Regenwoudje in de tuin: groeilampen?
#1
di, 04/09/2007 - 14:30
Regenwoudje in de tuin: groeilampen?
Hoi iedereen,
Waarschijnlijk half oktober ga ik een klein tropisch regenwoud aanleggen in de tuin, dat zal gedijen in een serre van ongeveer 10 vierkante meter (eventuele uitbreidingen in een (verre) toekomst als het project goed aanslaat).
Een met houtafval gestookte Tulikivi speksteenstoof van 1020 kg zou de temperatuur op zo'n 27 graden moeten houden, en dit heel het jaar door.
Ik heb echter een paar vraagjes over de belichting voor de planten en bomen die erin zullen groeien. In een echt regenwoud is het immers minstens twaalf uur licht in de winter terwijl dat hier nog geen 8 uur is in december. Ik heb eerst groeilampen overwogen, maar die geven geen UV straling terwijl dat ook nodig is voor de plantjes. Glas van een gloeilamp of TL buis houdt immers UV straling tegen. Ik heb nu twee speciale volspectrumlampen besteld van TrueLight omdat die uit natriumglas zijn gemaakt waar de nodige UV doorgeraakt. De plantjes die ik tijdens vroegere reizen in echte tropische regenwouden verzamelde dmv stekjes zijn uitstekend de winter doorgeraakt in een terrarium waar ik via een timer zo'n TrueLight van 23 watt had opgesteld. Een hele serre belichten met twee Truelights van 23 watt lijkt me echter te weinig en nu zit ik me af te vragen of UV licht van zo'n blacklight lampje of een bankbiljettenscanner een goed(kopere) vervanging is voor toediening van UV licht? Iemand die hier ervaring mee heeft? Of bijvoorbeeld een TL buis voor gezichtsbruiners?
Ik weet wel dat kamerplanten of kasplanten ook geen UV licht krijgen en ook goed groeien, maar hoopte hiermee de planten extra sterk te maken voor optimale groei, bloei en levensomstandigheden (denk bijvoorbeeld aan kasplanten die erg teer en kwetsbaar zijn in vergelijking met dezelfde plantensoorten die buiten groeien waar wel UV voor handen is)
Iemand die hier al mee geëxperimenteerd heeft of er info/websites over kent? Via Google vind ik er weinig bruikbaars over.
Vriendelijke groeten,
Hendrik
Ten eerste: uw planten hebben voor de fotosynthese helemaal geen UV nodig, wel blauw en rood licht en dat zijn de kleuren die groeilampen uitzenden. het enige licht waarmee ze niets doen is groen en dat wordt dan ook weerkaatst (en kleurt de plant dus groen)
Lees b.v.: https://tinyurl.com/y4e8pfye
Uw UV-oplossingen voldoen verder geen van allen, het gaat niet alleen om de juiste golflengte (energie inhoud van de fotonen) maar ook om het vermogen (aantal fotonen). Op Growshop sites kunt u er werkelijk alles over vinden.
Hendrik, mag ik je vragen waaruit je serre is opgebouwd ?
Wil zelf tussen 2 tuinhuizen een serre bouwen uit polycarbonaatplaten (16mm). Moet zelf handen uit de mouwen steken wegens maatwerk. Serre zal ongeveer zo'n 25m2 groot worden. Ben al een tijdje op zoek naar een nok voor polycarb. die de overbrugging kan maken (ca 5,5m). Bij ACD (Roeselare) al geïnformeerd, maar die willen niks (ramen/deuren/...) afzonderlijk verkopen, zelfs geen naam van een leverancier geven. Zal zelf moeten vindingrijk zijn om te kunnen starten (nok is eerste wat er moet komen).
mvg,
Jim
Hoi,
Bedankt voor de reakties.
Wat die serre betreft: het staat allemaal nog maar op papier dus alle keuzemogelijkheden staan nog open voor me. Ik kan hierdoor echter geen info geven hoe de serre is (wordt) opgebouwd.
