Phoenix canariensis, is er nog hoop?

17 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 zo, 03/10/2010 - 20:42
Draco

Phoenix canariensis, is er nog hoop?

Deze Phoenix canariensis is in het voorjaar van 2009 verkuipt, omdat hij uit de kuip werd gedrukt door de wortels. Omdat het al een forse container was, heb ik een flink deel van de onderkant van de wortels afgezaagd en de palm opnieuw opgepot. Waarschijnlijk is dat (de wortelsnoei) te drastisch gebeurt, waardoor tot nu toe het groeiherstel is uitgebleven. De bebladering blijft nu vrijwel stabiel, maar is samengetrokken. Ik heb de voet begin dit seizoen aangeaard in de hoop dat er nieuwe wortels zullen ontwikkelen. Wat is nu wijsheid, nog een jaartje afwachten of ermee stoppen? Dat scheelt in ieder geval in ruimte.

Phoenix canariensis, is er nog hoop?
zo, 03/10/2010 - 21:40
kraikkonen

Ik had precies hetzelfde met mijn phoenix canariensis na de winter. Vervolgens heb ik hem het voorjaar in de volle grond gezet maar het mocht niet meer baten. Dicht gevouwen blad staat meestal garant voor een niet zo prettig vooruitzicht. Ik heb hem in augustus dan ook weg gedaan.

zo, 03/10/2010 - 21:50
D_SDennis

Die van mij drukte zich ook al flink uit de pot. En heb net als jij de kluit bruut met een zaag gehalveerd. Ik wilde m wegdoen, maar dacht, een experiment kan geen kwaad. Maar hij is volledig hersteld. Maar ben wel wat bladeren verloren, die werden bruin en heb ik weggehaald. Maar pas sdinds juli weer groei. Nu overweeg ik om m in de vollegrond te zetten. ja, met alle inspannignen die daarbij horen.....maar dat is een ander probleem. bytheway, als ik zie hoe deze soort soms wordt mishandeld: volwassen palmen waarvan bijna alle wortels en blad wordt verwijderd en dan toch weer aanslaan.....pheeew, zegt wel wat over het regeneratief vermogen van deze soort. ik zou wat van de oude bladeren verwijderen, zodat er balans komt tussen de gereduceerde wortelkluit en de kroon. Kans dat er dan toch herstel komt.

zo, 03/10/2010 - 23:54
Draco

Het waar dat deze soort een taaie is. Ik heb eens gezien bij een bedrijf dat gespecialiseerd is in hydrocultuur, hoe een grote canariensis geheel werd ontdaan van kluit en wortels en vervolgens op hydrokorrels in een klimaatkas werd gezet. Ik zal deze nog een kans geven en de mindere kwaliteit blad wegsnoeien. Het blijft een gok wortelsnoei toepassen. Soms gaat het goed, soms niet. Livistona australis is ook zo'n woeste groeier wat het wortelgestel betreft. Hier houdt deze zich nu al een tijdje koest na de laatste wortelreductie. Maar dit seizoen is er een flink herstel van de groei en er ontstaan nu al weer scheurtjes in de kuipwand. Toch maar naar de Islas Canarias emigreren?

ma, 04/10/2010 - 00:35
hent v

Hoi

ik heb nooit problemen gehad met wortelsnoei van Ph canariensis.
Alleen deed ik dat in het najaar ( 3/4 van de wortel verwijderd )en niet te koud maar wel heel licht overwinteren en iedere week watergeven.
Wortels kwamen na ruim 'n half jaar alweer onder uit de kuip.
Ik denk dat je te weinig water hebt gegeven.
De canariensis mag in de zomer gerust op een schaal met water staan.

Gr Hent

ma, 04/10/2010 - 20:26
Davino

Hallo allen,

waarom niet in vaste grond plaatsen.Mijn Phoenix staat nu 3 jaar in de
volle grond en hij groeit als een speer.Hij heeft de 2 strenge winters
van 2009 (-20°C) en 2010 (-14°C) overleeft met minieme bescherming.
Een lichtsnoer van 20 meter rond de stam, vliesdoek rond samengebonden
kroon en een overmaatse trechter over het groeipunt tegen insijbelend
water. De winterschade is beperkt tot enkele bruine vlekken op de bladeren
door het kontakt met de afscherming.
Zie foto's.
Groeten, Nico

Phoenix canariensis, is er nog hoop?
ma, 04/10/2010 - 20:27
Davino

Zo zag hij eruit 3 jaar terug.
Te zien op de foto ergens rechts onder.

