rietmatten

21 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 wo, 04/11/2009 - 09:26
Aussicat

rietmatten

Hoi,
Ik heb 2 palmen die deze winter zouden moeten beschermd worden met rieten matten, maar ik weet niet waar ik die kan kopen.
Ik woon in de buurt van Aarschot (België). Kan iemand mij hiervoor een goed verkoopadres vertellen?

Met vriendelijke groeten,

Katrien

wo, 04/11/2009 - 10:00
Echinacea

In een Doe het zelf zaak. katrien, ik denk zelfs bij Exotica(bel eens) dat is bij u toch niet ver uit de buurt en vraag daar ook eens achter vliesdoek.http://www.plantencentrumexotica.com/

wo, 04/11/2009 - 10:40
xride1

De mijne komen van pelkmans in lommel, kan je ze misschien niet bij intratuin vinden,ik zag dat ze daar toch ook de vliesdoek verkochten.

D.

wo, 04/11/2009 - 18:50
kraikkonen

Ik zou rietmatten alleen aanbevelen in combinatie met noppenfolie.
Rieten matten zijn van zichzelf erg open, waardoor de temperatuur binnenin al snel een gelijke waarde heeft als buiten.

wo, 04/11/2009 - 19:17
etna

bij de hubo kun je dit krijgen

wo, 04/11/2009 - 19:40
Jardin Exotique

Katrien, probeer eerst de (evt.Latijnse) naam van deze palmen eens te achterhalen. Misschien ga je wel overbodig werk doen.

wo, 04/11/2009 - 22:30
Anoniem (anoniem geplaatst)

Kraikonen, ik geef toch de voorkeur aan rietmatten boven noppenfolie.
Dat rietmatten enigszins open zijn is waar, maar dat heeft tegelijk het voordeel dat er ventilatie kan optreden en daarmee schimmelvorming wordt voorkomen. Verder bestaan rietmatten uit meerdere lagen holle rietstengels, die een uitstekende isolatie geven. Ook belangrijk is dat de isolatiewaarde onafhankelijk is van de temperatuur, terwijl noppenfolie aanzienlijk krimpt tijdens afkoeling en daarmee aan isolatiewaarde inboet.
De combinatie van riet met noppenfolie lijkt me hooguit zinvol als de vorst gepaard gaat met harde wind. Vaak is het echter windstil bij strenge vorst.

Jardin ex. Ook bij Trachycarpus is het niet overbodig om een rietmat of ander isolatiemateriaal (stro) achter de hand te houden. Bij temperaturen vanaf -12 °C bereik je met deze soort de kritische grens en is bescherming zeker aan te raden.

groet,

Draco

wo, 04/11/2009 - 22:54
kraikkonen

Nou, misschien is het ieder zijn eigen mening hoor, maar linksom of rechtsom, ik geef de voorkeur aan noppenfolie. voorwaarde is alleen dat je een soort luchtspouw creert zoals we die ook kennen uit onze spouwmuren van ons huizen. Riet is in zo'n mate open, dat de discrepanties in binnen en buitentemperatuur te verwaarlozen zijn. Maar goed, nogmaals ieder z'n eigen hé.

Als we de winter maar doorkomen.

do, 05/11/2009 - 00:57
balaton

hallo

vorige winter had ik een pas aangeplante phoenix canarinsis door de winter gekregen enkel met ,1 rieten mat en 1 lichtslang dus die rieten maten maken wel een verschil denk ik hoor , het was bij ons -18

do, 05/11/2009 - 13:04
Anoniem (anoniem geplaatst)

Mocht ik deze winter een rietmat gebruiken, dan zal ik zowel erbinnen als erbuiten een kwikthermometer hangen. Er kan dan volgens wetenschappelijke methode worden vastgesteld of er verschil is tussen de gemeten minimum en maximum dagtemperaturen. Een eventueel verschil tussen de gebruikte thermometers is te elimineren, door ze beurtelings van plek te verwisselen.
De werkhypothese is dat het 's nachts binnen de rietmat warmer blijft onder invloed van de bodemstralingswarmte.

Groet,

Draco

do, 05/11/2009 - 15:19
Jardin Exotique

Draco, een Trachycarpus fortunei en vele andere Trachycarpussoorten zijn het meest kwetsbaar in de kruin. Dan is een rietmat niet de meest ideale bescherming. Noppenfolie wordt afgeraden als het voor gebruik op lange termijn is. Het ademt totaal niet en schimmelvorming is het gevolg.

do, 05/11/2009 - 23:10
Anoniem (anoniem geplaatst)

J.E. het is dan ook de bedoeling dat de hele palm/kroon wordt ingepakt met hooguit een plukje van de opgebonden bladeren erbovenuit. De kwetsbare groeitop is dan optimaal beschermd door de bladeren en de rietmat eromheen. Bij grote exemplaren kun je de resterende stam wel met noppenfolie beschermen. Je moet dit karwei wel bijtijds ondernemen, want inpakken tijdens de vorst gaat lastig. Voor het opbinden van de bladeren gebruik ik bindbuis. Met een lus daarvan trek je de bladeren langs de stam omhoog. Om ruimte te sparen doe ik dit ook met de palmen en boomvarens die in de kas overwinteren.

