Snoeibeurt Trachycarpus F.
#1
di, 08/03/2011 - 23:59
Snoeibeurt Trachycarpus F.
Het is nog vroeg in het jaar, maar gezien de gunstige voorspelling voor komende periode en de kleine kans op een strenge vorst periode, heb ik vandaag mijn Trachy gesnoeid.
Het was heel hard nodig, want door de sneeuwval van afgelopen winter waren er 4 stelen destijds al geknakt door het gewicht en het hing er al die tijd al lelijk bij sinds december, het blad hiervan was ook al bijna helemaal bruin.
Ook zijn er 2 flink doorhangende stelen gesnoeid. Eigenlijk zal ik nog 2 stelen willen knippen, omdat het geheel dan meer evenwichtig eruit ziet, maar hiermee wacht ik voorlopig nog, immers aan dat blad zit nog veel groen en deze reserves wil ik mijn Trachy niet afnemen. Het ziet er wel een beetje gek uit, 2 relatief lange stelen die bijna horizontaal hangen en de rest staat mooi in model, maar ja...
Leuk nieuws van andere orde, maar dit jaar ga ik weer naar de tropen, Thailand, Java en Bali. Ik ga ter plekke natuurlijk weer de mooiste exoten fotograveren en plaatsen op deze site. Heb geduld, want ik ga pas als de zomer hier lang en breed voorbij is ;-).
Zijn anderen alweer actief met het zomerklaar maken van de exoten?
Schors e.d. laat ik nog even liggen, dat komt over een paar weken wel. Ook het preventief spuiten met Bayer Rosacure is dan weer aan de orde, zodra de middag temp. weer regelmatig boven de 13 C. ligt.
Hoi,
Ik twijfel nog of het niet te vroeg is voor een snoeibeurt
Ook heb ik de schors nog liggen
Misschien komt er nog natte periode aan en erna zal ik een preventieve anti schimmel kuur (rosacur) behandeling toepassen.
Alle 3 mijn trachycarpus zijn de winter goed doorgekomen.
Ben benieuwt wanneer de bloei weer begint, altijd een mooi gezicht
Binnenkort zal ik wel wat voorjaars foto's posten
Groet Emile
Ik heb de mijne ook maar gesnoeid want sommige bladeren zagen er niet
meer uit en waren zo dood als een pier of hadden nog steeds samengeknepen
bladeren.
Ik heb de indruk dat de langdurige sneeuw de palm geen goed heeft gedaan.
vandaag ook de palmen wezen snoeien, ze zien er gelijk hoger uit.
Bij mij geen zichtbare schade aan de palmen
zaterdag schijnt het een mooie dag te worden
laat het zonnetje maar schijnen
groet Emile
Ik kan ook niet wachten om mijn palmen uittepakken en alles weer mooi snoeien, maar wacht er denk ik nog ff 2 weken mee, eind maart moet toch wel goed zijn denk ik.
1ding wat ik niet snap is waarom er bij de eerste vorstperiode van november de palmen zonder problemen hebben overleefd. Maar bij de laatste vorst periode van (wat was het, half januari?) zijn flink wat trachy bladeren beschadigd, vooral gaten zijn er ontstaan... en wat iemand anders al zij dichtgeknepen bladeren. wat kan hiervan de rede zijn? en waarom gebeurde dit niet bij de eerste vorst periode terwijl die kouder was... (dit is vorig jaar ook al gebeurd.. (misschien net iets meer vocht ofzo?
Helaas is daar geen eenduidig antwoord op te geven. Meestal vindt schade plaats op moment A en zie je dat pasd op moment B. Denk aan bevroren wortels in de kou en als de plant dan water nodig heeft in een warmere periode, dan zie je samengeknepen bladeren,
Ik heb inmiddels alles uitgepakt, behalve de afdakjes boven Jubaea, Butia en Chamaerops. Die laat ik nog even staan evenals de wortelbeschermingslagen.
Mijn Butia was in de kas al regelmatig zo opgewarmd (eenbeetje zon op een koude dag laat de temperatuur gemakkelijk boven de 20 graden uitkomen in de verpakking)dat zich al een nieuw blad aan het ontvouwen is. Joepie, hij is dus prima de winter doorgekomen. nu maar hopen dat er geen nawinter komt.....
Op zich is het verklaarbaar waarom de ene keer het blad onbeschadigd is en de volgende keer er wel schade is. Het blad zit vol met cellen, deze cellen zijn enigzins rekbaar, maar door herhaaldelijke uitzetting en inkrimping gaan ze op den duur kapot. Zie het als metaal moeheid bij vliegtuigen.
Meestal gaat het oudste blad als eerste kapot .