oude pot en laat de gehele kluit intact. Deze zet ik vervolgens in de nieuwe en vul de rest aan met potgrond. Let er wel op dat je de palm niet te diep zet.
Dit is bij mij nog altijd goed gegaan en ze goeien ook goed.

Ik hoop dat je hier iets aan hebt.

Micle

vr, 15/06/2007 - 19:40
ed ressiv

Klopt helemaal.
Vergeet niet om een gat in de pot te maken in de bodem weliswaar, zodat de palm niet verdrinkt, en aan laagje scherven onderin is ook een goede zaak voor de nodige dreinage van het overtollige water.
Succes
Groeten
Hans

za, 16/06/2007 - 15:49
Anoniem (anoniem geplaatst)

Bedankt Micle en Ed ressiv voor de goede raad. Zal deze zeker opvolgen.
Bendankt.

za, 16/06/2007 - 17:26
micle

Hervé,

Ik heb nog het één en ander voor je opgezocht betreft het verpotten van de palm. Dit als extra info voor jou. Op de afbeeldingen kun je zien hoe diep je plant moet zetten.

Succes

Verplanten:

Als de wortels onder aan de zaaipot door de pot groeien, moet de jonge palm verpot worden. Een enkele wortel die onder aan de pot uitsteekt heeft geen belang, maar als er door elk gaatje een wortel komt, is het moment van verpotten gekomen. Kies een grotere pot, vul deze met zuivere potaarde, eventueel gemengd met een langzaam werkende meststof type Osmocote. Geen groene of roze korrel door de potgrond mengen, want deze krachtige zouten verbranden de wortel. Dergelijke meststoffen mogen enkel boven op de potgrond, of opgelost in het gietwater gegeven worden, en dan in niet te hoge concentraties. Let er op dat de verdikking die de onderkant van de stam aanduidt, niet te diep wordt geplant. Net boven op de grond is ideaal.

Snoeien van de wortels voor het verplanten wordt afgeraden, dit remt de groei van de plant af. Het te diep planten van een jonge palm heeft overigens hetzelfde gevolg: de groei wordt maanden teruggezet, of de stam begint te rotten. Soms moet de jonge palm meerdere keren per groeiseizoen worden verpot, vrijwel zeker als hij het voorrecht heeft om in een serre te mogen groeien. Je zou kunnen stellen dat een serre onontbeerlijk is om in een redelijke termijn een grote palm te verkrijgen in België. Maar het kan ook zonder.

Welke potgrond gebruiken?

Bij het aanplanten of overplanten hebben we een medium nodig om in te verplanten. Door sommige fabrikanten wordt er handig ingespeeld op de vraag, en uiteraard is er speciale potgrond te koop voor zowat alle soorten planten. Ook palmen ontsnappen hier niet aan: er is dus speciale palmenpotgrond te koop. Misschien overbodig om te vermelden: dit is niet echt nodig. U kan wel speciale zaai- en stekgrond kopen om in te zaaien, want die bevat minder voedingsstoffen. Dat is veiliger voor de meeste kiempalmpjes, omdat schadelijke schimmels en bacteriën minder kans hebben in een dergelijk meer steriel medium.

Toch is dat niet altijd nodig. Uiteraard zijn er moeilijke en zeer traag groeiende soorten, die beter een meer inert milieu rond zich hebben. Maar voor de meeste soorten palmen (Trachycarpus en Washingtonia bvb.) is doodgewone potgrond prima. Ook om in te zaaien (Voor Washingtonia dan, Trachycarpus is wat trager om te kiemen, hier zaai- en stekgrond gebruiken geeft vermoedelijk een iets hoger kiemingspercentage). Om in te groeien als grotere palm is doodgewone potgrond prima voor beide soorten.

Doodgewone potgrond, huismerk ("wit product"), onvermengd, is meestal al wat we nodig hebben. Maar goede kwaliteit betaal je altijd: soms zijn er aanbiedingen van zeer goedkope potgrond, waar nog hele stukken hout in zichtbaar zijn, en die nog een min of meer kwalijke "rotte" geur verspreiden. Het is beter om dergelijke potgrond niet te gebruiken. Zulke potgrond kan men best een jaartje laten liggen, en daarna pas gebruiken, als de organische stoffen voldoende verteerd zijn. Of best helemaal vermijden.

We kunnen door de potgrond korrels mengen van bvb. Osmocote, die traag meststoffen afgeven aan hun omgeving (rechtstreeks bij de wortel dus) gedurende 6 tot 9 maanden. Die afgifte van stoffen gebeurt sneller bij meer warmte, net als de plant het nodig heeft. Op die manier zijn we maanden gerust dat de verpotte palm het naar z'n zin heeft. Wat kleikorrels door de potgrond mengen is ook nuttig. Losse korrels dan, vermijd het aanleggen van een waterondoorlatende laag van klei in de pot. Kleikorrels zorgen voor een beter verdeelde afgifte van voedingsstoffen. Bijgevoegde waterhoudende stoffen of van die opzwellende hydrokorrels die langer water ophouden vermijd ik persoonlijk - palmen kunnen prachtig groeien als ze een "ietsje te droog staan" (doch vermijd volledige uitdroging!). Te nat zetten (of te lang nat houden) plaatst de wortels in een meer anaerobe omgeving, en dat veroorzaakt ongewenste schimmels, blokkeert de goede werking van de wortels (die leven in symbiose met hun eigen, nuttige schimmels), vertraagt de groei of laat soms op termijn de palm sterven. Opletten dus met potgrond die te sterk water vasthoudt.

In de meeste tuincentra kunnen we prima potgrond vinden, die zelfs al Osmocote of andere meststoffen in goede verdeling bevat. Dergelijke goede produkten hebben we nodig hebben voor onze palmpjes

Palmboomgrond
za, 16/06/2007 - 17:18
micle

Afbeelding 2

Palmboomgrond
Onderwerp gesloten