Sauromatum Venosum

12 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 zo, 12/09/2010 - 15:53
davea

Sauromatum Venosum

Goedndag,

Beste allemaal,

Het gaat hier over mijn 2 knollen van de sauromatum venosum;

De knollen die bij mij in de grond zitten heb ik dit jaar binnen gekregenen hadden een doorsnede van 20cm ( groot dus ). Deze knollen kwamen in bloei in Mei dit jaar.

Na de bloei kwam de plant al snel boven de grond, maar werd aangetast door
een flinke famillie bladluis en spint. Dit heb ik zolang mogelijk behandeld. Echter was het blad zodanig verzwakt dat het omknakte op 10 september 2010 ( volgens mij veelste vroeg ).

Het resultaat is dan ook dat de knol niet meer zal groeien? Deze heb ik opgegraven, en al snel bleek dat de knol zeker de helft kleiner was geworden, met een kleine zachte plek aan de onderzijde van de knol.

De knol staat in een mengsel van zand, met een beetje potgrond en is goed doorlantend aangezien ik er wat steentjes door heb vermengd. Nu is mijn vraag:

- Hoe kan het dat de knol kleiner is geworden?
- Maak ik nu wel kans op een nieuwe bloem volgend jaar?
- Kan de knol de winter gewoon buiten blijven in de grond mits deze droog
blijft? Staat in een gietijzeren ouderwetste kliko ( vuilnisbak ) met deksel die ik dicht doe als ze in rust zijn.

Ik hoop dat u een antwoord heeft op mijn vragen.

Enorm bedankt.

Met vriendelijke groet,

Dave

zo, 12/09/2010 - 16:40
RdB

Ik kweek deze al vele jaren en het zijn vrij harde planten dus geen paniek.

Eerst de groeiwijze van de knol. Hij maakt ieder jaar een geheel nieuwe knol, de oude gaat totaal verloren en is die plakkerige zooi aan de onderzijde van je huidige knol.

Grootte: 20 cm is erg groot (maar geen record). Normaal zijn ze chter veel kleiner en bloeien meestal ook wel. Alleen onder superomstandigehden (temperatuur en water en veel mest en warmte in ideale hoeveelheden) geven zulke grote knollen.

Tijdstip: het is wat vroeg maar daar kan hij prima tegen.

Winterrust: óf nu droog wegleggen op koele donkere plaats en in maart/april weer oppotten of in de volle grond. In een kuip die door en door kan vriezen maakt hij denk ik minder kans.

Goed drainerende grond is o.k. maar bij mij staan degene in kuip altijd in gewone potgrond: gat prima, wel opletten dat je deze niet te nat in de kelder zet, dan ligt rot op de loer, het beste kun je ze dan droog in papieren zak over winteren. In de volle grond blijven ze uiteraard gwoon buiten.

Ze zaaien zelfs uit, hierbij een foto van een exemplaar dar nu al een aantal jaar geleden het grasveld is gaan koloniseren en zelfs al wel eens afgemaaid is geweest.

Sauromatum Venosum
zo, 12/09/2010 - 16:43
RdB

Hier nog een foto van een echt grote knol op het NRC-handelsblad:

Ruud

Sauromatum Venosum
zo, 12/09/2010 - 16:49
RdB

En voor degene die hem niet kennen de bloeiwijze:

Ruud

Sauromatum Venosum
zo, 12/09/2010 - 16:47
RdB

En het blad (dat de meeste sierwaarde heeft, de bloem bloeit te kort om interessant te zijn):

Ruud

Sauromatum Venosum
zo, 12/09/2010 - 19:39
davea

Dank,

Maar wat zou de rede zijn dat de knol verkleint?
Het natte en soppige gedeelte aan de onderzijde was dus de OUDE knol? De kleine die nu over is gebleven is eigenlijk dan de nieuwe?

zo, 12/09/2010 - 19:43
davea

P.S

Hebben jullie met deze plant ook altijd zoveel last van
luis en spint? Elke jaar heb ik hier last van, en aangezien deze plant het erg aantrekt, zit al snel alles onder.

Hebben jullie een handig huis/tuin en keuken middel? Tegen spint gebruik ik spiritus met groenezeep mengsel, en werkt prima. Helaas niet tegen luis namelijk. Ik heb er zwarte en groene luis op zitten.

Iemand ideeen?

zo, 12/09/2010 - 22:39
RdB

Luis heb ik er nooit in gezien, spint alleen als hij op een slechte te droge plaats staat. U kweekt uw plant verre van optimaal anders was ze niet zo vatbaar geweest voor luis en spint. Dus volgende keer rijke grond, zorg voor regelmatig water en u zult zien dat hij het beter doet en dan worden de knollen ook weer groter en vormen zich ook veel zijknollen. Had de plant trouwens geen vruchten gegeven? Zi niet dan is dat oOpnieuw een aanwijzing dat u hem wat beter moet verzorgen

Ruud

zo, 12/09/2010 - 22:58
davea

Het kwam volgens mij omdat hij naast een plant stond die hier heel vatbaar voor is. VErder stond de plant op het Zuiden, op een echter overdekt balkon. Veel zinn maar geen regen. Water geven meot ik dan zelf doen.

Hij heeft wel vruchten gegeven. Een knol heeft een korte steel gegeven, met een flinke bol erop met paarse vruchten. Op de andere knol zie ik alleen nog een stekeltje zitten.

Is dit een goed teken? die vrucht?

ma, 13/09/2010 - 11:43
RdB

Ja, is een goed teken. In de tuin ontkiemen ze zelfs,

Ruud

ma, 13/09/2010 - 14:49
davea

moeten de bloemen eerst bestoven zijn voordat ze de vrucht krijgen?
of is hij zelfbestuivend? vallen de vruchten zelf op de grond of moet ik ze begraven?

ma, 13/09/2010 - 15:34
RdB

In de aar bevinden zich zowel mannelijke als vrouwelijke bloempjes. Ze bloeien vrijwel tegelijk en worden door aasvliegen bestoven. Omdat ze tegelijk bloeien is de plant zelfbestuivend, mits de aasvliegen hun werk kunnen doen. De mannelijke bloempjes staan wat hoger op de spadix (centrale kolom) van de bloem dan de vrouwelijke, ertussen zit een kaal stuk spadix.

Ruud

voor een goede foto: https://tinyurl.com/y5xqewr9

Onderwerp gesloten