Trachycarpus fortunei van drie meter met problemen
#1
vr, 28/05/2010 - 17:10
Trachycarpus fortunei van drie meter met problemen
Twee Trachycarpus fortunei,s, gegroeid als een twee-eenheid samen danig in de problemen. Van de kleinste het vrouwtje is geen blad meer over, slechts enkele aankomende speren die nu stil staan. Gisteren hier een bruine speer uitgetrokken.
De grote palm een mannetje heeft nog wel bladeren maar best wel zielig en ook bruine speren waarvan ik nu nog niet weet of ik ze los kan trekken.
Eerst maar eens advies vragen op dit forum voor ik overal aan ga trekken en nog meer schade veroorzaak.
Alle andere palmen in de tuin zijn goed door de winter gekomen.
Ik ben benieuwd naar jullie goede raad.
Groetjes
Hans
foto twee de kleinste van de twee het vrouwtje dus.
De grote palm het mannetje.
Tsja, das niet zo mooi. Ik denk, en ik zou dat zelf ook doen, dat je beter gewoon kunt afwachten wat er gebeurt. Sommige mensen trekken de speren eruit en behandelen met antischimmel. Toch weet ik dat het vaak het beste is om niets te doen en alles aan de natuur over te laten. Wel zonde, ze lopen zo wel achterstand op. Als ook je wortels bevroren zijn geweest dan kan het nog wel even duren vooraleer je weer een beetje groei ziet. Ik zouy gewoon afwachten en als er wat groei optreedt, wat bijmesten en wat extra verwennen. er komt warmte aan, dus dat moet wel gaan helpen. Succes.
Hoe lang stonden deze Trachy's al in de volle grond? Wat voor bescherming
hebben ze afgelopen winter gehad?
Hoi Hans, ik heb ook een kleine trachycarpus die wat nieuwe bladeren heeft die er verrot uit de stam komen, maar die groeien gewoon door, dus kijk even in het midden of je een nieuwe speer ziet groeien. Als dat het geval is komt het allemaal wel weer goed.
Dag Dennis.
Daar liep ik ook aan te denken, je kunt nauwelijks veel anders doen.
Groetjes
Hans
Dag Jeremain.
Deze staan sinds 2002 in de volle grond, bescherming met winddoek en daaromheen rietmatten.
Bij de tweede vorstperiode van dit jaar heb ik ze niet meer terug ingepakt en dat is achteraf toch wellicht funest geweest en dus de oorzaak van deze toestand.
Te lang en te veel vorst is altijd weer een ellende en dat nu voor het tweede jaar op rij.
Groetjes
Hans
Dag Peter.
Bij de kleinste , het vrouwtje daar zitten nog twee nieuwe speren en nog groen. Bij de grotere, het mannetje daar moet ik nog even bij klimmen als ik het gezien heb dan meld ik het even.
groetjes
Hans
Zoals beloofd hierbij de foto's van de toestand van de grootste palm.
Een kleine troost er is een minispeertje zichtbaar, zie foto.
Ik heb besloten om de natuur zijn werk te laten doen en me te beperken tot het bespuiten met anti schimmel type rosacur van Bayer, dit overigens op advies van de Bayerfabriek. Mijn ondervinding is, het zijn vriendelijke mensen die je zeer bereidwillig te woord staan.
Groetjes
Hans
foto 2
foto 3
Komt wel weer een nieuwe groeispeer aan hoor, ik heb er een die een kleinere stam heeft van 60 cm. maar ook daar kon ik een speer uit trekken, het was geen speer meer maar al een half ontwikkeld blad.
Nu zie ik de speer die nog in de stam zit zich al ontwikkelen.
Het is te zien dat zo'n trachycarpus een klap heeft gehad van de winter, maar er is nog leven, dus herstel kan nog.
Als de volgende winter maar geen klap geeft.
gr. Edward
Dag Edward
Een herhaling van de afgelopen winters daar ben ik niet op uit.
Ik ga ze bij aangekondigde stevige vorst goed inpakken met een lichtslang er bij dat is zeker.
Bedankt voor de morele steun.
