palmzaden
#1
za, 13/10/2007 - 00:21
palmzaden
hallo!
Mijn ouders, broer en schoonzusje zijn op vakantie geweest aan de spaanse oostkust. Ze zaten op een schitterende camping vol palmbomen, en nu heb ik heel veel zaden waarvan ik graag weet wat het zijn. De eerste zijn nu aan het kiemen (ph canariensis en nog een onbekende); hopelijk kunnen jullie me helpen!
erg bedankt!
Marieke
eerste foto: chamereopsis humillis? foto twee is ingezoomd
foto 2: zaden foto 1
foto 3:
Foto 4 (als ze het goed hebben onthouden, dan hoort hierbij ronde zaadjes van ongeveer 5mm groot, originele kleur onbekend, ze zijn nu grijs en uitgedroogd, met binnenin lichtgeel vruchtvlees zonder harde schil)(cycad-achtige? zie konen):
foto 5; struik:
zaden bij 5e foto:
foto 6:
als ze het goed onthouden hebben zijn de zaden bij foto 6 klein, ongeveer 5 mm, en hangen met velen in trosjes
foto 7:
zaden die zouden horen bij foto 7:
Foto 8:
Foto 9; waar horen deze zaden bij?
foto 10:
zaden foto 10:
foto 11:
close-up foto 11:
zaden die wellicht horen bij foto 6:
foto 12, onbekende zaden:
foto 13; deze zaden lagen onder in pot van foto 1. ik heb er 1 opengemaakt en die was leeg... kunnen dit onbevruchte zaden zijn (en daarom ook afgevallen, terwijl er zaden met vers geel vruchtvlees nog aan de plant zaten)?
Nr. 5 Pittosporum tobira.
dat is 1: hartelijkt bedankt daarvoor! Herkent iemand de andere planten of zaden?
foto 1 een cham. humilis, foto 3 een butia capitata
Hoi Marieke
foto 4 :Cycas revoluta
Gr Hent
Bedankt voor jullie antwoorden!
Ik denk niet dat de plant op foto 4 een cycas revoluta is, omdat de zaden van deze soort 2 a 3 cm groot zijn, terwijl de zaadjes die van deze plant af zouden zijn gekomen maar een paar mm groot waren. Ik hoop dat mijn familie hierbij goed opgelet heeft, want zoveel verschillende soorten zaden meebrengen heeft er misschien voor gezorgd dat ze niet meer bij de juiste plant geplaatst kunnen worden.
Is er nog een andere optie dan cycas revoluta?
bedankt!
marieke
De zaden van een Cycas zijn veelal oranje en bevinden zich in het hart van de plant. Bij deze plant hangen ze duidelijk buiten de kroon. Mogelijk is het Dioon edule.
Hierbij een foto van Cycas zaad.
Foto 6 & 11 Livistona (chinensis) ?
Zaden bij foto 9 zijn volgens mij phoenix dactylifera ( dadelpalm ).
Nummer 10 is Ceratonia siliqua, Johannesbroodboom.
De peulen worden o.a. verwerkt in veevoer, in gemengd konijnenvoer zijn de stukjes zelfs herkenbaar. Het smaak heel zoet en konijnen zijn er gek op. De zaden hebben allen hetzelfde gewicht en zijn in het verleden gebruikt voor het bepalen van de gewichtseenheid karaat. Is herkenbaar in de latijnse naam. Het is mij overigens nog nooit gelukt die zaden te laten ontkiemen...
foto 1 en 2 zijn Chamaerops humilis
foto 3 is denk ik een Butia odorata
foto 6 is een Washingtonia
foto 7 is chamaerops humilis
foto 8 is ook Chamaerops humilis
foto 11 is een Washingtonia
zo ms ben je wat geholpen met de palmen...
gr
kristof
bedankt allen; hier kom ik een heel stuk verder mee! Ik vat samen:
1,2,7,8 = chamereopsis humillis
3 = butia (capitata/odorata?)