Een uurtje geleden heb ik verdere inlichtingen gekregen ivm het installeren van een speksteenstoof wat mijn eerste keuze was omdat je dan maar twee uur moet stoken met gratis afvalhout en daarna 24 tot 36 uur op beide oren kunt slapen, maar de warmte zou door het glas verdwijnen aldus de leverancier waardoor hij het afraadt in de serre. Wellicht ga ik dus een convectiekacheltje zetten, wat omwille van de hoge stookolie en gasprijzen eveneens op hout zal werken. Een noodkacheltje op petroleum voor als ik zonder hout val heb ik evenwel ook voorzien.
De enorme investeringskosten van de speksteenkachel (4800 euro) vallen echter weg waardoor ik misschien van mijn goedkope serre in enkel glas kan afzien en een duur(zamer)model met dubbelglas of polycarbonaat kan nemen. Dit lokt nu wel een ander vraagje uit: zijn hier mensen die dubbel glas gebruiken in een serre en hoe zijn de ervaringen daarmee (voornamelijk op gebied van lekke ruiten die van binnen aanslaan)? Ik zou liever dubbel glas hebben dan polycarbonaat omdat ik veel in de serre zit of werk en graag nog iets van de buitenlucht zie wat bij polycarbonaat dus uit den boze is.
Rood en blauw licht als groeilicht voor de plantjes... hm... dat komt goed uit om eens een testje te doen met mijn gekleurde LEDjes die ik toevallig in huis heb. Die gebruiken maar een halve watt en vermits ik ze al heb verlies ik alvast niks aan dit experiment :)
Groetjes,
Hendrik
Veel planten uit het tropisch regenwoud krijgen veel minder licht dan je zou denken. Zeker planten uit de onderbegroeing groeien bij heel diffuus licht. Wel is de lichthoeveelheid het hele jaar door constanter dan bij ons. Misschien een factor om rekening mee te houden.
Ik heb ook een zelf gemaakte serre in ijzer met polycarbonaat platen(u moet wel een beetje handig zijn)van 5m x6mx3,5 hoog met een warmelucht kanon als verwarming, hebt u al eens goed nagedacht hoeveel plaats een speksteenstoof beslaat,uw serre is 10 vierkante meter, hoeveel plaats is er over voor uw planten?Waarom moet het in de winter 27 graden zijn ? bij mij +-16 graden ,en licht heb ik totaal niet, en wat greenconnection zegt is juist, in een oerwoud zijn er planten die de zon bijna nooit zien
groetjes alloo en graag reacties
@alloo. Je hebt m'n aandacht. Wil je hier enkele detailfoto's plaatsen van je serre ?
Heb jij een nok, aangepast voor polycarbonaatplaten, afzonderlijk kunnen aankopen ? Indien zelf gemaakt, hoe heb je dat gedaan ? Zelf ook wel een idee, maar
hallo jim
Ik heb geen dakramen,ik geloof dat men de deur openzet er voldoende verluchting is, ik heb nu geen foto kunnen nemen van het dak mijn pillen waren op, maar langs de buiten kant van de nok heb ik polyester golfplaten gedaan, binnenkant noppenfolie,zie hier enkele foto's
dit is binnen
nog ééntje
nog één
nog één
dit is de achterzijde
@alloo : Knap werk als je dat zelf allemaal gemaakt hebt. Behoorlijk veel laswerk zo te zien.
En, blijft het er bij vriesweer toch redelijk op temperatuur in zo'n serre met polycarbonaatplaten ? 16mm dik ?
hallo
je moet wel een beetje handig zijn er is veel las en denkwerk aan de polycarbonaadplaten zijn 16mm dik, in de winter is het +- 16 graden en daar heeft mijn warmeluchtkanon geen problemen mee.Er is één groot nadeel met ijzere frame, het roest,in de zomer sproeit het ook automatis en word het zeer vochtig, nog meer kans op roest, regelmatig een laagje verf is wel nodig
groetjes alloo
@Alloo : dank voor de info. Zinnens hout en aluminium te gebruiken. Ook de speciale profielen voor polycarbonaatplaten (behalve de nok, die maken ze niet).
https://tinyurl.com/y6k9fcmt