Palmen op de Noordpool

16 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 ma, 26/10/2009 - 09:45
jeremaine

Palmen op de Noordpool

Kijk hier, wat een interessant bericht (bron: NU.NL)

UTRECHT - Wetenschappers hebben stuifmeelkorrels van palmen ontdekt op de Noordpool. De subtropische en tropische bomen groeiden langs de Noordelijke IJszee zo'n 53 miljoen jaar geleden.
In die tijd heerste er op aarde een broeikasgasperiode, veroorzaakt door een natuurlijke verhoging van CO2-concentraties.

Het onderzoek is uitgevoerd door Universiteit Utrecht, het Koninklijk Nederlands Instituut voor Zeeonderzoek, TNO en de Universiteit van Bremen. De onderzoekers vonden de stuifmeelkorrels in boorkernen uit de Noordelijke IJszee of Arctische Oceaan. De resultaten verschijnen deze week in het toonaangevende tijdschrijft Nature Geoscience.

53 miljoen jaar geleden kwam de wintertemperatuur op de Noordpool niet onder de 8 graden Celsius uit. Onder koudere omstandigheden kunnen palmen niet overleven.

De onderzoekers noemen hun vondst opmerkelijk omdat het op de Noordpool 53 miljoen jaar geleden net als nu zes maanden per jaar donker was.

Hoe het dan zonder zonlicht zo warm bleef in deze regio, is nog een raadsel. Een mogelijke verklaring is de aanwezigheid van een bepaald type wolken die in warme gebieden voorkomen.

60 tot 50 miljoen jaar geleden heersten er warme condities op aarde. Bovenop de al warme omstandigheden waren er perioden van snelle CO2-stijging en opwarming, vergelijkbaar met de huidige opwarming van de aarde.

De nieuwe studie toont dat de zeewatertemperatuur op de Noordpool tijdens een van deze perioden steeg van 23 naar 27 graden Celsius. ''Toen konden voor het eerst palmbomen groeien rond de Noordelijke IJszee'', aldus de onderzoekers.

Volgens paleo-klimtaloog Appy Sluis van de Universiteit Utrecht laat de broeikaswereld van 53 miljoen geleden zien dat de polen warmer waren dan we met de huidige kennis van het klimaat kunnen begrijpen.

'' Als de huidige opwarming doorzet is het mogelijk dat de opwarming op de polen sterker zal zijn dan tot nu toe wordt verwacht'', aldus Sluis.

ma, 26/10/2009 - 11:54
Anoniem (anoniem geplaatst)

Gelukkig blijven er altijd raadsels bestaan.
Laat mij maar lekker wroeten in mijn stadstuintje :-)

ma, 26/10/2009 - 12:15
jeremaine

Er zijn ook resten van palmen van 65 miljoen jaar geleden gevonden in de Limburgse regionen.

Soms denk ik weleens, zal de pracht van de palmen als lokmiddel gebruikt worden door de palmen om meegenomen te worden naar andere oorden, om op deze manier te spreiden. Dit soort trucjes gebruiken planten ook weleens bij dieren.

Misschien een beetje vreemde theorie, maar ik vond het toch wel een interessante. Staat natuurlijk veel helemaal los van het verhaal hierboven wat betreft het klimaat.

ma, 26/10/2009 - 13:09
kraikkonen

Ik zei inderdaad laatst al dat er palmen waren gevonden op de noordpool. Heb er toen ook bij gemeld (en ga dat nu weer doen) dat de natuur altijd z'n eigen gang zal gaan.

Wij mensen hebben slechts een klein aandeel in dit verhaal en zijn (ik citeer): zo arrogant om te denken dat we moeder natuur wel even kunnen verstoren.

De natuur gaat altijd z'n gang, heeft zichzelf altijd hersteld en zal dat altijd blijven doen. Mocht de mensheid ooit verdwijnen door zijn eigen toedoen, dan so be it, niet waar?

ma, 26/10/2009 - 14:38
jeremaine

Helemaal mee eens, de klimaatverandering kunnen wij als mens volgens mij niet of nauwelijks beinvloeden. Ga maar na, 65 miljoen jaar geleden toen het noordelijk halfrond lekker tropisch was, toen was er nog geen auto op deze planeet te ontdekken (nee, ook geen Hybride modellen). Airco's waren nog niet uitgevonden, laat staan spuitbussen etc. etc.

Natuurlijk moeten we de natuur sparen, geen grootschalige bomenkap, vuilstorten, lozen op zee etc etc. De natuur is mooi en daar moeten we zuinig op zijn, maar alle doemscenario's waar de mens verantwoordelijk voor zal zijn, daar moeten we maar eens doorheen prikken.

wo, 28/10/2009 - 00:46
hent v

Hoi

dit is volgens mij geen echt bewijs.Een echt bewijs is als ze een vermolmde of versteende stam gevonden zouden hebben. Stuifmeel korrels kunnen mijlen ver door de wind verspreid worden.