5= Pittosporum tobira
9=phoenix dactylifera (dadelpalm)
10=Ceratonia siliqua, Johannesbroodboom
wellicht:
4: dioon elude of andere cycad
6,11: livistona (chinensis) of washingtonia
kroisos, hoe zeker bent u (op butia odorata na) van uw antwoorden? Daarmee doel ik vnl op foto's 6 en 11, omdat Jim 'livistonia' heeft geopperd.
Ik heb met jullie antwoorden op internet proberen te zoeken, maar het is toch moeilijk om dan meer zekerheid te krijgen.
heeft iemand nog enig idee over de laatste twee foto's (ik kan me overigens voorstellen dat foto 12 onidentificeerbaar is zonder foto van palm)
laatste opmerking: de zaden van foto 9 zien er in het echt nog smaller en langer uit (en tevens oud/verschrompeld) dan op de foto... zou dit dan inderdaad phoenix dactylifera kunnen zijn?
hartstikke bedankt voor jullie hulp!
gr Marieke
hoi Marieke,
ik ben zeker dat foto's nummer 6 en 11 Washintonia's zijn omdat ze de bladeren en de stam van een washingtonia hebben. de zaden op foto na foto 11 zijn inderdaad zaden van de palm op foto nr 6 en nr 11 en het zijn washintonia zaden, ik denk aan de relatief smalle stam te zien aan Washingtonia robusta. Livistona bladeren hebben een andere vorm en de bladsegmenten hangen nog meer...
van de Butia odorata ben ik niet heel zeker maar voor een Butia capitata bloeit heeft hij maar een dunne stam en ook de bladeren zijn zoals die van een Butia odorata. heb je zaden van deze Butia? Butia odorata zaden zijn nl een stuk kleiner dan van een Butia capitata en zijn daardoor gemakkelijk te herkennen van andere Butia's.
de zaden op foto 12 lijken goed op Chamaerops humilis zaden....
gr
kristof
Commentaar foto 9: Ik heb zelf een maand of wat geleden phoenix dactylifera gezaaid. Afgaand van de foto moet ik me wel erg vergissen als dit niet dezelfde zaden zijn. Ze lijken een beetje op die van de canariensis alleen zijn deze wat langer en smaller.
In het 1e bericht meld je dat de phoenix canariensis zaden al aan het kiemen zijn + nog een zgn. onbekende soort. Is die laatste toevallig het zaad van foto 9. Mijn ervaring is dat deze ook erg snel kiemt en dat het 1e blad eigenlijk nog sneller de lucht in gaat als de canariensis.
bedankt kroisos en don78! Ik ben overtuigd dat foto's 6 en 11 washingtonias zijn, en dat wil dus zeggen dat de onbekende ontkiemende palm washingtonia is. Ze zijn massaal opgekomen, en inderdaad is bij deze soort het bladbeginsel al wel aanwezig, maar bij phoenix canariensis nog niet.
Ik ben erg benieuwd wat de andere zaden gaan doen, en ik hoop binnenkort weer nieuwe palmpjes in mijn collectie te hebben: beide reeds ontkiemde palmen had ik al. Canariensis heb ik in de vorm van zaailingen van eerder dit jaar, 2 met 10 cm stam en 1 met 30 cm. Ook twee washingtonia robustas met 30 cm stam.
Mijn interesse voor palmen is pas dit jaar echt begonnen, en heb in juli gezaaid: ph. canariensis, trachycarpus fortunei, beaucarnea recurvata, sabal minor, chamereopsis humilis, cycas revoluta, ph roebelinii. De eerste 3 kiemden redelijk goed (50-75%), van sabal en chamereopsis kiemden maar enkele van de 20 zaden en van de laatste twee soorten is nog niets ontkiemd. Van cycas is dit schijnbaar te verwachten, maar ph roebelinii zou toch sneller moeten zijn?
Ik kan binnenkort misschien verse zaden oogsten van de roebelinii (wanneer oogsten? ze zijn nu donkergroen); misschien heb ik daarmee meer geluk.
Ik heb in ieder geval veel plezier in deze nieuwe hobby; en deze is mede ontstaan door de vele (inspirerende) topics hier te lezen. Vooral foto's van tropische tuinen zijn erg aantrekkelijk!
vriendelijke groeten, Marieke