Hans
Hoi Hans, bij mij komt die speer die alleen nog over is, langzaam uit de stam, zit overigens goed vast dus dat gaat goed komen, alleen tja de tijd dringt wel.
Achterstand heb je altijd wel helaas.
Als je de andere trachycarpus fortunei/wagnerianus bij me ziet die gaan nu voortreffelijk.
Ik heb ook een albizia die nu pas uitloopt, dus winter 2009/2010 is nog zichtbaar in juni.
Helaas houdt die warmte alweer op, jammer hoor.
Edward
Hoi Edward
Inderdaad, tijd is datgene wat we nodig hebben voor een redelijk herstel voor de komende winter.
Wat ik me afvraag is het volgende; zouden deze palmen die nu flink vorst en schade opgelopen hebben beter kouderesistent worden? of zullen ze de volgende keer nog meer te lijden hebben omdat ze misschien te weinig hersteld zijn.
Stel dat ze met een zwakkere winter wel de kans krijgen om te herstellen, zouden ze dan een zwaardere koudeaanval beter kunnen weerstaan dan voorheen? Ik vraag het me af, misschien heb jij een antwoord.
Groetjes
Hans
Planten evolueren niet naar meer winterhard in een paar jaar of zelfs maar een enkele winter. Maar als je palm al een paar jaar staat en goed groeit, bereikt ie wel zijn maximale winterhardheid. Maar al jaren vaststaan is ook geen maatstaf. Als je al jaren in slechte grond staat of op een anderszins ongunstige groeiplaats, zul je ook nooit goed gaan groeien. Ik moet zeggen dat mijn grootste trachycarpus goed groeit met deze temperaturen. Hij begint al aan zijn vierde blad en de speren schuiven iedere dag zo'n 3 cm omhoog. Een kleiner exemplaar begint pas aan zijn tweede blad. Deze heeft minder bescherming van de wortelkluit gehad en nu zie je dat die dus eerst in nieuwe wortels moet investeren. Goede wortels = goede groei.
mijn ervaring is dat de zwakker exemplaren. degene die het eerste en ook de meeste schade oplopen de volgende winter weer de eerste zijn om schade op te lopen. met andere woorden...de zwakkere blijven zwak!
gr
Kristof
Oke, bedankt.
Bij deze ben ik extra allert bij vorst.
Groetjes
Hans
Bij mij gaan de Trachy's lekker, de meesten zijn bezig hun 2e of 3e blad geheel uit te vouwen tijdens dit groeiseizoen. De kleine baby Trachy welke afgelopen winter helemaal bruin gevroren was heeft inmiddels ook weer nieuw blad.
Wat ik overigens wel opvallend vind is dat ik voor de 2e keer geen bloeiwijze heb, maar uiteindelijk vind ik nieuwe bladvorming en het goed hebben doorstaan van de afgelopen winters toch wel het belangrijkste.
Afgelopen week was ik nog in Rhenen bij een restaurant langs de Rijn, daar staan op het dakterras een 6-tal Trachy's in kuip, allen waren helemaal verloren, geen stukje groen meer te vinden en bruine/rot hart..., dat deed zeer om te zien.
Ha Jeremaine,
Dan was je vlak bij mij in de buurt. Ja, die palmen bij tante Loes das een triest verhaal.....maar de Trachycarpus in Ouwenhands dierenpark vertonen goede herstelgroei! En bloei. Een exemplaar heeft het niet gered.
De Trachy's bij Ouwehands zagen er mooi uit eind 2008 (rondom Sinterklaas was dat als ik mij niet vergis), sindsdien heb ik ze niet meer gezien.
Het klopt, ik had het inderdaad over de Trachy's bij Restaurant Tante Loes. Ik had nog willen vragen wat ze er afgelopen winter mee hadden gedaan (of juist niet hadden gedaan), want het is daar goed fout gegaan, maar helaas niemand meer hierover gesproken.
Overigens bij de uitgang (het restaurant daar tegenover aan de doorgaande weg) stonden de Trachy's vrolijk te wuiven (overigens wel in kuip) en vlakbij het station van Rhenen staat ook een leuk exemplaar in de tuin langs de hoofdweg.
