phoenix canariensis
#1
vr, 01/02/2008 - 21:52
phoenix canariensis
Ik heb mijn phoenix canariensis voor de eerste vries kou binnen gezet. Hij staat in een hal, waar het niet te warm is. Ik geef hem elke week een liter water, en hij staat nooit droog. De plant gaat achteruit en ik vrees dat hij de winter niet overleeft als ik hem daar laat staan. Kan ik hem misschien beter weer buiten zetten (ingepakt welliswaar, ik heb hier al gelezen hoe je dat kan doen) of zou ik beter wachten? Ik vrees dat de verhuis misschien zeker te veel gaat zijn. Wat raden jullie me aan?
Staat niet warm en toch wekelijks een liter water (in de winter) en waarschijnlijk ook nog donker gezet.
Komt oorspronkelijk uit een warm klimaat waar 't eerder (heel) droog en (erg) zonnig is.
Als je niet oplet heb je rotte wortels (als 't al niet zo is). Snel verpotten in drogere (nooit droog !), goed gedraineerde grond en veel licht geven.
Binnen is de luchtvochtigheidsgraad vrij laag.
Als je een kas hebt dan is de vochtigheid een stuk hoger.
Buiten zit je al snel met inpakken, en als ze in een pot staat dan dien je die ook goed in te pakken als het tenminste door gaat vriezen, ook de onderkant van de .
Zet hem op een tempexplaatje en omwikkel de pot met isolatie bv bolletjesplastic.
De plant omwikkelen met vliesnet, en als het echt koud wordt daar rietmatten omheen.
Kijk maar even bij de samenwerkingsbladen onder wintervoorzieningen enz.
Groetjes
Hans
P. canariensis bijna zo droog als een cactus houden voor en in de winter als hij buiten staat, toch op een lichte plek zetten. je zegt dat hij in een hal staat dus waarschijnlijk heeft hij licht tekort.
als je hem nu buiten zet is de temperatuur verschil te groot en krijgt hij een schok, waarschijnlijk is hij ook te nat daarvoor omdat het aan de aan de eind van de week licht gaat vriezen s'nachts.
in kuip bevriest buiten bijna alles geloof mij , ik heb diverse palmen in hele groten kuipen ingepakt inclusief de kuip en heb de contact met de grond verbroken door een stuk hout en onder een afdak gezet en helemaal kurkdroog de winter in laten gaan en nog bevriest de grond in de kuip.
droog bevriest hij alleen als je een stenen pot hebt en als hij in een kleine pot staat.
phoenix kan alleen tegen een temperatuur fluctatie als het overdag warm is geweest (20/25 C) verder raakt deze plant erg snel gestrest met kans op ziektes zoals bladvlekziekte. hem buiten zetten zal hem alleen ziek maken vooral omdat hij nat is.
het enige wat je kan doen zonder hem te verliezen is hem goed natsproeien en meteen binnen onder kunstlicht zetten of op een andere licht of zonnige plek.
als je hem onder een TL lamp zet zorg dan wel dat de fluoresent lamp er zo dicht mogelijk boven hangt of bij staat.
ps wat is de temperatuur in de hal ? als dit onder de 20 graden en hij krijgt weinig licht is een keer in de 2 weken genoeg ( niet veel water geven)
als hij veel licht krijgt en in de zon staat met een temperatuur van 20 graden of hoger mag je hem om de week water geven(ook niet te veel).
hans geeft een paar goeie tips over welke materialen geschikt zijn voor het inpakken van deze palm, maar hou er rekening mee dat dit soort niet echt taai is en slecht tegen dit klimaat kan ( vochtigheid weinig zon enz ) als hij het wel overleeft dan kan hij na de koude periode nog doodgaan.
ps jonge exemplaren zijn gevoelig voor bladvlekziekte hou de bladeren en speer droog, ook na de koude periode!
gr
in tegenstelling tot wat veel mensen denken over de Phoenix canarensies komt deze niet uit een erg droog gebied. waar ze in het wild groeien op de canarische eilanden groeien ze altijd op vochtige plaatsen en soms niet eens zo zonnig....de meeste Phoenixen houden van veel water.de canarensies wel wat minder dan de meeste andere Phoenixen maar je mag een potgebonden canarensies zomers zelfs in het water zetten...
het is absoluut geen palm voor binnenshuis. canarensiesen die binnenshuis staan tijdens de winter gaan meestal verdorren door te weinig licht en te droge lucht in combinatie met te hoge temperaturen....
wat bescherming betreft. als het niet kouder is dan -4/-5 is het veel beter om ze niet te beschermen. kleine/jongere exemplaren wel eerder beschermen maar een redelijk exemplaar kan dit zonder problemen overleven (de één is ook wat sterker dan de andere...)maar zorg altijd dat je materiaal klaar hebt liggen tegen dat het onverwachts streng gaat vriezen. vanaf -7°C neem je toch een groot risico onbeschermd...
gr
kristof
Kristof
Dit had ik zelf geschreven kunnen hebben, helemaal mee eens.
Zo behandel ik mijn exemplaar ook(helaas is dat er maar eentje) en hij vaart er wel bij.
Hans
een liter?
dat geef ik in een maand nu met de wintetrmaanden
en een hal is die niet tochtig?
probeer hem misschien toch in de huiskamer te zetten