Terug uit Kos

18 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 za, 07/08/2010 - 22:34
edwardkarin

Terug uit Kos

Dag mensen, ik heb in mijn koffer wat meegenomen, een ware banaan, daar bij het strand uit het zand getrokken, stam van ong. 60 cm. nu wil ik weten, om welke soort het gaat van misschien degenen die ervaring hebben met de veelal bananen die je daar ziet, want ik denk(weet het bijna wel zeker) dat het om de musa basjoo gaat, er staan er tal daar met vruchten eraan.
Ook heb ik een agave meegenomen in de koffer klut uitgeschud en de overige bladeren eraf gesneden, pot ik op, is al een grote zelfs.

Foto's volgen nog.

za, 07/08/2010 - 18:42
xride1

Edward,

Durf je dat risico nemen om zo'n grote planten te smokkelen?
Oppassen want dit kan je duur te komen staan. Natuurlijk is er niets leuker dan een tastbare vakantieherinnering.

za, 07/08/2010 - 19:33
edwardkarin

Mag dat niet planten meenemen?

We konden op Kalymnos ook spons kopen, de desbetreffende hostess vertelde dat je dat ook mocht meenemen, wij hebben het niet gekocht maar toch.

Ze verkopen op Kos ook olijfboompjes als souvenier?

gr. Edward

za, 07/08/2010 - 20:34
Anoniem (anoniem geplaatst)
za, 07/08/2010 - 22:30
edwardkarin

Zijn de schijven van de daar groeiende opuntia beschermd denk het niet? en van de musa basjoo toch ook niet?

Ik twijfelde nog of ik het wel of niet zou doen, maar ik heb toch mijn planten.

Welke banaan is dit nou? Heb ik van het strand uit het zand getrokken.

Terug uit Kos
za, 07/08/2010 - 22:30
edwardkarin

detail

Terug uit Kos
zo, 08/08/2010 - 02:40
hent v

Duidelijk 1 van de Albert Hein

zo, 08/08/2010 - 12:23
micle

Edward,

Ik zou niet zomaar aannemen dat je een opuntia zomaar mag meenemen. Volgens mijn cactusboek zijn alle cactussen beschermd volgens de internationale overeenkomst van washington. (citus regeling) zie link Greenconnection.

Wees voorzichtig met het meenemen van oa seculenten.

hier een korte inleiding CITES of ook wel “Convenention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora” heeft als doel wilde dieren en plantensoorten te beschermen in hun leefgebied en de handel er op te verhinderen. In het Nederlands “Conventie inzake Internationale Handel in Bedreigde Uitheemse Dieren en Planten” of ook het Washington verdrag genoemd is een internationale VN overeenkomst tussen 175 landen. Het verdrag heeft als doel de export van beschermde planten en dieren te stoppen om te voorkomen dat de soort volledig uitsterft. Dit heeft als gevolg dat men na een vakantie in Mexico niet zomaar een paar cactussen uit de natuur kan verwijderen en meenemen op het vliegtuig om ze thuis voor de vensterbank te plaatsen. Op dit moment staan er meer dan 30 000 planten- en dierensoorten op de beschermde lijst. Deze dieren en planten worden nog eens ingedeeld in sterk en minder sterk bedreigd en zo tot groepen geordend. In sommige gevallen is de volledige familie tot de lijst betrokken. De term CITES lijst wordt amper gebruikt, in vele gevallen spreekt man van Checklist.

Micle

zo, 08/08/2010 - 13:21
xride1

Mijn zoon heeft een tijdje in Aruba gewoond en daar zijn ze er heel streng op en voeren ze
regelmatig controles uit omdat er veel toeristen graag agaves en dergelijke meenemen.
De boetes die er op staan zijn niet te onderschatten.

groetjes,

D.

zo, 08/08/2010 - 14:18
RdB

Kos ligt in Griekenland, en mocht het niemand de laatste tijd zijn opgevallen, dat ligt (nog) binnen de EU. Alleen voor zeer beschermde soorten geldt er dan een EU-certificaat, voor de rest zijn er voor zover ik weet geen beperkingen. Ben echter gelukkig geen advocaat of iets dergelijks.

Ruud

zo, 08/08/2010 - 14:43
micle

Ruud,

Ik weet ook wel dat kos in griekenland ligt, maar dat veranderd niet veel aan de zaak. Je heb gelijk dat er dan een certificaat nodig is en die heeft Edward niet. hier geld nog steeds het CITES-verdrag waar dus meer dan 30.000 dier en planten soorten onder vallen.