Gr Hent

wo, 28/10/2009 - 11:08
@Cees

De pollen zijn gevonden in een brede laag op zo’n 500 km van de Noordpool. De onderzoekers vonden in deze laag ook zaden van coniferen, eiken en andere bomen. Het is de onderzoekers (nog)niet duidelijk of het om palmplanten gaat of om palmbomen.

Wetenschap levert alleen nieuwe inzichten op als mensen bereid zijn om buiten hun bestaande denkkaders te treden. Het zoeken naar bewijs voor mogelijke tropische vegetatie in arctische streken als aanwijzing voor klimaatverandering, vindt plaats op micro niveau en heeft weinig te maken met het zoeken naar een boomstam.

wo, 28/10/2009 - 15:34
Weatherman

Jullie zijn bekend met het supercontinent Pangea en dat de Noordpool ooit op een hele andere breedtegraad heeft gelegen en dus een heel ander klimaat heeft gehad?

Palmen op de Noordpool
wo, 28/10/2009 - 18:13
@Cees

Het onderzoek naar de palmen heeft betrekking op een periode zo’n 50 miljoen jaar geleden. Dat is ongeveer 200 miljoen later dan toen het supercontinent Pangea nog bestond.

Volgens veel wetenschappers leek de wereld 50 miljoen jaar geleden al aardig op onze huidige wereld. De locatie van het onderzoek is bewust gekozen omdat volgens de onderzoekers die locatie zich toen ook al in het poolgebied bevond.

Het feit dat het klimaat varieert per breedtegraad voegt daarom geen nieuwe informatie toe aan het voorkomen van palmen in de poolstreek.

wo, 28/10/2009 - 18:39
kristof p

ik dacht dat de noordpool niks te maken heeft met continenten...het is het magnetisch veld die de noorpool bepaalt. 4 miljard jaar geleden maar ook nu nog steeds...de polen draaien wel eens af en toe om maar dan nog blijven ze ong. op dezelfde plaatsen liggen nl op de boven of onderkant van de aardbol.

gr
Kristof

wo, 28/10/2009 - 18:42
kristof p

60 tot 50 miljoen jaar geleden heersten er warme condities op aarde. Bovenop de al warme omstandigheden waren er perioden van snelle CO2-stijging en opwarming, vergelijkbaar met de huidige opwarming van de aarde.

dit vond ik een interesant stuk. we zijn in de illusie dat de wereld nog nooit zo snel heeft opgewarmd. blijkbaar is dit toch al enkele malen gebeurd!;-)

gr
Kristof

wo, 28/10/2009 - 22:20
Anoniem (anoniem geplaatst)

Kristof, het is toch zo dat de polen worden bepaald door de draaiingsas van de aarde. De magnetische polen zijn minder standvastig dan de geografische polen. Zie ook https://tinyurl.com/yxlbxph7

groet,

Draco

do, 29/10/2009 - 18:04
kristof p

ja Draco, dat klopt. wilde enkel maar zeggen dat de polen nooit op bijv. de evenaar kunnen liggen....

gr
Kristof

vr, 30/10/2009 - 20:50
R.E.M.

Tsja...boeiend. Maar hoe langer we erover nadenken, hoe meer verwonderd over het feit je bent dat we er gewoon niet al te veel van snappen. We kunnen alleen maar proberen te gríjpen naar de waarheid en kleine puzzelstukjes leggen, maar we kunnen maar 'ten dele.'

Wel boeiend verhaal!

En zelf houd ik er ook rekening mee dat wat in de Bijbel staat, wel eens kan kloppen. Er staat dat God zelf de aarde bewogen heeft, en dat sindsdien het bestaan is veranderd. Dat kan allerlei effecten hebben gehad: verdeling van het supercontinent in deelcontinenten, klimaatwijzigingen en daarmee dus ook totale verandering van flora en fauna.

Hoe dan ook, we kunnen weer flink blijven gassen met de auto, kennelijk maakt het niet uit...;-)

vr, 30/10/2009 - 23:23
Anoniem (anoniem geplaatst)

Of je nu in een opperwezen gelooft of niet, de verantwoordelijkheid ligt bij onszelf.

za, 31/10/2009 - 01:44
R.E.M.

Dat zal niemand bestrijden. Dacht er gewoon even aan.
Maar 'verantwoordelijkheid' betekent niet altijd 'invloed.'

Wel moet ik zeggen, dat als ik in m'n eigen tuin loop of ergens anders, en ik zie de hele structuur van elke plant en palm, dat ik dan altijd onder de indruk ben en mezelf vaak de vraag stel hoe dat zo tot stand is gekomen. En hoe we het in stand kunnen hóuden is dan een volgende vraag. Daar hebben we kennelijk nog weinig antwoorden op. De ene zegt dat we veel invloed hebben, de ander zegt dat het 'arrogant' is om dat te stellen.

De natuur is volgens mij gewoon té complex en groots om als mens te snappen en doorgronden. We doen pogingen, meer niet. Met 'wetenschap' heb je deelverklaringen, maar meer ook niet. Dat houdt ons bescheiden.

Onderwerp gesloten