Startende verslaafde
#1
wo, 18/10/2006 - 00:20
Startende verslaafde
Hallo,
we zijn vanaf augustus bezig onze tuin her in te richten. We willen van een verwilderde Hollandse natuurtuin met natuurvijver naar een tuin met exoten en palmen. Inmiddels is de vijver geruimd en zal worden omgeturnd tot een soort van zwembad in het voorjaar. We willen, behalve 1 bestaande taxus, geen planten meer in de volle grond. Alles zal bestraat worden.
We hebben al wat palmen en anderen aangeschaft. Zie foto's.
De meeste palmen en cycads zullen overwinteren in een onverwarmde lichte schuur (waar het vrijwel nooit vriest).
Ik heb nu ook een aantal zaden gekocht van diverse winterharde palmsoorten. Na het forum doorgeplozen te hebben,wil ik deze kiemen in zipbags. Zou iemand mij daar een handleiding voor willen geven. Hoeveel zand? Hoeveel water? Hoeveel zaad in 1 zakje? Zaad mengen met de grond of bovenop leggen? Wanneer planten in de pot?
Alvast bedankt?
Paul
foto 2
foto 3
foto 4
foto 5
foto 6
foto 7
foto 8
Ziet er netjes en steriel uit, van zaden weet ik niet veel, maar je moet planten van exotische afkomst binnen overwinteren in kuip zijn ze minder sterk.
Dat doe je al, geef je aan.
Succes met je hobby, en je krijgt wel reactie over zaden etc...
Nogmaals het ziet er keurig uit bij je, incl. je plannen.
gr. Edward
Hallo Paul,
Ik heb het perlietverhaal eens uitgevoerd en in beeld gebracht. Zelf zou ik niet meer kiezen voor deze methode omdat het achteraf planten van de gekiemde zaden veel arbeidsintensiever is. Je moet uitkijken dat de kiempjes niet afbreken en ook kun je minder zaden per oppervlakte kwijt.
Je spreekt over zand maar ik heb perliet gebruikt. Dat is een lichte substantie die lijkt op waspoeder. Je gebruikt qua volume evenveel perliet als zaden. De perliet wordt vochtig gemaakt zodat het gaat "klonteren". Volgens mij is zand niet geschikt voor deze behandeling en wordt het daarom ook niet gebruikt.
Succes !
Johan
Hallo Johan,
Bedankt voor je reactie.
welke methode gebruik jij dan?
Ik heb niet zo heel veel verwarmde ruimte voor kweekbakken. Vandaar ook mijn keuze voor de zipbags. Mede ingegeven door de positieve verhalen van Texeltje hier op het forum.
De methode met de plasticflessen spreekt me ook wel aan, maar ook dat vraagt behoorlijk wat ruimte voor de flessen bij 1 zaadje per fles.
Perlite wil ook eens gaan proberen.
Groeten,
Paul
Hey Paul,
ik zag dat je op foto 7 een trachycarpus fortunei hoogstwaarschijnlijk in een pot hebt staan deze mag je volgend voorjaar in de volle grond zetten omdat deze dan een dikkere stam krijgt kortere bladstelen en dan ook sneller groeit,overigens de 2 phoenixen die je hebt staan hou je best zo in een pot anders moet jebij wijze van spreken een pyramide in je tuin zetten om deze te overwinteren.
vriendelijke groeten
Kevin
Hallo Paul,
Ik zaai in het voorjaar als het weer aantrekt, eind maart, begin april, gewoon in potgrond.
Ja, zo doe ik het ook net zoals Johan.
Dit werkt niet alleen met trachycarpus zaden maar ook met Jubaea, Butia, brahea.
Allleen voorzie ik het bovenste laagje met zaai en stekgrond.
Allemaal bedankt voor jullie leerzame reactie's.
Zaai je dan wel in een verwarmde ruimte in het voorjaar als het weer weer beter wordt? Ik neem aan dat het buiten of in een onverwarmde kas dan ook nog te koud is voor het laten kiemen van zaad.
Je kan ook gebruik maken van een verwarmd zaaibakje om de zaden te laten kiemen. Een verwarmingsmatje dat men gebruikt voor het terrarium kan ook dienst doen. Ook de verwarmingsketel of een raditor kan men gebruiken om de zaden te laten kiemen.
Als voedingsbodem gebruik ik perliet of zaai-en stekgrond die ik eerst steriel maak in de microgolfoven (ivm schimmel). Ik laat de zaden kiemen in zipbag (voor de palmsoorten) en in fles (voor Cycas, Dioon,...)
Veel plezier en succes met het zaaien!
groeten
Yves
wat een mooie planten heb je zeg.......wordt een hele mooie tuin.
wat de zipbags betreft......de grond die je erin doet komt niet zo krap bij hoor....doe meestal een kopje grond of een handje..., de grond moet net als in kweekbakken vochtig blijven maar omdat je de zakken goed af kan sluiten blijft het ook wel lang vochtig Moet niet verzuipen.....ik heb zo van bijv de phoenix dactylifera 30 zaden in 1 zak gedaan, in principe kan je alles in 1 zak doen mits ze erg groot zijn zoals de phoenix.......maar als ik er 100 heb van kleinere zaden deel ik dat in 2en.
ik heb van de zomer weer veel met zipbags en potgrond gedaan, omdat de temperatuur steeds om en nabij de 30 graden was en dan heb je helemaal geen last van beestjes. Straks ga ik weer over op perliet.
o en de zaden gewoon mengen met de potgrond, als er een worteltje verschijnt in een potje zetten, ook dat komt niet krap bij hoor
je zult begrijpen wat voor een ruimtebesparing je hebt...of 30 zaden in een zak of 30 zaden in 30 potjes en dan nog maar afwachten wat en wanneer er iets bovenkomt......ik ben echt vooral heel erg te spreken over die ruimtebesparing.
hallo texeltje,
bedankt voor je toelichting.
Mijn grootste motivatie zijn inderdaad jouw positieve verhalen en mijn gebrek aan ruimte, Ik heb inmiddels wat zaden in de week gehad voor 3 dagen en ga deze vandaag in de zipbags in zaai-/stekgrond doen. Daarna gaan ze in een doos op de kast. Boven op die kast heerst een temperatuur van ongeveer 27C. Ik hoop dat dit voldoende gaat zijn. Ik heb van 9 soorten 180 zaden. Daarvan gaat nu als mijn eerste poging de helft in zipbags.
Ik ben zeer benieuwd naar het resultaat. Het wachten is wel een beproeving.
Ik zit ook te overwegen om voor het zaaien een terrarium aan te schaffen. Ik zag ze op marktplaats voor ongeveer 40 euro. Dan heb je een constante hoge temperatuur.
Maar ik ga nu eens eerst afwachten wat dit wordt.
hallo Paul,
Trachycarpus zaden kiemen het beste bij temperaturen rond de 20 graden. In dit geval zou 27 graden wat aan de warme kant zijn. (je praat over winterharde palmzaden, die kiemen meestal met lagere temperaturen.)
gr. Michiel
Texeltje, ik lees nu dat jij zand gebruikt in je zipbags. Het kan dus toch in tegenstelling tot wat ik eerder vermeldde. Heb jij geen last van schimmels etc. of gaat het zand eerst in de magnetron of zo ?
gebruik luchtige potgrond....en ik gebruik het alleen zomers als de temperatuur tussen de 25 graden en 30 graden is op de plek waar ik de zipbags neerleg.....dan heb ik geen last van beestjes, heel enkele keer heb ik last van schimmel maar niet schokkend, ga straks weer over op perliet dan gaat het weer op mijn vloerverwarming in de keuken ..