Groeten, nico

Phoenix canariensis, is er nog hoop?
ma, 04/10/2010 - 22:09
D_SDennis

Ja mooi man. Volgend voorjaar zet ik m ook in de vollegrond. Hij wordt me nu toch echt te groot om te versjouwen.

wo, 06/10/2010 - 19:41
robbie007

@Davino,prachtig en snelle groeier zo te zien.
Ikzelf heb mijn Ph Canariensis begin dit jaar ook in volle grond gezet daar hij te zwaar werd om hem in de winter te verslepen,ik was wel geschrokken hoe snel deze wortels maakte.Ondertussen heb ik wel

wo, 06/10/2010 - 20:12
Davino

Dag,

een lichtsnoer van 20 meter werkt met mij prima op voorwaarde dat deze op
platte keien ligt (deze nemen warmte op) Op deze plaats blijft het vorstvrij. Een maxi trechter over het groeipunt, tegen insijpelend water
is volgens mij ook een must. ( zelf gemaakt uit draad en zeil)
Wat mij ook opvalt met mijn exemplaar is dat hij zeer veel beharing heeft
op de stam.

Groetjes, Nico

wo, 06/10/2010 - 20:31
Anoniem (anoniem geplaatst)

.....en dat noem je minieme bescherming...........

wo, 06/10/2010 - 22:41
Draco

Jammer dat je geen temperatuurmetingen hebt verricht binnen de afscherming. Zo zeggen me die lage temperaturen niets. Hier in de buurt zit een exotenliefhebber die diverse palmen in de vollegrond heeft staan (Phoenix, Butia, Chamaerops). Wat daar allemaal niet voor constructies verrijzen. Complete minikassen worden er in het najaar opgericht en de palmen ingepakt met licht en warmtesnoeren. Vier rechte palen in de grond met golfplaten als dak en wanden. Ik ben blij dat ik daar niet de hele winter tegenaan hoef te kijken. Maar het werkt wel en als je niet over een kas beschikt, tja....

Groet,

Draco

wo, 06/10/2010 - 23:09
D_SDennis

Precies, die temperaturen zeggen zo niets. Net zo min als twintig meter snoer. Als je goed isoleert is bij wijze van spreken 1 m ook genoeg. De kunst is zo min mogelijk energie kwijt te zijn, zo goed mogelijk te isoleren, maar gelijktijdig zo goed mogelijk te ventileren! Ze zeggen wel eens isoleren is ventileren en daat gaat voor veel exoten ook zeker op. Maar goed, bij Davino werkt het ook, zijn exemplaar is goed de winter doorgekomen met weinig schade. Dus een goede methode.

Lichtslang werkt goed,maar je moet geen LED gebruiken, die geven geen warmte af.

do, 07/10/2010 - 22:11
edwardkarin

Als ie niet meer terugkomt, klinkt misschien vreemd, maar deze palmen kosten vaak niet veel, ik zag er een paar in de uitverkoop bij een tuincentrum, en dat waren flinke planten met dikke stammen.

Kopen en overnieuw beginnen en niet meer in de wortels snijden.

gr. Edward

vr, 08/10/2010 - 00:31
Draco

Dat is waar Edward, Phoenix is een mooie palm maar geen zeldzaamheid. Als deze het niet redt, dan laat ik het voorlopig maar zo. De ruimte is snel genoeg weer opgevuld. Het verlies van een bijzondere soort of een mooi exemplaar doet toch wat meer pijn. Noodgedwongen heb ik alweer enkele grote kuipplanten weggedaan, wegens dreigend plaatsgebrek in de kas. De tuinbanaan 'Maurelli' staat inmiddels te pronken in de Hortus. Sommige exoten zijn tegenwoordig zo oververtegenwoordigd en kosten een scheet en drie knikkers, dat de lol voor de verzamelaar plantenjager er een beetje af dreigt te gaan.

Saluut

di, 26/10/2010 - 22:22
Guy Heylen

Ik heb mijn canariensissen en bananen (in volle grond) in oude bungalowtenten gezet met een serreverwarmer en ga het dit jaar zo eens proberen.
Verleden jaar na de strenge vorst heb ik de hele handel moeten wegdoen omdat er niks van overschoot.
Heb nu een kleine camping in de tuin. zoeens wat anders en hopen op een minder strenge winter.

de groeten

Guy

wo, 27/10/2010 - 01:17
edwardkarin

Ik heb op een of andere manier vertrouwen in de winter, ik denk dat deze zacht gaat worden zoals de vele winters die we hadden voor de laatste 2 koude dan.
Als november ook zacht gaat verlopen met een westelijke stroming, dan krijg ik meer vertrouwen erin.

Maar je weet maar nooit natuurlijk.

Onderwerp gesloten