Onlangs heb ik in het plaatsje Mook bij een restaurantje genaamd De Schans ook een geweldige tuin gezien, echt een eyecatcher met forse Trachy's, Agave's en een joekel van een Cycas R. Als je daar op de rotonde rijdt dan weet je niet wat je ziet, geweldig gewoon!
Bij Tante Loes hebben ze gewoon onbeschermd buiten gestaan. Weer een bewijs dat als de kluiten door en door bevriezen, ze er gewoon geweest zijn. Die bij De Koning zijn in de winter ergens anders geweest, ik denk bij een overwinteraar. Die vlakbij het station staat al jaren daar op die plek, maar pas sinds twee jaar in de volle grond. Ik vindt het een iele boom met een vrij dunne stam. Ik denk dat ie met pot en al is ingegraven. Daarvoor was ie in de winter altijd weg. Nu wikkelen ze wat folie rond de stam.
Het viel mij bij het exemplaar in de volle grond wel op dat de stam onderaan relatief dun was, maar wel lekker de breedte in gaat naar mate deze hoger komt.
Het lijkt mij niets om met pot en al een Trachy in de grond te zetten, de vochthuishouding wordt totaal verstoord en de wortels kunnen niet vrijuit gaan wortelen.
Het exemplaar welke ik zelf op de oprit heb staan in een grote pot is de winter grandioos doorgekomen, dus de 2 dikke rietmatten rond de pot, met daartussen een lichtslang heeft goed geholpen.
Ook de destijds nieuw aangeschafte Trachy welke tijdens de 2e koude periode van deze winter ook buiten in pot stond tot de border gemaakt was heeft het goed doorstaan, deze stond wel dicht bij de gevel en ook hierbij gebruikt gemaakt van een rietmat rond de pot met lichtslang erbij.
Stel dat ze bij Tante Loes deze Trachy's bij elkaar hadden gezet, dicht tegen een van de wanden bij het dakterras uit de koudste wind én de potten hadden beschermd, dan hadden ze het vast overleefd. Denk dat ze nu toch wel even moeten slikken na dit verlies.
Restaurant de Schans
Ja, dat is 'm , maar volgens mij is de foto alweer iets gedateerd.
Ziet er wel goed uit dat tuintje op deze foto dan, maar die phoenix zal al zowieso niets van over zijn en de agave's dan?
Als de trachycarpussen al schade hebben.
gr. Edward
Hallo,
Ik denk dat er van dat tuintje niet veel meer overblijft tenzij ze alles
met pot in de volle grond stoppen en deze voor de winter terug uithalen.
Het enig dat nog rechtstaat zijn volgens mij de Trachy's. Ik zie daar Agaven staan die kunnen nog wat koude verdragen maar zeker geen vocht en na zo'n winter met veel sneeuw(vocht) zijn die aan het rotten. De phoenix
zal het zeker ook niet overleefd hebben.
Groeten,
Kristof
Alle exoten inclusief de Trachy's staan met pot en al in de grond, maar volgens mij zijn de Trachy's afgelopen winter niet weggehaald daar, want ik heb flinke vorstschade aan het blad kunnen constateren.
De Cycas R. in deze tuin is écht groot, zit een flinke stam aan, maar deze zal ongetwijfeld wel vorstvrij opgeslagen zijn geweest.
Dacht ik al, ben zelf in het bezit van een 30 tal exoten en het iets toch ieder jaar een heel karwei om die de winter te laten doorbrengen zonder veel schade (speerrot).
groeten,
Kristofd
Hoi
ik ben laatst bij De Schans wezen eten en de eigenaar vertelde dat de meeste planten buiten zijn gebleven met bescherming rond de stam.
Gr Hent
Bij de Intratuin in Nijkerk hebben de Trachy's in pot langs het
parkeerterrein het wel overleefd, zonder enige bescherming aan de pot, maar
de kruinen zien er niet meer uit. Ik heb afgelopen winter ook gezien dat ze
er écht verkeerd mee omgingen. De pot werd niet beschermd, terwijl de rest
werd ingepakt en soms nog met 8 C. en regen nog steeds ingepakt stond. Ik
vind het wonderbaarlijk dat ze het al hebben gered.