vr, 06/11/2009 - 13:42
Aussicat

Hartelijk dank voor al jullie goede raad!
Vorig jaar zijn mijn twee trachicarpus palmen gesneuveld omdat er regen in het hart van de palm gelopen en daar bevroren was. Men heeft mij dan ook aangeraden om die rietmatten als ademende isolatie rond de (ingebonden) palmen te zetten en bovenop een hoed van noppenfolie, zodat geen vocht in het hart van de palmen kan lopen en zo bij vries de palmen van binnenuit stukmaakt. Hetzelfde ga ik doen met mijn bananenbomen. Nogmaals hartelijk dank, ik ga er dit weekend naar op zoek.

rietmatten
vr, 06/11/2009 - 18:20
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ziet er prima uit zo. Het is de vraag of het stukje plastic erboven veel nut heeft, maar het doet waarschijnlijk ook geen kwaad.

za, 07/11/2009 - 00:57
Jardin Exotique

Goed bedoeld maar buitenproportioneel. De stam heeft dit absoluut niet nodig. Nogmaals, het is de kruin die kwetsbaar is.

za, 07/11/2009 - 13:58
Augustinus2

Ik heb mn Tracy s rondom de voet beschermd met eikenbladeren .
nu vertelden ze mij dat dat niet goed was ivm looizuur uit eikenbladeren
is dat zoo? ik heb ze in overvloed ivm eikenwal achter mn plaats en
dacht dan hoef ik niet speciaal houtschors te gaan kopen.
weet iemand daarvan of dat kwaad kan?

za, 07/11/2009 - 19:17
Anoniem (anoniem geplaatst)

Jardin ex. het voordeel van een volledige omsluiting met een rietmat kan zijn dat de palm enigermate profiteert van de bodemwarmte. Ik zal proberen dat experimenteel vast te stellen tijdens een vorstperiode.

groet,

Draco

za, 07/11/2009 - 20:44
ed ressiv

Hoi Draco
Mooi experiment.
Vergeet niet de grond rondom de plant behoorlijk af te dekken.
De vorst overwint dat stukje van 40 cm over de bodem met gemak, dus de bodem over een straal van 80 cm isoleren. Tempex minimaal 80 mm bijvoorbeeld zou al aardig werken, liefst dikker dat werkt nog beter.
Dan heeft de stralingswarmte vanuit de bodem een kans. Ik ben benieuwd.
Groetjes
Hans

za, 07/11/2009 - 21:58
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ik zal daar rekening mee houden, Hans. Ik probeer altijd zoveel mogelijk te mulchen met het verzamelde afgevallen blad, dat anders nutteloos in de GFT bak verdwijnt. Een beetje ouderwets misschien, maar ik vind piepschuim niet zo passen in een tuin. Onder de rietmat dient de grond wel vrij te blijven, want isolatie vermindert de uitstraling van de bodemwarmte. Dat verschil is al merkbaar bij de vergelijking van onbewerkte grond met bijvoorbeeld een grasmat, waarboven de afkoeling sneller verloopt. Ook wanneer de grond relatief droog is, kun je minder uitstraling (en een betere warmteisolatie) verwachten. Tenslotte levert bevriezing van natte grond ook nog warmte op, de zogenaamde kristallisatiewarmte die vrij komt bij de overgang van water in ijs.
Voorlopig is de winter nog ver weg en hebben de planten meer te stellen met de nattigheid.

Groet,

Draco

zo, 08/11/2009 - 13:29
kuip

Ik heb bij het tuincentrum rietstromatten gekocht deze zijn 2cm dik en niet zo open als die rietmatten. Er staat een afbeelding op van een ingepakte palm.
Hier wordt gezegt dat de kruin het kwetsbaarst is, ik wou het blad opbinden en er dan een jute zak overheen trekken.

Zou bij erg regenachtig weer een spons geen uitkomst bieden? Als men deze bv. in de kruin aanbrengt en deze regelmatig uitknijpt, zodat de kruin droger blijft?

zo, 08/11/2009 - 21:45
Anoniem (anoniem geplaatst)

Een afdakje lijkt me simpeler, Kuip. Vier palen of kunststof plantensteunen met daarop een plaatje persplex en je bent van de wateroverlast verlost. De getoonde constructie voldoet tot nu toe uitstekend. Trachycarpus is overigens goed opgewassen tegen nattigheid in tegenstelling tot palmsoorten uit mediterrane streken zoals Chamaerops. Het meeste risico op speerrot ontstaat als een periode met veel regen ploseling wordt afgewisseld met matige vorst. Een jaar of 5/6 geleden hadden we een winter waarbij achtereenvolgens regen en vorst elkaar 2 keer afwisselden. Het werd daarbij in onze tuin niet kouder dan -7 °C maar de kou ging wel gepaard met een harde Oostenwind. Twee Trachy's in de volle grond en 2 in containers liepen flinke speerschade op en een jonge wagnerianus overleefde het niet. Daarna duurde het 2 seizoenen voordat het aanzien van de palmen weer normaal was.

rietmatten
Onderwerp gesloten