Trachycarpus fortunei
#1
vr, 18/03/2005 - 12:14
Trachycarpus fortunei
Hallo
Ik ben steffen. Ik heb een Trachycarpus fortunei. Hiervan zijn er veel punten van de waaierbladeren gekakt en beschadigd. Kunnen deze bladeren weer herstellen of zullen ze afsterven. Wat kan ik eraan doen. Moet ik deze bladeren snoeien. Ik bedoel niet de hele waaier maar alleen enkele punten van de waaier snoeien. Wie kan mij hier tips/ advies over geven.
Deze bladeren herstellen zich niet, je kan het hele blad, dus bij de steel snoeien (kort bij de stam) of je kan de bruine punten van het blad afknippen, maar dan krijg je weer een dor randje.
Bij een palm heb je altijd wel beschadigde bladeren dat hoort er nou eenmaal bij, snoei je alle beschadigde bladeren dan heb je weer een kale palm, is ook niet mooi, hoe meer blad hoe meer overlevings kans in de winter.
Als je gaat knippen of snoeien wacht dan nog tot half april.
Dit komt vaak voor bij de forunei soorten. De bladeren zijn gevoelig voor de wind. Ik zou de bladeren gewoon laten zitten. De wagnerianus en de takil hebben minder last van deze verschijnselen. Zelf heb ik ook fortuneis in de tuin staan en de stijfheid van de bladeren verschillen enorm.
Het beste kun je bij het plaatsen al rekening houden met de wind en de palm op een meer beschutte plaats zetten.
Let bij de aankoop op de stijfheid van de bladeren. Met name palmen uit spanje hebben meestal wat gevoeligere bladeren (door het warme klimaat).
Ik weet niet hoelang je die palm al hebt, maar als je deze net nieuw hebt zal de palm zich wel lichtelijk aan het Nederlandse weer aanpassen en zullen de nieuwe bladeren wat stijfer zijn en de bladstelen wat korter.
Laten hangen dus die bladeren. Als de bladeren afsterven kan de plant de nodige stoffen nog ontrekken.
groeten
Idd , pas wanneer de bladeren echt dor zijn zou ik ze pas af knippen !
Ik knip de lelijke bladeren wel af of bruin geworden punten (laat een klein stukje bruin blad zitten,dus niet in het groen knippen !)
Na een aantal jaar in Nederlands weer worden de bladeren kleiner,maar sterker.
Hallo Steffen,
Ik heb er ook een voor het derde jaar. Het eerste jaar heb ik de plant niet beschermd in de winter met als gevolg zwaar beschadigde bladeren en een kroon die ik in de lente in mijn hand hield, zo rot was het. Toch weer hersteld. Tweede jaar de plant ingepakt met noppenfolie die om bamboo stokken gespannen was. Tot januarie ging dat goed, daarna zijn bijna alle bladeren bevroren (- 15 C). De kern was nu niet rot maar verdroogd, de nieuwste punt begon te schimmelen. Ik heb veel weggeknipt en de plant uit de volle grond gehaald en in een pot gezet op een wat zonniger plek om herstel te bevorderen. Na 1 week begint het herstel reeds. Geen zorgen dus, gebruik een mengsel van luchtige grond en gewoon zand in een verhouding van 40 -60, dus meer zand dan aarde of meng ruim kleikorrels door de grond.
Succes