Er zijn zoveel soorten en verwante dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Een bepaling bv Naar Nederland kunt u niet-beschermde bloemen, bloembollen, planten en fruit in kleine hoeveelheden voor eigen gebruik meenemen. Voor het overige is een fytosanitair certificaat vereist. Invoer is in veel andere landen niet toegestaan. Dit betekent ook dat u eetbare planten of producten die gemaakt zijn van planten, niet mag invoeren. Alleen bloembollen kunt u meestal wel meenemen als deze voorzien zijn van een officieel certificaat dat garandeert dat zij ziektevrij zijn.

Gezien veel Opuntia's eetbaar zijn vallen die dan wel of niet onder. Ik durf de gok niet te nemen.

Micle

zo, 08/08/2010 - 15:01
rwo

Alle cactussen vallen onder de cites wetgeving, dus die mag je niet meeneemen.
Of ze er moeilijk over doen das een ander verhaal.
Ik heb zelf nooit moeilijkheden gehad vanuit de Canaries of Spanje met wat schijven of Yuccas.

Gr
Ruud

zo, 08/08/2010 - 20:26
edwardkarin

Hoi Ruud,

Dus je bent weleens incl. je planten in je koffer op Schiphol gecontroleerd?
Wij konden de laatste 4 vakanties zo doorlopen, alleen ooit uit Thailand werden eruit gehaald, toen hadden we niets bijzonders.

Als je met de auto naar Spanje gaat dan, dan kan je van alles in je kofferbak gooien toch, aan de grenzen is toch geen controle meer, als ik vanuit Duitsland bij Emmerich naar Arnhem rijdt zie ik aleen lege douanekantoortjes.
Nu groet er in Duitsland niets interessants voor ons om mee te nemen.

gr. Edward

zo, 08/08/2010 - 21:26
D_SDennis

Edward, pakkans klein of groot, die regels zijn er niet voor niets. Niet alleen (jij hebt wel meer dan gemiddelde plantenkennis) zien de meeste mensen het verschil niet tussen zeldzame soorten of algemene soorten, ook zie je van de buitenkant niet of je ziekten en/of plagen meeneemt. Daarom zijn er die regels. Nu kun je daar een loopje mee nemen, dat doe ik ook wel eens moet ik toegeven (maar heb ook bovengemiddelde plantenkennis), maar als je maar beseft dat je daarmee risico's neemt. Kijk, natuurlijk knijpen (Eoropese) douaniers een oogje toe als het om echt algemene soorten gaat. maar ze slaan echt wel alarm als je iets bij je hebt wat zij niet direct herkennen. Moet je natuurlijk wel gecontroleerd worden. Met autoreizen is die kans klein, hoewel in bijvoorbeeld Zwitserland die kans nog steeds erg groot is. in ieder geval succes met het opkweken, dat het niet voor niets is geweest. Want eerlijk gezegd eindigen de meeste stekjes in de vuilnisbak omdat de meeste mensen er geen verstand van hebben en toch stekjes meenemen.

zo, 08/08/2010 - 23:04
rwo

Nee, ik kon altijd doorlopen, de platen goed verpakt in een doos.
Afgelopen vakantie in Amerika heb ik het overigens niet gedaan en heb ik me beperkt tot wat zaden (overigens vallen cactuszaden ook onder cites) wat zonder probleem ging.
Gr
Ruud

ma, 09/08/2010 - 01:50
xride1

Edward,

Vorige zomer als we van Spanje kwamen werd er toch wel controle gedaan hoor. Alle bestelwagens
werden gecontroleerd.

ma, 09/08/2010 - 17:18
edwardkarin

Ja oke we hebben hier allemaal bovengemiddelde plantenkennis en wij weten wat, wat is.
Maar ik verwacht niet dat een schijfje van een opuntia beschermd is en een klein washingtonia palmpje die ik tussen 2 tegelspleten uitgetrokken hebt dat zoiets beschermd zou zijn, zo'n algemene palm, kan me niet voorstellen.

Maar dat het niet mag dat vermoeden had ik wel, maar dacht het ook weer niet, ik doe het dan maar niet meer, want ik heb dus steeds geluk gehad, gelukkig.

Ze verkochten op Fuerteventura ook aloe's in van die reisbakjes en op Kos verkopen ze mini olijfboompjes als souvenier?

Nou ja maakt ook niet uit.

ma, 09/08/2010 - 19:33
rwo

Of Washingtonia onder cites valt?

Gr
Ruud

Onderwerp gesloten