Sauromatum venosum knol
#1
za, 05/03/2011 - 23:53
Sauromatum venosum knol
Beste allemaal,
In de herfst 2010 had ik mijn knollen opgegraven en in de groentenla van de koelkast gelegd ter overwintering. Deze zak is op ten duur weggehaald uit de koelkast en was nergens meer te vinden.
Vandaag vond ik hem tijdens het uitmesten van een kast. Door de warmere temperatuur zater er nu al kleine wortels aan, en had hij al een groeipunt van duk 4cm. Nu laat ik de dracunculus vulgaris knol altijd gewoon in de grond zitten ( afgedekt tegen de regen en vorst ) Maar dat schijnt met de sauromatum lastiger tezijn. Daarom vraag ik mij af:
Kan ik deze knollen nu veilig buiten in de grond stoppen, of meot ik deze alsnog bewaren tot warmere tijden? en of dit bewaren kwaad kan. Dit vanwege de nu al aanwezige worteltjes en groeipunt.
Groet,
Dave
Het beste plant je de knol nu in een pot met matig vochte potgrond en zet het geheel op een koele plaats. Na half mei kun je het plantje dan uitplanten.
Geen idee hoe warm je ze had, maar een groeipunt nu betekent meestal een bloem (ze bloeien ruim voor het blad). Jammer dat er ook al wortels aankomen anders had je ze in de vensterbank kunnen laten droogbloeien, tenminste als je de stank kunt harden!
Zoals Greenconnection al aangaf, pot hem op en zet hem koel weg, als straks de ergste nachtvorsten over zijn mag hij rustig naar buiten. Vermits ze niet kleddernat staan zijn ze veel beter winterhard dan Dracunculus dus volgend jaar mogen ze ook buiten blijven. Wel goed markeren want ze komen laat terug, afhankelijk van de standplaats soms pas in juli (bij mij in het bosdeel van de tuin). Wil je er voor de zekerheid een paar binnen overwinteren doe ze dan in een papieren zak of open plastic emmertje, zet deze koel weg (bij mij een graad 0f 15). Dan komen ze rond deze tijd met de eerste bloemen aanzetten en kunnen ze straks weer buiten spelen.
Ruud
ps, hier in Gelderland zaaien ze zich zelfs uit.
Dank voor je reactie, ik dacht namelijk ook, dat wanneer een groeipunt verschijnt, maar ook direct wortels, dat dit dan juist geen bloem is, maar een plant? of vergis ik me.
Ik zal hem oppotten, en volgend jaar bewaar ik hem buiten zoals de dracunculus, droog en koud in een ouderwetste kliko ( of hoe je dat ook mag spellen ) met deksel tegen de vorst en regen
Bloem of blad, ik durf het nu niet te gokken.
Ruud
Heb zelf al jaren Dracunculus vulgaris in de volle grond staan op normale kleigrond. Heb de plant nog nooit afgedekt of beschermd en ze hebben de afgelopen 2 winters zonder problemen overleefd. De plant breidt zich langzaam maar zeker uit.
Ik heb de Dracunculus een paar keer gehad als kuipplant maar dan wordt die snot. Een exemplaar in volle grond dicht bij het huis is nu al stevig aan het groeien. Wat verder van het huis af laat hij zich nog niet zien.
Ruud
Beste ruud
Hoe zou het komen dat ondanks dezelfde verzorging, hij als kuipplant
Als snot eindigt?
In een kuip kan de vorst makkelijker tot aan de wortels komen.
Bij mij staat Dracunculus vulgaris al jaren in volle grond enkel afgedekt met een laag compost. Ik tuinier echter wel op goed doorlaatbare zandgrond.