Trachycarpus F. heeft genoeg van de winter!
#1
vr, 05/03/2010 - 20:31
Trachycarpus F. heeft genoeg van de winter!
Mijn Trachycarpus F. laat op heel eigentijdse manier zien dat ze genoeg heeft van de winter. Ze heeft de normen en waarden even gelaten voor wat ze zijn en heeft spontaan een middelvinger opgeheven naar de winter ;-))).
Ik heb het op de foto vastgelegd om met jullie te delen.
De foto spreekt toch boekdelen ha ha ha.
Hij is leuk, maar helaas gaan we weer een koudere fase in.
Het enige wat we onze palmen kunnen
aanbieden is de toenemende zonkracht/warmte.
Jij hebt tenminste nog een groene Trachy, gelukkig zijn die van mij ook nog groen.
En dat is juist funest, bij mij verdrogen de bladeren al door de snelle verdamping in de schrale lucht met zon. terwijl het dauwpunt nog onder 0 ligt.
Vervelend, het is een echte sport aan het worden om de Trachycarpus mooi te houden.
nou, ik denk dat het overgrote deel geen of weinig last heeft gehad van de kou. hier althans hebben de Trachycarpussen geen krimp gegeven en hebben ze geen bladschade opgelopen.
een van de Trachycarpussen op dit moment.
Waar woon je Kristof, West Belgie?
inderdaad maar als ik het zo hoor hebben ze het in het centrum het ook niet echt moeilijk gehad....of heb ik dat verkeerd?
gr
Kristof
Hier in NO Nederland was het heftig, zelfs nu om 13.00 nog maar 0 gr
Bij mij ook alleen wat bladschade maar al duidelijke groei en vorming van bloemknoppen. Als de grond goed beschermd is geweest is de palm (Trachycarpus) prima in staat om voldoende vocht aan te voeren! Al mijn trachies, allemaal aangeplant in juli vorig jaar, meegenomen uit mijn vorige tuin, doen het prima! Zelfs mijn kleine princeps, die ik begin van deze winter doodwaande, ontvouwt nu een nieuw blad en laat lichte groei van de speer zien. Maar deze staat wel tegen de muur in de zon!
Denk dat de meeste mensen de winter ook wel beu zijn....ik ook.
Heb vandaag de lichtslangen uit de 2 grootste Trachy s verwijderd.
Zal toch geen -15 meer worden hoop ik, we zitten alweer bijna half maart.
De palm in de voortuin heeft toch wel vorstschade, de onderste oudere bladeren zien bruin/groen, maar deze vangt toch meer wind als die in de achtertuin. De rest ziet er goed uit, ook de speer gelukkig.
De palm in de achtertuin heeft helemaal geen vorstschade, dus toch die wind he....
Groeten Corne
Mijn twee palmpen hebben niet alleen van de vorst geleden maar ook van de extreme wind op sommige momenten.
Gevolgen:
Een aantal vrij bruine bladeren en vrij veel verwaaid blad. Ik weet niet zo goed wat ik nu het beste kan doen eigenlijk.Misschien is er wel een palmendokter actief op het forum.
Wat ik eraan gedaan heb is als volgt:
1. Het bovenste deel van de palm (excl. blad) -ze zijn 1,5 meter hoog- ingezwachteld gehad met een fleece-deken en daaroverheen had ik jute gerold. Op het moment dat ik het verwijderde had ik het idee dat het net op tijd was. Het was bijna gaan rotten.
2. turflaagje op de grondlaag aangebracht.
3. zo veel mogelijk uit de wind gezet (nog niet genoeg dus).
Als jullie advies hebben, graag!
deze lijkt iets beter als de andere..
Moet ik nu gewoon deze bladeren afknippen of wat is goed te doen? En die verwaaide bladeren? Komt dat nog goed?
Ik hoor het graag!
Eenmaal verwaaid is altijd verwaaid. T. fortunei zet je het best op een windbeschutte plek. Bij mij staan ze op het ZO. T. fort. 'Orbicularis' toont vooralsnog weinig winterschade na 2 maanden sneeuw met regelmatig strenge vorst. De fortunei in kuip heeft wel wat bladschade. De container had ik met een schuimrubbermat omwikkeld. De lange met kale stam heb ik op het laatst in de kas gezet, omdat de bladeren verdrogingsverschijnselen vertoonden en de palm vanwege de bevroren grond geen water kon opnemen.
T. wagnerianus staat op het ZW en behoudt ondanks de winderige lokatie het blad strak.
Knip beschadigd blad niet te snel af, want zolang het groen is functioneert de energievoorziening ten dienste van de groei. Bruine punten of bladslippen mogen uit esthetisch oogpunt wel worden afgeknipt. Bedenk ook dat de dichtheid van de bladkroon een afspiegeling is van de conditie van het wortelstelsel. Te drastische snoei van de bladkroon verstoort dit evenwicht.
groet,
Draco
verwaaide bladeren komen helaas niet meer mooi strak te staan. Ik zou geen bladeren snoeien, misschien als de plant terug aan het groeien is wat dor gedeelte wegsnoeien om ze wat mooier te maken, maar hoe meer blad overhouden hoe beter in dit geval.
Voor de rest lijkt het me nog best meevallen voor een in pot buiten overwinterde plant. Ziet de groeispeer er nog mooi fris uit?
Kan je ze trouwens niet in volle grond uitplanten?
groetjes
Ok, niet snoeien dus.. En alleen de bruine punt van het blad afknippen is ook niks zeker?
De groeispeer ziet er vooralsnog goed uit. Er is al nieuw blad op komst.
Ik dacht dat hij maar 1 nieuw blad per jaar aanmaakte maar ik zie er al 2 aankomen bij de ene.
In de volle grond gaat waarschijnlijk wel gebeuren. Vorig seizoen zaten we net in ons nieuwbouwhuis en was alles nog klei. Trouwens, kleigrond is misschien wat lastig voor ze zeker?
1 blad per jaar? In de vollegrond maken ze minimaal vijftien bladeren per jaar, mits aangeslagen. Houdt er rekening mee dat je planten eerst flink moeten investeren van het door vorst beschadigde wortelgestel. Ik verwacht zelfs dat nog meer bladeren lelijk worden als de temperatuur hoger owrdt, vanwege beschadigde wortels.
Maar in de volle grond is wel of niet mogelijk als het Betuwse kleigrond is?