Vertonen ze al herstelgroei dan? ik kan me niet voorstellen dat daar nu al nieuwe bladeren zijn gevormd, of wel?
Er zit inderdaad wel wat nieuw blad in, maar dat blad was half bruin en daarom zijn de vingers geknipt.
Jongens,
Ik heb ook even wat raad nodig. Heb 2 flinke Trachycarpussen staan (fortunei). Allebei weinig bladschade, maar vandaag schrok ik. Bij allebei vouwen de nieuwe bladeren snél ineen....hij groeide al bijzonder langzaam, dus dat was al erg opmerkelijk.
Vanavond trok ik bij één van beide zo 5 speren eruit...helaas. Allemaal beestjes erin. Met name veel activiteit van pissebedden. Hoe zal ik ze behandelen. De andere zitten de speren nog vast, maar zie ik wel tal van pissebedden bij de kern rondlopen...smerige etters.
Graag jullie raad!
PS: heb spray van Bayer, voor Schimmels, o.a. sterroetdauw en meeldauw. Kan ik ze daar doeltreffend mee behandelen, vooral degene waarbij nog alle speren er in zitten?
René
De pissebedden zullen wel niet de oorzaak zijn, eerder het gevolg van een natte omgeving. Ik zou inderdaad de kern nu zo droog mogelijk houden, maar wel behandelen met een anti-schimmelmiddel (bijv. Bayer).
Ik vraag mij alleen ten sterkste af, waarom het geheel nat was en is gaan rotten, immers het is kurkdroog in het land! Ik ga er vanuit dat er uiteraard geen water is gegeven in de kern (zoals helaas sommige tuincentra nog steeds doen).
Mijn Butia eriospatha, die inmiddels naar de GFT bak is verhuisd, had op de plek van de speer ook
een met vloeistof gevulde koker, ondanks een afdakje en de droogte van de afgelopen periode. Ik
heb de holte met een met tissue omwikkelde stok gedraineerd, maar het vocht verscheen opnieuw
en bleek van de plant zelf afkomstig. De meeste bladeren waren op dat moment nog groen en ook
aan de wortelbal mankeerde weinig. De vochtafscheiding in het palmhart, kan dus een gevolg zijn
van de worteldruk. Dat kan nog een hele tijd door gaan, zolang de bloeding in het palmhart niet is
afgegrendeld.
Hoi draco, ik heb hetzelfde met een trachycarpus die nu in de auto ligt voor de GFT bij de gemeente.
Het zij zo, jammer dan.
De winter kan een aanslag plegen op zo'n palm die je nu dus nog deze problemen kan geven, eveneens speerrot en ik trok alles uit de kern.
gr. Edward
Oftewel een bloedend hart?
Ik ken genoeg succesverhalen van dergelijke problelem, waarbij als men niets doet, het vanzelf goed komt. Geen antischimmelrotzooi, geen afdakjes ed. Gewoon de natuur zijn gang laten gaan. Moet je plant wel gezond zijn en normaliter goed kunnen groeien. Zelf alleen ervaring met een Butia capitata, had dertien jaar gelden hetzelfde, paddenzwembad in het midden. Gewoon laten staan (ik wist toen niet beter) en na enkele weken kwamen toch weer nieuwe speren tot ontwikkeling. Eerst misvormde, maar later steeds completere bladeren.
Ik verwacht geen succes meer bij het exemplaar die nu in m'n auto ligt.
Ik kon de speer eruit trekken, daarbinnenin ook de verborgen speer en ik trok wat meer mee uit de kern.
De geur was ook niet echt lekker... pfff...
Ik denk dat het over en uit is, of kan er dan nog iets komen van nog dieper?
gr. Edward
Enig geduld kan geen kwaad. Een jong nog stamloos exemplaar van Trachycarpus manipur in de volle grond leek hier na de afgelopen winter ook ter ziele en de speer kon er makkelijk worden uitgetrokken. Nu komt er toch nog een nieuwe speer uit. Vorig jaar had ik hetzelfde met Trithrinax campestris. Idem dito Dracaena draco, die in de herfst koprot kreeg, maar in een warme droge serre herstelde. Het is puur een kwestie van toeval en een onbeschadigd palmhart.
Groet,
Draco